Присъда по дело №375/2017 на Районен съд - Пещера

Номер на акта: 8
Дата: 2 май 2018 г. (в сила от 18 май 2018 г.)
Съдия: Велина Ангелова
Дело: 20175240200375
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 29 ноември 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

  П Р И С Ъ Д А

 

Номер   8                                                                                            град Пещера

 

                            В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЕЩЕРСКИ РАЙОНЕН СЪД                НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На 02.05.2018 г. /втори май две хиляди и осемнадесета година/

В публично заседание в следния състав:

                                                          Председател: ВЕЛИНА АНГЕЛОВА

     Съдебни заседатели: 1. З.З.

                                                                                           2. С.Й.             

Секретар:  Тодорка Даракчиева

Прокурор: Татяна Щерева

Като разгледа докладваното от съдия  АНГЕЛОВА

НОХ дело № 375 по описа за  2017 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият А.Е.К., роден на *** ***, с постоянен адрес в с. Алеко Константиново, ул. „***“ № 2, ЕГН **********, български гражданин, със средно образование, неженен, работи като монтажник във фирма „Костал“ - гр. Пазарджик, неосъждан, с позитивни характеристични данни, няма предишни наказания по ЗДвП, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 22 май 2017 година, в с. Радилово, община Пещера, област Пазарджик, на ул. „Г. Ангелиев“ № 2, при управление на л.а. „БМВ 320 И“ с ДК № РА 99 20 КА, нарушил правилата за движение по ЗДвП - чл. 5, ал. 1 – „Всеки участник в движението по пътищата: т. 1 - С поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди“; чл. 5, ал. 3, т. 1 – „На водача на ППС е забранено да управлява ППС под въздействие на... или наркотични вещества или техни аналози“, чл. 16, ал. 1 – „На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено: т.1 - когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне“; чл. 20, ал. 1 - „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато ППС, които управляват“; чл. 20,  ал. 2 - „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“, чл. 21, ал. 1 – „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в km/h: категория В - 50 км/ч в населено място“, и по непредпазливост е причинила средна телесна повреда на Г.П.К. от с. Капитан Димитриево, изразяваща се в открито счупване на лъчевата кост на лявата ръка, довело до трайно затрудняване на движенията на ляв горен крайник, за период от около 3 месеца, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество - АМР-/амфетамин D- амфетамин/, установено по надлежния ред с тест за установяване на употреба на упойващо и наркотично вещество „Drager DrugCheck 3000“ - престъпление по чл. 343,  ал. 3, предл. второ, б."а", предл. второ във вр. с ал. 1, б."б", предл. второ, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и чл. 5, ал. 1, т. 1, чл. 5, ал. 3, т. 1, чл. 16, ал. 1, т. 1, чл. 20, ал. 1 и ал. 2 и чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, поради което и на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК ГО ОСЪЖДА на „Лишаване от Свобода“ за срок от  ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА, като на основание чл. 66, ал.1 НК, ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ години.

На основание чл. 59, ал.2, във връзка с ал.1 от НК, при евентуално изпълнение на наказанието „Лишаване от Свобода“ за срок от ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА, ПРИСПАДА времето от ЕДИН ДЕН, през което подс. А.Е.К. е бил задържан за срок от 24 часа със Заповед № 67/22.05.2017 г. по описа на РУ “Полиция” – Пещера на основание чл. 72, ал.1 ЗМВР.

На основание чл. 343г НК, във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 НК, ЛИШАВА подсъдимият А.Е.К., роден на *** ***, с постоянен адрес в с. Алеко Константиново, ул. „***“ **, ЕГН **********, от право да управлява МПС за срок от ДВАНАДЕСЕТ МЕСЕЦА, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК, при изпълнение на наказанието „Лишаване от правоуправление“, ПРИСПАДА времето, през което подсъдимият е бил лишен от това право по административен ред, считано от 22.05.2017г.

На основание чл. 301, ал. 1, т. 11 НПК, ПОСТАНОВЯВА вещественото доказателство – тест за установяване на употреба на упойващо и наркотично вещество „Drager DrugCheck 3000“, находящо се по досъдебното производство, да се унищожи.

На основание чл. 189, ал. 3 НПК, ОСЪЖДА подсъдимият А.Е.К., с постоянен адрес в с. Алеко Константиново, ул. "***" № 2, ЕГН  **********, да заплати на ОД на МВР- гр. Пазарджик сумата от 477,00 лева – разноски за експертизи.

ОСЪЖДА подсъдимият А.Е.К., с постоянен адрес в с. Алеко Константиново, ул. "***" № 2, ЕГН  **********, да заплати на Г.П.К. с ЕГН **********, от с. Капитан Димитриево, разноски в размер на 600 лв.

Присъдата е неокончателна и подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок, считано от днес, пред Пазарджишкия Окръжен съд.     

                              

                 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

 

                                               СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                                                       2.

 

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

НОХД №375/2018г.

Мотиви:

 

Обвинението е против подсъдимия А.Е.К., в това, че на 22 май 2017 година, в с. Радилово, община Пещера, област Пазарджик, на ул. „Г. Ангелиев“ № 2, при управление на л.а. „БМВ 320 И“ с ДК № РА 99 20 КА, нарушил правилата за движение по ЗДвП - чл. 5, ал. 1 – „Всеки участник в движението по пътищата: т. 1 - С поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди“; чл. 5, ал. 3, т. 1 – „На водача на ППС е забранено да управлява ППС под въздействие на... или наркотични вещества или техни аналози“, чл. 16, ал. 1 – „На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено: т.1 - когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне“; чл. 20, ал. 1 - „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато ППС, които управляват“; чл. 20,  ал. 2 - „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“, чл. 21, ал. 1 – „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в km/h: категория В - 50 км/ч в населено място“, и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на Г.П.К. от с. Капитан Димитриево, изразяваща се в открито счупване на лъчевата кост на лявата ръка, довело до трайно затрудняване на движенията на ляв горен крайник, за период от около 3 месеца, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество - АМР-/амфетамин D- амфетамин/, установено по надлежния ред с тест за установяване на употреба на упойващо и наркотично вещество „Drager DrugCheck 3000“ - престъпление по чл. 343,  ал. 3, предл. второ, б."а", предл. второ във вр. с ал. 1, б."б", предл. второ, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и чл. 5, ал. 1, т. 1, чл. 5, ал. 3, т. 1, чл. 16, ал. 1, т. 1, чл. 20, ал. 1 и ал. 2 и чл. 21, ал. 1 от ЗДвП.

Подсъдимият  К.   се признава за виновен и не оспорва  фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Обвинението се поддържа от Прокурора,така както е предявено.

Защитникът на подсъдимия К. –адв.П.  излага становище относно наказанието ,което следва да бъде наложено.

Районният съд, след като обсъди и прецени събраните по делото доказателства поотделно и в съвкупност,при спазване разпоредбите на чл.301 НПК,чл.14 и 18 НПК ,прие за установено следното:

На  22.05.2017 година подсъдимият К.,св.А.,св.Л. и св.Х. решили да отидат с автомобил-„БМВ 320И“ с ДК№РА9920АК,управляван от подсъдимия от гр.Пещера до  гр.Пазарджик.В изпълнение на взетото решение  на инкриминираната дата те тръгнали с автомобила,като около 18.00 часа в с.Радилово,на ул.“Г. Ангелиев“ № 2,подсъдимият К. изгубил контрол върху  автомобила,вследствие на което причинил ПТП,навлизайки в насрещната лента за движение и удряйки се в насрещнодвижещия се л.а. „Опел Вектра“ с ДК № РА 7821 ВР,обозначен като Учебен автомобил и управляван в момента на ПТП от св.З..Вследствие на станалото автопроизшествие св.К.- автоинструктор получил телесни увреждания.

На място подсъдимият К. е бил изпробван  с техническо средство  дрегер  за употреба на алкохол,като пробата е била отрицателна.След това е бил изпробван и  с техническо средство  за установяване на  употреба на упойващи и наркотични вещества  Drager DrugCheck 3000,като тестът реагирал на  АМР/амфетамин D-амфетамин/.На водача е биел съставен АУАН бл.№ 426803/22.05.2017 година и подписан от нарушителя без възражения.На нарушителя  и издаден и талон за медицинско изследване № 0032966.

Със заповед № 67 от 22.05.2017 година подсъдимият К.  е бил задържан  за срок от 24 часа на основание чл.72 от ЗМВР.

От назначената автотехническа експертиза се установява ,че непосредствено преди сблъсъка двата автомобила  са били технически  изправни,т.е отговаряли са  на техническите изисквания за безопасност на движението.Техническото им състояние няма причинно-следствена връзка  с настъпилото произшествие.

Разпитани в досъдебното производство св.А. и Л. сочат ,че ,шофьорът на л.а.БМВ „ К. е управлявал  автомобила си  в населеното място  със скорост  около 100 км/ч,като е изпреварил няколко попътни леки автомобила,а накрая  на правата отсечка/преди последния лек десен завой/ е изпреварил и товарна композиция-влекач с полуремарке.Пътят е бил сух,но високата скорост и недостатъчната видимост  на К. е довела  при движението  в завоя  до занасянето на задната част на автомобила на ляво и той се е насочил –на дясно.При опита си  да овладее автомобила с корекция на ляво,последната е била по-рязка и автомобилът се е насочил  от десния край на пътното  платно  на ляво.Междувременно,в лявата лента,в обратна  посока се е движил „Опел Вектра“ със скорост 35км/ч. Управляващата автомобила-св.З. и  инструктора К.  виждайки опасното движение на лекия автомобил „БМВ“  са предприели аварийно спиране,като К. дори  хванал кормилото и насочил  автомобила  в дясно.Така л.а. БМВ пресича  осовата линия  и се блъсва в почти спрелия учебен автомобил „Опел Вектра“ с пълна скорост.От удара последния се върнал на зад,завъртайки се  по посока на часовниковата стрелка около 25-35 градуса.Качил  се и пресякъл  тротоара,при което  с предната си дясна страна се ударил  в дънера на дърво. Поради непогасената  кинетична енергия  се създал  обратен въртящ момент,като автомобилът се  завъртял обратно на часовниковата стрелка  и се насочил  назад.Установявайки се  ударил  със задния  ляв ъгъл колона на  врата на  оградата на имот и разрушил  5 метални колчета,маркиращи  тротоара.От своя страна  л.а „БМВ“ продължил движението си и  спрял на около 4 метра  след л.а. „Опел Вектра“ .

Причината  за произшествието според експертите е  високата скорост  от порядъка на 100 км/ч при ограничение  за населено място -50 км/ч на лекия автомобил управляван от подсъдимия К. –„БМВ 320 И“ с ДК № РА 9920 АК.В предвид състоянието на пътя,пътните условия и околната среда,водачите са могли да реагират и предотвратят удари при условия,че „БМВ“ се е движело  със скорост  в рамките на позволената.

От заключението на Съдебно- медицинската експертиза се установява ,че на св.К.  при настъпилото на 22.05.2017 година ПТП е било причинено счупване на лъчева кост  на лявата  ръка на „типично място“.Причинено е трайно затрудняване на  движението на  ляв горен  крайник за  период  от три месеца ,при обичаен  ход на  оздравителния процес  ,включващ периода на рехабилитация.

На св.Х. и А. е било причинено разстройство на здравето ,извън случаите  на чл.128 и чл.129 от НК и болка  по смисъла на  чл.130,ал.2 от НК.

Такава фактическа обстановка Съдът възприе въз основа на самопризнанието на подсъдимия К.  от една страна, което се подкрепя изцяло  от показанията на свидетелите К.,З.,Ч.,З.,А.,Л.,Т.,У.,Ф.;

експертизи, както и  от приобщените относими писмени доказателствени средства.

При така установената фактическа обстановка се доказа по безспорен начин,че подсъдимият А.Е.К. на 22.05.2017 година , в с. Радилово, община Пещера, област Пазарджик, на ул. „Г. Ангелиев“ № 2, при управление на л.а. „БМВ 320 И“ с ДК № РА 99 20 КА, нарушил правилата за движение по ЗДвП - чл. 5, ал. 1 – „Всеки участник в движението по пътищата: т. 1 - С поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди“; чл. 5, ал. 3, т. 1 – „На водача на ППС е забранено да управлява ППС под въздействие на... или наркотични вещества или техни аналози“, чл. 16, ал. 1 – „На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено: т.1 - когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне“; чл. 20, ал. 1 - „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато ППС, които управляват“; чл. 20,  ал. 2 - „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“, чл. 21, ал. 1 – „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в km/h: категория В - 50 км/ч в населено място“, и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на Г.П.К. от с. Капитан Димитриево, изразяваща се в открито счупване на лъчевата кост на лявата ръка, довело до трайно затрудняване на движенията на ляв горен крайник, за период от около 3 месеца, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество - АМР-/амфетамин D- амфетамин/, установено по надлежния ред с тест за установяване на употреба на упойващо и наркотично вещество „Drager DrugCheck 3000“ - престъпление по чл. 343,  ал. 3, предл. второ, б."а", предл. второ във вр. с ал. 1, б."б", предл. второ, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и чл. 5, ал. 1, т. 1, чл. 5, ал. 3, т. 1, чл. 16, ал. 1, т. 1, чл. 20, ал. 1 и ал. 2 и чл. 21, ал. 1 от ЗДвП.

От субективна страна подсъдимият К. е действал с пряк умисъл,какъвто извод се налага от възприетата фактическа обстановка.

Относно определяне на наказанието, то разпоредбата на 343,  ал. 3, предл. второ, б."а" от НК предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години.

При определяне вида и размера  на наказанието за деянието се отчетоха следните смекчаващи вината обстоятелства, а именно:самопризнанията на подсъдимия;младежката му възраст  ;чистото съдебно минало и позитивни характеристични данни.

При съвкупна преценка на горепосочените обстоятелства Съдът намира,  че са налице многобройни смекчаващи обстоятелства, поради което и на основание  чл. 55,ал. 1, т.1 от НК и  съобразявайки разпоредбите на чл.36, ал.1 и 2  НК счете,че за постигане целите на личната и генерална превенция следва да се наложи наказание „лишаване от свобода“ под най –ниския предел определен в 343,  ал. 3, предл. второ, б."а", предл. второ НК, а именно в размер на Единадесет месеца  , чието изпълнение беше отложено за изпитателен срок от 3 години, тъй като Съдът прецени, че са налице предпоставките на чл.66 ал.1 НК, а именно наложеното наказание е лишаване от свобода до 3 години, тъй като деецът не е осъждан на лишаване от свобода за престъпление от общ характер,  и за постигане на целите на наказанието  и поправянето на дееца не е необходимо да изтърпи ефективно наказанието лишаване от свобода.

На основание чл.59, ал.2 във вр. с ал.1 НК, съдът постанови при изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“ да се приспадне времето от един ден, през което подс. К.  е бил задържан за срок от 24 часа със Заповед № 67 от 22.05.2017  година по описа на РУМВР-Пещера, на основание чл.72,ал.1 от  ЗМВР.

На основание чл.343г от НК във вр. с чл.37,ал.1,т.7 от НК  на подсъдимия К. се наложи и наказание  „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от „дванадесет месеца“.

На основание чл.59,ал.4  от НК при изпълнение  на наказанието „Лишаване от правоуправление“ се приспадна и времето  през което подсъдимият К. е  бил лишен  от  това право по административен ред.

На основание чл.301,ал.1,т.11 от НПК се постанови унищожаване на веществените доказателства.

На основание чл.189,ал.3 от НПК в тежест на подсъдимия К. се възложиха направените по делото разноски.

 

Мотивиран от горното, Съдът постанови присъдата си.

 

                                                                             Районен съдия: