Решение по дело №167/2015 на Районен съд - Казанлък

Номер на акта: 102
Дата: 17 февруари 2015 г. (в сила от 17 февруари 2015 г.)
Съдия: Йовка Пудова
Дело: 20155510100167
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 29 януари 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                                 Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  .......

                                             гр.Казанлък, 17.02.2015 год.

 

                           В     И   М   Е   Т   О     Н   А      Н  А  Р  О  Д  А

 

           Казанлъшки районен съд, гражданско отделение, в публично заседание на шестнадесети февруари, две хиляди и петнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЙОВКА ПУДОВА

 

при секретаря.....................Х.К. ……...…................................................като разгледа докладваното от съдията.............................гр.дело №167 по описа за 2015 год.  за да се произнесе взе предвид следното:

        Молбата е с правно основание чл.127, ал.1 от СК.

             Молителите твърдят, че живели на семейни начала от м.01.2012г. до 18.01.2015 г. и от съжителството им е родено детето И.И.Т., с ЕГН-**********. След раздялата постигнали споразумение по чл.127 от СК, с което уредили въпросите относно местоживеене, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжка на детето. Молят съда да постанови решение, с което да одобри и утвърди постигнатото между тях споразумение по чл.127, ал.1 от СК.

        В открито заседание молителите заявяват, че поддържат молбата, споразумението по чл.127, ал.1 от СК и молят същото да бъде утвърдено.

                От събраните по делото доказателства, становищата и доводите на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено следното:

               Съгласно удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №0614/05.11.2012 г. молителите И.М.Т., с ЕГН-********** и В.С.К., с ЕГН-********** са родители на детето И.И.Т., с ЕГН-**********. Средно месечния доход на молителя е 243 лв. /2 бр. удостоверения/, а средно месечния доход на В.С.К. е 402.66 лв. /удостоверение №181/03.02.2015 г./.

                При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи:

                Молбата по чл.127, ал.1 от СК е подадена от лица, които нямат сключен граждански брак. Същите са родители на детето И.И.Т., с ЕГН-********** и към настоящия момент не живеят заедно, поради което молбата е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна.

               Задължение на двамата родители е да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които децата се нуждаят, същевременно да отговорят на  потребностите им от контакти, както с бащата, така и с майката.

               Съдът, като взе предвид, че молителите поддържат постигнатото между тях споразумение по чл.127, ал.1 от СК относно местоживеенето, родителските права, режима на лични контакти и издръжката на детето, което отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на родената от фактическото им съжителство И., намира, че следва да уважи молбата, а постигнатото от тях споразумение да бъде утвърдено.

               Молителката следва да заплати по сметка на Казанлъшки районен съд 64.80  лв. държавна такса за постановената издръжка.

               Водим от гореизложеното съдът

 

                                                                Р   Е   Ш   И  :

 

               УТВЪРЖДАВА постигнатото между И.М.Т., с ЕГН-********** *** и В.С.К., с ЕГН-********** *** споразумение по чл.127, ал.1 от СК както следва:

             ПОСТАНОВЯВА детето И.И.Т., с ЕГН-********** да живее при бащата И.М.Т., с ЕГН-********** ***.

              ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо детето И.И.Т., с ЕГН-********** на бащата И.М.Т., с ЕГН-********** ***

             ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти между майката В.С.К., с ЕГН-********** и детето И.И.Т., с ЕГН-********** както следва: всяка седмица от 17.00 ч. в петък до 17.00 ч. в неделя с преспиване; през лятото от 01 август до 31 август вкл.; През четните години- Коледните празници и на рождения ден на детето, то ще бъде при майката В.С.К., а на Великденските и Новогодишните празници детето ще бъде при бащата И.М.Т., с ЕГН-**********; През нечетните години- Великденските и Новогодишните празници детето ще бъде при майката В.С.К., а на Коледните празници и на рождения ден на детето, то ще бъде при бащата И.М.Т., с ЕГН-**********.

              ОСЪЖДА В.С.К., с ЕГН-********** *** да заплаща чрез И.М.Т., с ЕГН-********** *** като баща и законен представител   месечна издръжка на детето И.И.Т., с ЕГН-********** в размер на 90 лв., до пето число на текущия месец, считано от 17.02.2015 г. до настъпване на основания за изменение или прекратяване на издръжката.              

               ОСЪЖДА В.С.К., с ЕГН-********** ***  да заплати по сметка на Казанлъшки районен съд 64.80  лв. държавна такса.

 

                 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                                                   Районен съдия: