Решение по дело №2139/2018 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 1390
Дата: 1 август 2018 г.
Съдия: Мария Бончева
Дело: 20183110202139
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 14 май 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

 

Номер.................                Година 2018                        Град Варна

 

                                               В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Варненският районен съд                        двадесет и девети състав

На деветнадесети юли                  Година две хиляди и осемнадесета

В публично заседание в следния състав:                              

 

                                                                            Съдия  Мария Бончева

 

Секретар  Калинка Димитрова

като разгледа докладваното от съдията

НАХД №2139 по описа на съда за 2018г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН и е образувано по жалба на  М.Б. ООД против Наказателно Постановление   В-0047431/16.04.2018г. на Директора на регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към КЗП, с което на „БТК” ЕАД е наложено административно наказание "ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ" в размер  на  1000 лева, на основание чл. 202  от Закона за защита на потребителите.

          Жалбоподателят оспорва констатациите в акта, твърди че не е извършено нарушението, описано в постановлението, както и че същото е постановено при процесуални нарушения.  Моли то да бъде отменено.

           В съдебно заседание редовно призован, не се явява и не се представлява.

         Въззиваемата страна, редовно призована, не се явява и не се представлява.

            След преценка на доводите на жалбоподателя и с оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа страна следното -„М.Б." ООД извършва търговска дейност в обект находящ се в гр. Варна, бул. „Владислав Варненчик" 277а. Проверката е извършена във връзка  с потребителска жалба подадена от Мартин Костадинов, заведена под № в- 03- 491/13.02.2018г. Потребителят твърди, че не е спазен срока за доставка на гардероб. Към подадената в кзп- рд- Варна жалба, г- н Костадинов прилага договор за покупко-продажба и копие на общите условия предоставени му от „М.Б."ООД, при сключване на горецитирания договор, видно от приложените от потребителя общи условия, че те не съдържат подпис на търговеца.При проверката е установено, че гореописаните общи условия са „стандартни" и се прилагат към всеки договор, за покупко-продажба на стоки и услуги от „М.Б." ООД, като това е обяснено от присъствалия на проверката служител, при поискване на общите условия предоставени на потребителя. Търговецът е нарушил разпоредбата на чл. 147а, ал. 3 от закона за защита на потребителите, която му вменява задължение да предаде подписан от него екземпляр от общите условия на потребителя. нарушението е извършено в гр. Варна. Дата на нарушението е установена-13.01.2018 година.

          Въз основа на  акта за установяване на административно нарушение е издадено и атакуваното пред настоящата инстанция наказателно постановление, с което административно-наказващият орган е възприел изцяло фактическите констатации в акта.

           В хода на съдебното производство бе разпитана свид.А., чиито показания съдът кредитира като дадени безпристрастно и обективно.

           При така установената по делото фактическа обстановка и въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразността му, обосноваността му и справедливостта на наложеното административно наказание, съдът прави следните правни изводи:  

 Въззивната жалба е депозирана в законния срок и от легитимен субект, поради което е процесуално допустима.

            Наказателното постановление е издадено от компетентен орган- от Директора на регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към КТЗП, съгласно заповед №171/09.03.2017г. на Председателя на КЗП.

          При така установената фактическа обстановка съдът намира, че правилно административно наказващия орган е приел, че въззивникът е нарушил разпоредбата на чл. 147а ал.3 от ЗЗП и правилно е приложил материалния закон като е съотнесъл фактите към хипотезата на правната норма. Безспорно се установява, че в ПРЕДОСТАВЕНИТЕ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ОБЩИ УСЛОВИЯ  липсвал подпис на търговеца. Следвало е въззивникът да подпише общите условия преди да предаде копие от същите на клиента. След като не е направил това жалбоподателя е извършил нарушение на чл.147а ал.3 от ЗДП. Причините за извършване на нарушението са ирелевантни. Жалбоподателят не може да черпи права от собственото си неправомерно поведение и е следвало да организира работата в обекта си съгласно изискванията на ЗДП.

           Съдът намира, че в конкретния случай деянието, изразяващо се в неподписване на общите условия копие от които е предадено на клиента е с изключително ниска степен на обществена опасност, в сравнение с друго деяние от подобен вид, тъй като не се засягат пряко и съществено правата на потребителите - няма данни за настъпили вредни последици за потребителя от неполагането на този подпис. В този смисъл по делото не са налице и данни за постъпили оплаквания от потребители за накърняване на икономическите им интереси. Забавянето на поръчания от клиента гардероб, няма нищо общо с неполагането на подпис под общите условия. Няма данни жалбоподателя да е извършил други нарушения на ЗДП.

            Имайки предвид изложеното и липсата на каквито и да било вредни последици от неизпълнението на въпросното изискване, наказващият орган е бил длъжен да отчете наличието на обстоятелствата по чл. 28 от ЗАНН, които изключват отговорността на нарушителя. Като не го е извършил той е постановил акта си в нарушение на закона, което е наложило и неговата отмяна. Най-малкото АНО е следвало да се мотивира, защо не прилага чл. 28 от ЗАНН, както го задължава чл. 53, ал. 1 от ЗАНН, според който наказващият орган издава наказателното постановление, след като установи, че няма основание за прилагането на чл. 28 и чл. 29 от ЗАНН. Видно от обстоятелствената част на наказателното постановление, наказващият орган не е изложил мотиви за липсата или наличието на предпоставките по чл. 28 от ЗАНН. Изложените мотиви в тази насока са декларативни.

            Предвид изложеното съдът приема, че констатираното нарушение , което по своя характер е маловажно по смисъла на чл.28 от ЗАНН, прави издаденото наказателното постановление незаконосъобразно и е основание за неговата отмяна.

         Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                                            

Р Е Ш И:

        

ОТМЕНЯ Наказателно Постановление  № В-0047431/16.04.2018г. на Директора на регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към КЗП, с което на „БТК” ЕАД е наложено административно наказание "ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ" в размер  на  1000 лева, на основание чл. 202  от Закона за защита на потребителите.

 

         Решението подлежи на касационно обжалване пред Варненския административен съд в 14-дневен срок от получаване на съобщението, че решението и мотивите са изготвени.

         След влизане в сила на съдебното решение, АНП да се върне на наказващия орган по компетентност.

                                     

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: