Разпореждане по дело №751/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 12
Дата: 2 януари 2020 г.
Съдия: Даниела Илиева Писарова
Дело: 20193100900751
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 13 май 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

 

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

№………./........ 01.2020 г.

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание, в състав:

 

СЪДИЯ: ДАНИЕЛА ПИСАРОВА

 

като разгледа докладваното от съдията търговско дело №751 по описа за 2019г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Въз основа на разпореждане №2039/31.05.2019г. /на л.424/ е предприето връчване на исковата молба и приложенията към нея по реда и в съответствие с Регламент (ЕО) № 1393/2007 на ответника АМСЕЛ НАВИГЕЙШЪН КО ЛИМИТЕД, РЕПУБЛИКА МАЛТА първоначално чрез куриерска услуга, а впоследствие по регламентана оторизирания органцентрален получаващ орган в Република МалтаГлавна прокуратура.

 

Видно от върнат сертификат вх.№36149/04.12.2019г. от централния орган, връчването е неуспешно поради отразените във формуляра в т.15.4 причинилипса на ответника на регистрирания адрес. В случая липсват основания за прилагане разпоредбата на чл.50 ГПК, а съдът не разполага с данни за аналогична разпоредба от процесуалния закон на държавата по седалището на ответника. От постъпилия на 04.12.2019г. формуляр от приемащия орган, е видно, че са правени опити на съдебни служители за връчване на посочения адрес, при което не са открити представители на дружеството, но не е удостоверено редовно връчване на изпратените документи.

 

Като се има предвид, че връчването се осъществява в съответствие със законодателството на държавата-членка адресат, следва да се отправи молба за уточнение дали в приложимото законодателство на Малта е предвидена възможност за редовно връчване при отсъствие на представител и/или офис на търговското дружество и дали същата е приложима в конкретния случай. С оглед на горното съдът

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

Да се отправи молба към приемащия орган за уточнение дали в приложимото законодателство на Република Малта е предвидена възможност за редовно връчване при отсъствие на представител и/или офис на търговското дружество на регистрирания адрес и дали същата е приложима в конкретния случай, т.н.фикция на връчване при преместване на седалище и адрес на управление без отразяване в регистъра. Към запитването да се приложи извадка от съответна процесуална разпоредба на чл.50 ГПК.

 

След изготвяне на писмото да се предостави на заявителя „ФИМБАНК“П.Л.С., Република Малта, чрез пълномощника и съд.адрес адв.И.Т.,***, за превод на английски език.

 

Към писмото да се приложи копие от обратната разписка за получаване на книжата.

 

РАЗПОРЕЖДАНЕТО не подлежи на обжалване.

 

                                  СЪДИЯ  В ОКРЪЖЕН СЪД: