Определение по дело №595/2022 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: 2250
Дата: 13 декември 2022 г.
Съдия: Бойка Михайлова Табакова Писарова
Дело: 20227240700595
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 22 август 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Стара Загора, 13.12.2022 год.

 

 

Старозагорският административен съд   в закрито  заседание                                       на      тринадесети декември  през   две хиляди двадесет и втора година в състав:

 

Председател: БОЙКА ТАБАКОВА

 

при секретаря   

и в присъствието на  прокурора    ,                                                                 като разгледа докладваното от  БОЙКА ТАБАКОВА   адм.дело №  595 по описа  за 2022 год, за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

Производството по делото е с правно основание чл.27, ал.1 от ЗУСЕФСУ.

 

Образувано е по жалба от “Лидер-2000“ ЕООД гр.Гълъбово чрез адвокат Б.Е. против Решение № 51/3/3121258/3/01/04/03 от 03.08.2022г  на Изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, с което е определена финансова корекция в размер на 20 472.13лв.

 

В срока за постановяване на съдебното решение и след запознаване с писмената защита на ответника, съдът констатира, че делото е останало неизяснено от фактическа страна. От представеното заключение по съдебно-счетоводната експертиза и отговорите в съдебно заседание не става ясно с какви точно счетоводни документи е работило вещото лице, за да отговори на поставените задачи. Така за съда е обективно невъзможно да извърши дължимата проверка дали правилно са извършени изчисленията за изпълнение на показателите на одобрения бизнес план на финансираната инвестиция. Действително, такива не са приложени и по преписката, нито са направени други доказателствени искания от ответника, но в изпълнение на служебното начало по 171, ал. 2 и 4 АПК, преди да се произнесе по същество, съдът е длъжен да събере доказателства за правнорелевантните обстоятелства.

 

Ето защо съдът намира, че така изготвената по делото съдебно-счетоводна експертиза не способства за пълното и обективно изясняване на обстоятелствата от значение за делото. Затова, на основание чл. 201 от ГПК, вр. с чл. 144 от АПК, следва да бъде възложено на вещото лице да изготви допълнително заключение като опише първичните счетоводни документи, от които черпи информация за изпълнение на задачите, формулирани в определението на съда от 04.10.2022г. На жалбоподателя следва да бъде указано да представи по делото документите, които предоставя на експерта за работатата му по поставената задача във връзка с изпълнение на показателите на одобрения бизнес план на финансираната инвестиция.

 

Това налага отмяна на определението, с което е приключено съдебното дирене и даден ход по същество на делото, възобновяване на производството и насрочване на открито съдебно заседание.

 

Водим от гореизложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определението си от 14.06.2022г. за приключване на съдебното дирене и даване ход на делото по същество.

ВЪЗЛАГА изготвяне на допълнително заключение на вещото лице по допуснатата съдебно-счетоводна експертиза, което след като извърши проверка в счетоводството на „Лидер-2000“ ЕООД гр.Гълъбово да опише счетоводните документи, въз основа на които е направило изчисленията си по първоначалното заключение в изпълнение на следните задачи:

1.            Какъв е процентът на изпълнение на показателите на одобрения бизнес план на финансираната инвестиция средноаритметично за 2015г., 2016 г., 2017 г., 2018 г. и 2019г. при съобразяване на  извършената проверка на място в периода 06.12-10.12.2018 г. от ДФ „Земеделие“ и представените документи от жалбоподателя?

2.           Какъв е средният процент на реализираните приходи за този мониторингов период в сравнение със заложените в бизнес плана?

3.           Има ли неизпълнение и в какъв процент на други параметри на бизнес плана, които гарантират устойчивостта на проекта и икономическата жизнеспособност на предприятието във връзка с подпомаганата транспортна дейност?

Указва на вещото лице, че следва да представи заключението си не по-късно от 7 дни преди датата на съдебно заседание.

УКАЗВА на жалбоподателя да представи заверени преприси от счетоводните документи, които не са налични по преписката и въз основа на които назначеното вещо лице изпълнява поставените му задачи.

 

НАСРОЧВА съдебно заседание на 24.01.2023г от 10.30ч.

 

ДА СЕ ПРИЗОВАТ страните и вещото лице като им се изпрати и препис от определението.

           

Определението не подлежи на обжалване.

              

    

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: