Определение по дело №3094/2019 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 2522
Дата: 16 декември 2019 г. (в сила от 24 декември 2019 г.)
Съдия: Мариана Михайлова Михайлова
Дело: 20197180703094
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 11 октомври 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

П Р О Т О К О Л № 2522

 

гр. Пловдив, 16.12.2019 г.

 

ПЛОВДИВСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, ХІІ състав, в публично съдебно заседание на шестнадесети декември две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ДИЧЕВА

         ЧЛЕНОВЕ: МАРИАНА МИХАЙЛОВА 

                                                                               ТАТЯНА ПЕТРОВА

 

Секретар: Б.К.

Прокурор: ВЛАДИМИР ВЪЛЕВ

сложи за разглеждане Адм. дело № 3094 по описа за 2019 година,

докладвано от чл. съдията МАРИАНА МИХАЙЛОВА 

 

На именното повикване в 10.00 часа, се явиха:

 

Протестиращата страна ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ПЛОВДИВ, редовно призована, явява се прокурор Вълев.

Ответникът ОБЩИНСКИ СЪВЕТ (ОбС) РОДОПИ, редовно призован, представлява се от адвокат Т.Д., представя пълномощно.

 

СЪДЪТ констатира, че в изпълнение на изискванията на чл.181, във вр. с чл.188 от АПК оспорването е редовно обявено в ДВ, брой № 84/25.10.2019 г. и е съобщено чрез поставяне на обявление на определеното за това място в съда, публикувано е и в интернет страницата на ВАС.

 

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

адв. Д.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА СЕ ДЕЛОТО.

Производството по делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура гр. Пловдив срещу разпоредбата на чл. 17, ал. 1, т. 1, т. 2, т. 3, т. 7 и т. 8 от Наредба № 7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община „Родопи“, област Пловдив.

Докладва се постъпило писмо вх. № 21324/21.11.2019 г. по описа на съда, от ОбС - Родопи, към което са приложени писмени доказателства, съставляващи доказателства за предприети действия по изменение на оспорените разпоредби от Наредба № 7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община „Родопи“, област Пловдив.

Докладват се и постъпили доказателства, съгласно молба вх. № 23042/13.12.2019 г. по описа на съда, с която се представя заверен препис от Решение № 21 взето с Протокол № 3 от 12.12.2019 г. на ОбС - Родопи, относно приемане на наредба за изменение на оспорените разпоредби от Наредба № 7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община „Родопи“, с което оспорените разпоредби са приведени в съответствие с протеста на ОП - Пловдив. Предвид на това се иска производството по делото да бъде прекратено, а протеста на Окръжна прокуратура - Пловдив да бъде оставен без разглеждане.

 

адв. Д.: Моля да бъдат приети така представените преписки от 21.11.2019 г., включително и молбата от 13.12.2019 г., ведно с приложените към същата доказателства. Поддържам молбата, като моля производството по настоящото дело да бъде прекратено, а протеста на Окръжна прокуратура - Пловдив да бъде оставен без разглеждане, тъй като оспорените разпоредби са приведени в законосъобразен вид и понастоящем делото е лишено от предмет, поради отпаднал правен интерес. В тази връзка, моля да прекратите делото поради отпаднал правен интерес и в този смисъл да постановите Вашия съдебен акт.

Прокурорът: Оттеглям протеста предвид събраните по делото доказателства. Моля да бъдат присъдени разноските в полза на Окръжна прокуратура - Пловдив.

 

Съдът намира, че представените писмени доказателства следва да бъдат приети по делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА по делото представените писмени доказателства съгласно писмо вх. № 21324/21.11.2019 г. и молба вх. № 23042/13.12.2019 г. по описа на съда.

 

Съдът, като съобрази направеното в днешното съдебно заседание волеизявление от страна на Окръжна прокуратура – гр. Пловдив, счита същото за допустимо и основателно. Съгласно чл. 155, ал. 1 от АПК,  при всяко положение на делото оспорващият може да оттегли оспорването или да се откаже от него изцяло или отчасти до приключване на производството по делото. Производството пред Пловдивския административен съд не е приключило. Изрично е заявено оттегляне на оспорването, направено от страна на протестиращия. Налице е едностранно разпореждане с предмета на делото, което е суверенно право на страната, водещо до десезиране на съда от разглеждането на спора по същество.

 При това положение, на основание чл. 159, т. 8 от АПК, протестът на Окръжна прокуратура – гр. Пловдив, срещу разпоредбата на чл. 17, ал. 1, т. 1, т. 2, т. 3, т. 7 и т. 8 от Наредба № 7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община „Родопи“, област Пловдив,  следва да бъде оставен без разглеждане, а производството по делото - прекратено.

При посочения изход на спора, на основание чл. 143, ал. 2 от АПК, на протестиращия се дължат сторените разноски по производството, които се констатираха в размер на 20 лв. – заплатена такса за обявление в ДВ.

Водим от горното и на основание чл. 159, т. 8 от АПК, Пловдивският административен съд, ХІІ състав,

О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протест на Окръжна прокуратура гр. Пловдив срещу разпоредбата на чл. 17, ал. 1, т. 1, т. 2, т. 3, т. 7 и т. 8 от Наредба № 7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община „Родопи“, област Пловдив.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 3094/2019 г. по описа на Административен съд гр. Пловдив.

ОСЪЖДА Община Родопи да заплати на Окръжна прокуратура - Пловдив сумата в размер на 20 лв., съставляваща сторените по делото разноски за публикуване на оспорването в ДВ.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в седемдневен срок считано от днес за явилите се страни.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10.05 часа.

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                       ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                                             2.

 

                                              

 

СЕКРЕТАР: