Решение по дело №109/2023 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: 133
Дата: 15 юни 2023 г. (в сила от 15 юни 2023 г.)
Съдия: Златко Димитров Мазников
Дело: 20237240700109
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 2 май 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

№133

Стара Загора, 15.06.2023 г.

 

    В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

Старозагорският административен съд III касационен състав, в публично съдебно заседание на тридесет и първи май две хиляди и двадесет и трета година в състав:

                                         

 

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЙКА ТАБАКОВА 

                                             ЧЛЕНОВЕ: КРЕМЕНА КОСТОВА-ГРОЗЕВА

                                                                ЗЛАТКО МАЗНИКОВ

 

 

При секретаря СТЕФКА Х. и с участието на прокурора ЮЛИЯНА СТАНЕВА, като разгледа докладваното от съдия ЗЛАТКО МАЗНИКОВ касационно административно наказателно дело № 109 по описа за 2023 година, за да се произнесе, съобрази:                                                         

 

 

        Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл. 63в от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

        Образувано е по касационна жалба от „НАЙКЕН“ ЕООД гр. Пловдив, ЕИК *********, подадена чрез процесуалния им представител адв. Р.И. от АК-Бургас, против решение № 69 от 16.03.2023 г., постановено по АНД № 20225510200997/2022 г. по описа на Районен съд Казанлък, с което е потвърдено наказателно постановление (НП) № 24-003102 от 19.09.2022 г., издадено от директора на Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Стара Загора, и „НАЙКЕН“ ЕООД е осъдено да заплати на Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Стара Загора юрисконсултско възнаграждение в размер на 100 лева. В жалбата се съдържат оплаквания за незаконосъобразност на съдебното решение, като постановено в нарушение на материалния закон и допуснати съществени нарушения на процесуалните правила – касационни основание по чл. 348, ал. 1, т. 1 и 2 във връзка с ал. 2 и 3 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) във връзка с чл. 63в от ЗАНН. Твърди се, че районният съд неправилно е ценил събраните доказателства, в резултат на което не е приложил чл. 415в от Кодекса на труда (КТ), макар нарушението да е било отстранено веднага и от него да не са произтекли вредни последици. Направено е искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да бъде постановено друго, с което НП да бъде отменено като незаконосъобразно, алтернативно – изменено, като се приложи чл. 415в от КТ. Претендират се разноски.

        Ответникът – директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Стара Загора, чрез процесуалния си представител старши юрисконсулт Д.Л.моли да бъде оставено в сила обжалваното решение, като правилно и законосъобразно. Претендира за юрисконсултско възнаграждение.

        Представителят на Окръжна прокуратура Стара Загора в съдебно заседание дава заключение, че касационната жалба е неоснователна, а обжалваното решение – правилно и законосъобразно.

        Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и извърши на основание чл. 218, ал. 2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

        Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен, и е процесуално допустима.

        Производството пред Казанлъшкия районен съд се е развило по жалба на „НАЙКЕН“ ЕООД гр. Пловдив, ЕИК *********, против НП № 24-003102 от 19.09.2022 г., издадено от директора на Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Стара Загора въз основа на съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН) № 24-003102 от 19.08.2022 г., с което на основание чл. 414, ал. 1 от КТ на „НАЙКЕН“ ЕООД гр. Пловдив е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева за извършено нарушение на чл. 403а, ал. 1 от КТ. Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че при извършена на 10.08.2022 г. в 11:20 часа проверка по спазване на трудовото законодателство на обект - заведение за бързо хранене „Мънчийз", находящ се в гр. Казанлък, ул. „Тулово“ № 19, стопанисван от „НАЙКЕН“ ЕООД, е установено, че „НАЙКЕН“ ЕООД в качеството си на работодател не е държал на разположение на контролните органи в проверявания обект екземпляр от правилника за вътрешния трудов ред и документи, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа, в това число и поименни графици за работа за периода, за който е установено сумарно изчисляване на работното време.

        Казанлъшкият районен съд е потвърдил НП по съображения за неговата материална и процесуална законосъобразност. Въззивният съд е приел, че при съставянето на АУАН и издаването на НП не са допуснати съществени нарушения на регламентираните в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) формални изисквания и процесуални правила. Въз основа на събраните по делото и обсъдени в решението писмени и гласни доказателства съдът е направил извод, че по безспорен и несъмнен начин е установена и доказана описаната в НП фактическа обстановка и извършването на вмененото на „НАЙКЕН“ ЕООД в качеството му на работодател нарушение на  чл. 403а, ал. 1 от КТ, за което правилно му е наложена административна санкция, определена в законово регламентирания минимален размер по чл. 414, ал. 1 от КТ, като е изложил съображения защо не следва да се прилага чл. 415в от КТ – правилникът за вътрешния ред не е бил на разположение на контролните органи в проверявания обект към момента на извършване на проверката на място, а е бил представен по-късно в Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Стара Загора – на 19.08.2022 г., когато е бил съставен АУАН, като доказателствата за това бил ли е изготвен, къде се е намирал към момента на проверката и защо, са противоречиви и не позволяват извод за неговото наличие към релевантния момент – проверката на място.

        Решението на Казанлъшкия районен съд е постановено в съответствие и при правилно приложение на закона.

        Изцяло се споделя извода на въззивния съд, че административно- наказателното обвинение за допуснато от „НАЙКЕН“ ЕООД в качеството на работодател нарушение на  чл. 403а, ал. 1 от КТ, като основание за налагане на административна санкция по чл. 414, ал. 1 от КТ, е фактически, правно и доказателствено обосновано.

        В съдържанието на съставения АУАН и на издаденото въз основа на него НП са посочени релевантните за съставомерността на деянието факти и обстоятелства, налице е изискуемия се конекситет между фактическото обвинение – фактическото описание на съставомерното изпълнително деяние, и неговата правна квалификация – посочената като нарушена законова разпоредба и приложената санкционна норма, като при съставянето на АУАН и изготвянето на НП не са допуснати нарушения на процесуалните привила, визирани в ЗАНН.

        Извършването на вмененото на санкционираното лице съставомерно деяние, квалифицирано като нарушение на  чл. 403а, ал. 1 от КТ, е доказано по безспорен начин. От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява, че на 10.08.2022 г. в 11:20 часа е била извършена проверка по спазване на трудовото законодателство на обект – заведение за бързо хранене „Мънчийз", находящ се в гр. Казанлък, ул. „Тулово“ № 19, стопанисван от „НАЙКЕН“ ЕООД, като към момента на проверката обектът е работел – имало е персонал и клиенти, но в него не са били на разположение на контролните органи (не са се съхранявали) и съответно не са им били предоставени правилника за вътрешния трудов ред и график за работата на м. август, както и че последните са били представени в Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Стара Загора на 19.08.2022 г., когато е бил съставен АУАН.    

        Спорният момент е по време на проверката на място били ли са изготвени представените  на 19.08.2022 г. документи и ако да – къде са се намирали и защо, могли ли са да бъдат представени и защо не са били представени. Според актосъставителката управителят на санкционираното дружество е заявил по време на проверката на място, че тези документи още не са изготвени, според писменото обяснение на последния с дата 10.08.2022 г. същите са били изготвени, но са били „в счетоводството“, а според работещата в обекта по време на проверката св. Сузана Х. те са били „при госпожата от трудовата медицина“. При тези противоречиви данни и тъй като от една страна въпросните документи не са били представени по време на проверката на място, нито е бил направен опит да бъдат представени, като бъдат изискани (взети и/или донесени) оттам, където са били според твърденията на управителя на санкционираното дружество или св. Х., а от друга страна става въпрос за документи, съставени от санкционираното дружество, съдът намира, че не би могло да се приеме за установено по безспорен и несъмнен начин, че процесните документи са били съставени преди датата на представянето им в Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Стара Загора и съответно е било възможно да бъдат представени на контролните органи по време на извършване на проверката на място, ако и към този момент да не са били в обекта. Ето защо и тъй като изпълнението на задължението по  чл. 403а, ал. 1 от КТ изисква работодателят да държи в обекта на разположение на контролните органи посочените в разпоредбата документи, което предполага наличието на тези документи на хартиен или на технически носител, а в случая това не е било така, нито се установява по категоричен начин, че процесните документи са били съставени към релевантния за спора момент – момента на проверката на място, не би могло да се приеме, че с представянето им девет дни по-късно в Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Стара Загора е изпълнена хипотезата на чл. 415в от КТ отстраняване на нарушението веднага след установяването му, респективно – законосъобразен е и изводът на въззивния съд, че не е налице основание за изменение на НП, като се приложи цитираната разпоредба, явяваща се с оглед на размера на предвидената в нея санкция по-благоприятна за нарушителя от разпоредбата на чл. 414, ал. 1 от КТ.

        Касационното основание по чл. 348, ал. 1, т. 2 във връзка с ал. 3, т. 1 от НПК за отмяна на обжалваното съдебно решение, е посочено бланкетно – не са релевирани каквито и да е било съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на санкционираното лице, а с оглед на изложеното по-горе касационният съд не констатира допуснати груби и съществени нарушения при формиране на вътрешното убеждение на съда относимите обстоятелства са установени с допустими от НПК доказателствени средства, като въззивната инстанция не е нарушила правилата за оценка и проверка на доказателствения материал, нито се установиха порочни съдопроизводствени действия при разглеждане на делото и постановяване на съдебното решение.

        С оглед на изложените съображения съдът намира, че не са налице твърдените касационни основания, поради което обжалваното решение, като валидно, допустимо, постановено в съответствие и при правилно приложение на закона и при спазване на съдопроизводствените правила, следва да бъде оставено в сила.

        Предвид изхода на делото искането на ответника по касационната жалба за присъждане на разноски следва да бъде уважено, като на основание чл. 63д, ал. 4 и 5 от ЗАНН касаторът бъде осъден да заплати на Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Стара Загора сумата от 80 лева, представляваща възнаграждение за осъществената от юрисконсулт правна защита в касационното производство, т.е. определено в минималния размер по чл. 27е от Наредбата за заплащането на правната помощ във връзка с чл. 37 от Закона за правната помощ, тъй като делото не е с фактическа и правна сложност.

        Водим от горните мотиви, Старозагорският административен съд на основание чл. 221, ал. 2, предложение първо от АПК

 

Р Е Ш И :

 

        ОСТАВЯ В СИЛА решение № 69 от 16.03.2023 г., постановено по АНД № 20225510200997/2022 г. по описа на Районен съд Казанлък.

 

        ОСЪЖДА „НАЙКЕН“ ЕООД, ЕИК *********,, със седалище и адрес на управление гр. Пловдив, ул. „Братя Миладинови" № 10, да заплати на Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Стара Загора сумата от 80 (осемдесет) лева, представляваща юрисконсултско възнаграждение за касационната инстанция.

 

Решението е окончателно.

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                   2.