Решение по дело №108/2020 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 260163
Дата: 25 септември 2020 г. (в сила от 19 януари 2021 г.)
Съдия: Надежда Маринова Александрова
Дело: 20204520100108
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 януари 2020 г.

Съдържание на акта

 Р Е Ш Е Н И Е

 

№ ………

 

гр. Русе, 25.09.2020 год.

 

   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Русенски районен съд в публично заседание на първи септември през две хиляди и двадесета година в състав:

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

 

при секретаря Борянка Георгиева, като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 108 по описа за  2020 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявен е иск с правно основание чл. 55, ал. 1, пр. 2 от ЗЗД от С.Б.С. против ЕДРЕХИ ЕООД за заплащане на сумата 49.00 лева, представляваща заплатена от ищеца цена по сключен договор за покупка на стоки по Поръчка с № ********* от 20.11.2019 г., представляваща дамска рокля с копчета и колан 3893 синя- Размер S на стойност 29.00 лева и Дамска стилна къса рокля с колан 3327 зелена- Размер М на стойност 20.00 лева, развален с връщане на стоките до търговеца на 05.12.2019 г., ведно със законната лихва, считано от датата на завеждане на настоящия иск, до окончателното изплащане на задължението, както и направените по делото разноски.

В законния едномесечен срок, предвиден в разпоредбата на чл. 131 от ГПК, ответникът депозира отговор, в който заявява, че счита исковете за неоснователни, излагайки подробни правни и фактически доводи, и възражения. Претендира разноски.

 

            Съдът, след като прецени събраните в процеса писмени  доказателства, поотделно и в съвкупност, и въз основа на своето вътрешно убеждение, прие за установено от фактическа страна следното:

 

Няма спор между страните, че между тях са възникнали валидни облигационни отношения, породени от сключен договор за покупка на стоки по Поръчка с № ********* от 20.11.2019 г., представляваща дамска рокля с копчета и колан 3893 синя- Размер S на стойност 29.00 лева и Дамска стилна къса рокля с колан 3327 зелена- Размер М на стойност 20.00 лева, развален с връщане на стоките до търговеца на 05.12.2019 г., получена от него на 06.12.2019 г.

Страните спорят относно обстоятелството дали и на коя дата ищецът е предоставила по надлежен начин своята банкова сметка, ***.00 лева и от кога започва да тече срокът за възстановяване на сумата по разваления договор.

Въз основа на представените писмени доказателства и показанията на двамата свидетели съдът намира, че очевидно е бил налице проблем при попълване на банковата сметка на ищеца в електронния формуляр. Тя така и не е успяла да генерира тази информация в сайта на ответния търговец. Това е наложило да продиктува банковата си сметка на служител на ответника по телефона, като въз основа на показанията на свидетеля В* съдът приема, че това е станало на 11.12.2019 год. Тя заяви, че докато пътували със С. сутринта за работа, ищецът била потърсена от служител на ответника, който я уведомил, че все още не е посочила банковата сметка, по която да й върнат парите. Ищецът заявила, че в момента пътува и когато пристигне, ще върне обаждането, за да продиктува сметката. Няколко минути по- късно, пристигайки, тя извадила картончето на Банка ДСК, на което бил записан номерът на сметката й и го продиктувала по телефона на служител на ответника. Съдът кредитира показанията на свидетеля В*, тъй като тя е пряк свидетел на проведения разговор, показанията й са логични, последователни и се подкрепят от останалите доказателства, в случая разпечатка от проведените от ищеца разговори на 11.12.2019 год. в 10:14:27 часа и 11:00:56 часа от номер ********** с номер ++359********* (лист 108 от делото). Със същия номер ищецът е разговаряла многократно, като ответникът чрез свидетеля И. признава само за два разговора- след получаване на върнатите дрехи на 06.12.2019 год. и на 07.01.2020 год. Установява се от предоставените разпечатки, че ищецът е разговаряла със служители на ответника непосредствено след подаване на заявката за закупуване и изпращане на роклите на 20.11.2019 год., а именно: на 20.11.2019 год., 26.11.2019 год., 05.12.2019 год.,15.12.2019 год., 16.12.2019 год., 17.12.2019 год., 23.12.2019 год. и 07.01.2020 год.

Съдът не споделя възраженията на ответника в писмената защита, че показанията на свидетеля В* не следва да се ценят, тъй като били взети предвид в писмената защита на процесуалния представител на ищеца, без адвокатът да е присъствал в заседанието. Видно от последната страница на това писмено изявление, то е подписано лично от ищеца, а не от пълномощника й.

Свидетелят на ответника твърди, че при разговор с ищеца на 07.01.2020 год. тя заявила, че е попълнила банковата си сметка на хартиен формуляр за връщане на дрехи, който изпратила заедно с поръчката. Това твърдение не отговаря на истината. Ищецът е представила към исковата молба този документ и от него е видно, че тя въобще не е посочвала банковата си сметка там. Ответникът не ангажира писмени доказателства, които да потвърдят заявеното от свидетеля.

Ответникът твърди, че единственият начин за предоставяне на банкова сметка, ***и, които са върнали стоки, е електронният формуляр на сайта му. Това твърдение също не отговаря на истината и доказателство е точно неговото поведение- приема предоставяне на банкова сметка ***.01.2020 год.

На следващо място в сайта на ответното дружество е посочено, че ако закупената от потребителя стока не отговаря на очакванията му, може да я върне в 14- дневен срок и в следващите работни дни да си получи парите (лист 14 от делото) . Впоследствие, срокът за връщане на парите е увеличен на 30 работни дни (лист 31 от делото), т.е. толкова, колкото фактически са били необходими да върне парите на ищеца по сгрешената поръчка. Дали този нов, по- дълъг срок е в нарушение на закона, е друг въпрос, който не е предмет на настоящото дело.

Също така в сайта на ответника е записано, че стойността на върнатите артикули ще бъде получена от потребителя по банковата сметка, посочена в онлайн формата, до 14 дни след връщането (лист 14). Не е посочено, че се касае за работни дни, поради което съдът приема, че са календарни, при това от връщането на стоките, а не от посочването на банковата сметка. При това положение съдът приема, че страните са сключили договор при тези обявени условия. Следва да се спомене, че в бланката за връщане на артикул за пръв път става дума за 14 работни дни, но от датата на изпращане на банковата сметка в онлайн формата, а не от датата на получаването й. Очевидно ответникът дава противоречиви указания на потребителите, а от друга страна не е създал условия те да бъдат изпълнени коректно. За съда остана необяснимо как млада и образована жена може да попълни и изпрати формуляр, с който да закупи стоки, а не може да попълни изпрати банкова сметка. ***ия и умения, поради което приема, че ответникът не може да черпи права от собственото си недобросъвестно поведение.

Изложеното до тук води до извод, че ищецът е върнала сгрешената поръчка на 06.12.2019 год. и от тогава е започнал да тече срокът за връщане на платената цена- 49.00 лева. Той е 14 календарни дни и е изтекъл на 20.12.2019 год.

Дори и да се приеме, че срокът започва да тече от предоставяне на банковата сметка от ищеца, то това е станало на 11.12.2019 год. Съдът приема за надлежно съобщаването по телефона, каквото сам ответникът признава, че е приел месец по- късно. Ако се броят 14 календарни дни, срокът е изтекъл на 27.12.2019 год. Ако се броят 14 работни дни, срокът е изтекъл на 06.01.2020 год. При всички положения към датата на предявяване на иска на 10.01.2020 год. срокът за връщане на парите е изтекъл. Сумата е постъпила по банковата сметка на ищеца на 13.01.2020 год.

 

Съдът, след преценка на доводите на страните и събраните в производството доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от правна страна следното:

Съдът приема за безспорно установено възникването на валидни облигационни отношения между страните. Предвид изложеното по- горе от фактическа страна, съдът стига до извода, че е налице виновно неизпълнение задълженията на ответното дружество по договора, изразяващо се в неизпращане на поръчаните от ищеца размери на два броя дамски рокли и невръщане в срок на платените на отпаднало на отпаднало основание суми от ищеца в размер на 49.00 лева. Виновното неизпълнение на основни задължения на едната страна по договора, според общите правила за неизпълнение на договорите, е основание за разваляне на сделката. Поради гореизложеното и предвид направеното от ищеца изрично заявление, последният се счита за развален, поради неизпълнение задълженията на ответника.

Съгласно разпоредбата на чл. 55, ал. 1 от ЗЗД, който е получил нещо без основание или с оглед на неосъществено или отпаднало основание, е длъжен да го върне. В разглеждания казус, виновното неизпълнение задължението на търговското дружество води до невъзможност ищецът да осъществи основното си право по договора, а именно- да ползва вещта по предназначение, като платената от него  стойност на вещта, безспорно води до обогатяването на ответника, което от своя страна е за сметка обедняването на ищеца /намаляване на неговото имущество/. На следващо място, от гореизложеното стана ясно, че с получаването на изявлението за разваляне, договорът се счита за развален, което обстоятелство обуславя задължението на ответното дружество да върне платените суми.

Легалните дефиниции, дадени в разпоредбите на § 13, т.1, т.2 и т.13 от ДР на ЗЗП, дават основание на съда да приеме, че процесните движими вещи, предмет на договора има качеството на потребителска стока. Съгласно § 13, т.13 от ДР на ЗЗП "стока" е движима материална вещ, с изключение на вещите, продавани при принудително изпълнение или чрез други мерки от оправомощени от закона органи, както и вещи, изоставени или отнети в полза на държавата, обявени за продажба от държавни органи. Стоки са и вода, газ и електрическа енергия, когато се предлагат за продажба, опаковани в ограничен обем или в определено количество. В разглеждания казус качествата на страните, видът и предназначението на стоката, предмет на сделката, обуславят съответното приложение на разпоредбите на ЗЗП. Поради изложеното съдът стига до извода, че с оглед разпоредбата на чл. 87, ал.2 от ЗЗД, след направеното от ищеца изявление за разваляне на договора, последният се счита за развален. С оглед на гореизложеното, съдът заключава, че развалянето на договора за покупко- продажба, поради виновно неизпълнение от страна на ответника, е основание за връщане на заплатената по сделката сума.

Предвид плащането на претендираната сума в хода на делото, на основание чл. 235, ал. 3 от ГПК искът следва да се отхвърли, тъй като е погасен чрез плащане.

Тъй като ответникът с поведението си е станал причина за завеждане на делото и не признава иска, на основание чл. 78, ал.1 от ГПК, на ищеца следва да се присъдят направените от него деловодни разноски в размер на 63.40 лева. На основание чл. 38, ал. 1, т. 3 от ЗА ответникът дължи адвокатско възнаграждение на процесуалния представител на ищеца в минимален размер 300.00 лева, съгласно искането.

         Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

         ОТХВЪРЛЯ иска на С.Б.С., ЕГН **********, адрес: *** Х*№ * да бъде осъден ответника ЕДРЕХИ ЕООД, ЕИК *********, седалище и адрес на управление: гр. С*, ул. Г* И* № *, вх. *, ет. *, ап. *,  представлявано от управителя М* Н* С*да заплати сумата 49.00 лева, представляваща представляваща заплатена от ищеца цена по сключен договор за покупка на стоки по Поръчка с № ********* от 20.11.2019 г., представляваща дамска рокля с копчета и колан 3893 синя- Размер S на стойност 29.00 лева и Дамска стилна къса рокля с колан 3327 зелена- Размер М на стойност 20.00 лева, развален с връщане на стоките до търговеца на 05.12.2019 г., като погасен чрез плащане.

ОСЪЖДА ЕДРЕХИ ЕООД, ЕИК *********, седалище и адрес на управление: гр. С*, ул. Г* И* № *, вх. *, ет. *, ап. *,  представлявано от управителя М* Н* С* да заплати на С.Б.С., ЕГН **********, адрес: *** Х* № * сумата 63.41 лева, представляваща направените по делото разноски.

ОСЪЖДА ЕДРЕХИ ЕООД, ЕИК *********, седалище и адрес на управление: гр. С*, ул. Г* И*№ *, вх. *, ет. *, ап. *,  представлявано от управителя М* Н* С*да заплати на адвокат М.Д. *** със съдебен адрес:*** сумата 300.00 лева, представляваща адвокатски хонорар.

         Решението подлежи на въззивно обжалване пред Русенски окръжен съд в двуседмичен срок от уведомяване на страните.

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: