Определение по дело №158/2019 на Административен съд - Силистра

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 18 октомври 2019 г.
Съдия: Павлина Димитрова Георгиева-Железова
Дело: 20197210700158
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 21 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е    № 703

гр.Силистра, 18.10.2019 година

 

       Административен съд гр.Силистра, в закрито заседание на осемнадесети октомври, през две хиляди и деветнадесета година, в състав: съдия Павлина Георгиева-Железова, разгледа постъпилата молба по чл. 242 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК по адм.дело № 158 по описа на съда за 2019 година и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 242 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК - преценка основателността на искане за допускане на предварително изпълнение на съдебно решение.

С решение № 92 от 14.10.2019 г. по настоящото дело съдът е осъществил съдебен контрол за законосъобразност спрямо административен акт като е отменил заповед за полицейска закрила № 886з-145 от 19.06.2019 г. на Началника на Районно управление към ОД на МВР - Силистра. Посочената заповед предоставя полицейска закрила на детето А.Т. Р., на осем години, като е наредено на инспектор към „Детска педагогическа стая“ при ОД на МВР-Силистра да предаде детето на Дом за настаняване на малолетни и непълнолетни при ОД на МВР-Варна. Заповедта е изпълнена на датата на издаването й – 19.06.2019 г.

Съдебното решение, отчитайки и факта на изпълнение на отменената заповед, на основание чл. 298, ал. 2 от АПК е постановил възстановяване на фактическото положение, съществувало преди изпълнение на заповедта като е наредено реципрочното действие:

На 17.10.2019 г. жалбоподателката А.Р. е поискала допускане на предварително изпълнение на съдебното решение по чл. 242, ал. 2, т. 3 от ГПК със заявен мотив „от закъснението на изпълнението вече са настъпили значителни, респ. непоправими вреди за детето, тъй като от датата на изпълнение на заповедта - 19.06.2019 г. до настоящия момент то е било отделено от жалбоподателката - майка на детето, което обстоятелство е приравнено на непоправима вреда.

Съдът намира молбата за допустима за разглеждане, тъй като изпълнението на материалното правоотношение се проектира в предаване на неимуществено благо - дете. В тази връзка има резон да се приеме, че ограничението по чл. 243, ал. 2 от ГПК за недопускане предварително изпълнение срещу държавата, в каквато хипотеза е настоящото дело досежно издателя на акта – началник на РУ на МВР-Силистра, не следва да се прилага като противоречаща на конституционно-закрепените принципи за равен достъп до правосъдие.

Относно основателността на молбата:

За да се произнесе, съдът съобразява следните обстоятелства, наведени в молбата, респ. съдържащи се в адм. дело:

Към момента на претенцията за предварително изпълнение на съдебното решение, осемгодишното дете е настанено по реда на Закона за социалното подпомагане и Закона за закрила на детето в семейство на роднини на бащата, на когото са предоставени за упражняване родителските права по привременни мерки.

По настоящото дело е приложена ограничителна заповед по Закона за защита от домашно насилие, с която е забранено на майката да приближава детето на повече от 100 метра.

Данните за вероятно сексуално насилие от бащата спрямо детето се съдържат в заключения на психолог и психиатър, но същите са индиции и доказателства за съмнения, изведени от разпит на детето. Досъдебното производство за сексуално насилие не е приключило и липсват доказателства за престъпление.

Отмяната на оспорената заповед за полицейска закрила не решава въпросът за родителските права. Възстановяването на фактическото положение преди изпълнение на отменената заповед е фактическо състояние, което след привеждането му, следва да се съобрази с новонастъпили обстоятелства - изтекъл срок на настанителната заповед и др.

Анализът на гореизложените обстоятелства сочи, че не са налице основания за допускане на предварително изпълнение на съдебното решение за отмяна на административния акт. Отделянето на майката от детето е постановено в съответна процедура, която подлежи на съответен съдебен контрол. А преценката, респ. претенцията за обезщетение за вреди в резултат на незаконосъобразен административен акт, подлежи на контрол по реда и на основанията по закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

На основание чл. 244 от ГПК определението е обжалваемо.

По изложените съображения съдът намира молбата за неоснователна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на А.И.Р., ЕГН:********** за допускане на предварително изпълнение на решение № 92 от 14.10.2019 г. по адм. дело № 158 / 2019 г. на Административен съд гр.Силистра.

 

Определението може да се обжалва с частна жалба от молителката в 7-дневен срок от получаването му пред Върховен административен съд на Р България.

 

СЪДИЯ: