Определение по дело №431/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 1164
Дата: 8 април 2020 г. (в сила от 8 април 2020 г.)
Съдия: Христинка Колева Христова Божкова
Дело: 20201100600431
Тип на делото: Въззивно частно наказателно дело
Дата на образуване: 3 февруари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

          гр.София, 08.04.2020г.

 

Софийски градски съд, Наказателно отделение, III- ти въззивен състав, в закрито съдебно заседание на осми април през две хиляди и двадесета година в следния състав:

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХРИСТИНКА КОЛЕВА

 ЧЛЕНОВЕ: МИРОСЛАВА ТОДОРОВА

                                      АДРИАНА АТАНАСОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Колева ВНЧД № 431 по описа на съда за 2020г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.243, ал.6 от НПК.

Образувано е по частна жалба на А.Б.М., чрез адв.С.Р.против определение на СРС от 25.01.2019г., постановено по НЧД № 177/2019г. по описа на СРС, НО, 19- ти състав, с което е потвърдено постановление на СРП от 19.01.2018г. за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство № 11 371/2017г. по описа на СРТП- ОР-СДВР, пр.пр.№ 40 534/2017г. по описа на СРП.

В частната жалба са изложени доводи, че определението е неправилно, необосновано и постановено в нарушение на материалния закон. Поддържа се, на 28.11.2018г. жалбоподателката предоставила два броя експертизи, които съдържали достатъчно данни и законен повод по смисъла на чл.207- чл.211 от НПК. Твърди се, че при разпита й на досъдебното производство не са й разяснени правата по чл.75 от сл. от НПК. Моли определението да бъде отменено и съдът да върне делото на прокурора за възобновяване на наказателното производство със задължителни указания относно прилагането на закона.

Софийска районна прокуратура не е взела становище по жалбата.

Частната жалба е подадена в законоустановения срок и е процесуално допустима, разгледана по същество е неоснователна.

В обжалваното определение СРС е приел, че пострадалата Г.К.П.е поискала наказателното производство да бъде прекратено на основание чл.343, ал.2 от НК.

Досъдебното производство е било образувано на 27.09.2017г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.343, ал.1, б.“Б“, пр.2, вр. чл.342, ал.1, пр.3 от НК.

В хода на досъдебното производство е изготвена съдебномедицинска експертиза, съгласно чието заключение Г.Д.Б.е пострадала при станало на 27.09.2017г. пътно- транспортно произшествие и е получила следните травматични увреждания: контузия и подкожен хематом в дясна челна област, навяхване /дистория/ на шията, контузия на дясната подбедрица. Установените травматични увреждания са резултат от действието на твърди тъпи

 

Определение по ВНЧД № 431/2020г., СГС, НО, III- ти въззивен състав, 2 стр.

 

предмети и отговарят и могат да бъдат получени в условията на ПТП. Травматичните увреждания както в съвкупност, така и по отделно са реализирали критериите на медико- биологичния признак временно разстройство на здравето, неопасно за живота. Не са налице данни травмата на главата да е протекла с пълна загуба на съзнанието.

Съгласно заключение на съдебномедицинска експертиза А.Б.М. е пострадала при станало на 27.09.2017г. пътно- транспортно произшествие като водач на лек автомобил, поставена й е диагноза: контузия в челно-теменна област на главата и е получила следните травматични увреждания: навяхване и разтягане на свързващия апарат на шийния отдел на гръбначния стълба, охлузване и повърхностна разкъсно- контузна рана в челна област, разкъсно- контузна рана на дясната подбедрица, контузия в кръстната област, контузия на главата и шията, мозъчно сътресение. Установените травматични увреждания са резултат от действието на твърди тъпи предмети и отговарят и могат да бъдат получени в условията на ПТП. Травматичните увреждания както в съвкупност, така и по отделно са реализирали критериите на медико- биологичния признак временно разстройство на здравето, неопасно за живота. Не са налице данни травмата на главата да е протекла с пълна загуба на съзнанието.

В хода на досъдебното производство е изготвена съдебномедицинска експертиза, съгласно чието заключение Д.Г.П.е пострадала при станало на 27.09.2017г. пътно- транспортно произшествие и е получила следните травматични увреждания: контузия на мозъка първа степен, счупване на черепната основа в средна черепна явка в дясно /надлъжна фрактурна линия на пирамидата/, кръв в сфеноидалния синус и мастоидния израстък, кръв в дясното ухо, разкъсване ва външния слухов проход. Тези травматични увреждания са резултат от действието на твърди тъпи предмети и отговарят и могат да бъдат получени в условията на ПТП. Счупването на черепната основа в областта на пирамидалната кост и средната черепна ямка с разкъсване на меките тъкани във външния слухов проход реализира критериите на медико- биологичния признак нараняване, проникващо в черепната кухина. Не са налице данни за изпадане в комоционна кома след получаването на травмата на главата, а само за степенно нарушение на съзнанието. Не са налице образни изследвания, даващи основание да се приеме, че е налице контузия на мозъка.

Съгласно заключение на автотехническа експертиза мястото на удара се намира по дължина на пътното платно- на около 20 метра преди ориентира, считано за посока на движение на лек автомобил „Форд“, а по широчина- зона на около два метра в ляво от десния край на пътното платно, считано за посоката на движение на лек автомобил „Форд“. Скоростта на движение на двата автомобила е от около 60 км/ч. Опасната зона за спиране на автомобил „Форд“ в конкретната пътна обстановка и натоварване при скорост на движение 60 км/ч е около 51 метра. В момента, в който водачката на лек автомобил „Форд“ е можела да възприеме навлизането на лек автомобил „Ситроен“ в лентата й от пътното платно предната част на автомобил „Форд“ е отстояла на около 20 метра от мястото на

Определение по ВНЧД № 431/2020г., СГС, НО, III- ти въззивен състав, 3 стр.

 

удара. При сравняване на опасната зона за спиране на автомобил „Форд“ при скорост на движение 60 км/ч- 51 метра с определеното отстояние от мястото на удара за момента, в който водачът е можел да възприеме навлизането на лек автомобил „Ситроен“ в лентата й от пътното платно ударът е бил непредотвратим чрез аварийно спиране. При обсъждане данните по конкретното произшествие от техническа и професионална гледна точка се стига до извода, че причина за настъпването му са субективни действия на водачката на автомобил „Ситроен“ с органите за управление довели до занасяне и навлизане в насрещната част на пътното платно без да осигури преминаването на лек автомобил „Форд“.

От материалите по досъдебното производство се установява, че при предявяване на разследване на 21.12.2017г. /л.75 от досъдебното производство/ пострадалата А.Б.М. е заявила, че моли наказателното производство да бъде прекратено на основание чл.343, ал.2 от НК.

Настоящият съдебен състав намира обжалваното определение за правилно и законосъобразно. По силата на чл.343, ал.2 от НК наказателното производство се прекратява, когато пострадалият поиска това и спрямо дееца не е било прекратявано наказателно производство на това основание през последните пет години. От приложения по делото отговор от Върховна касационна прокуратура /л.71 от досъдебното производство/ се установява, че в информационната система на Прокуратурата срещу Г.К.П.няма образувано друго наказателно производство за престъпление по чл.343, ал.1, б.“б“ от НК, освен настоящото.

Във връзка с изложеното и на основание чл.243, ал.6 от НПК, Софийски градски съд:

 

                            О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПОТВЪРЖДАВА определение на СРС от от 25.01.2019г., постановено по НЧД № 177/2019г. по описа на СРС, НО, 19- ти състав, с което е потвърдено постановление на СРП от 19.01.2018г. за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство № 11 371/2017г. по описа на СРТП- ОР-СДВР, пр.пр.№ 40 534/2017г. по описа на СРП.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:1.                            2.