Присъда по дело №149/2021 на Районен съд - Казанлък

Номер на акта: 260052
Дата: 29 април 2021 г. (в сила от 14 май 2021 г.)
Съдия: Радослава Маждракова
Дело: 20215510200149
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 9 февруари 2021 г.

Съдържание на акта

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

                                                         

гр.Казанлък, 29.04.2021г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

           Районен съд - Казанлък, наказателно отделение, втори състав на двадесет и девети април през две хиляди двадесет и първа година в открито съдебно заседание в следния състав:     

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАДОСЛАВА МАЖДРАКОВА                                                                                                                                          

                                       СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: Е.Г.

                                                                          С.С.

 

при секретаря ДИМИТРИНКА ИВАНОВА и в присъствието на  прокурора  МАРИЯ МИХАЙЛОВА, като разгледа докладваното от съдия МАЖДРАКОВА  НОХД № 149  по описа за 2021г., въз основа на данните по делото и закона Съдът

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И:

 

          ПРИЗНАВА подс.П.К.Й. - роден на ***г***, български гражданин, живущ ***5, неженен, осъждан, средно-спец. образование, безработен, ЕГН-********** за ВИНОВЕН в това, че на  09.03.2020г., в интервала от 14.00 часа до 18.00 часа, от дворно място, находящо се в гр.Казанлък, ул.“Орлово гнездо“ №4, отнел чужда движима вещ -  1бр.велосипед модел „SPEEDSTER“, марка CROSS“ на стойност 300лв. от владението на Т.Т. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да я присвои - престъпление по чл.194 ал.1 от НК и чл.54 НК Съдът му определя наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода, като на осн.чл.58а ал.1 от НК го намалява с 1/3 и го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На осн.чл.66 ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание на подс.П.К.Й. с ТРИГОДИШЕН изпитателен срок.

           На осн.чл.25 ал.1, вр. с чл.23 ал.1 от НК КУМУЛИРА така наложеното наказание на подс.П.К.Й. с наказанието по НОХД №1036/2020г. по описа на Районен съд-Казанлък и му определя едно общо наказание за изтърпяване от ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, чието изтърпяване на осн.чл.66 ал.1 от НК се ОТЛАГА с ТРИГОДИШЕН изпитателен срок.

          

          ОСЪЖДА подс.П.К.Й. да заплати направените по делото съдебни разноски в размер на  366лв. по сметка на ОДМВР-Стара Загора.

 

           Присъдата подлежи на въззивно обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд - Стара Загора.

 

 

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

                                                             СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ :

                                                                                      1.

 

                                                                                       2.

 

 

 

 

Съдържание на мотивите

МОТИВИ : Против подс.П.К.Й. е предявено обвинение по  чл.194ал.1 от НК.

В с.з. представителят на РП-Стара Загора,ТО-К. поддържа обвинението, като моли на подсъдимия да бъде наложено предвиденото в закона наказание в размер над минималния,което да  се намали с 1/3.

Подс.Й. се признава за виновен по обвинението,като се представлява от  служ.защитник- адв.А.М.,която направи искане в с.з. делото да се проведе по реда на  съкратеното съд.следствие по чл.371т.2 от НПК.

Съдът постанови  делото да се проведе по реда на чл.371т.2 от НПК.

От обясненията на подсъдимия,показанията на свидетелите,дадени в хода на досъдебното производство и приложените по делото писмени доказателства,съдът намира за установена следната фактическа обстановка :

Пострадалият св.Т.Т., живее в къща, находяща се на ул.“***“ №4 в гр.К.. Имотът се състоял от жилищна сграда и прилежащ двор,като пострадалият и семейството му обитавали първия етаж от сградата. Дворът бил ограден с телена ограда, върху която имало и бодлива тел. За входа на двора имало метална портална врата, която била заключена постоянно.

В двора, под беседка, пострадалият и семейството му били оставили велосипеди, завити с найлон, който бил завързан със сезалова връв, за да ги запазят през зимния сезон.

 На 09.03.2020г. след обед, в интервала от 14.00 часа до 18.00 часа, подс.П.Й. минал покрай имота на пострадалия. Прескочил през оградата и влязъл в двора. Взел велосипеда на сина на св. Т.Т., който бил модел SPEEDSTER“, марка CROSS, синьо-лилав на цвят.По това време пострадалият и семейството му били излезли и не били в дома си. След като взел велосипеда, подсъдимият го прехвърлил през оградата. След това я прескочил и така напуснал имота.Качил се на колелото и тръгнал. Впоследствие го продал за сумата от двадесет лева на непознато лице.

Видно от заключението на изготвената съдебно-психиатрична експертиза П.К.Й. страда от разстройство в следствие употреба на алкохол.Синдром на зависимост.Абстинентно състояние. Неусложнено. Подс.Й. бил годен психически да участва в наказателното производство и да дава достоверни обяснения,както и да носи наказателна отговорност. Понастоящем психичното му състояние позволявало  да участва във фазите на наказателното производство, да дава достоверни показания, т.е. към момента на извършеното деяние Й. не  бил лишен по болестни причини от възможността да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.Към момента на освидетелстване и към момента на извършеното деяние не се установявали данни за психотична /халюциторно-параноидна/ симптоматика. Не се установявали данни за грубо, дезорганизирано, психично мотивирано поведение, както и не се установявали данни за интелектуално-паметови нарушения.

 От заключението на изготвената съдебно-оценъчна експертиза се установява ,че стойността на отнетата вещ  към момента на извършване на деянието възлиза на 300лв.

Съгл. разпоредбата на чл.373 ал.3 от НПК,Съдът напълно приема за установени обстоятелствата изложени в обв.акт,които се припокриват с горната фактическа обстановка и които  кореспондират със самопризнанията  направени от подсъдимия.

Същият не оспорва изложената фактическа обстановка,като самопризнанията му са в съответствие  със събраните в хода на досъдебното производство  гласни доказателства - показанията на св.Т.Т. и св.Николай Калчев.

 В този смисъл са и приложените писмени доказателства- гаранц.карта  за покупка на велосипед  и фискален бон  за  сумата от 309лв.

С оглед на гореизложените доказателствени средства,преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира, че се установи по безспорен и несъмнен начин,че както от обективна, така и от субективна страна,с деянието си подс.П.Й. е осъществил престъпление по чл.194ал.1 от НК.

От субективна страна подсъдимият Й. е действал при форма на вина пряк умисъл,като е  съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е общественоопасните му последици и е искал тяхното настъпване.

 Съдебното производство бе проведено по реда на чл.371 т.2 НПК и на осн.чл.373 ал.2 НПК, Съдът следва да приложи по отношение на  подсъдимият  разпоредбата на  чл.58а НК .

 При определяне вида и размера на наказанието на подс.П.Й.  за извършеното от него деяние,Съдът отчита като отегчаващо вината обстоятелство – лошите  характеристични данни на подсъдимият.Като смекчаващи вината обстоятелства  отчита - критичното отношение към деянието,тежкото му  здравословно състояние и чистото съдебно минало.При това положение наказанието му следва да се определи при превес на смекчаващи вината обстоятелства в размер на една година и шест месеца лишаване от  свобода, като на осн.чл.58а ал.1 от НК,съдът следва да намали  наказанието с 1/3 и го  ОСЪЖДА на  ЕДНА ГОДИНА  ЛИШАВАНЕ  ОТ  СВОБОДА. Изтърпяването на така наложеното наказание следва да се отложи с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ,на осн.чл.66ал.1 от НК,като му  се даде последна възможност да се поправи и превъзпита.

Съдът след като се запозна с актуализираната справка за съдимост на подс.Й. установи,че същият е бил осъден по н.о.х.д.№ 1036/20г.  по описа на РС-К. на една година лишаване от свобода ,чието изтърпяване е отложено с три годишен изпитателен срок,на осн.чл.66ал.1 от НК.Деянието подсъдимия е извършил на 20.07.20г.,като присъдата е влязла в законна сила  на 04.03.21г. При това положение  деянието предмет на настоящото осъждане и това по  цитираното дело са извършени в условията на съвкупност от дееца т.е. преди да има  влязла в сила присъда за което и да е от тях,поради което наказанията следва да бъдат кумулирани на осн.чл.25ал.1вр. с чл.23ал.1 от НК до размера от ЕДНА ГОДИНА  ЛИШАВАНЕ  ОТ  СВОБОДА, като изтърпяването на така наложеното наказание следва да се отложи с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, на осн.чл.66ал.1 от НК.

На осн.чл.189ал.3 от НПК направените по делото съдебни разноски в размер на 366лв. следва да бъдат присъдени в тежест на подсъдимия П.К.Й.,които да заплати по сметка на ОДМВР-Стара Загора.

В този смисъл е постановената присъда.

                                

                                                                

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ :