Решение по дело №2710/2023 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 1893
Дата: 3 ноември 2023 г.
Съдия: Николай Христов Ингилизов
Дело: 20237180702710
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 2 ноември 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

РЕШЕНИЕ

 

  1893

 

гр. Пловдив,  03.11.2023 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ, І отделение, IX състав в открито заседание на трети ноември през две хиляди двадесет и трета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИНГИЛИЗОВ

                                                                                                  

при секретаря Полина Цветкова като разгледа докладваното от съдия Ингилизов адм. дело № 2710 по описа за 2023 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл. 145 и следващите от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.12, ал.4 от Закона за събранията, митингите и манифестациите /ЗСММ/.

Образувано е по жалба на И.Г.А., ЕГН **********, чрез пълномощниците му адв. Т.Е. и адв.М.Д.-К. срещу Заповед №473 от 18.10.2023 г., издадена от Зам.кмет на Община Стамболийски и Секретаря на Община Стамболийски.

В жалбата се поддържа становище за незаконосъобразност на оспорения акт и се иска отмяната му от съда. Претендира се присъждане на съдебни разноски. В уточняваща молба се излагат аргументи и за нищожност на оспорената заповед.

Ответникът - Кмет на Община Пловдив, не дава становище по допустимостта и основателността на жалбата.

Становище е постъпило от секретаря на Община Стамболийски, в което се излагат аргументи за неоснователност на жалбата.

Уведомлението подадено от жалбоподателя на 18.10.2021 г. е поставило начало на административното производство /арг. от чл. 25, ал. 1 АПК/, като същото е отправено до компетентния по смисъла на закон орган - кмета на община Стамболийски. В същото се сочи дата 21.10.2023 г., 18.30 часа и място на провеждане на събранието читалище „Просвета – 1927“ с. Йоаким Груево. Сочи се, че цел на събранието е обсъждане на проблемите в управлението на Община Стамболийски и призоваване за висока избирателна активност, а за участници се сочат приблизително 250 човека.

На 17.10.2023 г. било подадено уведомление  до кмета на Община Стамболийски и от ПП ГЕРБ, като се сочело че по същото време и на същото място ще се проведе среща с граждани във връзка с предстоящите местни избори.

На 18.10.2023 г. била издадена оспорената Заповед №473 от 18.10.2023 г., издадена от Зам.кмет на Община Стамболийски и Секретаря на Община Стамболийски, като със същата се забранявало да бъде проведено политическо събрание по повод местните избори на 21.10.2023 г. от 18.30 часа, тъй като предвид постъпило и друго уведомление се застрашава обществения ред в с.Йоаким Груево, което се приемало за наличие на законово основание за забраната – чл.12, ал.2, т.2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите. 

Копие от тази заповед било връчено на И.А. лично на 19.10.2023 г.

Подадената жалба се явява редовна, макар да не е подадена в законоустановения срок за подаването и от 3 дни, а видно от доказателствата по делото същата е подадена на 26.10.2023 г. по пощата. Това е така, тъй като в същата липсва указание подлежи ли на оспорване, пред кого и в какъв срок. С оглед на това и предвид разпоредбата на чл.140, ал.1 от АПК срокът се удължава на 2 месеца, поради което същата се явява подадена в срок. Отделно от това се претендира нищожност на издадената заповед, което съгласно чл.149, ал.5 от АПК може да се направи без ограничение във времето.

По делото е представена Заповед №1 от 03.01.2023 г. на кмета на Община Стамболийски, с която е упълномощен Л.Г.М. – зам.кмет на Община Стамболийски да издава сочените в заповедта актове. В същата липсва изрично посочване за издаване на заповеди по чл.12 от ЗСММ.

Според чл. 12, ал. 1 от ЗСММ, когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът на общината предлага промяната им.

По реда на ал. 2 вр. ал. 3 от същата норма кметът на общината може с мотивиран писмен акт в срок от 24 часа от уведомяването да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато са установени предвидените в закона предпоставки.

Правилото на чл. 12, ал. 4 от ЗСММ предвижда възможност за организатора на събранието, митинга или манифестацията да обжалва забраната по предходната алинея пред съответния административен съд в 3-дневен срок от получаването й.

Оспореният в случая акт е издаден от зам. – кмет при Община Стамболийски. Доколкото сочената оправомощителна заповед не води на извод, че е налично редовно оправомощаване няма как да се приеме, че такова в случая е налице. Отделно правилото на § 3 от ДР на ЗСММ възлага изпълнението на закона на кметовете на общини. В специалния закон не се съдържа правна възможност за делегиране на това правомощие. При тези фактическа и правна обстановка се обосновава извод за нищожност на оспорения акт поради издаване от орган без материална компетентност.

Предвид изхода на делото на жалбоподателя  следва да се присъдят сторените съдебни разноски, които се доказват в размер на 10 лева за заплатена държавна такса. По правилото на чл. 143, ал. 1 във вр. §1, т. 6 от ДР на АПК разноските следва да бъдат поети от юридическото лице, в структурата на което е административният орган.

Ето защо, Съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРОГЛАСЯВА нищожност на Заповед №473 от 18.10.2023 г., издадена от Зам.кмет на Община Стамболийски и Секретаря на Община Стамболийски.

ОСЪЖДА Община Стамболийски да заплати на И.Г.А., ЕГН **********, сумата от 1010 (хиляда и десет) лева, представляваща направени по делото разноски.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: