Решение по дело №19331/2018 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 261330
Дата: 20 ноември 2020 г.
Съдия: Деница Димитрова Славова
Дело: 20183110119331
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 31 декември 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

261330

гр. Варна, 20.11.2020г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВАРНЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, XVIII състав, в открито публично заседание на двадесет и трети октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Д.С.

 

при секретаря А.Д., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 19331 описа за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано по предявени от П.В.П., ЕГН ********** с постоянен адрес *** и Ю.Ж.П., ЕГН **********,***, срещу Т.Б.Д., ЕГН **********,*** искове с правно основание чл. 54 ал. 2 от ЗКИР за приемане за установено по отношение на ответника, че ищците СА собственици на 12 кв. м. идеални части от реална част от недвижим имот с идентификатор № *** /*** /, съгласно кадастралната карта, одобрена със Заповед № РД-18-98 от 10.11.2008г. на изпълнителния директор на Агенция по кадастъра, с площ от 492 /четиристотин деветдесет и два/ кв.метра, с трайно предназначение - урбанизирана територия, начин на трайно ползване - ниско застрояване /до 10 м/. стар идентификатор: № *** /***/, квартал № *** /***/, парцел ***, *** /***/, при съседи; имоти с идентификатори №№ ***; ***; *** и ***, с площ на реалната част 310 кв.м.,  така както е показано на скицата, находяща се на л. 64 от делото, представляваща  южната част на имот с ид. № *** , при граници:  имоти с идентификатори №№***; ***; ***, и останалата част от имот с идентификатор № ***, като реалната част неправилно е отразена в кадастралната карта, приета със Заповед № РД ­18-92/14.10.2008г. на Изпълнителния директор на АГКК като част от ПИ с идентификатор с идентификатор № ***, заедно с друг самостоятелен поземлен имот, представляващ северната част от имот с идентификатор № *** с площ от 175кв.м., при граници: имоти с идентификатори №№***; ***; ***, и останалата част от имот с идентификатор № ***.

Обстоятелства, на които се основава иска:

В исковата молба се твърди, че П.В.П. и Ю.Ж.П. са собственици (в условията на СИО) на следния недвижим имот: находящ се в гр.*** /***/, а именно: ***, находящ се на партерен етаж от масивна едноетажна сграда с тавански етаж и сутерен, със застроена площ от 32. 88 /тридесет и две цяло и стотни/ кв.метра, състоящ се от: помещение за търговски цели, санитарен възел, вход за избено помещение, представляващ самостоятелен обект в сграда с идентификатор № *** /***/, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-98/10.11.2008 г. на Изпълнителен директор на АГКК, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж: няма, под обекта: няма и над обекта: няма, ведно с принадлежащата му ***, с площ 32.13 /тридесет и две цяло и тринадесет стотни/ кв.м, при граници по нотариален акт: ***, както и съответните идеални части от общите части на сградата с означен № *** /***/ и от правото на строеж върху мястото, върху което е построена последната, представляващо поземлен имот с идентификатор № *** /***/, както и 12.00 /дванадесет/ кв.метра ид. части от поземления имот, целият с площ от 310 /триста и десет/ кв.м. по нотариален акт, а по скица с площ от 492 /четиристотин деветдесет и два/ кв.метра, представляващ поземлен имот с идентификатор № *** /*** /, съгласно кадастрална карта, одобрена със Заповед № РД-18-98 от 10.11.2008г. на изпълнителния директор на Агенция по кадастъра, с трайно предназначение - урбанизирана територия, начин на трайно ползване - ниско застрояване /до 10 м/. стар идентификатор: № *** /***/, квартал № *** /***/, парцел *** /***/, при съседи; имоти с идентификатори №№ **; ***; ***и ***.

Имота са придобили чрез покупко-продажба, сделка обективирана в нот. акт № ***. Съсобственик на имота е била Община Варна на основание АКТ за общинска собственост №*** съгласно заповед № ***г. peг. ***

Твърдят, че поземлен имот с идентификатор № *** /*** /, по КК, е неправилно отразен в КК като един имот, а в действителност включва два отделни поземлени имота - имоти с пл. №*** и №*** по КП от 1965г. съответстващи на имоти с проектен №*** и №***, както и съответстващи на имотите, ситуирани на място. Твърдят, че е  налице материализирана на място граница между двата имота, представляваща масивна фасадна стена от източната до западната граница, с височина 4,5-7 метра. Същата реално отделя имотите с административни адреси ***. Същата е налична от построяване на сградите, като точна дата не може да бъде посочена, но при всички случаи същата съществува към 1965г. и до момента.

Твърдят още, че правото на собственост на ищците и на ответника съответства на имоти с пл. №*** и №*** по КП от 1965г. и съответно на имоти с проектен №*** и №***, т.е. всеки е собственик на отделен имот, а не са съсобственици в един общ - поземлен имот с идентификатор № ***. Поради грешка в кадастъра имотите двата имота /пл. №*** и №*** по КП от 1965г./ са посочени като един имот /с идентификатор № ***/, като кадастъра не съответства на предходния КП от 1965г. съответно на правата на собственост на страните.

Сочат още, че площта на имота на ищците, съгласно придобивното им основание – покупко-продажба, обективирана в нот. акт № ***, е с площ от 310 кв.м. и отговаря на действителната площ на имота, за който се твърди, че е отделен и представлява южната част на ПИ № ***, като останалата част (северната от ПИ № ***) е приблизително равна на 175кв.м.

Собствеността на ищците същите са придобили от праводателя си Н.В.П., който от своя страна е придобил собственост от „***" ЕООД по силата на Нот. Акт №***г. с предмет: следните недвижими имоти,нахбдящи се в гр.Варна, община Варна, област Варна *** на партерен етаж /в ляво от входа на сградата по посока на влизане в сградата/, намиращ се в масивна едноетажна сграда с тавански етаж и сутерен, находяща се на *** /***/, състоящ се от: помещение за търговски цели, санитарен възел, вход за избено помещение, със застроена площ от 32,88 /тридесет и две цяло, осемдесет и осем стотни/ кв.метра по техническа експертиза и съгласно действащите разпоредби на ЗУТ и Наредба №7 за ПНУТЗ. а съгласно предходен документ за собственост със светла площ 23.92 /двадесет и три цяло и деветдесет и im стотни/кв.метра, при граници: ***, ПИ №*** /***/, ***, ПИ №*** /***/,ведно с прилежащото му *** в сутеренния етаж, с площ от 32.13 /тридесет и две цяло и тринадесет стотни/ кв.метра при граници: улица, двор, калкани сгради, както и съответните идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху дворното място,в което е построена гореописаната сграда.цялото с площ от 310.00 /триста и десет/кв.метра, представляващо УПИ №*** /***/, в квартал *** /***/, по плана на ***/***/ микрорайон на гр.Варна.при граници: ПИ ' №№ ***, заедно с-12 /дванадесет/ кв.метра идеални части от дворното място, цялото с площ от 310 /триста/ кв.метра, представляващо УПИ №*** /***/, в квартал ***/***/ по плана на *** /***/ микрорайон на гр.Варна.при граници: ПИ №№ ***

Видно от горното праводателят „***" ЕООД е притежавал идеални части на реално обособения УПИ №*** /***/, в квартал *** /***/, по плана на ***/***/ с площ от 310.00 /триста и десет/кв.метра, така както е отразен в плана от 1965г.

Съответно „***" ЕООД е придобило съгласно Нот. Акт №*** на нот. С.К. от „***" ЕООД гореописания имот като придобитите 23,92 кв.м. ид. части от имот представляващ УПИ №*** /***/, в квартал ***/***/ по плана на *** /***/ площ от 310кв.м.

„***" ЕООД от своя страна придобива съгласно Нот. Акт №***г. на Служба вписвания : 23,92/310 ид. части, равняващи се на 0,07716% идеални части от Дворно място цялото с площ от 310 кв.м. находящо се в гр. ***, представляващо имот с пл. №*** в кв.*** по плана на *** /***/ подрайон при граници: имот с пл. № ***.

Видно праводателят „***" ЕООД е придобил идеални части от реално обособения имот - имот с пл. №***, при това при граница имот с пл. № ***.

Праводателите на „***" ЕООД са собственици на описания по-горе имот при същата площ и граници по силата на Нот. Акт №***г. на Служба вписвания и съответно Решение от 15.10.2000г. по гр.д. №142/1999 на ВРС.

На 18.09.2017г. П.В.П. е инициирал административна процедура за поправка на КК в АГКК-Варна със заявление с вх.№ *** г. Ответницата обаче е възразила – подадено  е възражение с вх.№***г. от Т.Б.Д., поради което административният орган е приел, че е налице спор за материално право и е отказа поправката на КК със Заповед №***г. Началник на СГКК - гр. Варна.

В срока по чл. 131 от ГПК е постъпил писмен отговор от ответниците.

В същия се посочва, че предявеният иск е недопустим. В условията на евентуалност неоснователен.

Твърди се, че Т.Б.Д. е собственик на 223.75 кв. метра идеални части от процесния поземлен имот с идентификатор ***. Собствеността е придобита, както следва:

С договор за дарение, обективиран в нотариален акт № *** г. на Варненския нотариус при ВРС, И.Б.Д. е дарил на майка си Н.Т.Д. и на сестра си Т.Б.Д. по 1/3 ид. части от жилище /което е правно ирелевантно за спора/ и по 1/3 идеални части за всяка от тях от 180 кв. метра идеални части от дворното място, цялото с площ от 450 кв. метра, съставляващо имоти пл. №№ *** и *** в квартал *** по плана на *** подрайон на гр. ***. По силата на това Т.Б.Д. е станала собственик на 60 кв. метра идеални части.

Праводателят И.Б.Д. се легитимира като собственик на жилището и 180 кв. ид. части от дворното място с Протокол по гр. дело № 474/1987 г. по описа на ВРС, XII състав, с който съдът е одобрил постигнатата между страните спогодба и поставил в негов дял и изключителна собственост описаното жилище и ид. части от целия имот с площ от 450 кв. метра.

С договор за покупко-продажба, обективиран в нотариален акт № *** г. на Варненския нотариус при ВРС, Н.Т.Д. продава на дъщеря си Т.Б.Д. по 1/2 ид. части от първи етаж от жилищната сграда /което е правно ирелевантно за спора/ и 1/4 идеални части от дворното място, цялото с площ от 175 кв. метра, съставляващо имоти пл. №№ *** и *** в квартал *** по плана на *** подрайон на!гр. ***. По силата на това Т.Б.Д. е станала собственик на 43.75 кв. метра идеални части. Неоснователно с исковата молба за тази сделка се твърди, че е налице дублиране на сделките и съответно на идеални части от имота. Правата се на собственост по тази сделка Н.Т.Д. черпи от нотариален акт № ***г. на Варненския нотариус при ВНС, по силата на който е подучила в дарение на 1Л идеални части или 43.75 кв. метра идеални части от дворното място, цялото с площ от 175 кв. метра, съставляващо имот пл. № *** от квартал *** по плана на гр. ***.

С договор за покупко-продажба, обективиран в нотариален акт № ***г. на Варненския нотариус при ВРС, Н.Т.Д. продава на | дъщеря си Т.Б.Д. по 1/3 ид. части от жилище /което е правно ирелевантно за спора/ и 90 кв. метра идеални части от дворното място, цялото с площ от 450 кв. метра, съставляващо имоти пл. №№ *** и *** в квартал *** по плана на *** подрайон на гр. ***. Допусната е техническа грешка при изписването на продаваните идеални части от дворното място. Продадени са 60 кв. метра, а не 90 кв. метра, защото Н.Д. е придобила 60 кв. метра по сделката, обективирана в нотариален акт № *** г. на Варненския нотариус при ВРС, описана по-горе. Така не е могла да прехвърли повече право от притежаваните. По силата на това Т.Б.Д. е станала собственик на 60 кв. метра идеални части.

С договор за покупко-продажба, обективиран в нотариален акт № *** г. на нотариус Д. С.-***, вписан в СВ-*** акт № *** г., И.Б.Д. е продал на сестра си Т.Б.Д. 1/3 ид. части от жилище /което е правно ирелевантно за спора/ и 1/3 идеални части от 180 кв. метра идеални части от дворното място, цялото с площ от 450 кв. метра, съставляващо имоти пл. №№ *** и *** в квартал *** по плана на *** подрайон на гр. ***. По силата на това Т.Б.Д. е станала собственик на 60 кв. метра идеални части.

С описаните четири сделки ответницата ми е придобила собствеността върху 223.75 кв. метра от процесния имот.

Към момента на придобиване на собствеността по всяка от сделките Т.Б.Д. не е била омъжена.

По отношение идентичността на поземлен имот с идентификатор *** с имотите посочени в описаните нотариални актове.

Поземлен имот с идентификатор *** по плана от 1903 г. е съставлявал парцел ***.

Парцел *** по Кадастралния план от 1950 г. е съставлявал имоти с пл. №№ *** и ***

Имоти с пл. №№ *** и *** по Кадастралния план от 1965 г. са съставлявали имоти с пл. №№ ***, *** и ***.

След приемането на последващи планове, номера на имота е преобразуван в пл. №№ ***, ***, а след това в имоти пл. № *** и пл. № ***, ***. По действащия план към 2003 г. старите имоти пл. № *** и пл. № *** съвпадат с УПИ *** и УПИ *** в кв. *** на *** м.р. на гр. ***.

Видно от Скица *** г. от СГКК-***, приложена към уточняващата молба на ищците, Поземлен имот с идентификатор *** е с номер по предходен план: № *** в квартал *** парцел ***, което потвърждава изложените по-горе твърдения.

Няма извършена делба между съсобствениците на дворното место и до настоящия момент е налице съсобственост на имот с 450 кв. метра по документи за собственост, а по скица от 492 кв. метра.

Поради наличната към настоящия момент съсобственост на поземления имот не е допустимо да се правят каквито и да е промени в КККР.

В съдебно заседание ищците поддържат исковете си, молят за уважаването им, а ответника оспорва същите и моли за отхвърлянето им.

Въз основа на събраните доказателства преценени в тяхната съвкупност и в съответствие с ГПК, съдът намира следното за установено от фактическа и правна страна:

Повдигнатият спор е с правно основание чл.54 ал.2 от ЗКИР.

Безспорно съдебната практика приема, че чрез иска по чл.54, ал.2 ЗКИР /първоначална редакция чл.53, ал.2 ЗКИР/ се разрешава спор за собственост.

Съгласно Тълкувателно решение №8/23.02.2016г. на ОСГК искът по чл.54 ал.2 ЗКИР е положителен установителен по отношение на  собствеността, като отделно от това се установява и наличие на грешка в кадастъра. Спорното право се установява към момента на предявяване на иска, респ. към момент на приключване на съдебното дирене в инстанцията по същество при условията на чл.235, ал.3 ГПК. Искът по чл. 54 ал. 2 от ЗКИР в установителната част съвпада и съответно поглъща иска по чл. 124 ал. 1 от ГПК.

Допустимостта на иска по чл 54 ал. 2 от ЗКИР се определя от наличието на спор за материално право, т.е спор относно собствеността върху конкретен обект на правото на собственост. Грешното заснемане в кадастралната карта на границите на един недвижим имот не води до промяна на правото на собственост върху грешно заснетата част от имота, защото кадастралната карта няма вещнопрехвърлително действие.

В конкретния случай се спори по отношение на обема на правото на собственост на ищеца. Безспорно правото на собственост върху определена вещ – в случая поземлен имот, включва установяване на характеристиките на вещта - ПИ с неговите местоположение, площ и граници. По делото не се спори, че ищците притежават 12 кв. м. идеални части. Спори се от кой имот притежават 12 кв. м. идеални части  - дали от целия имот с идентификатор № ***, както е заснето и записано в КККР или от реална част от имот с идентификатор № *** с площ на реалната част 310 кв.м., представляваща  южната част на имота, както твърдят ищците, т.е. както следва да бъде отразено в кадастралната карта – в този случай ще е налице грешка в кадастъра. Допустимостта на производството се обуславя както от спора за собственост /върху кой обект е собствеността на ищеца/, така и от грешката в кадастъра /дали имотът следва да бъде отразен като един или като два отделни/.

В този случай в тежест на ищеца е да установи собствените си права – че притежава право на собственост върху обект: ПИ с площ от 310кв.м., находящ се в южната част на имот с идентификатор № ***  и с определени граници, както и грешката в кадастъра – че този обект е заснет неправилно като част от по-голям такъв /с идентификатор № ***/.

От изготвената по делото СТЕ се установява, че:

Действалите планове за обследваната територия са кадастралните планове: КП/1900г, КП/1950г, КП/1965г, КП/2003г и КККР и регулационните планове: РП/1959г, РП/1962г, РП/1981г, РП/1996г и РП/2000г. СТЕ установява обаче, че никой от описаните по-горе устройствени планове не е приложен, тъй като липсват данни за уреждане на регулационни сметки. Поради това собствеността върху имотите се определя по кадастралните планове.

В КП/1900г., относимият имот е отразен като ПИ *** с площ 479м2, който е записан първоначално в разписната книга на М.Х. (без посочено основание), впоследствие е записан на С., В. и К.Б. (на основание н.а.№***г.)

В КП/1950г. относимият по казуса имот е с площ 494м2, означен незнайно защо с два планоснимачни номера пл.№*** и пл.№***, но тъй като има и друг имот със същия пл.№***(222м2), който е съседен на относимия откъм южната му страна, то верния планоснимачен номер на обследвания имот по КП/1950г. е пл.№***. Същият е записан в разписната книга на С.К.Р. (без посочено основание).

В КП/1965г., относимите имоти са 3 (три), а именно:

1.Отразен е ПИ-*** с площ 170м2, който е записан на С. и Я.С. на основание н.а.№***г.),

2.Отразен е ПИ-*** с площ 174м2, който е записан в съсобственост на С. и Б.С. (на основание н.а.№***г.) и И.С.Г. (на основание н.а.№***г.),

3. Отразен е ПИ-*** с площ 149м , който е записан в съсобственост също на С. и Б.С. (на основание н.а.№***г.) и И.С.Г. (на основание н.а.№***г.),

В КП/1965г на по-късен етап е отразена кадастрална промяна (без конкретна заповед за одобряване) състояща в следното: границата между имоти *** и *** се заличава и в техните външни граници се образува един обединен имот №20,8 с обща площ 323м.".

В разписната книга към КП/1965г е извършен допълнителен запис (съгласно заповед №***г. на кмета на общината), с който като съсобственик на имоти №*** и №*** се записва Т.Б.Д. (на основание н.а.№***г, н.а.№***г и н.а.№***г).

Последния действащ план преди КК за обследваната територия е КП/2003г., който е бил одобрен със заповед №***г на АК-*** и влязъл в сила, предвид липсата на данни за неговото обжалване по надлежния ред. Отразените имоти в КП/2003г, са следните:

» 1. Отразен е ПИ-*** (стар №***) с площ 190м2, без записан собственик в регистъра към плана.

» 2. Отразен е ПИ-*** (стар №***) с площ 101м2, без записан собственик в регистъра към плана.

В КККР/2008г./начален ВИД, двата имота по предходен КП, стават един, а именно: Отразен е ПИ-*** с площ 500м2, който в регистъра към плана е записан в съсобственост на Т.Б.Д. (на основание н.а.***г), на И.В.В. (на основание н.а.№***г), и на С.Д.М. (на основание постановление №***г).

            В границите на ПИ-*** с площ 500м2 по КККР/начален вид/, попадат имоти или части от имоти по предходния му КП/2003г, както следва: цялата площ 190 м2 на ПИ-***, разположен в северната му част; цялата площ 101м2 на ПИ-***, разположен в югозападната му част; и част 209/3744м2 от общински имот ПИ-***.

В КККР/2008г./ сегашен ВИД южната граница на дотогавашния ПИ-*** по КККР/начален вид се отдръпва навътре в имота с цел да върви по контура на сграда, която е принадлежност към съседен имот. За промяната няма издадена конкретна заповед на началника на СГКК-Варна.

Отразяването в КККР/сегашен вид/ е следното:

Отразен е ПИ-*** вече с площ 492м2, който в регистъра към плана е записан в съсобственост: на Т.Б.Д. (на основание н.а.№***г, н.а.№***г, н.а.№***г за (1/4) ид.част, съд.реш.№***г за 180/450 ид.част и н.а.№***г) за 90м2 ид.част; на Н.В.П. ( основание н.а.№***г за 12м2 ид.част); на С.Д.М. (на основание постановление №***г на съдия-изпълнител за 11,92м2 ид.част); и на П.В.П. (на основание н.а.№***г за 12м2 ид.част).

С нот.акт №***г.(л.24), Д.Н. продава на Н.Т.П. „една къща" находяща се в гр.***, при граници/съседи по общинско удостоверение 1921 г: от две страни С.Н., М.Х., път; и при граници/съседи по нотариален акт 1918г: Я.Ж., наследниците на Г.Ч., М.Х., ***.

За имота с адрес ул***:

Нот.акт №***г. (л.25). С него Н.Т.П. дарява на внучката си Н.Т.Т. от собствения си недвижим имот, находящ се в гр.***, целия представляващ „етаж" от жилищната сграда.(ев.двуетажна), състоящ се от фурна, магазин, два склада, баня, два клозета, изба, КАКТО и ид.част (1/2) от „***"(застроено и незастроено) цялото с площ 175м2, съставляващо пл.№***, кв.***, по плана на града, САМО ид.част (1/2) от „първи етаж" на сградата, ЗАЕДНО с ид.част (1/4) от цялото „дворно място", равняваща се на 43,75м2.

Нот.акт № ...не се чете/***г.(л.26). С него Н.Т.Д. дарява на сина си И.Б.Д., а именно: ид.част (1/2) от „втория етаж" на жилищната сграда на *** целия състоящ се от четири стаи, килер, стълбище за тавана, таван, ид.част от общите части на сградата, ЗАЕДНО с ид.част 90м2 от „***" върху което е построена сградата, цялото (застроено и незастроено) с площ 450м2, съставляващо пл.№***, кв.***, *** м.р, по плана на града, при граници/съседи на дворното място: от една страна *** и от друга пл.№*** и пл.№***.

Нот.акт № ...не се чете/***г.(л.27). С него …С.И. прехвърля на сина си С.Г.И., следния недвижим имот, а именно: ид.част (1/2) от „втория етаж" на жилищната сграда на ***, целия състоящ се от четири стаи, салон, стълбище за тавана, таван, ид.част от общите части на сградата, ЗАЕДНО с ид.част 90м2 от „***" върху което е построена сградата, цялото(застроено и незастроено) с площ 450м2, съставляващо пл.№***, кв.***, *** м.р, по плана на града, при граници/съседи на дворното място: от една страна ***" и от друга пл.№*** и пл.№***.

СЪД.ДЕЛБА/14.05.1987г. по гр.дело на ВРС, 12 състав(л.57). С нея съделителите се споразумяват за следното:

а)      И.Б.Д. получава в собственост и владение дял в предмета на делбата, а именно: целия  втори етаж" от жилищната сграда находяща се в гр.***, състоящ се от четири стаи, килер, салон, стълбище за тавана, таван, + ид.част от общите части на сградата, ЗАЕДНО с ид.част 180м2 от „дворно място" върху което е построена сградата, цялото(застроено и незастроено) цялото с площ 450м2, съставляващо пл.№***, кв.***, *** м.р, по плана на града, при граници/съседи на дворното място: ***и пл.№*** и пл.№***.

б) С.Г.И. ще получи от И.Б.Д. за уравнение на дяловете сумата 7603лв.

Нот.акт №***г(л. 99). С него И.Б.Д. дарява на майка си Н.Т.Д. и на сестра си Т.Б.Д. по (1/3) ид.част или общо 2/3, от следния свой собствен недвижим имот, представляващ жилище на „втория етаж" от жилищната сграда на ***, цялото състоящо се от четири стаи, килер, салон, стълбище за тавана, таван, плюс ид.част от общите части на сградата, ЗАЕДНО с ид.част 180м2 от „дворно място'' (застроено и незастроено), върху което е построена сградата, цялото с площ 450м2, съставляващо пл.№***, кв.***, *** м.р, по плана на града.

Нот.акт №***г.(л.101). С него Н.Т.Т. продава на дъщеря си Т.Б.Д., собствената си (1/2) ид.част от „първи етаж" на жилищната сграда находяща се в гр.* (бившия ***таров), състоящ се от месалня, пещ, баня с тоалет, фурна с площ 147,69м2, ВЕДНО с ид.част (1/4) от „дворно място" представляващо пл.№***, кв.***, *** м.р по плана на града, цялото с площ 175м.

Нот.акт №***г.(л.103). С него Н.Т.Д. продава на дъщеря си Т.Б.Д. собствената си (1/3) ид.част от жилище находящо се на „втория етаж" на жилищната сграда на ***, цялото състоящо се от четири стаи, килер, салон, стълбище за тавана, таван на втория етаж, ЗАЕДНО с ид.част от общите части на сградата, КАКТО и ид.част 90м2 от „***" върху което е построена сградата, цялото с площ 450м2, съставляващо пл.№***, кв.***, **** м.р, по плана на града.

Нот.акт №***г. вписан в СВ като акт №***г(л.104). С него И.Б.Д. продава на сестра си/съсобственик Т.Б.Д. от собствения си недвижим имот придобит чрез делба, а именно: ид.част (1/3) от жилище на „втория етаж" на жилищната сграда на ***(бивша ***"), цялото състоящо се от четири стаи, килер, салон, стълбище за тавана, таван, с вход откъм ***" през партерния етаж, ЗАЕДНО със съответната ид.част от общите части на сградата, КАКТО и (1/3) ид.част 60м2 от ид.част 180м2 на „***" върху което е построена сградата, цялото с площ 450м2, съставляващо пл.№*** и пл.№***, кв.***, *** м.р, по плана на града.

По време на изповядване всички горепосочени сделки е действащ КП от 1965г., съгласно който имот ПИ -*** е с площ от 174м2, ПИ-*** е с площ от 170кв.м., а ПИ - *** е отразен с площ от 149м2, като същият е включен в ПИ-*** /промяната е без дата/.

Вещото лице намира, че всички горепосочени сделки отразяват собствеността в ПИ № *** по КП 1965г.

За имота с адрес ***:

Нот.акт №***г., вписан в СВ като акт №***г(л.38). С него С.Б.С., К.Б.В., К.В.В., Б.В.П., Т.С.В., Й.Т.С. и Д.С.В. продават на „***" ЕООД, следния свой съсобствен недвижим имот, а именно: „***" целия с площ 23,92м2, ВЕДНО с „***" под магазина(без посочена площ по предходен акт), а по данъчна оценка с площ 29,36м2, КАКТО и „***" над магазина(без посочена площ по предходен акт), а по данъчна оценка с площ 36,00м2 (без посочени съседи по нотариален акт), ВЕДНО с ид.част от общите части на едноетажната сграда в която е построен, находяща се в гр.***(бивша ***), върху дворно място с площ 310м2 съставляващо пл.№***, кв.***, *** м.р по плана на града, при граници/съседи на дворното място: пл.№***, *** и ***.

Нот.акт №***г., вписан в СВ като акт №***г(л.39). С него В.Д.П., Т.С.В., Й.Т.С. и Д.С.В. прехвърлят на „***" ЕООД, следния свой съсобствен недвижим имот, а именно: ид.част 23,92м2(равняващи се на ид.част 0,07716%) от „***" цялото с площ 310м2 находящо се в гр.***(бивша ул. "***), представляващо пл.№***, кв.***, *** м.р, при граници/съседи на дворното място: пл.№***, *** и ***.

Нот.акт №***г. вписан в СВ като акт №***г. (л.40). С него „***" ЕООД продава на „***" ЕООД следния собствен на дружеството недвижим имот, а именно: ид.част 23,92м2 от „***то" цялото с площ 310м2 находящо се в гр.***, представляващо УПИ *** в кв.***, *** м.р, при граници/съседи: имоти ***, ***, ***, КАКТО и „***" с площ 23,92м2, находящ се в жилищната сграда построена в дворното място на ***, ВЕДНО с „***" под магазина(без посочена площ по документ), а по данъчна оценка с площ 29,36м2, КАКТО и „***" над магазина(без посочена площ по документ), а по данъчна оценка с площ 36м2, КАКТО и съответните ид.части от общите части на сградата и от правото на строеж върху гореописаното място.

Нот.акт №***г. вписан в СВ като акт №***г(л.41). С него „***" ЕООД е признато за собственик на следните недвижими имоти придобити по покупка и въз основа на одобрен инвестиционен проект за делба, а именно:

а) „***" на партерния етаж(вляво от входа на сградата по посока на влизането) намиращ се в масивна едноетажна сграда с тавански етаж и сутерен, находяща се на ***, състоящ се от помещение за търговски цели, санитарен възел, вход за избено помещение със застроена площ 32,88м2 по техническа експертиза(съгласно предходен документ за собственост със светла площ 23,92м2), при граници/съседи: ул. "***", имот ***, ***, имот ***, ВЕДНО с принадлежащото му „***" с площ 32,13м2 в сутеренния етаж, при граници/съседи: улица, двор, калкани на съседни сгради, КАКТО и съответната ид.част от общите части на сградата и от правото на строеж върху дворното място в което е построена гореописаната сграда, цялото с площ 310м2, представляващо УПИ VI-20,8 в кв.5, 8 м.р по плана на града, при граници/съседи: улица, имоти 1050, 1586, 1052.

б) „Таванско офис/помещение"(над гореописания магазин), разположено на *** етаж в гореописаната сграда, състоящо се от помещение и санитарен възел със застроена площ 27,84м2 и „***" пред него с площ 9,57м2, при граници/съседи: калкан, тавански коридор и улица, ВЕДНО със съответните ид.части от общите части на сградата (включително и от входното предверие на първия етаж с обща площ със стълбата за тавански етаж 24,24м2), КАКТО и съответната ид.част от правото за строеж върху дворното място в което е построена гореописаната сграда, цялото с площ 310м2, представляващо УПИ *** в кв.***, *** м.р по плана на града, при граници/съседи: ***, ***.

в) Ид.част 23,92м2 от „***", цялото с площ 310м2, с адм.адрес ***, представляващо УПИ *** в кв.***, ***8 м.р по плана на града, при граници/съседи: ***, имоти ***.

Нот.акт №***г., вписан в СВ като акт №***г(л.42). С него „***" ЕООД продава на А.В.Ф./В. и И.В.В., следния собствен на дружеството недвижим имот, а именно:

а)      „***", разположено на *** етаж в масивна едноетажна жилищна сграда, находящо се на ***, състоящо се от помещение и санитарен възел със застроена площ 27,84м2 и „***" пред него с площ 9,57м2, при граници/съседи: калкан, тавански коридор и улица, ВЕДНО СЪС съответните ид.части от общите части на сградата(включително и съответните ид.части от общите части от входното предверие на първия етаж с обща площ със стълбата за тавански етаж 24,24м2), КАКТО и съответната ид.част от правото за строеж,

б)      ВЕДНО с ид.част 11,92м2 от „***" в което е построена сградата, представляващо УПИ ***, кв.***, *** м.р по плана на града, цялото с площ 310м2, при граници/съседи: ***, имоти ***.

Нот.акт №***г. вписан в СВ като акт №***г(л.14). С него „***" ЕООД продават Н.В.П., следните недвижими имоти находящи се в гр.***, а именно:

а)„***" на партерния етаж(вляво от входа на сградата) намиращ се в масивна едноетажна сграда с тавански етаж и сутерен, находяща се на ***, състоящ се от помещение за търговски цели, санитарен възел, вход за избено помещение със застроена площ 32,88м2 по техническа експертиза (съгласно предходен документ за собственост със светла площ 23,92м2), при граници/съседи: *** ", имот ***, ***, имот ***, ВЕДНО с принадлежащото му „***" с площ 32,13м2 в сутеренния етаж, при граници/съседи: ***, КАКТО и съответната ид.част от общите части на сградата и от правото на строеж върху дворното място в което е построена гореописаната сграда, цялото с площ 31 Ом2, представляващо УПИ ***, кв.***, *** м.р по плана на града, при граници/съседи: ***, имоти

б) ЗАЕДНО с ид.част 12м2 от „***", цялото с площ 31 Ом2, представляващо УПИ *** в кв.***, *** м.р по плана на града, при граници/съседи: имоти ***.

Нот.акт №***г., вписан в СВ като акт №***г.(л. 12). С него Н.В.П. продава на П.В.П., следния недвижим имот находящ се в гр.***, а именно:

а) ***" на партерния етаж от масивна едноетажна сграда с тавански етаж и сутерен със застроена площ 32,88м2 състоящ се от помещение за търговски цели, санитарен възел, вход за избено помещение, представляващ самостоятелен обект в сграда с идентификатор №*** по КККР одобрена със заповед №РД-18-98/10.11.2008г на изп.дир. на АГКК, при съседни самостоятелни обекти в сграда: на същия етаж - няма; под обекта - няма; над обекта - няма, ВЕДНО с принадлежащата му „***" с площ 32,13м2, при граници/съседи по нотариален акт: улица, двор, калкани на съседни сгради, КАКТО и съответните ид.части от общите части на сградата(означена с №***) и от правото на строеж върху мястото върху което е построена последната, представляващо ПИ-***,

б) КАКТО и ид.част 12м2 от „***", целия с площ 310м2 по нотариален акт, а по скица с площ 492м2, представляващ ПИ-*** по КККР/2008г. (стар №*** в кв.***), при граници/съседи: имоти ***.

Вещото лице дава заключение, че всички горепосочени сделки отразяват собствеността в ПИ № *** по КП 1965г.

Съгласно нот.акт №***г., ищецът П.В.П. и съпругата му Ю.Ж.П., са придобили 12 м2 от „***", целия с площ 310м2 по нотариален акт, находящ се в гр.***, т.е. 12 кв.м. ид части от ПИ № *** по КП 1965г., на който са били собственици праводателите им. Не е възможно ищците да са придобили част от имот ПИ № *** по КП от 1965г., доколкото той е бил собственост на други лица, различни от праводателите им. Неправилното отразяване на имота в н.а. във втората част – „по скица с площ 492м2, представляващ ПИ-*** по КККР/2008г.“ се дължи на неправилното заснемане на имота от КККР. Недопустима грешка при отразяването на един обект на правото на собственост е грешката в площта от 182кв.м /от 310 до 492кв.м./, т.е. не е възможно вещта, обект на правото на собственост да се индивидуализира едновременно с площ от 310кв.м. и от 492кв.м.

В КККР е отразено различно положение от това, което е съществувало по КП от 1965г. /двата имота ПИ № *** и ПИ № *** по КП от 1965г. са обединени/, като не е налице основание за това /няма основание и за записването на имотите по КП от 2003г. като ПИ-*** (стар №***) с площ 190м2, и ПИ-*** (стар №***) с площ 101м2. Двете групи съсобственици в ПИ № ***8 и в ПИ № *** по КП от 1965г., не са прехвърляли ид. части от имотите /ПИ № *** и ПИ № *** по КП от 1965г./ едни на други, поради което няма съсобственост между тях за двата имота /няма уреждани регулационни сметки или доброволно учредяване на съсобственост за обединения ПИ-*** по КККР/2008г./. Поради това неправилно двата имота /с различни съсобственици/ са отразени като един в КККР.

Грешката в КККР се дължи на неправилно отразяване имотите в нотариалните актове на индивидуализацията на имота с адрес *** В част от тях дворното място е посочено като цялото с площ от 175кв.м., а в други – цялото с площ от 450кв.м. Вещото лице обаче сочи, че индивидуализацията на сградите, както и номера на административния адрес, съответстват на ПИ № ***, който е с площ от 170кв.м. По делото не е представен от ответника титул за собственост, който да дава основание да се приеме, че Т.Б.Д. е придобила собственост и в ПИ ***, или в ПИ *** или в ПИ ***по КП от 1965г. Поради това тя няма как да притежава идеална част от тях.

Поради това не е налице основание за вписването й като собственик /съсобственик/ едновременно на имоти №*** и №*** по КП от 1965г., както е направено със заповед №***г. на кмета на общината /“на основание н.а.№***г, н.а.№***г и н.а.№***г.“/.

Заключението на вещото лице по СТЕ е ясно, категорично и обосновано, че по силата на горепосочените три нотариални актове се прехвърля собственост само върху имот ПИ № ***. С нот.акт №***г. се прехвърля  ид.част (1/4) от „***" представляващо пл.№***, кв.***, *** м.р по плана на града, цялото с площ 175м., с нот.акт №***г.(л.103). се прехвърлят ид. части от „***", цялото с площ 450м2, съставляващо пл.№*** и ***, кв.***, *** м.р, по плана на града, с нот.акт №***г. се прехвърлят ид. части от „***", цялото с площ 450м2, съставляващо пл.№*** и ***, кв.***, *** м.р, по плана на града. Видно от същите в тях е налице разминаване в площта на имота посочен като имоти пл.№*** и *** – в единия н.а. тя е 175кв., а в другите – 450кв.м. Към датата на изповядване на сделките не е налице един имот с идентификатор пл.№*** и ***, а са налице два имота ПИ №*** и ПИ №***, докато дворното място по н.а. е посочено като едно. Отделно административния адрес сочи само на единия от имотите. Това е дало основание на вещото лице да даде заключение, че по силата на цитираните нотариални актове се прехвърля собственост само върху имот ПИ № ***. Поради това неправилно е вписана собствеността в разписния лист със заповед №***г. на кмета на общината. Това неправилно вписване вероятно е станало причина за допускане на грешка в кадастъра при приемането му през 2008г.

От всичко изложено до тук следва, че границите в собствеността следват границите на имотите по КП/1965г., в по-късен етап, когато  границата между имоти *** и *** се заличава и се образува един обединен имот №*** с обща площ 323м., а ПИ № *** е с площ от 170м2. Собствеността на ищците е 12 кв.м. ид. части именно от посочения ПИ №*** с обща площ 323м., и е налице грешка в кадастъра, изразяваща се в неправилно обединяване на два съседни имота в един.

Един недвижим поземлен имот се индивидуализира по местоположение, площ и граници, като площта не е от първостепенно значение. Възможно е да има разлика в площта, като имотът се индивидуализира преимуществено в зависимост от местонахождението и границите му. Поради това съдът намира, че при уважаване на иска по чл. 54 ал. 2 от ЗКИР, следва да бъдат посочени площта и границите на имот ПИ *** по КП/1965г.

Разликата в индивидуализацията на имота в документите за собственост на ищците се дължи на факта, че по н.а. площта и границите на имота са описани с площта и границите на УПИ /урегулирания поземлен имот/, т.е. по регулационен план, който обаче не е бил приложен. Едва с прилагането на регулационния план /с прехвърляне на части от недвижимите имоти между собствениците/ се изменя собствеността върху имотите /границите на ПИ/. Доколкото УПИ не е бил приложен, собствеността не е била променяна, т.е. площта и границите на собствеността са площта и границите на ПИ, а не площта и границите на УПИ.

Поради наличие на изискуемите от закона предпоставки искът следва да бъде уважен.

С оглед изхода на спора, в полза на ищцовата страна се следват разноските, които са в размер на 1450лв., съгласно списъка на разноските по чл.80 от ГПК и наличните по делото доказателства /платените в полза на агенцията по кадастъра суми не са съдебно-деловодни разноски - не са заплатени по сметки на съда – в полза на съда или платени чрез него и не се обезщетяват по реда на чл.78, ал.1 от ГПК/.

Мотивиран от така изложените съображения, Варненски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО в отношенията между страните П.В.П., ЕГН ********** с постоянен адрес *** и Ю.Ж.П., ЕГН **********,***, от една страна и Т.Б.Д., ЕГН **********,*** от друга, че П.В.П., ЕГН ********** и Ю.Ж.П., ЕГН **********, СА собственици на 12 кв. м. идеални части от реална част от недвижим имот с идентификатор № ***/*** /, съгласно кадастралната карта, одобрена със Заповед № РД-18-98 от 10.11.2008г. на изпълнителния директор на Агенция по кадастъра, с площ от 492 /четиристотин деветдесет и два/ кв.метра, с трайно предназначение - урбанизирана територия, начин на трайно ползване - ниско застрояване /до 10 м/. стар идентификатор: № ***, ***, *** /***/, квартал № *** /***/, парцел ***, *** /***/, при съседи; имоти с идентификатори №№ ***; ***; *** и ***, с площ на реалната част 323 кв.м.,  така както е показано на скицата, находяща се на л. 154 от делото, приподписана от съда и съставляваща неразделна част от решението, представляваща приложение №4 от СТЕ на вещото лице, и оконтурена със зелен пунктир, представляваща  южната част на имот с ид. № *** , при граници:  имоти с идентификатори №№***; ***; ***2, и останалата част от имот с идентификатор № ***, като реалната част неправилно е отразена в кадастралната карта, приета със Заповед № РД ­18-92/14.10.2008г. на Изпълнителния директор на АГКК като част от ПИ с идентификатор с идентификатор № ***, заедно с друг самостоятелен поземлен имот, представляващ северната част от имот с идентификатор № *** с площ от 170кв.м., при граници: имоти с идентификатори №№***; ***; ***, и останалата част от имот с идентификатор № ***, на основание чл. 54 ал. 2 от ЗКИР.

 

ОСЪЖДА Т.Б.Д., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ на П.В.П., ЕГН ********** с постоянен адрес *** и Ю.Ж.П., ЕГН **********,***, сумата от 1450лв. /хиляда четиристотин и петдесет лева/, представляваща сторени в хода на делото разноски, на основание чл. 78 ал. 1 от ГПК.

 

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Варненски окръжен съд. РЕШЕНИЕТО да се обяви в регистъра на съдебните решения по чл.235, ал.5 от ГПК. На страните да се връчат преписи от решението.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: