Споразумение по дело №134/2020 на Районен съд - Тетевен

Номер на акта: 31
Дата: 7 юли 2020 г. (в сила от 7 юли 2020 г.)
Съдия: Нанко Събов Маринов
Дело: 20204330200134
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 26 май 2020 г.

Съдържание на акта

П   Р   О   Т   О  К   О  Л

 

гр.Тетевен, 07.07.2020 год.

 

Тетевенският районен съд, трети състав, в публично съдебно заседание на седми юли 2020 год. В състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАНКО М.

 

                                                          Съдебни заседатели:

                                                                                 Членове:

 

при участието на секретар: ЙОРДАНКА ДИМИТРОВА

и прокурора КАЛИНА КЪНЧЕВА

сложи за разглеждане Н.О.Х

дело №134 по описа за 2020 год.

Докладвано от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

 

На именното повикване в 11.00 часа

 

За районна Прокурора – Тетевен – Прокурор Кънчева.

Подсъдимият Р.М.Л. редовно призован се явява в съдебната зала и с адв.Б.Ц. от ЛАК с пълномощно преди.

Прок. Кънчева: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

Адв.Ц.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.
      Подс. Р.М.Л.: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Съгласен съм адв.Ц. да ме защитава пред съда.

СЪДЪТ ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ

Самоличност на подсъдимия Р.М.Л.: Роден на ***г., български гражданин, местоживеене ***, основно образование, неженен, неосъждан, ЕГН**********.

Съдът разясни на страните правото на отвод на състава на съда, на прокурора и на съдебния секретар.

Адв.Ц.: Не правим отвод.

Подсъд. Р.Л.: Не правя отвод.

И такъв не беше направен

На основание чл.248 от НПК съдът дава възможност на страните по делото да вземат становище по въпросите в чл. 248 ал.1 от НПК, поради което

ОПРЕДЕЛИ

На основание чл. 248 от НПК дава възможност на страните по делото да вземат становище по въпросите на чл.248 ал.1 от НПК.

Прок.Кънчева: Уважаеми г-н Съдия, делото е подсъдно на Районен съд-Тетевен, тъй като е образувано по внесен обвинителен акт за престъпление извършено на територията на гр.Тетевен, считам, че не са налице основание за прекратяване или спиране на наказателното производство, както и че на досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушения на процесуалните права довело до ограничаване на процесуалните правата на обвиняемия. Заявявам, че по искане на защитата и на подсъдимия сме влезли в преговори за сключване на споразумение, т.е. ако това  обстоятелство бъде потвърдено от защитника на подсъдимия Моля да ни бъде дадена възможност за водене на преговори, т.е. биха били налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, не са налице предвидените в т.5 предпоставки по чл.248, в хода на досъдебното производство не е взета мярка за неотклонение, не правя искания за събиране на нови доказателства и ако бъде заявено желание за даване на възможност за сключване на споразумение считам, че следва да се пристъпи към незабавно разглеждане на делото.

Адв.Ц.: Уважаеми г-н Съдия,делото е подсъдно на първа инстанция на Районен съд-Тетевен, няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, на фазата на досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните права, които да доведат до ограничаване правата на подсъдимия, пострадалите или техните наследници, по т.4 заявявам, че имаме желани за водене на преговори за сключване на споразумение и за решаване на делото по този начин, по т.5 няма основания да се разглежда делото при закрити врати,привличане на резервен съдия или съдебен заседател не следва да се назначава защитник, какъвто лицето има, вещо лице,преводач или тълковник и не следва да се извършват съдебно следствени действия по делегация, няма взета мярка за процесуална принуда и нямаме искания за събиране на нови доказателства, Моля ако ни се даде възможност да сключим споразумение и също да бъде одобрено в настоящото съдебно заседание.

Подсъд. Р.Л.: Поддържам казаното от адв.Ц., желая да сключа споразумение с прокурора.

Като взе предвид становището на страните в разпоредителното заседание, съдът намира, че делото е подсъдно на Районен съд-Тетевен, няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство, на досъдебното производство, с оглед становището на страните, а и с оглед служебната проверка извършена от съда, не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия на досъдебното производство, намира, че са налице основанията за разглеждане на делото по реда на гл.29 от НПК и следва да бъде насрочен делото за незабавно разглеждане в открито съдебно заседание по реда на глава 29 от НПК и в тази връзка следва да бъде дадена възможност на защитата на подсъдимия Р.М.Л. да води преговори с представителя на прокуратурата за постигане на споразумение, делото не следва да се разглежда при закрити врати и не следва да се привлича резервен съдия или съдебен заседател не следва да се назначава защитник, какъвто лицето има, вещо лице, преводач или тълковник и не следва да се извършват съдебно следствени действия по делегация, намира, че не следва да бъде взетата мярка за неотклонение по отношение на Р.М.Л. каквато не е била взета и на досъдебното производство, не следва да се събрани нови доказателства по делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ

Делото е подсъдно на Районен съд-Тетевен, няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство, на досъдебното производство, с оглед становището на страните, а и с оглед служебната проверка извършена от съда, не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимите и пострадалото лице, делото не следва да се разглежда при закрити врати, не следва да се привлича резервен съдия и съдебен заседател, не следва да се назначава защитник, тъй като подсъдимите имат упълномощен такъв, не следва да се назначава вещо лице, преводач или тълковник и не следва да се извършват съдебно следствени действия по делегация, не взема мярка за процесуална принуда по отношение на подсъдимия, не следва да се събират нови доказателства.

Определението в частта, относно произнасянето по допускането на отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила на досъдебното производство на основание чл.249 ал.3 във връзка с чл.248 ал.1 т.3 от НПК подлежи на обжалване и протестиране по реда на Глава 22 от НПК в едноседмичен срок от днес пред Ловешки окръжен съд. В останалата си част определението е окончателно.

 

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

На основание чл. 252, ал. 1 от НПК съдът пристъпва към разглеждане на делото в открито съдебно заседание по реда на гл. 29 от НПК, поради което

ОПРЕДЕЛИ

На основание чл.252, ал. 1 от НПК съдът пристъпва към разглеждане на делото в открито съдебно заседание по реда на гл. 29 от НПК.

Прок.Кънчева: Представям споразумение, сключено с подсъдимия неговия защитник, което моля да бъде разгледано.

Адв.Ц.: Моля да разгледате постигнатото споразумението.

Подсъд. Р.Л.: Моля да разгледате споразумението.

Съдът намира, че следва да бъде прието и приложено към делото представеното споразумение от прокуратурата и пристъпва към неговото разглеждане, поради което

ОПРЕДЕЛИ

Приема и прилага по делото представеното писмено споразумение и пристъпва към неговото разглеждане.

Подс.Р.Л.: Разбирам обвинението, което ми повдигнато от прокуратурата. Признавам се за виновен по обвинението. Разбирам последиците от споразумението, доброволно съм го подписал и съм съгласен с последиците от същото. Заявявам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

Прок. Кънчева: Уважаеми г-н Съдия, поддържам така представеното споразумение. Считам, че същото е сключване при спазване изискванията на закона, не противоречие на морала и моля да бъде одобрено.

Адв.Ц. Уважаеми г-н Съдия, с прокуратурата сме сключили споразумение, с параметри, който сме Ви представили. Считам, че същото не противоречи на закона и морала, и Моля да го одобрите във вида, който ви е представен.

 

 

НП № БМЕ21900019ВРИ

Пр.№ БМЕ22000040АЕЦ

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

 

 

          Днес, 07.07.2020г., в град Тетевен, Ловешка област, между подписаните от една страна:

КАЛИНА КЪНЧЕВА – районен прокурор на Районна прокуратура Тетевен от една страна и от друга страна:

АДВ.Б.Ц. от ЛАК – защитник на Р.М.Л.,роден на ***г***,жител и живущ в с.гр., български гражданин,ЕГН **********,с основно образование, неженен, неосъждан, безработен – подсъдим по НОХД № 134/2020г. по описа на Районен съд Тетевен

се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство при спазване правилата на глава ХХІХ от НПК, като страните се споразумяха за следното: 

I.1. Подсъдимият Р.М.Л. се признава за виновен в това , че:

- на 28.12.2019г.,около 21.40 часа,в град Тетевен, Ловешка област,улица „Б.М.“ противозаконно е попречил на орган на власт – осуетил е извършването на проверка от полицейски органи чрез активно бягство с лек автомобил Ф. П. с рег. № ОВ **** ВМ,неподчинявайки се на издадените устни разпореждания за извършването й от полицай Димитър Петков ВПА, полицай Калоян Койчев – ст. полицай ППД и полицай Симеон Мотев – ВПА – всички служители на РУ МВР Тетевен,да изпълнят задълженията си – да извършат проверка на МПС и лице при полицейски наряд, осъществяващ патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред и разкриване и предотвратяване на престъпления.

 - което е престъпление по чл.270,ал.1 от НК. 

2. Наказанието за извършеното от подсъдимия Р.М.Л.  престъпление се определя при условията на чл.54 от НК,а именно ГЛОБА в размер на 1000 /хиляда/ лв.

II. Иззетите и приобщени като веществени доказателства 1 бр. брадва с дължина на дръжката 87,5 см. и дължина на металната част 15 см,1 бр. обла дървена сопа с обелена кора с дължина 90 см. и диаметър 3см. и 1 бр. обла дървена сопа с дължина 84 см. и диаметър 2,5 см. се отнемат в полза на държавата.

 III. Подсъдимият Р.М.Л. заявява ,че е съгласен  с така постигнатото споразумение, разбира смисъла и последиците от същото , доброволно го подписва и декларира,че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                      СПОРАЗУМЕЛИ СЕ :

 

          ПРОКУРОР:                                      ПОДСЪДИМ:                                                  /К.Кънчева/                                            /

 

 

                                                                       ЗАЩИТНИК: 

                                                                /адв.Б.Ц./  

 

 

Съдът намира, че така постигнатото в съдебно заседание споразумение по реда на чл.384 и сл. от НПК не противоречи на закона и на морала, и същото следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ

ОДОБРЯВА така постигнатото в съдебно заседание споразумение по реда на чл.384 и сл. от НПК, с което подсъдимият Р.М.Л., ЕГН********** *** признава за виновен за това, че на 28.12.2019г.,около 21.40 часа,в град Тетевен, Ловешка област,улица „Б. М.“ противозаконно е попречил на орган на власт – осуетил е извършването на проверка от полицейски органи чрез активно бягство с лек автомобил Ф. П. с рег. № ОВ **** ВМ, неподчинявайки се на издадените устни разпореждания за извършването й от полицай Димитър Петков ВПА, полицай Калоян Койчев – ст. полицай ППД и полицай Симеон Мотев – ВПА – всички служители на РУ МВР Тетевен,да изпълнят задълженията си – да извършат проверка на МПС и лице при полицейски наряд, осъществяващ патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред и разкриване и предотвратяване на престъпления, поради което и на основание чл.270 ал.1 във връзка с чл.54 от НК МУ НАЛАГА наказание ГЛОБА от 1000/хиляда/лв..

ПОСТАНОВЯВА веществени доказателства 1 бр. брадва с дължина на дръжката 87,5 см. и дължина на металната част 15 см,1 бр. обла дървена сопа с обелена кора с дължина 90 см. и диаметър 3см. и 1 бр. обла дървена сопа с дължина 84 см. и диаметър 2,5 см. да се отнемат в полза на държавата.

ПРИЕМА и прилага към делото Досъдебно производство №334/2019 година по описа на РУП на МВР гр.Тетевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО.  

НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

ВЛИЗА В СИЛА НЕЗАБАВНО.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №134/2020 година по описа на Районен съд- Тетевен по реда на чл.384 и сл. от НПК.

                                             

                                

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                

Протоколът се написа в съдебно заседание и същото се закри в 10,30 часа.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                    СЕКРЕТАР: