Решение по дело №277/2018 на Окръжен съд - Силистра

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 13 февруари 2019 г.
Съдия: Виолета Александрова Александрова
Дело: 20183400500277
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 21 декември 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

№ 17

Силистра, 13.02.2019 година

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

Силистренският окръжен съд, в открито заседание пети февруари през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Пламен Неделчев

                                                              ЧЛЕНОВЕ: 1. Теодора Василева

                                                                                  2. Виолета Александрова

при секретаря Галя Иванова, като разгледа докладваното от съдия Александрова в. гр. д. № 277 по описа за 2018 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Въззивно производство по чл.258 и сл. от ГПК.

С решение № 367/25.10.2018 г., постановено по гр.д. № 927/2018 г., Силистренският районен съд е предоставил упражняването на родителските права и местоживеене по отношение на детето В. С. С. на нейната майка Д.Д.Н., като на бащата е определен следния  режим на лични отношения: до 30.11.2018 г. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. до 13 ч. без преспиване в присъствието на майката, както и по два часа в сряда през седмицата, през която не се предвиждат лични отношения в събота и неделя, отново в присъствие на майката; от 01.12.2018 г. до 31.12.2018 г. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. до 13 ч. без преспиване, както и по два часа в сряда през седмицата, през която не се предвиждат лични отношения в събота и неделя; от 01.01.2019 г. до 28.02.2019 г. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. до 17 ч. без преспиване, както и по два часа в сряда през седмицата, през която не се предвиждат лични отношения в събота и неделя; от 01.03.2019 г. до 31.12.2019 г. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. в събота до 17 ч. в неделя, по два часа в сряда през седмицата, през която не се предвиждат лични отношения в събота и неделя, пет дни през лятото, когато майката не ползва платения си годишен отпуск, по един ден от Коледните и Великденските празници и през половината от останалите официални празници, редувайки ги през един и два часа на рождения ден на детето; след 01.01.2020 г. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. в събота до 17 ч. в неделя, по два часа в сряда през седмицата, през която не се предвиждат лични отношения в събота и неделя, един месец през лятото, когато майката не ползва платения си годишен отпуск, по един ден от Коледните и Великденските празници и през половината от останалите официални празници, редувайки ги през един и два часа на рождения ден на детето; ако в срядата, предвидена за свиждане, детето е извън града с майка си (на екскурзия или почивка) срещата от два часа следва да се осъществи в друг ден по споразумение между страните, присъдена е издръжка и държавна такса.

Производството е образувано по въззивна жалба на Д.Д.Н. чрез процесуален представител с искане за отмяна на решението в частта на определения режим на лични отношения между детето и багщата, като се определи следния режим: за период от 3 месеца - всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. до 13 ч., както и по два часа (от 10 до 12 ч.) във втора и четвърта сряда от месеца в присъствието на майката; през следващите 3 месеца – същият режим, но без присъствието на майката; след това до навършване 3г. възраст на детето – всяка първа и трета събота и неделя от 10 ч. до 17 ч. без преспиване, по 2 ч. (от 10 до 12 ч.) втора и четвърта сряда от месеца, по един ден от Коледните и Великденските празници и по 2 ч. на рождения ден на детето; след навършване 3 г. възраст на детето - всяка първа и трета събота и неделя от 10 ч. в събота до 17 ч. в неделя, един месец през лятото, , по един ден от Коледните и Великденските празници и по 2 ч. на рождения ден на детето, претендира разноски.

Ответникът по жалбата С.В.С. чрез процесуален представител моли обжалваното решение да бъде потвърдено, претендира разноски.

Силистренският окръжен съд, като обсъди жалбата, становищата на страните и доказателствата по делото, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

 

Жалбата е процесуално допустима, а по същество частично основателна.

Иск с правно основание чл.127, ал.2 от СК.

Ищецът и ответницата са живели на семейни начала. На 16.12.2016 г. им се родила дъщеря В. През м.май 2018 г. родителите са се разделили, като детето е останало да живее при майката, на която районният съд е предоставил упражняването на родителските права и е определил издръжка и в тези части решението е влязло в сила. Основният спор е за подходящи режим на лични отношения между бащата и детето.

От обясненията на страните и разпитаните свидетели в първата инстанция става ясно, че детето е силно привързано към майката, трудно общува с други хора, не желае да ходи на детска ясла. Тази привързаност следва да се отчита, но поставя въпроси как детето да общува и с другия родител.

Съобразявайки горепосоченото, районният съд е определил плавен режим, който обаче е твърде раздробен по периоди, начин и времетраене, което го прави трудно изпълним, дори трудно запомнящ се. Освен това началният период на режима вече е изтекъл (до февруари 2019 г.). Жалбоподателката е права, че режимът се следва да се определи в по-обобщени периоди.

Във въззивната инстанция беше доказано и новооткрито обстоятелство, че бащата е с повдигнато обвинение за престъпление по чл.354а, ал.3, т.1, предл. първо от НК, (относно наркотични вещества), което следва да бъде съобразено. Не се твърди и не са представени доказателства, че родителският капацитет на бащата е променен, но взетата мярка за неотклонение „домашен арест“ предполага съобразяване на начина на общуването му с детето за неясен период от време. Това обстоятелство изисква майката да води детето в дома на бащата. Последният няма да има възможност да разхожда детето извън дома си. Освен това детето е малко, с неоформени битови навици и до навършване на 3-годишна възраст режимът следва да бъде ограничен в почасови контакти в две съботи и недели в месеца. Контакти в ден „сряда“ са неудачни, защото детето вероятно ще посещава детско заведение, а и майката не може да бъде ангажирана в работен ден. Също не е редно до тригодишна възраст на детето майката да бъде ангажирана да го води при бащата в празнични дни.

Съдът счита, че режимът на лични отношения на бащата и детето до навършването му на тригодишна възраст следва да се провежда всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. до 17 ч. в дома на бащата в присъствие или не на майката по нейна преценка, като тя следва да води детето за времетраенето на домашния арест на бащата, а при отпадане на тази мярка той сам да го взема и връща в дома на майката. След навършване на тригодишна възраст следва да се премине към определените в решението контакти „след 01.01.2020 г.“

Предвид изложеното и за яснота решението следва да се отмени в обжалваната част и се постанови посочения режим. Разноските на страните следва да останат както са направени, защото не е налице цялостно уважаване или отхвърляне на жалбата.

Водим от горните съображения, съдът

Р  Е  Ш  И :

ОТМЕНЯ решение № 367/25.10.2018 г., постановено по гр.д. № 927/2018 г. по описа на Силистренски районен съд, В ЧАСТТА, с която бащата е определен следния режим на лични отношения: до 30.11.2018 г. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. до 13 ч. без преспиване в присъствието на майката, както и по два часа в сряда през седмицата, през която не се предвиждат лични отношения в събота и неделя, отново в присъствие на майката; от 01.12.2018 г. до 31.12.2018 г. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. до 13 ч. без преспиване, както и по два часа в сряда през седмицата, през която не се предвиждат лични отношения в събота и неделя; от 01.01.2019 г. до 28.02.2019 г. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. до 17 ч. без преспиване, както и по два часа в сряда през седмицата, през която не се предвиждат лични отношения в събота и неделя; от 01.03.2019 г. до 31.12.2019 г. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. в събота до 17 ч. в неделя, по два часа в сряда през седмицата, през която не се предвиждат лични отношения в събота и неделя, пет дни през лятото, когато майката не ползва платения си годишен отпуск, по един ден от Коледните и Великденските празници и през половината от останалите официални празници, редувайки ги през един и два часа на рождения ден на детето; след 01.01.2020 г. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. в събота до 17 ч. в неделя, по два часа в сряда през седмицата, през която не се предвиждат лични отношения в събота и неделя, един месец през лятото, когато майката не ползва платения си годишен отпуск, по един ден от Коледните и Великденските празници и през половината от останалите официални празници, редувайки ги през един и два часа на рождения ден на детето; ако в срядата, предвидена за свиждане, детето е извън града с майка си (на екскурзия или почивка) срещата от два часа следва да се осъществи в друг ден по споразумение между страните, като вместо това ПОСТАНОВЯВА:

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения между бащата С.В.С.,  и детето В. С. С., както следва:

-      до навършване тригодишна възраст на детето – всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. до 17 ч. в дома на бащата в присъствие или не на майката по нейна преценка, като тя следва да води детето за времетраенето на домашния арест на бащата, а при отпадане на тази мярка той сам да го взема и връща в дома на майката;

-       след навършване на тригодишна възраст на детето - всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. в събота до 17 ч. в неделя, един месец през лятото, когато майката не ползва платения си годишен отпуск, по един ден от Коледните и Великденските празници и през половината от останалите официални празници.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховен касационен съд на РБ в едномесечен срок от връчването му на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ: 1.

                     2.