Решение по дело №13/2013 на Районен съд - Кубрат

Номер на акта: 141
Дата: 12 ноември 2013 г. (в сила от 3 декември 2013 г.)
Съдия: Албена Дякова Великова
Дело: 20133320100013
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 2 януари 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 141

 

Гр. Кубрат, 12.11.2013 г.

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Кубратският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и втори октомври, две хиляди и дванадесета година, в състав:

                                                                               

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: Албена Великова

 

При  секретаря В.Д., като разгледа докладваното от съдията гражданско дело13 по описа за 2013  година, за да се произнесе съобрази следното:

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК  - съдебна делба на наследствени недвижими имоти във фазата по извършването й.

            С Решение 52/ 10.05.2013 г., влязло в законна сила на 03.06.2013 год., по делото е допусната  съдебна делба между  конституираните от ищците съделители по отношение на недвижимите имотиземеделска земя, описани подробно, както и са определени частите на всеки сънаследник.

            В първото редовно съдебно заседание, след допускане на делбата, ищците  представлявани от процесуалния си представител, са направили искане за разделяне на имотите, съобразно правата на страните и съобразно желанието им да имотите да бъдат поставени в изключителен дял на някои от съделителите, предвид невъзможността всеки да получи реален дял.

            Съдът, след като прецени събраните по делото писмени доказателства и съобразявайки ги със становищата на страните приема за установено от фактическа страна следното: Допуснатите до делба недвижими имотинива и лозе, в землището на село Прелез, община Завет, не позволяват оформянето на шестнадесет реални дяла, какъвто е броя на съделителите. В съдебно заседание се явяват и правят искане имотите да бъдат поставени в дял на някои от наследниците, срещу задължението им да уравнят дяловете на останалите в пари.  

            С оглед доказване на техническата възможност за реализирането на такъв резултат съдът е допуснал извършването на   съдебно-техническа експертиза. Заключението по нея, в съгласие със становището на явилите се страни, съдът е приел.

           В писменото си заключение вещото лице е оценило по пазарни цени цялата наследствена маса в размер на  13 175.00 лева, от която следва извеждане на цената на всеки един от определените дялове. Съобразявайки се с разпоредбите на чл.10, ал.1 от ППЗСПЗЗ, съгласно която реалните дялове не могат да бъдат помалки от 3 дка за нивите и 1 дка за лозята, е заключило, че не е възможно всеки от съделителите да получи реален дял, поради което съобразявайки се с изявленията на страните е изготвило проект за разделяне, съобразен с разпоредбите на закона, в който е оформил три дяла.

           Изложеното от фактическа страна обуславя следните правни изводи:

           Допуснатите до делба имоти следва да бъдат разпределени между съделителите, по проекта на вещото лице, съгласно правилото на чл.353 от ГПК -  без да се тегли жребие, тъй като частите на страните от наследството не са равни. Проекта за разделяне на имотите е предявен на страните. Явилите се го приемат и изразяват съгласие трима от съделителите да получат реален дял, като съделителката А.Х.Т. да уравни дяловете на останалите съделители с пари. Предвид изложеното съдът ще следва да обяви проекта за делба за окончателен и да постави в реален дял на посочените трима наследника собственост, отговаряща на частта им от наследството.

В съдебно заседание ищцата А.Х.Т. претендира ответницата С.И.Т. да й заплати направените разноски за адвокатски хонорар и за вещо лице. Претенцията й е частично основателна. Ищцата е доказала разноски за възнаглаждение на експерт в общ размер на 150.00 лева, предвид разпоредбата на чл.355, предл. І-во ГПК. Частта на ответницата С.И.Т. от съсобствеността възлиза на 60/360 ид. Части (т. е. 1/6 от наследството) и съразмерно на дела си, следва да бъде осъдена да й заплати сумата 25.00 лева. За платеното от нея адвокатско възнаграждение на ответниците не следва да се възлага отговорност. 

            Всеки от тримата съделители следва да плати по сметка на РС – Кубрат държавна такса в размер на 4% върху стойността на дела си, но не по - малко от 50.00 лева. 

            Водим от изложеното и на основание чл.353 ГПК, съдът

 

Р    Е    Ш    И :

 

ПОСТАВЯ  в дял на  А.Х.Т., ЕГН ********** ***, описания в Дял първи недвижим имот, находящ се в землището на село Прелез, ЕКАТТЕ 58147, община Завет, обл. Разградска, а именно:

Нива, представляваща поземлен имот020025 от картата на възстановената собственост, образуван от имот № 020014, в местносттаКАРШЪ ТАРЛА” с площ 9.272 дка /девет декара, двеста седемдесет и два кв.м./ дка, трета категория, при граници и съседи:

020026, нива на насл. на И. Х. Ю.И.   

№ 020015, нива на Х. Х. Р.

020013, нива на З. Ю. Р.

000168, полски път на Община Завет,

на стойност 6 585.00 (шест хиляди петстотин осемдесет и пет) лева. 

 

ПОСТАВЯ  в дял  на С.И.Т., ЕГН ********** ***, описания в Дял втори недвижим имот, находящ се в землището на село Прелез, ЕКАТТЕ 58147, община Завет, обл. Разградска, а именно:

Нива, представляваща поземлен имот020026 от картата на възстановената собственост, образуван от имот № 020014, в местносттаКАРШЪ ТАРЛА” с площ 6.180 дка /шест декара, сто и осемдесет кв.м./ дка, трета категория, при граници и съседи:

020025, нива на насл. на И. Х. Ю.И.   

№ 020015, нива на Х. Х. ***, полски път на Община Завет,

на стойност 4 390.00 (четири хиляди триста и деветдесет) лева.

 

ПОСТАВЯ  в   дял на  А.Й.И., ЕГН ********** ***, описания в Дял трети недвижим имот, находящ се в землището на село Прелез, ЕКАТТЕ 58147, община Завет, обл. Разградска, а именно:

Нива, представляваща поземлен имот037002 от картата на възстановената собственост, в местносттаКРАЙ СЕЛО” с площ 2.785 дка (два декара, седемстотин  осемдесет и пет кв.м.) дка, девета категория, при граници и съседи:

000062, населено място с. Прелез

№ 037001, нива на насл. на О. Ю. Х. Ю.

№ 037003, нива, земи по чл.19 от ЗСПЗЗ,

на стойност 2 195.00 (две хиляди сто деветдесет и пет) лева.

 

ОСЪЖДА А.Х.Т., ЕГН ********** *** да заплати на  Х.Ю.Ю., ЕГН ********** *** сумата 2 194.80 (две хиляди сто деветдесет и четири лева, осемдесет стот.) лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА А.Х.Т., ЕГН ********** *** да заплати на  Н.Ю.А., ЕГН ********** *** сумата 548.70  (петстотин четиридесет и осем лева, седемдесет стот.) лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА А.Х.Т., ЕГН ********** *** да заплати на Х.Х.Т., ЕГН ********** *** сумата 548.70  (петстотин четиридесет и осем лева, седемдесет стот.)  лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА А.Х.Т., ЕГН ********** ***  да заплати на А.Л.Х., ЕГН ********** ***  сумата  365.80 (триста шестдесет и пет лева, осемдесет стот.) лева парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА А.Х.Т., ЕГН ********** ***  да заплати на А.Л.А., ЕГН ********** ***. Й. Вапцаров № 12А  сумата 365.80 (триста шестдесет и пет лева, осемдесет стот.) лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА  А.Х.Т., ЕГН ********** *** да заплати на Д.Л.М., ЕГН ********** *** сумата 365.80 (триста шестдесет и пет лева, осемдесет стот.) лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА А.Х.Т., ЕГН ********** ***  да заплати на Б.Ю.Т., ЕГН ********** *** сумата 365.80 (триста шестдесет и пет лева, осемдесет стот.)  лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА  А.Х.Т., ЕГН ********** *** да заплати на И.Ю.Т., ЕГН ********** *** сумата 365.80 (триста шестдесет и пет лева, осемдесет стот.) лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА А.Х.Т., ЕГН ********** ***  да заплати на Н.К.Н., ЕГН ********** *** сумата 219.50 (двеста и деветнадесет лева, петдесет стот.) лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА А.Х.Т., ЕГН ********** ***  да заплати на В.К. И., ЕГН ********** *** сумата 219.50 (двеста и деветнадесет лева, петдесет стот.) лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА А.Х.Т., ЕГН ********** *** да заплати на Е.К.Т., ЕГН ********** *** сумата 219.50 (двеста и деветнадесет лева, петдесет стот.) лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА  А.Х.Т., ЕГН ********** *** да заплати на  Х.К.Н., ЕГН ********** *** сумата 219.50 (двеста и деветнадесет лева, петдесет стот.) лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА А.Х.Т., ЕГН ********** ***   да заплати на  А.К.Н., ЕГН ********** *** сумата 219.50 (двеста и деветнадесет лева, петдесет стот.) лева – парично уравнение на дела му.

ОСЪЖДА, на основание чл.355 от ГПК, С.И.Т., ЕГН ********** *** да заплати на А.Х.Т., ЕГН ********** ***, съответно на дела й, направените от ищцата разноски по извършване на делбата в размер на 25.00 (двадесет и пет) лева.

  ОСЪЖДА  А.Х.Т., ЕГН ********** *** да заплати по сметка на РС – гр. Кубрат държавна такса в размер на 263.40 (двеста шестдесет и три лева, четиридесет стот.) лева.

ОСЪЖДА  С.И.Т., ЕГН ********** ***  да заплати по сметка на РС – гр. Кубрат държавна такса в размер на   175.60 (сто седемдесет и пет лева, шестдесет стот.) лева.

ОСЪЖДА А.Й.И., ЕГН ********** *** да заплати по сметка на РС – гр. Кубрат държавна такса в размер на 87.80 (осемдесет и седем лева, осемдесет стот.) лева.  

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от съобщаването му на страните с връчване на препис пред ОС – Разград.

 

                                                                                     Районен съдия: /П/ Ал. Великова