Определение по дело №2070/2017 на Районен съд - Дупница

Номер на акта: 1262
Дата: 1 декември 2017 г.
Съдия: Иван Божиков Димитров
Дело: 20171510102070
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 11 октомври 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

2017

 

 

 

Дупница

 
 


Номер                                      Година                                 Град

 

IІ гр. отделение

 
 


Районен съд – Дупница                                                                                        състав

01.12.

 

            2017

 
 


на                                                                                     Година

 

закрито

 

Иван Димитров

 
В                                      заседание в следния състав:

Председател

Членове

Съдебни заседатели:

 

 

 

 
     1.

 

 
      2.

 

 
Секретар:

Председателя на състава

 
Прокурор:

Като разгледа  докладваното от

Гражданско

 

            2070

 

2017

 
 


                                дело №                            по описа за                             г.

и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по искова молба от „ПРОФИ КРЕДИТ България" ЕООД, ЕИК *********,  седалище:  гр. София, бул. „България“ № 49, бл. 53Е, вх. В, чрез юрисконсулт К.А., срещу С.К.Р., ЕГН **********, с адрес: ***, и Д.Л.С., ЕГН **********, с адрес: ***, с правно основание чл.422 от ГПК.

В законоустановения срок по чл.131 ГПК ответниците са депозирали отговор на исковата молба.

В съответствие с чл.140, ал.3 от ГПК, съдът следва да насрочи делото в открито съдебно заседание, за което да призове страните, на които да се връчи препис от настоящото определение.

На основание чл.140, ал.3 ГПК съдът съобщава на страните и проекта си за доклад по делото и ще ги напъти към медиация или друг способ за доброволно уреждане на спора.

1.          Обстоятелства, от които произтичат претендираните права и възражения:

 Ищецът твърди, че на 16.08.2012 г. е сключил в качеството на кредитор договор за револвиращ заем № ********** със С.К.Р., като длъжник и Д.Л.С., като солидарен длъжник. Общото задължение по договора възлизало на 14 442, 45 лв., включващо заем – 4500 лв., револвинг – 3490 лв., договорено възнаграждение при револвинга - 7418 лв. 

Последното плащане от длъжниците е извършено на 30.06.2014 г. Съгласно чл. 10.3 от Общите условия към договора на 09.09.2014 г. ищецът изпратил на С.К.Р. и Д.Л.С. уведомителни писма, с които ги информирал, че счита договора за прекратен задължението по него за предсрочно изискуемо. В съответствие с ОУ е дължима и неустойка поради прекратяването на договора.

За защита на интересите си ищецът подал заявление по чл.410 от ГПК за издаване на заповед за изпълнение. В законоустановения срок ответниците подали възражение срещу заповедта.

Искането е за признаване за установено по отношение на ответниците, че дължат на ищеца вземане, възникнало на основание неизпълнение на договор за револвиращ заем № ********** от 16.08.2012 г. в общ размер 9304.73 лв. /девет хиляди триста и четири лева и 73 ст./, включващо главница в размер на 9098.83 лв. /девет хиляди деветдесет и осем лева и 83 ст./ и неустойка в размер на 205.90 лв. / двеста и пет лева и 90 ст./. Претендират се и направените по делото разноски.

В постъпилия писмен отговор ответниците оспорват представения договор за кредит, като заявават, че не е подписан от тях.

          2. Правна квалификация на правата, претендирани от ищеца:

Предявен е иск с правна квалификация чл.422, ал.1 от ГПК във вр. с чл.9 и сл. от Закона за потребителския кредит.

3. Права и обстоятелства, които се признават: няма такива.

4. Обстоятелства, които не се нуждаят от доказване:  Общоизвестни и служебно известни на съда факти от значение за решаване на делото, не са налице.

          5. Разпределение на доказателствената тежест: На доказване подлежат спорните факти от значение за решаване на делото и връзките между тях при условията на чл. 153 ГПК.

Всяка страна е длъжна да установи фактите, на които основава своите искания или възражения. Ищецът следва да докаже сключването на договора за кредит и предаването на сумата по него на ответника, както и поемането на задължение от ответника да върне посочената в договора сума.

По доказателствата:

Следва да бъдат приети като относими, допустими и необходими представените от ищеца писмени доказателства. Следва да бъде приложено ч.гр.д. № 1645/2017 г. по описа на ДРС.

На основание чл.146, ал.2 ГПК съдът указва на ищеца, че не сочи доказателства относно начина на формиране на размера на претендираното вземане за главница, както и за неустойка.

Предвид становището на ответниците, са налице предпоставките за откриване на производство по чл.193 ГПК по оспорване автентичността на подписите от името на С.К.Р. и Д.Л.С. в представения по делото договор за кредит. Съдът счита за основателно искането на ответниците за назначаване на графическа експертиза със задача да се установи, дали подписите, положени от името на С.К.Р. и Д.Л.С. в договор за револвиращ заем № ********** от 16.08.2012 г., са положени от тях или от друго  лице.

Съдът предоставя възможност на страните да изложат становището си във връзка с доклада по делото, както и да предприемат съответните процесуални действия.

С оглед посоченото, съдът на основание чл. 140, ал. 3 от ГПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото представените с исковата молба документи.

Изисква за прилагане като доказателство по делото ч.гр.д. № 1645/2017 г. по описа на ДРС и гр. дело № 1420/2014 г. по описа на ДнРС.

УКАЗВА на ищеца на основание чл.146, ал.2 ГПК, че не сочи доказателства относно начина на формиране на размера на претендираното вземане за главница, както и за неустойка.

ОТКРИВА производство по чл.193 ГПК по оспорване автентичността на подписите от името на С.К.Р. и Д.Л.С. в представения по делото договор за кредит.

ДОПУСКА и назначава съдебно – графическа експертиза, изпълнима от вещото лице Веселин Стойков от Благоевград при депозит в размер на 300 лв., вносим от ответниците в едноседмичен срок от получаване на определението, със задача да се установи, дали подписите, положени от името на С.К.Р. и Д.Л.С. в договор за револвиращ заем № ********** от 16.08.2012 г., са положени от тях или от друго  лице. При изследването вещото лице следва да ползва и приложената декларация от лицата за обработка на лични данни, съхраняваните в МВР заявления за издаване на документи за самоличност, сравнителните образци от подписите на лицата, предоставени по гр. дело № 1420/2014 г. по описа на ДнРС.

НАСРОЧВА гр. д. № 2070/2017 г. по описа на ДРС в открито съдебно заседание за 22.12.2017 г. от 10, 30 часа, за която дата и час да се призоват страните.

НАПЪТВА СТРАНИТЕ към медиация или друг способ за доброволно уреждане на спора.

Препис от отговора да се връчи на ищеца.

Препис от настоящото определение да се връчи на страните.

Определението не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: