Споразумение по дело №2816/2020 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 333
Дата: 21 май 2020 г. (в сила от 21 май 2020 г.)
Съдия: Божидар Иванов Кърпачев
Дело: 20205330202816
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 21 май 2020 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л  № 333

 

21.05.2020 г.                                                                          Град ПЛОВДИВ

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД                                    І наказателен състав

На двадесет и първи май                                две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЖИДАР КЪРПАЧЕВ

                  

Секретар: Станка Деведжиева

Прокурор: Борис Петков

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 2816 по описа за 2020 година.

На поименното повикване в 11:30 часа се явиха:        

 

РП – Пловдив - изпраща представител.

ОБВИНЯЕМИЯ:  М.Е.К. - се явява лично, заедно с неговия защитник от досъдебното производство – адв. М.К.– представя пълномощно.

 

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

          АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че са налице процесуални предпоставки за даване ход на делото, поради което

          О П Р Е Д Е Л И:

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

          Сне се самоличността на обвиняемия.

М.Е.К. - роден на *** ***, ****, б.г., със средно образование, неженен, трудово ангажиран-***, неосъждан, ЕГН **********.

На обвиняемия се разясниха правата по чл.55 от НПК.

На страните се разясниха правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

ПРОКУРОР: Нямам отводи. Поддържаме внесеното споразумение моля да го одобрите

          АДВ. К.: Нямам отводи. Моля да одобрите така представеното споразумение.

ОБВ. К.: Моля да одобрите така представеното споразумение.

С оглед заявеното от страните съдът счита, че следва да бъде даден ход на съдебното следствие по реда на глава 29 от НПК, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО следствие за решаване на делото със споразумение, след внасяне на същото в съда.

ДОКЛАДВА СЕ ДЕЛОТО от председателя на съдебния състав с разясняване основанията за образуване на съдебното производство. Предостави се възможност на прокурора да изложи обстоятелствата, включени в споразумението.

ПРОКУРОР: Поддържам обвинението, така както е описано в представения проект за споразумение. Нямам какво да добавя.

ОБВ. К.: Запознат съм със съдържанието на споразумението. Разбирам обвинението. Не се нуждая от допълнителни разяснения.       Признавам се за виновен. Разбирам последиците от представеното пред съда споразумение и заявявам, че съм го подписал доброволно. Съгласен съм изцяло с последиците на представеното пред съда споразумение.

 

Съдът намира, че на страните следва да се предложат промени във внесеното споразумение  в частта за приложението на чл. 23 НК. Действително като краен резултат извършената кумулация е законосъобразна. Допусната е обаче известна непрецизност при изписване на правното основание, на което тя е извършена. Поради това следва да се предложат чисто редакционни промени, като в текста на споразумението се впише както следва:

На основание чл. 23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на обвиняемия М.Е.К., ЕГН **********, едно общо най-тежко наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ в размер на  ЧЕТИРИ МЕСЕЦА.

На основание чл. 23, ал.3 НК присъединява към определеното общо най-тежко наказание лишаване от свобода  и наказанието ГЛОБА в размер на 500 лева, наложено на обвиняемия М.Е.К. за престъплението по чл.354а, ал.5, вр. с ал.3, т.1 от НК.

Следва изрично да се посочи и че вещественото доказателство по делото - остатък от наркотично вещество, като предмет на престъплението по чл.354а, ал.5, вр. с ал.3, т.1 от НК  на основание чл. 354а, ал.6 НК следва да се отнеме в полза на държавата с цел унищожаване.

В останалата част клаузите на внесеното споразумение следва да останат непроменени.

ПРОКУРОР: Съгласен съм.

АДВ. К.: Съгласен съм.

ОБВ. К.: Съгласен съм.

 

          Съдът намира, че на основание чл. 382, ал.6 НПК  в съдебния протокол следва да се впише окончателният вариант на споразумението, ведно с корекциите, за които страните постигнаха съгласие по предложение на съда, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

На основание чл.382, ал. 6 от НПК ВПИСВА в съдебния протокол окончателният вариант на споразумение между прокурор Борис Петков, обв. М.К. с адв. К.за следното:

Обвиняемият М.Е.К. - роден на *** ***, ****, б.г., със средно образование, неженен, трудово ангажиран-***, неосъждан, ЕГН ********** е извършил ВИНОВНО престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК за това, че на 13.05.2020г. в гр.Пловдив е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Фолксваген”, модел „Голф“, с рег. № *****, след употреба на наркотични вещества, съдържащи опиати, установено с техническо средство DRUG TEST 5000 с фабричен номер ARKS-0023.

За така извършеното престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК на обвиняемия  М.Е.К. ЕГН ********** му се ОПРЕДЕЛЯ и НАЛАГА наказание при условията на чл. 55, ал.1, т.1 от НК, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ЧЕТИРИ МЕСЕЦА и ГЛОБА в размер на 250 лева.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното на обвиняемия М.Е.К., ЕГН **********,наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ЧЕТИРИ МЕСЕЦА с изпитателен срок  от  ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 343г,  вр. чл. 343б, ал.3, вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, ЛИШАВА обвиняемият М.Е.К., ЕГН ********** от правото да управлява МПС за срок от СЕДЕМ МЕСЕЦА, считано от датата на одобряване на настоящото споразумение от съда.

 

Обвиняемият М.Е.К. - роден на *** ***, ****, б.г., със средно образование, неженен, трудово ангажиран-***, неосъждан, ЕГН ********** е извършил ВИНОВНО престъпление по чл. 354а, ал.5, вр. с ал.3, т.1 от НК за това, че на 13.05.2020г. в гр. Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества - хероин с нето тегло 0,195 грама със съдържание на активен компонент диацетилморфин (ДАМ)-46 тегловни процента на стойност 23.40 лева и хероин с нето тегло 0.353 грама със съдържание на активен компонент диацетилморфин (ДАМ)- 47 тегловни процента на стойност 42.36 лева, всичко на обща стойност 65,76 лева, като стойността е определена съгласно Постановление на МС № 23 от 29.01.1998г. по цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

За така извършеното престъпление по чл.354а, ал.5, вр. с ал.3, т.1 от НК, на обвиняемия М.Е.К. му се ОПРЕДЕЛЯ и НАЛАГА наказание при условията на чл. 54, ал.1 от НК, а именно „ГЛОБА“  в размер на 500 /петстотин/ лева.

 

На основание чл. 23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на обвиняемия М.Е.К., ЕГН **********, едно общо най-тежко наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ в размер на  ЧЕТИРИ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66 ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така определеното  на обвиняемия М.Е.К. ЕГН ********** общо най – тежко наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ в размер на  ЧЕТИРИ МЕСЕЦА с изпитателен  срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 23, ал.2 от НК, ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното общо най – тежко наказание лишаване от свобода, наложеното на обв. М.Е.К. наказание лишаване от право да управлява МПС, за срок от СЕДЕМ МЕСЕЦА, считано от датата на одобряване на настоящото споразумение от съда.

На основание чл. 23, ал.3 НК ПРИСЪЕДИНЯВА към определеното общо най-тежко наказание лишаване от свобода  и наказанието ГЛОБА в размер на 500 лева, наложено на обвиняемия М.Е.К. за престъплението по чл.354а ал.5 вр. с ал.3 т.1 от НК.

На основание чл. 59 ал. 2, вр. с ал. 1, т. 1 от НК ПРИСПАДА при изпълнение на наказанието лишаване от свобода  времето, през което обв. М.Е.К. е бил задържан по реда на ЗМВР на 13.05.2020г., като един ден  задържане се зачита за един ден „Лишаване от свобода“.

На основание чл. 59 ал. 4 от НК  ПРИСПАДА при изпълнение на наказанието лишаване от право да управлява МПС  времето, през което обв. М.Е.К. е бил лишен от правото да управлява МПС по административен ред, считано от 13.05.2020г.

Веществените доказателства:

-         1 бр. тест касета за „Дрегер Друг тест“ 5000“, с рег. ARKS-0023,находяща се на корицата на делото, ДА СЕ УНИЩОЖИ като вещ без стойност.

-         Два броя празни хартиени пликове и празни полиетиленови опаковки, находящи се на при домакин на Четвърто РУ Пловдив- ДА СЕ УНИЩОЖАТ като вещи без стойност

 

Вещественото доказателство и предмет на престъплението по чл.354а, ал.5 вр. с ал.3 т.1 от НК-наркотично вещество хероин 0,440 грама общ остатък след изследването, намиращо се на съхранение в ЦМУ отдел МРР-НОП – на основание чл. 354а, ал.6  НК ДА СЕ ОТНЕМЕ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА С ЦЕЛ УНИЩОЖАВАНЕ.

На основание чл. 381, ал. 5, т. 6, пр. 2, вр. чл. 189, ал. 3 от НПК ОСЪЖДА обвиняемият М.Е.К. /със снета по делото самоличност/ да заплати в полза на ОДМВР – Пловдив, сумата от 127,55 лв. /сто двадесет и седем лева и петдесет и пет стотинки/, представляваща направени разноски по делото, за изготвената експертиза.

 

За РП-Пловдив  ...........................                       ........................... 

 Прокурор: /Б. Петков/                               Обв. /М.К. /

 

 

          ................................

           Адв. /М. К./

 

Съдът счита, че представеното споразумение съответства на събраните по делото доказателства, същото е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК,  не противоречи на закона и морала, а договореното между страните наказание е в състояние да постигне целите на чл.36 от НК, поради което

          СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

          ОДОБРЯВА на основание чл.382, ал. 7 от НПК вписания в съдебния протокол, окончателен вариант на споразумението за решаване на делото по НОХД № 2816/2020 г. по описа на ПРС - І н.с. постигнатото между РП-Пловдив представлявана от прокурор Борис Петков от една страна, обвиняемия  М.Е.К. с адв. К.от друга страна

          С оглед на така одобреното споразумение за решаване на делото на основание чл. 24 ал. 3 от НПК производството по НОХД № 2816/2020г. по описа на ПРС - І н.с. следва да бъде прекратено, а мярката за неотклонение „Подписка” взета спрямо обвиняемия  по настоящото дело да бъде отменена, поради което

          О П Р Е Д Е Л И:

          ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №  2816/2020 г. по описа на ПРС - I н.с. на основание чл. 24, ал. 3 от НПК.

          ОТМЕНЯ мярката за неотклонение „Подписка” взета спрямо обвиняемия по настоящото дело.

 

Уведоми се осъденият, че му се предоставя 7 дневен срок за доброволно изпълнение по отношение на дължимите глоба и разноски, като след изтичането му ако не бъдат внесени сумите по определените сметки ще бъдат издадени служебно изпълнителни листове.

          Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

          Протоколът се изготви в СЗ.

          Заседанието се закри в 11:50 часа.

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                                          СЕКРЕТАР:

 

 

Вярно с оригинала.

С.Д.