Споразумение по дело №253/2019 на Районен съд - Сливница

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 25 април 2019 г. (в сила от 25 април 2019 г.)
Съдия: Мариана Митева Маркова
Дело: 20191890200253
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 23 април 2019 г.

Съдържание на акта

          П Р О Т О К О Л

 

         46

 

гр. Сливница, 25.04.2019 година

 

Районен съд – гр. Сливница в публичното заседание на 25.04.2019 година в състав:

                                                   

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИАНА МАРКОВА

    

при секретаря  Галина Владимирова                                                          и в присъствието

на прокурор Калпачка                                                                         разгледа докладваното

от съдията Маркова н.о.х.д. № 253   по описа за 2019 г.                                и за да се произнесе:

 

На именното повикване в 13.30 ч., се явяват:

За Районна прокуратура - гр. Сливница, редовно призована – се явява прокурор Калпачка.

Обвиняемият Д.С.П., редовно призован – явява се лично и с адв. К.Д.  К. – САК - упълномощен защитник на същия.

 

СЪДЪТ ИЗСЛУШВА СТАНОВИЩЕТО НА СТРАНИТЕ ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО В ДНЕШНОТО СЪДЕБНО ЗАСЕДАНИЕ.

 

СТРАНИТЕ (поотделно): Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ, както следва:

Д.С.П., ЕГН: **********, роден в гр.София, лична карта № *********, издадена на 07.12.2016г. от МВР София област, българин, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, безработен, с постоянен адрес:***, неосъждан.

СТРАНИТЕ /поотделно/: Нямаме искания. Представяме на съда споразумение на основание чл. 381 НПК, което молим да одобрите и да прекратите наказателното производство.

СЪДЪТ

                                                                     ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОКЛАДВА постъпило споразумение, изготвено по реда на чл. 381 НПК, сключено между РП – гр. Сливница, чрез прокурор Мария Калпачка, наблюдаващ досъдебно производство № 107 / 2019 г. по описа на РУ - Сливница, пр.пр. № 435 / 2019 г. на РП - Сливница и адв.К.Д.К. – упълномощен защитник на обвиняемия Д.С.П..

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението във вида, в който е изработено. Нямам искания за допълнения и промени в него.

АДВОКАТ К.: Съгласен съм със споразумението. Нямам искания за допълнения и промени в същото.

Обвиняемият Д.С.П.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Ясни са ми последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно съм подписал споразумението с прокурор от РП - гр. Сливница. Нямам искания за промени и допълнения в споразумението.

На основание чл. 381 НПК страните се споразумяха за следното:

 

1.  СТРАНИ

Споразумението се сключи между Мария Калпачка – прокурор при Районна прокуратура Сливница и адвокат К.Д.К. от САК – упълномощен защитник на обв. Д.С.П. със съгласието на обв. Д.С.П..

 

2. УСЛОВИЯ

Д.С.П. е обвинен в извършване на престъпление по глава 11 раздел 2 от НК – по чл.343б, ал. 3 от НК.

С престъплението, предмет на настоящето наказателно производство не са причинени имуществени вреди, поради което не се налага обезпечаването или възстановяването им.

На страните са известни правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от първоинстанционния съд, определението на съда по чл. 382 от НПК е окончателно и съгласно чл. 383 от НПК има последиците на влязла в сила присъда спрямо обвиняемия и не подлежи на въззивна и касационна проверка.

 

3. ПРЕДМЕТ И УСЛОВИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

С настоящото споразумение страните се съгласяват наказателното производство по делото да бъде решено и да не се провежда съдебно разглеждане по общия ред.

 

Със споразумението страните постигат съгласие, че обвиняемият Д.С.П., ЕГН: **********, роден в гр.София, лична карта № *********, издадена на 07.12.2016 г. от МВР София област, българин, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, безработен, с постоянен адрес:***, неосъждан е виновен за това, че:

На 06.04.2019 год., около 00:40 часа в гр. Сливница, Софийска област, по ул. „Ангел Кънчев“ с посока на движение от ул. „Патриарх Евтимий“ към ул. „Елин Пелин“, е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Голф“, с рег. № СО9515ВР след употреба на наркотични вещества, установено по надлежния ред с техническо средство Дрегер „DRUG CHEK 3000“ с фабричен № ARLF - 0361, отчел положителен резултат, а именно наличие на ТНС /тетрахидраканабинол/, който е включен в Списък I – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ към  Приложение № 1 на Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични (НРКРВН) към чл. 3, ал.1,  т.1 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, който гласи: „Законът се прилага: 1. за всички растения и вещества, класифицирани като упойващи и психотропни вещества, и препаратите, в които те се съдържат” – престъпление по чл. 343б ал.3 от НК.

Престъплението е извършено от Д.С.П. при пряк умисъл като форма на вина.

 

4. ВИД И РАЗМЕР НА НАКАЗАНИЕТО

Страните се съгласяват на основание чл. 381, ал 4 от НПК на обв. Д.С.П. да бъде определено наказание при условията на чл. 55 от НК без да са налице многобройни смекчаващи наказателната отговорност обстоятелства.

Предвид горното страните се съгласяват на обв. Д.С.П. за престъплението чл.343б, ал.3 от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК да бъде наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от 7 (седем) месеца, като изпълнението на така определеното наказание да бъде отложено по реда на чл. 66, ал. 1 от НК за срок от 3 (три) години.

На основание чл.55, ал.3 от НК страните се съгласяват на обв. Д.С.П. да не бъде наложено по-лекото наказание „глоба“, което законодателят предвижда в чл.343б, ал.3 от НК.

Страните се съгласяват на основание чл. 343г вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК на обв. Д.С.П. да бъде наложено наказание „лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от 4 (четири) месеца.

На осн. чл. 59, ал.4 от НК, приспада се времето, през което обв. Д.С.П. е бил лишен по административен ред да управлява моторно превозно средство, считано от 06.04.2019год. до датата на одобряване на споразумението от съда.

 

5. ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА

На основание чл.381, ал.5, т.6 НПК техническо средство „DREGER DRUG CHEK 3000” с номер ARLF-0361 да остане на съхранение по делото.

 

6. РАЗНОСКИ

На основание чл.189, ал.3 НПК направените по делото разноски в размер на общо 189.50 /сто осемдесет и девет лева и петдесет ст./ лева да се заплатят от обв. Д.С.П..

 

ПРОКУРОР: ………………..                 ОБВИНЯЕМ:……………………..

        (М. Калпачка)                                                       (Д.С.П.)         

      

                                                                  УП.ЗАЩИТНИК:……………………

                                                                                     (К.Д.К.)

 

Съдът като съобрази обстоятелството, че страните подписаха постигнатото споразумение и че същото не противоречи на закона и морала намира, че споразумението следва да се одобри, а наказателното производство да се прекрати, поради което и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение, сключено между Румяна Раденкова – прокурор при РП - Сливница, по досъдебно производство № 107 / 2019 г. по описа на РУ-Сливница, прокурорска преписка № 435 / 2019 г. по описа на РП - Сливница, поддържано в съдебно заседание от прокурор М. Калпачка и адвокат К.Д.К. от САК, упълномощен защитник на обвиняемия Д.С.П. и обвиняемия Д.С.П., като с него

ПРИЗНАВА обвиняемия Д.С.П., ЕГН: **********, роден в гр.София, лична карта № *********, издадена на 07.12.2016г. от МВР София област, българин, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, безработен, с постоянен адрес:***, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА ЧЕ на 06.04.2019 год., около 00:40 часа в гр. Сливница, Софийска област, по ул. „Ангел Кънчев“ с посока на движение от ул. „Патриарх Евтимий“ към ул. „Елин Пелин“, е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Голф“, с рег. № СО9515ВР след употреба на наркотични вещества, установено по надлежния ред с техническо средство Дрегер „DRUG CHEK 3000“ с фабричен № ARLF - 0361, отчел положителен резултат, а именно наличие на ТНС /тетрахидраканабинол/, който е включен в Списък I – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ към  Приложение № 1 на Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични (НРКРВН) към чл. 3, ал.1,  т.1 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, който гласи: „Законът се прилага: 1. за всички растения и вещества, класифицирани като упойващи и психотропни вещества, и препаратите, в които те се съдържат”, поради което и на основание чл. 343б,  ал.3, вр. с чл. 55, ал.1, т.1 ал.3 от НК, ГО ОСЪЖДА НА 7 (СЕДЕМ) МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”. 

ОТЛАГА на основание чл. 66, ал.1 от НК, изпълнението на така наложеното на обвиняемия Д.С.П., със снета по-горе самоличност наказание 7 (СЕДЕМ) МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от 3 (три) ГОДИНИ.

ЛИШАВА на основание чл. 343г вр. чл. 343б,  ал.3,  вр. чл. 37, ал.1, т.7 от НК обвиняемия Д.С.П.  от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 (четири) месеца, считано от датата на одобряване на споразумението от съда – 25.04.2019 г.

ПРИСПАДА на основание 59, ал.4 от НК, времето, през което обвиняемият Д.С.П. е бил лишен по административен ред да управлява моторно превозно средство, считано от 06.04.2019 год. до датата на одобряване на споразумението от съда  - 25.04.2019 г.

ПОСТАНОВЯВА на основание чл. 381, ал.6 от НПК вещественото доказателство – 1 брой DREGER DRUG CHEK 3000” с номер ARLF-0361 да остане по делото.

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал.3 от НПК, обвиняемия Д.С.П. да заплати направените по делото разноски в размер на 189,50  (сто осемдесет и девет лева и петдесет ст.) лева.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 253 / 2019 г. по описа на Районен съд - гр. Сливница.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ И ПРОТЕСТИРАНЕ.

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 13.45 ч.

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                            СЕКРЕТАР:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПОРАЗУМЕНИЕ

за решаване на делото в досъдебната фаза на наказателното производство по реда на чл.381 от НПК

 

Днес, 23.04.2019год. в гр. Сливница, на основание чл.381 от НПК, по предложение на адвокат К.Д.К. от САК – упълномощен защитник на обв. Д.С.П. по силата на договор за правна защита и съдействие сер.Б № 12356789 № 0080114 се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по бързо производство № 107/2019 г. по описа на РУ-Сливница и прокурорска преписка № 435/2019 г. по описа на РП Сливница при следните условия:

 

1.  СТРАНИ

Споразумението се сключи между Мария Калпачка – прокурор при Районна прокуратура Сливница и адвокат К.Д.К. от САК – упълномощен защитник на обв. Д.С.П. със съгласието на обв. Д.С.П..

 

2. УСЛОВИЯ          

Д.С.П. е обвинен в извършване на престъпление по глава 11 раздел 2 от НК – по чл.343б, ал. 3 от НК.

С престъплението, предмет на настоящето наказателно производство не са причинени имуществени вреди, поради което не се налага обезпечаването или възстановяването им.

На страните са известни правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от първоинстанционния съд, определението на съда по чл. 382 от НПК е окончателно и съгласно чл. 383 от НПК има последиците на влязла в сила присъда спрямо обвиняемия и не подлежи на въззивна и касационна проверка.

 

3. ПРЕДМЕТ И УСЛОВИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

С настоящото споразумение страните се съгласяват наказателното производство по делото да бъде решено и да не се провежда съдебно разглеждане по общия ред.

 

Със споразумението страните постигат съгласие, че обвиняемият Д.С.П., ЕГН: **********, роден в гр.София, лична карта № *********, издадена на 07.12.2016г. от МВР София област, българин, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, безработен, с постоянен адрес:***, неосъждан е виновен за това, че:

На 06.04.2019 год., около 00:40 часа в гр. Сливница, Софийска област, по ул. „Ангел Кънчев“ с посока на движение от ул. „Патриарх Евтимий“ към ул. „Елин Пелин“, е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Голф“, с рег. № СО9515ВР след употреба на наркотични вещества, установено по надлежния ред с техническо средство Дрегер „DRUG CHEK 3000“ с фабричен № ARLF - 0361, отчел положителен резултат, а именно наличие на ТНС /тетрахидраканабинол/, който е включен в Списък I – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ към  Приложение № 1 на Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични (НРКРВН) към чл. 3, ал.1,  т.1 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, който гласи: „Законът се прилага: 1. за всички растения и вещества, класифицирани като упойващи и психотропни вещества, и препаратите, в които те се съдържат” – престъпление по чл. 343б ал.3 от НК.

Престъплението е извършено от Д.С.П. при пряк умисъл като форма на вина.

 

4. ВИД И РАЗМЕР НА НАКАЗАНИЕТО

Страните се съгласяват на основание чл. 381, ал 4 от НПК на обв. Д.С.П. да бъде определено наказание при условията на чл. 55 от НК без да са налице многобройни смекчаващи наказателната отговорност обстоятелства.

Предвид горното страните се съгласяват на обв. Д.С.П. за престъплението чл.343б, ал.3 от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК да бъде наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от 7 (седем) месеца, като изпълнението на така определеното наказание да бъде отложено по реда на чл. 66, ал. 1 от НК за срок от 3 (три) години.

На основание чл.55, ал.3 от НК страните се съгласяват на обв. Д.С.П. да не бъде наложено по-лекото наказание „глоба“, което законодателят предвижда в чл.343б, ал.3 от НК.

Страните се съгласяват на основание чл. 343г вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК на обв. Д.С.П. да бъде наложено наказание „лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от 4 (четири) месеца.

На осн. чл. 59, ал.4 от НК, приспада се времето, през което обв. Д.С.П. е бил лишен по административен ред да управлява моторно превозно средство, считано от 06.04.2019год. до датата на одобряване на споразумението от съда.

 

5. ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА

На основание чл.381, ал.5, т.6 НПК техническо средство „DREGER DRUG CHEK 3000” с номер ARLF-0361 да остане на съхранение по делото.

 

6. РАЗНОСКИ

На основание чл.189, ал.3 НПК направените по делото разноски в размер на общо 189.50 /сто осемдесет и девет лева и петдесет ст./ лева да се заплатят от обв. Д.С.П..

 

ПРОКУРОР: ………………..                 ОБВИНЯЕМ:……………………..

        (М. Калпачка)                                                       (Д.С.П.)         

      

                                                                  УП.ЗАЩИТНИК:……………………

                                                                                     (К.Д.К.)

 

        

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я:

на основание чл. 381 ал.6 от НПК

 

Днес, 23.04.2019год. в гр.Сливница, Д.С.П., ЕГН: **********, роден в гр.София, лична карта № *********, издадена на 07.12.2016г. от МВР София област, българин, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, безработен, с постоянен адрес:***, неосъждан - обвиняем по бързо производство № 107/2019 г. по описа на РУ-Сливница и прокурорска преписка № 435/2019 г. по описа на РП Сливница

Д Е К Л А Р И Р А М :

 

Че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Запознат съм с настоящото споразумение, съгласен съм с всички негови клаузи и условия и с това наказателното производство по делото следва да бъде решено.

Запознат съм с обстоятелството, че определението на съда по чл.382 от НПК е окончателно и съгласно чл.383 ал.1 от НПК то има последиците на влязла в сила присъда спрямо мен и не подлежи на въззивна и касационна проверка.

 

                                                                                     ОБВИНЯЕМ: 

                                                                                        (Д.С.П.)