Споразумение по дело №970/2020 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 188
Дата: 12 март 2020 г. (в сила от 12 март 2020 г.)
Съдия: Андон Вълков Вълков
Дело: 20202120200970
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 5 март 2020 г.

Съдържание на акта

 

П Р О Т О К О Л

 

 

12.03.2020 г.                                                          град Бургас

РАЙОНЕН СЪД                                                   наказателна колегия, LI н.с.

На дванадесети март                                            две хиляди и двадесета година

в публично заседание в следния състав:

                                                          

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: АНДОН ВЪЛКОВ

                                                                                                                     

Секретар: Красимира Андонова

Прокурор: Анна Пантелеева

 

сложи за разглеждане докладваното от съдията Вълков,

наказателно от общ характер дело № 970 по описа за 2020 година.

На именното повикване в 09.00 часа се явиха:

Подсъдимият С.П.С., редовно призован, се явява лично.

Явява се адв. П.Д. от БАК, надлежно упълномощен защитник на подсъдимия от ДП, редовно призован.

За Районна прокуратура гр. Бургас, редовно призовани, се явява прокурор Пантелеева.

Съдът докладва постъпила по делото актуална справка за съдимост на подсъдимия с рег. № 819/09.03.2020 г.

 

            ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

            АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

            ПОДСЪДИМИЯТ С.С.: Да се даде ход на делото.

 

            СЪДЪТ, с оглед становищата на страните, намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което.

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

            СНЕМА самоличността на подсъдимия, както следва:

           С.П.С., с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, безработен, с постоянен и настоящ адрес:***.

 

СЪДЪТ, на основание чл. 274 от НПК, РАЗЯСНИ на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им, предвидени в НПК.

            ПОДСЪДИМИЯТ С.С.: Няма да правя отвод на състава на съда, прокурора и секретаря. Запознат съм с правата си. Желая да сключа споразумение с БРП.

            АДВ. Д.: Нямам искания за отвод на състава на съда, прокурора и секретаря. Постигнали сме споразумение с прокуратурата.

            ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи. Уважаеми г-н съдия, с подсъдимия и неговия защитник постигнахме споразумение. Моля да се премине към разглеждане на делото по глава 29 от НПК.

СЪДЪТ, с оглед заявеното от страните желание за сключване на споразумение за решаване на делото,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ разпореждането си, с което делото е насрочено за предварително изслушване на страните.

ПРОКУРОРЪТ: Със защитника на подсъдимия и с подсъдимия обсъдихме и постигнахме съгласие за сключване на споразумение за решаване на делото по реда на чл. 384, вр. чл. 381 от НПК. Моля да одобрите така постигнатото споразумение като непротиворечащо на закона и морала. Представям споразумението в писмен вид.

Считам, че така постигнатото споразумение съдържа всички необходими реквизити съгласно чл.381 ал.5 от НПК, касае престъпление извън ограниченията по ал.2 от същия текст, определеното наказание съответства на естеството и обществената опасност на извършеното, и споразумението не противоречи на морала, поради което моля да бъде одобрено.

Моля споразумението да се коригира в частта в т. 2.4., като се приспадне времето, през което подсъдимият е бил лишен по административен ред от възможността да управлява МПС, считано от 26.02.2020 г.

АДВ. Д.: Действително постигнахме с представителя на Районна прокуратура - Бургас споразумение за решаване на делото при посочените условия, което моля да одобрите като непротиворечащо на закона и морала.

Моля споразумението да се коригира в частта в т. 2.4., като се приспадне времето, през което подсъдимият е бил лишен по административен ред от възможността да управлява МПС, считано от 26.02.2020 г.

ПОДСЪДИМИЯТ С.С.: Присъединявам се към казаното от моя защитник. Съгласен съм със споразумението. Съжалявам за извършеното.

 

СЪДЪТ, с оглед изявленията на страните,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИСТЪПВА КЪМ НЕЗАБАВНО РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЛОТО.

 

ПОДСЪДИМИЯТ С.С.: Признавам се за виновен по повдигнатото ми обвинение. Разбирам съдържанието на споразумението и че същото има характера на присъда. Доброволно подписах споразумението.

ПРОКУРОРЪТ: Също желая съдът да одобри представеното споразумение.

АДВ. Д.: Моля съдът да одобри споразумението, което постигнахме.

 

СЪДЪТ, предвид изявленията на страните, на основание чл.382, ал.6 от НПК

                                                   

ОПРЕДЕЛИ:

 

  ВПИСВА споразумение за решаване на НОХД № 970/2020 г. по описа на Районен съд гр. Бургас в настоящия протокол:

 

С П О Р А З У М Е Н И Е:

 

СТРАНИ:

Държавен Обвинител: Анна Пантелеева - прокурор в Районна прокуратура гр. Бургас

            Подсъдим: С.П.С., с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, безработен, с постоянен и настоящ адрес:***.

Защитник: адв. П.Д. ***.

 

ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

 

1. Относно деянието:

1.1. Подсъдимия С.П.С. се признава за виновен в това, че на 25.02.2020г., около 23.35 часа, в гр.Бургас, кв.Долно Езерово, ж.к.НХК, кв.20, в близост до бл.3, управлявал  моторно превозно средство - лек автомобил „„Пежо 207” с рег. № А 47 76 НР”, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,16 промила, установено по надлежния ред - с химическа експертиза № 57/26.02.2020г. на БНТЛ при ОДМВР-Бургас– престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

1.2. Престъплението е извършено от подсъдимия С.П.С. при форма на вината пряк умисъл, по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК.

2. Относно наказанието:

2.1. На основание чл. 343б, ал. 1, вр. с чл. 55, ал.1, т.1 и ал.2 от НК, за извършеното престъпление на подсъдимия С.П.С. се определя наказание „Лишаване от свобода” за срок от 5/пет/ месеца и наказание „Глоба“ в размер на 190 /сто и деветдесет/ лева.

2.2. На основание чл.66, ал.1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода” за срок от 5/пет/ месеца се отлага за срок от 3/три/ години.

2.3. На основание чл.343г, вр. чл.343б, ал.1, вр. чл.37, ал.1, т.7 от НК, подсъдимия С.П.С. се лишава от право да управлява МПС за срок от 12/дванадесет/ месеца.

2.4. На основание чл. 59, ал. 4 от НК, се приспада времето, през което подсъдимия е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява правото да управлява МПС, считано от 26.02.2020 год.

3. С престъплението не са причинени имуществени вреди.

4. Разноските по делото в размер на 64,71 лева се възлагат в тежест на подсъдимия.

 

Страните постигнаха съгласие по описаните по-горе въпроси, водени от желанието за по-бързо приключване на наказателното производство, с последиците на влязла в сила присъда, без разглеждане на делото по общия ред.

    

Удовлетворени от това споразумение страните го подписват, както следва:

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ  СЕ:

 

ПРОКУРОР:    .............................                            ЗАЩИТНИК: ..............................

                         (Анна Пантелеева)                                         (адв. П.Д.)

 

 

ПОДСЪДИМ: ...........................      

                 (С.П.С.)

 

 

 

 

 

 

Д  Е  К  Л  А  Р  А  Ц  И  Я

 

Подписаният С.П.С., ЕГН: **********, ДЕКЛАРИРАМ, че съм съгласен с така подписаното споразумение между прокурора, защитника ми мен и заявявам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред. Разбирам обвинението и се признавам за виновен. Разбирам споразумението и съм съгласен с това, че то има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване. Доброволно го подписвам.

 

 

 

ПОДСЪДИМ: ..........................................                                        (С.П.С.) 

 

   

СЪДЪТ, като изслуша постигнатото между страните споразумение за решаване на делото, намира, че то е постигнато за престъпление извън ограниченията на чл. 381, ал. 2 от НПК, съдържа необходимите реквизити по чл. 381, ал. 5 от НПК,  наказанията съответстват на естеството и тежестта на извършеното и споразумението не противоречи на морала, поради което следва да бъде одобрено, а наказателното производство - съответно прекратено. Съдът, като взе предвид, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала на основание чл.384, ал.3, вр. ал.1, вр. чл.382, ал.7,  вр. чл.383, ал.1 НПК

 

ОПРЕДЕЛИ: № 188/12.03.2020 г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура - Бургас, подсъдимия и защитника на подсъдимия споразумение за решаване на делото, съгласно което:

ПРИЗНАВА подсъдимия С.П.С., ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 25.02.2020 г., около 23.35 часа, в гр.Бургас, кв.Долно Езерово, ж.к. НХК, кв. 20, в близост до бл. 3, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Пежо 207” с peг. № А 47 76 HP, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,16 промила, установено по надлежния ред - с химическа експертиза № 57/26.02.2020г. на БНТЛ при ОДМВР-Бургас - престъпление по чл.343б ал. 1 от НК.

НАЛАГА на основание чл.343б, ал. 1 от НК, вр. чл.55, ал.1, т.1 и ал. 2 от НК, на подсъдимия С.П.С., ЕГН **********, наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ 5 /ПЕТ/ МЕСЕЦА и ГЛОБА в размер на 190.00 /СТО И ДЕВЕТДЕСЕТ/ ЛЕВА.

ОТЛАГА, на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание 5 /ПЕТ/ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за изпитателен срок от 3 /ТРИ/ ГОДИНИ.

НАЛАГА, на основание чл.343г, вр. чл.343б, ал.1, вр.чл.37, ал.1, т.7 от НК, на подсъдимия С.П.С., ЕГН **********, наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО за срок от 12 /ДВАНАДЕСЕТ/ МЕСЕЦА.

ПРИСПАДА, на основание чл.59, ал.4 от НК, при изпълнение на наказанието лишаване от право да управлява МПС, времето, през което за същото деяние подсъдимият С.П.С., ЕГН **********, е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 26.02.2020 г.

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал.3 от НПК подсъдимия С.П.С., ЕГН **********, да заплати по сметка на ОД на МВР - гр. Бургас сумата от 64.71 (шестдесет и четири лева и седемдесет и една стотинки) лева, представляващи сторени в досъдебното производство разноски.

  ОСЪЖДА, на основание чл.189, ал.3 от НПК, подсъдимия С.П.С., ЕГН **********, със снета по-горе самоличност, да заплати 5 /пет/ лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд-град Бургас.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 24, ал.3 НПК наказателното производство по НОХД № 970/2020 г. по описа на БРС.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

           

Съдът, на основание чл.182 ал.2 от ДОПК, УВЕДОМЯВА подсъдимия С.П.С., ЕГН **********, че има възможност в седемдневен срок от датата на влизане в сила на съдебния акт, да заплати доброволно наложената глоба в размер на в размер на 190.00 лева, като в такъв случай не дължи държавна такса в размер на 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист. В платежните документи следва да се посочи номера на делото, име на задълженото лице и вида на задължението.

В случай, че сумата не бъде платена доброволно в указания срок и не бъдат представени доказателства за това в деловодството на съда, предстои предприемане на действия за принудителното й събиране, като обвиняемият дължи и 5,00 (пет) лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителни листи в полза на бюджета на съдебната власт.

                                              

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

           

            След одобряване на споразумението, съдът се занима с мярката за неотклонение „подписка” на подсъдимия С.П.С., ЕГН **********, наложена в досъдебното производство и намира, че същата следва да бъде отменена, поради което и на основание чл. 309, ал.4 вр. с ал.1 НПК

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ взетата по отношение на подсъдимия С.П.С., ЕГН **********, мярка за неотклонение „Подписка”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протестиране в седемдневен срок от днес пред БОС.

Да се уведоми 02 РУ при ОД на МВР – Бургас, след влизане в сила на настоящото определение.

 

Протоколът е написан в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 09.15 часа.

 

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                                                                  СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР:

ВО:К.А.