Решение по дело №439/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 440
Дата: 4 март 2020 г. (в сила от 4 март 2020 г.)
Съдия: Анна Владимирова Ненова Вълканова
Дело: 20201100900439
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 28 февруари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

 

 

 

 

                              Р Е Ш Е Н И Е 

              

                                                   гр. София, 04.03.2020г.

 

            Софийски  градски съд, Търговско отделение, VI-23 състав, в закрито заседание на четвърти март две хиляди и двадесета година, в състав: 

 

                                                                                                 Председател: Анна Ненова

                                                                                         

като разгледа  докладваното от съдията докладчик Анна Ненова  ч.т.д. № 439 по описа за 2020г. и за да се произнесе  взе предвид, следното:

           

Производството е по реда на чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ, вр. чл. 278 от ГПК.

       

Образувано е по жалба вх. № 20191213171412 на „Д.С.Ж.Е.“ ЕООД, чрез управителя и едноличен собственик на капитала Д.Ш., срещу отказ рег. № 20160*********-2/02.12.2019г.  по заявление  образец Г2 вх. № 20160********* на жалбоподателя, чрез В.Д., съгласно който от длъжностно лице по регистрацията при Агенция по вписванията е отказано обявяването на годишния финансов отчет на дружеството за 2015г.   

           

Отказът е мотивиран с това, че към заявлението не са били представени нотариално заверено пълномощно за заявителя, документ за внесена държавна такса,  декларация по чл. 13, ал. 4 от ЗТРРЮЛНЦ, както и доказателства за законосъобразното приемане на подлежащия за обявяване ГФО. Дадените указания от 27.11.2019г.  в тази връзка не са били изпълнени.  

 

Жалбоподателят намира отказа на Агенцията по вписванията  незаконосъобразен. Указанията по редовността на заявлението са били дадени и обявени по партидата на дружеството над 12 месеца след изтичане на срока по чл. 19, ал. 2 от ЗТРРЮЛНЦ, но при неспазване на инструктивния срок за даване на указания, длъжностното лице по регистрацията следва да съобщи указанията си, като даде срок за изпълнението им и посочи конкретна дата.

С жалбата си жалбоподателят представя препис от  пълномощно с нотариална заверка на подписа от 2014г., в заверен превод,  от Д.Ш., френски гражданин, за упълномощаване  на счетоводна фирма „А.“ ООД, представлявана заедно и поотделно от А.В.и В.Д., да подава заявления за обявяване в търговския регистър на годишния финансов отчет и всички придружаващи документи, изисквани от закона; вносен документ за платени 20 лева по сметка на Агенция по вписванията от 06.07.2016г.; както  и декларация по чл. 13, ал. 4 от ЗТР, подписана от В.Д., за деклариране на истинността на заявените обстоятелства и представени актове.   

Жалбоподателят иска да бъде отменен отказа на Агенция по вписванията и да бъде указано исканото обявяване. 

 

По жалбата съдът намира следното:

            Жалбата е допустима като подадена в срока по чл. 25, ал. 1 от ЗТРРЮЛНЦ и с необходимите приложения.

            По същество жалбата в частта на исканото отменяване на оспорения отказ  следва да бъде уважена по следните съображения:

 Със заявление образец Г2 вх. № 20160*********, от името на жалбоподателя, чрез В.Д., е било поискано обявяването на годишния финансов отчет на дружеството за 2015г. Към заявлението  е бил  представен единствено отчетът в съставните си части - счетоводен баланс към 31.12.2015г., отчет за приходите и разходите, отчет за паричните потоци и собствения капитал.

Не е било представено пълномощно за В.Д. за подаване на заявлението, документ за внесена дължима държавна такса от 20 лева по сметка на Агенция по вписванията, решение на едноличния собственик на капитала за приемане на отчета (чл. 137, ал. 1, т. 3 от ТЗ, чл. 146, ал. 4 от ТЗ, вр. чл. 147 от ТЗ),   както и декларация по чл. 13, ал. 4 от ЗТРРЮЛНЦ.

С указания на длъжностното лице по регистрацията от 27.11.2019г. тези документи са били изискани. Указанията е следвало да бъдат изпълнени до изтичане на срока по чл. 19, ал. 2 от ЗТРРЮЛН. Те са били оповестени по електронната партида на търговеца.

На 02.12.2019г. е бил постановен и оспорваният отказ.

 

При тези обстоятелства неправилно от длъжностното лице по регистрацията е било възприето, че дадените указания не са били изпълнени от заявителя в изискуемия срок - 3 работни дни от указанията.   

            Съгласно разпоредбата на чл. 22, ал. 5  от ЗТРРЮЛНЦ, когато към заявлението на търговеца за вписване,  заличаване или обявяване не са приложени всички документи, които се изискват по закон, или когато не е платена дължимата държавна такса, длъжностното лице по регистрацията дава указания на заявителя за отстраняване на нередовността. Указанията се оповестяват по електронната партида на търговеца не по-късно от следващия работен ден от постъпване на заявлението в регистъра. Длъжностното лице постановява отказ, ако тези указания не са изпълнени до изтичането на срока по чл. 19, ал. 2 от ЗТРРЮЛНЦ. Броенето на срока следва да е съгласно съответно приложимата разпоредба на чл. 60, ал. 5 от ГПК.

            В случая указанията към жалбоподателя са били дадени на 27.11.2019г. и срокът за изпълнение от 3 работни дни е изтекъл на 02.12.2019г. Постановеният на  същия ден (последния ден от срока)  отказ е бил преждевременен. Същевременно не се установява спазване на срока за произнасяне от страна на длъжностното лице по регистрацията, при което оповестяването на указанията по електронната партида на търговеца не е било и достатъчно – заявителят е следвало да бъде уведомен за указанията, включително чрез изпращане на съобщение по електронната поща, след което да започне теченето на срока.   

            При изложеното оспореният отказ следва да бъде отменен.

            Въпреки отмяната, няма основание исканото обявяване не може да бъде извършено.

            Изпълнени са указанията за представяне на пълномощно за заявителя (юридическо лице чрез управителя си) и за плащане на дължимата към Агенция по вписванията държавна такса по зявлението, но не и за представяне на декларация по чл. 13, ал. 4 от ЗТРРЮЛНЦ от управителя и за представяне на доказателства за приемане на решение на едноличния собственик на капитала за приемане на отчета (чл. 137, ал. 1, т. 3 от ТЗ, чл. 146, ал. 4 от ТЗ, вр. чл. 147 от ТЗ, вр. чл. 26, ал. 4 и ал. 5 от ЗСч (отм.), вр.  § 10, ал. 1 от ПЗР на ЗСч, ДВ, бр. 95 от 08.12.2015г., в сила от 01.01.2016г.) 

Това налага връщане на преписката на Агенция по вписванията, която да изпълни правомощията си по чл. 22, ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ и даде нови указания за представяне на документите, които да се представят в срок от три работни дни от съобщаване на указанията, включително на електронната поща на заявителя.

            По делото не се установява заплащане на дължимата държавна такса от  10 лева, съгласно  чл. 29 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, вр. чл. 16б, ал. 2, Раздел ІІ“а“ от Тарифа за държавните такси, събирани от Агенция по вписванията, при което на жалбоподателя следва да бъде дадена възможност да  представи документ за плащането й (чл. 77 от ГПК).

 

             

Воден от горното съдът            

           

                                                              Р Е Ш И:

 

 

            ОТМЕНЯ по жалба вх. № 20191213171412 на „Д.С.Ж.Е.“ ЕООД, с ЕИК ********и със седалище и адрес на управление ***,  отказ рег. № *******2/02.12.2019г.  по заявление  образец Г2 вх. № 20160*********, съгласно който от длъжностно лице по регистрацията при Агенция по вписванията е отказано обявяването на годишния финансов отчет на дружеството за 2015г.   

УКАЗВА на Агенция по вписванията да изпълни правомощията си по чл. 22, ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ и да даде възможност на заявителя да окомплектова заявлението си, съгласно мотивите към настоящото решение.

Решението е окончателно (чл. 537, ал. 1 от ГПК).

Препис от решението да се изпрати на Агенция по вписванията. 

УКАЗВА на „Д.С.Ж.Е.“ ЕООД, с ЕИК ********и със седалище и адрес на управление ***,  в едноседмичен срок от съобщението да представи документ за внесена държавна такса по сметка на Софийски градски съд по жалбата в размер на 10 лева, съгласно чл. 29 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, вр. чл. 16б, ал. 2, Раздел ІІ“а“ от Тарифа за държавните такси, събирани от Агенция по вписванията.

 

 

                                                                                       Съдия: