Решение по дело №6795/2020 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 261360
Дата: 19 април 2021 г. (в сила от 20 август 2021 г.)
Съдия: Мартин Стоянов Стаматов
Дело: 20203110106795
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 23 юни 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

                          19.04.2021 г.        гр. Варна

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Варненският районен съд                                                                              гражданско отделение

На осми април                                                                        две хиляди двадесет и първа година

В открито съдебно заседание в състав:

                                            

   ПРЕДСЕДАТЕЛ:  МАРТИН СТАМАТОВ

при секретар Ана Ангелова

Като разгледа докладваното от съдията М. Стаматов

гражданско дело  6795 по описа за 2020 г.

И за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава „Тринадесета” от ГПК.

 

 

                                                      Р   Е  Ш  И

 

ИЗМЕНЯ на основание чл. 150 СК размера на определената с влязло в законна сила решение по гр.д. № *****. по описа на ВРС издръжка, дължима от Д.В.Т. ЕГН ********** на непълнолетните  му деца В.Д.Т., ЕГН ********** и К.Д.Т., ЕГН ********** действащи чрез своята майка и законен представител В.К.Г. ЕГН **********, като я УВЕЛИЧАВА, от 180 лева на 250 лева месечно, считано от датата на предявяване на исковата молба в съда22.06.2020г. до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване, с падеж 10-то число на месеца, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва от падежа на всяка просрочена вноска до окончателното изплащане на задълженията.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 78 ал. 1 от ГПК Д.В.Т. ЕГН ********** да заплати на В.Д.Т., ЕГН ********** и К.Д.Т., ЕГН ********** действащи чрез своята майка и законен представител В.К.Г. ЕГН ********** сумата от 400 лева представляваща разноски по делото за адвокатски хонорар.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 78 ал. 6 ГПК вр. чл. 1 от ТДТССГПК  Д.В.Т. ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на ВРС сумата от 201.60 лева, представляваща дължимата по делото държавна такса върху увеличения размер на исковете за издръжка.

 

ПОСТАНОВЯВА на осн. чл. 242 ГПК предварително изпълнение на решението в частта, в която са уважени исковете  за издръжка.

 

Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Варненският окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: