Определение по дело №996/2018 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 274
Дата: 14 февруари 2019 г.
Съдия: Таня Димитрова Евтимова
Дело: 20182100500996
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 27 юни 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номeр 274                Година 2019, 14 февруари                 гр.Бургас

 

 

            Бургаският окръжен съд, четвърти въззивен граждански състав, на четиринадесети февруари две хиляди и деветнадесета година в закрито съдебно заседание, в състав:

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДАНИЕЛА  МИХОВА

                                                                       ЧЛЕНОВЕ:  1. ТАНЯ  ЕВТИМОВА

                                                                                          2. мл. с. МАРИНА  МАВРОДИЕВА

 

разгледа докладваното от съдия Евтимова въззивно гражданско дело № 996/2018г. по описа на Окръжен съд - Бургас. За да се произнесе, съдът взе предвид следното:

 

Подадена е касационна жалба от М.Д. *** и от М.М.Д. *** против решение № ІІІ-94/26.07.2018г., постановено по в. гр. д. № 996/2018г. по описа на Окръжен съд – Бургас. В жалбата е направено искане за изменение на решението в частта на разноските.

Препис от касационната жалба е изпратен на ответните страни, които не изразяват становище по искането за разноски.

След като прецени твърденията на страните и относимия към молбата доказателствен материал, съдът намира за установено следното:

Съгласно разпоредбата на чл.248, ал.1 от ГПК в срока за обжалване, а ако решението е необжалваемо – в едномесечен срок от постановяването му, съдът по искане на страните може да допълни или да измени постановеното решение в частта му за разноските. Според т.8 от мотивите на ТР № 6/2012г. допълването на съдебното решение е способ за неговото поправяне, който се предприема, когато същото не съдържа произнасяне по целия въведен спорен предмет. Макар и да е обусловена от разрешаването на повдигнатия спор, претенцията за разноски има самостоятелен характер и по нея съдът се произнася само след като бъде сезиран. С нормата на чл.248, ал.1 от ГПК са очертани две хипотези за промяна на постановения съдебен акт в частта за разноските, които представляват изключение от общото правило за неоттегляемост на решението, разписано в чл.246 от ГПК. Първата хипотеза обхваща случаите, в които съдът не се е произнесъл по валидно заявено и прието искане за разноски. В тези случаи допълването на решението е процесуален способ да се отстрани допуснатата от съда непълнота при формиране на волята му. Затова законът не изисква от страната да е представила списък на разноските по чл.80 от ГПК, за да упражни правото си по чл.248, ал.1 от ГПК. Втората хипотеза обхваща случаите, в които съдът е определил дължимите разноски, но страната прави искане те да бъдат приведени в съответствие с нейното твърдение за извършването им. В тези случаи представянето на списък по чл.80 от ГПК е абсолютна процесуална предпоставка, за да се развитие производството по изменение на решението в частта за разноските.

В процесния казус искането на въззивната страна е за допълване на съдебното решение по чл.248, ал.1, предл.І от ГПК и на изследване подлежат своевременното му заявяване и наличието на предпоставките по чл.355, вр. чл.78, вр. с чл.81 от ГПК. Искането за допълване на решението е инкорпорирано в касационната жалба и се явява подадено в срока по чл.248, ал.1 от ГПК. Поради това, е процесуално допустимо.

Разгледано по същество, искането е неоснователно.

Съгласно разпоредбата на чл.355 от ГПК страните заплащат разноските съобразно стойността на дяловете им. По присъединените искове в делбеното производство разноските се определят по чл.78. Производството по съдебна делба е особено исково производство и разноските, които се присъждат в него също се подчиняват на особен режим. Според т.9 от ППВС № 7/1973г. разноските между съделителите в делбеното производство се разпределят съобразно признатия им дял в прекратената общност, когато са направени във връзка с нейното ликвидиране, а ако са направени по съединен иск – завещание, оспорване истинността на писмени доказателства, дарение, претенции по сметки и др., разноските се възлагат съобразно с общите правила – чл.78 от сега действащия ГПК. Това постановление се прилага и към настоящия момент поради аналогичната уредба на цитираните норми с разпоредби на чл.64 и чл.293а от отменения ГПК. В този смисъл е и практиката на ВКС, обективирана в определение № 4/06.01.2011г. по ч. гр. д. № 542/2010г. но ВКС, II отделение, определение № 47/29.01.2015г. по ч. гр. д. № 6919/2014г на ВКС, I ГО и определение № 255/09.10.2013г. по гр. д. № 563/2010г. на ВКС, I ГО. Според цитираната практика разноските в делбеното производство, които са извършени за признаването и ликвидирането на съсобствеността, се заплащат съобразно с дяловете на съделителите при приключването му. Разноските за адвокат, когато не е повдигнат спорен въпрос за правата на съделителите и за начина на извършване на делбата, се понасят от всеки съделител, така, както са направени. При наличие на спор по съединени искове и при разглеждането им, разноските се определят по общите правила на чл.78 от ГПК. В настоящия случай такива въпроси не са повдигнати, поради което отговорността за разноски между съделителите трябва да се понесе по правилото на чл.355 от ГПК. Тази норма е изключение от общите правила на чл.78 от ГПК, които уреждат отговорността за разноски в исковото производство като санкция за неправомерно поведение. В делбеното производство страните имат двойно качество – те са и ищец, и ответник, един спрямо друг. Затова и съдебно-деловодните разноски се понасят от тях съобразно със стойността на дяловете им. Разноските за адвокатски хонорар, обаче, се понасят от страните така, както са направени. Това е така, защото завеждането на иска за делба не е обусловено от поведението на ответника, а от целения резултат – ликвидиране на съсобствеността. По изложените съображения, искането на М.Д. за присъждане на извършените пред въззивната инстанция разноски в общ размер на 865 лева, е неоснователно. Искането ще бъде неоснователно и ако трябва се приложи нормата на чл.78 от ГПК, вр. чл.81 от ГПК, тъй като въззивната жалба на Д. е оставена без уважение.

Мотивиран от горното, Бургаският окръжен съд, ІV въззивен състав

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на М.Д. *** и от М.М.Д. *** за присъждане на съдебно – деловодни разноски по в. гр. д. № 996/2018г. по описа на Окръжен съд – Бургас.

Определението подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд в едномесечен срок от съобщаването ме на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                    ЧЛЕНОВЕ: