Решение по дело №1157/2020 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 1087
Дата: 24 юли 2020 г. (в сила от 30 октомври 2020 г.)
Съдия: Пламен Димитров Караниколов
Дело: 20203110201157
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 март 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

          1087/24.7.2020г.

                                                гр.Варна, 24.07.2020 г.

 

 

 

 

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

 

 

 

Варненският районен съд                                тридесет и седмисъстав

На осми юли                                                      година две хиляди и  двадесета

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: Пл. Караниколов

 

Секретар   Петранка  Петрова

като разгледа докладваното от съдията  НАХД № 1157 по описа на съда за 2020 год., за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

 

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН .

 

          Образувано по жалба на „БГ ГРУП БЕТОН 13“ ООД, ЕИК *********, представлявано от Д.С.Д., чрез адвокат П.И., ВАК, против Наказателно постановление № 23-0000731/11.12.2019 год. на Началника на Областен отдел „АА” в ГД „АИ“ гр.Варна, с което на „БГ ГРУП БЕТОН 13“ ООД, ЕИК *********, е наложено административно наказание - „ Имуществена санкция” в размер на 200.00 /ДВЕСТА/ лв. на основание чл.105, ал.1 от ЗАвП.

         

         С жалбата  се навеждат доводи за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила по смисъла на  чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН, за това че описаното в постановлението нарушение не е доказано и др. На следващо място се твърди, че наказващият орган не е изложил мотиви защо не е приложил чл.28 от ЗАНН, както и че случаят е маловажен. Поради тези и други съображения  се иска отмяна на постановлението.

 

           В съдебно заседание, въззивната страна, редовно призована, представлява се от надлежно упълномощен процесуален представител, който поддържа жалбата на посочените в нея основания. По същество адв. И. изразява становище, че срока за подаване на справката за доказване на финансовата стабилност е бил спазен. Поради това и пледира постановлението да бъде отменено.

 

         Въззиваемата страна, редовно призована, представлява се от надлежно упълномощен процесуален представител – мл. експерт В.. По същество се твърди, че в хода на производството не са допуснати нарушения на процесуалните правила, че извършването на нарушението е доказано по необходимия начин и се иска постановлението да бъде потвърдено изцяло като правилно и законосъобразно.

 

          След преценка на доводите на жалбоподателя и с оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа страна следното :

 

         На 11.10.2019 год. служители на ОО „АА“-Варна, един от които св.К.К., извършили проверка на  „БГ ГРУП БЕТОН 13“ ООД. Установило се, че дружеството притежава лиценз за извършване на международен превоз на товари № 10670/03.07.2013 год., преиздаден и валиден до 02.07.2028 год. Дружеството било доказало финансовата си стабилност за предходен период с представяне на застрахователна полица, валидна до 06.06.2019 год.  Преди  този  срок  да изтече обаче от страна на  „БГ ГРУП БЕТОН 13“ ООД не била подадена справка за доказване на финансовата му стабилност, като това било сторено на 09.06.2019 год.

            Поради това  св. К. съставил против „БГ ГРУП БЕТОН 13“ ООД акт за установяване на нарушение, в който описал тези свои констатации, а именно че превозвача не е спазил срока за ежегодно доказване на финансовата си стабилност и квалифицирал извършеното нарушение като такова по чл.6 ал.7 т.3 б.”б” пр.1 от Наредба № 11/ 31.10.2002г. на МТС. Било прието, че нарушението е извършено на 07.06.2019 год.  При предявяването на акта въз.Димова посочила, че няма възражения.

             В срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН други възражения не били депозирани.

 

            Въз основа на съставения акт и писмените доказателства по преписката, наказващият орган издал атакуваното постановление. С него била възприета изцяло описаната в акта фактическа обстановка и правната квалификация на нарушението - по  чл.6 ал.7 т.3 б.”б” пр.1 от Наредба № 11/31.10.2002г. на МТС. За него, на „БГ ГРУП БЕТОН 13“ ООД, представлявано от  въз. Димова била наложена „Имуществена санкция” в размер на 200.00 /двеста/ лв. на основание чл.105, ал.1 от ЗДП. Наказващият орган изложил мотиви за това, че не са налице предпоставките за прилагане на  чл.28,  б.“а“  от  ЗАНН.

 

         В хода на съдебното следствие бе  разпитан св. К.К. - свидетел при съставяне на акта и при установяване на нарушението, чиито показания съдът кредитира като дадени безпристрастно и обективно.  От показанията му  стана ясно, че от страна на дружеството не е бил спазен срока за ежегодно доказване на финансова стабилност чрез представяне на съответната справка и документи към нея. Свидетелят поясни, че последният срок, в който е можело да се направи това е бил 06.06.2019 год., като справката била подадена на  09.06.2019 год.   

          Доколкото фактическата обстановка по делото се изясни от разпита на този свидетел, съдът заличи от списъка за призоваване св. Й.Й..

 

         Гореописаната фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства по административно-наказателната преписка, приобщените в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства,  които преценени в тяхната взаимносвързаност са логически свързани и последователни, поради което съдът ги кредитира.

 

          Съдът, въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразността му, обосноваността му, и справедливостта на наложеното административно наказание прави следните правни изводи:

 

           Жалбата е процесуално допустима, подадена е в срока на обжалване от надлежна страна и е приета от съда за разглеждане, като по същество е неоснователна.

         Наказателното постановление № 23-0000731/11.12.2019 год. е издадено от компетентен орган - от Началника на Областен отдел „Автомобилна инспекция” – Варна, съгласно Заповед № РД - 08 -249/15.05.2015 год. на Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и  в шест месечния преклузивен срок.

         В хода на административно-наказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. В съставения против  „БГ ГРУП БЕТОН 13„ ООД,  акт са посочени датата и мястото на извършване на нарушението, направено е описание на нарушението и описание на обстоятелствата, при които е било извършено, като е посочена и нарушената законова разпоредба. Наказателното постановление на свой ред също е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. То съдържа пълно описание на нарушението, датата, мястото и обстоятелствата при неговото извършване, както и доказателствата, които го потвърждават. Посочени са както датата на установяване на нарушението, така и датата на която от страна на дружеството се е дължало изпълнение на задължението му. Вмененото във вина нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща  да се разбере  какво е обвинението и срещу какво да се организира защитата. Посочени са нарушените материално правни норми, като наказанията за нарушенията са индивидуализирани.  При предявяване на акта не са били  направени възражения, в които да са били наведени спорни обстоятелства, нуждаещи се от разследване.

 

           Наказващият орган е изложил мотиви относно неприлагането на чл.28 от ЗАНН. Поради това съдът намира, че в хода на производството не са допуснати нарушения на процесуалните правила, които да са съществени и да са ограничили правото на защита на наказаното лице.

 

           Съдът намира, че правилно административнонаказващият орган е констатирал нарушение по чл.6 ал.7 т.3 б.”б пр.1 от Наредба № 11/ 31.10.2002г. на МТС, като е отнесъл фактите към хипотезата на правната норма. Тази разпоредба предвижда, че дружеството, притежаващо лиценз за извършване на международен автомобилен превоз на товари е длъжно да доказва финансовата си стабилност всяка година чрез представяне на справка съобразно нормативно установеното приложение и преди изтичане на срока, за който е сключен договорът за застраховка, или срока, за който е издадена банковата гаранция. От приложените по преписката писмени доказателства се установява, че срокът да договора за застраховка е бил до  06.06.2019 год. е била датата, до която превозвачът е дължал подаване на справка за финансова стабилност. В случая обаче тази справка е била подадена със закъснение, а именно на 09.06.2019 год. Няма спор, че е била сключена нова годишна застраховка с начало  на 09.06.2019 год.,

 

            Съдът намира, че описаното в акта и постановлението нарушение безспорно е било извършено от страна на санкционираното юридическо лице. В случая следва да се има предвид, че с атакуваното наказателно постановление е била ангажирана отговорността на „БГ ГРУП БЕТОН 13“ ООД, представлявано от въз. Димова, чрез налагане на "имуществена санкция". Това по своята правна същност е безвиновна отговорност и представлява обективната отговорност на юридическото лице за неизпълнение на задължения към държавата, каквото имаме в конкретния случай и се реализира независимо от конкретния извършител, формата на вина, степента на обществена опасност на дееца и т. н.

           Правилно е била определена и санкционната  норма  -  чл.105, ал.1 от ЗАвП, тъй като именно в нея е предвидена санкция нарушение на подзаконовите нормативни актове, издадени въз основа на закона, каквато се явява Наредба №  11/31.10.2002г., която  е издадена на основание чл. 7, ал. 3, чл. 25, ал. 2, чл. 29, ал. 2, чл. 31, ал. 2 и § 4а от Закона за автомобилните превози.

 

           Правилно наказващият орган е наложил на „БГ ГРУП БЕТОН 13“ ООД  наказание „ Имуществена санкция” в размер на 200.00 /двеста/ лв., тъй като това императивно е предвидено в нормата на чл.105 ал.1 от ЗАвП. Поради това и съдът няма законова възможност да намали размера на тази санкция.

 

           Съобразно събраните по делото доказателства съдът намира, че случаят не е маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН, тъй като обществената опасност на деянието не се отличава от останалите нарушения от този вид. То е формално и за неговата съставомерност не е необходимо настъпване на вредни последици.  Поради това съдът намира, че степента на обществена опасност на нарушението не е явно незначителна. 

 

          С оглед на изложеното до тук, съдът намира, че наказателното постановление е правилно, обосновано и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.

 

При този изход на делото и съобразно искането на процесуалния представител АНО,  на основание чл.63 ал.3 от ЗАНН вр. чл.143 от АПК, съдът намира, че на Обл.отдел „Автомобилна администрация“ - Варна следва да се присъди юрисконсултско възнаграждение. При  определяне на неговия размер съдът съобрази разпоредбата на чл.37, ал.1 от ЗПП, в която е предвидено, че заплащането на правната помощ е съобразно вида и количеството на извършената дейност и се определя съгл. Наредба за заплащане на правната помощ.  Съгласно  чл.27е от  посочената Наредба за защита по дела по ЗАНН е  предвидено възнаграждение от 80.00 лв. до 120.00 лв.

 

Поради това и като прецени продължителността на делото и неговата сложност, съдът присъди на Обл.отдел „Автомобилна администрация“-Варна юрисконсултско  възнаграждение в размер на 100 /сто/ лева. 

 

 

           Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

 

 

 

Р   Е   Ш   И:

          

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 23-0000731/11.12.2019 год. на Началника на Областен отдел „АА” в ГД „АИ“ гр.Варна, с което на „БГ ГРУП БЕТОН 13“ ООД, ЕИК *********, представлявано от Д.С.Д.,  е  наложено административно наказание „Имуществена санкция” в размер на 200.00 /двеста/ лв. на основание чл.105, ал.1  от  ЗАвП.

 

ОСЪЖДА „БГ ГРУП БЕТОН 13“ ООД, ЕИК *********, представлявано от Д.С.Д.  да заплати на Обл. отдел „Автомобилна администрация“ в ГД „АИ“ гр.Варна, юрисконсултско възнаграждение в размер на  100.00  /сто/ лв. 

 

            

            Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му пред Административен съд-Варна по реда на АПК .

 

 

         След влизане в сила на съдебното решение, административно- наказателната преписка да се върне на наказващия орган по компетентност.

 

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН   СЪДИЯ: