Споразумение по дело №1949/2010 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 233
Дата: 28 септември 2010 г. (в сила от 28 септември 2010 г.)
Съдия: Елисавета Йорданова Радина
Дело: 20105220201949
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 21 септември 2010 г.

Съдържание на акта Свали акта

                              П Р О Т О К О Л

 

Година 2010                                                               ГРАД ПАЗАРДЖИК

РАЙОНЕН СЪД                                                       Наказателен  състав-ІХ

На  28-ми септември                                                     две хиляди и десета

В публично съдебно заседание в състав:

 

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛИСАВЕТА РАДИНА

 

                         

Секретар:  Р.  Д.

Прокурор:  Стефка  Д.

Сложи за  разглеждане докладваното от съдия  РАДИНА  

Наказателно  дело  ОХ  № 1949                         по описа за 2010 г.

На именното повикване в 10.00    часа се явиха:

 

 За Районна прокуратура – гр.   Пазарджик се явява прокурор Д. 

Обвиняемите  А.г.К. и  Н.  П.    Ш. се явяват лично и   със защитникът си  адвокат  Петър П., упълномощен    по надлежният ред.

ПРОКУРОРЪТ: - Да се даде ход на делото.

АДВОКАТ   П.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не е налице процесуална пречка по даване ход на делото, с оглед на което

                   О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

          Снема самоличността на обвиняемия, както следва:

А.Г.К.:   – роден на  *** ***,  живущ ***,  българин, български, гражданин, не женен, с начално образование,  осъждан,    с ЕГН: **********.

Н.П.  Ш.: -   роден  на *** ***,  живущ ***, българин, български гражданин, с ЕГН: **********.

На обвиняемите  се разясниха правата по чл.чл. 15,55,115, 96, 274   от НПК.

На страните се разясни правото на отвод на състава на съда, прокурора и секретаря

Не постъпиха възражения за отводи.

ОБВИНЯЕМИЯТ  К.: - Получих препис от споразумението.  Не правя отвод на съда, прокурора и секретаря.

ОБВИНЯЕМИЯТ Ш.: - Получих препис от споразумението.  Не правя отвод на съда, прокурора и секретаря.

Съдът,

                             О П Р Е Д Е Л И :

ДОКЛАДВА СЕ ДЕЛОТО:   

/ПРОЧЕТЕ СЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ/

 ПРОКУРОРЪТ: - Поддържам споразумението.   С извършване на престъплението от  подсъдимите  не са причинени съставомерни имуществени   щети.     Моля да одобрите същото, тъй като не противоречи на закона и морала. Моля да имате предвид,  че всеки от подсъдимите е подписал споразумението в частта,  която се отнася  до него.Моля разноските  да  бъдат разпределени между подсъдимите като приемете  тази промяна    по споразумението  а именно    на по 60.00 лева  за всеки  един от подсъдимите. Внасяме още една промяна,  относно веществените доказателства, като се уточни, че  същите   след  отнемането им в полза  на държавата следва да се предадат  за  унищожаване.

АДВОКАТ  П.: -Съгласни сме с така предложеното споразумение.   Моля същото да бъде одобрено като не противоречащо на закона и морала.  Съгласен съм с корекциите досежно разноските да бъдат     в размер на  по  60.00 лева за всеки, както и    веществените доказателства да се предадат за унищожаване.

ОБВИНЯЕМИЯТ  К.: - Признавам се за виновен. Съгласен съм наказанието ми да бъде лишаване от свобода за срок от две години лишаване от свобода, но да не влизам в затвора, а да има изпитателен срок от три години. Знам какво е изпитателен срок. Съгласен съм да заплатя    глоба   чиито размер и  колкото е стойността  на цигарите.   Отказвам се от разглеждане на делото  по общия ред. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях, съгласен съм да заплатя разноските по делото в размер на 60.00 лева и съм   съгласен цигарите след като се отнемат да се предадат за унищожаване.    Разбирам, че споразумението не може да се обжалва и влиза в сила от днес. Доброволно се подписах  под споразумението и сега ще се подпиша   доброволно споразумението.

ОБВИНЯЕМИЯТ   Ш.: - Признавам се за виновен. Съгласен съм наказанието ми да бъде лишаване от свобода за срок от две години    лишаване от свобода, но да не влизам в затвора, а да има изпитателен срок от три години. Знам какво е изпитателен срок. Съгласен съм да заплатя    глоба   чиито размер и  колкото е стойността  на цигарите.      Отказвам се от разглеждане на делото  по общия ред. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях, съгласен съм да заплатя разноските по делото в размер на 60.00 лева и съм   съгласен цигарите след като се отнемат да се предадат за унищожаване.    Съгласен съм да заплатя разноските по делото в размер на 60.00 лева.    Разбирам, че споразумението не може да се обжалва и влиза в сила от днес. Доброволно се подписах  под споразумението и сега ще се подпиша   доброволно споразумението

Съдът като взе предвид изявлението на обвиняемите изслуша становището на страните   на  основание чл.  382 ал. 6 от НПК

О П Р Е Д Е Л И :

ВПИСВА в съдебния протокол окончателното  споразумение сключено между   обвиняемите  А.Г.К. и       защитника му   адвокат  ПЕТЪР П.     и прокурора СТЕФКА  Д.   от Районна прокуратура – гр.  Пазарджик, по силата на което обвиняемият А.Г.К. - роден на  *** ***,  живущ ***,  българин, български, гражданин, не женен, със  средно образование,  неосъждан,    с ЕГН: ********** СЕ ПРИЗНАВА  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 17.06.2010г. в немаловажен случай, в дома си в с.Братаница, обл.Пазарджик, ул.„Шестнадесета”№1 и в частен дом на адрес:*** е държал акцизни стоки без бандерол- цигари от различни марки, както следва:

1.     в дома си в с.Братаница, обл.Пазарджик, ул.„Шестнадесета”№1 е държал: двадесет и шест стека-260 кутии цигари „Gold Classic”, на стойност 650 лв., тридесет стека-300 кутии  цигари „Raquel” на стойност 750 лв., двадесет и един стека-210 кутии цигари „Gulfa”, на стойност 525лв., три стека- 30 кутии цигари „Lion”, на стойност 75 лв., двадесет и четири стека- 240 кутии цигари „Raquel Slims” на стойност 600 лв., четири стека -40 кутии цигари „Fency Slims” на стойност 100 лв., две кутии цигари „Rothmans Royals” на стойност 6 лв. и две кутии цигари „Parliament Super Slims” на стойност 6 лв.;

2. в частен дом в гр.Белово,ул.”Стоян Ш.”№11 е държал: седемнадесет стека-170 кутии  цигари „Precise Blue” на стойност 425 лв., четиридесет стек-400 кутии цигари „President” на стойност 1000лв., четиридесет стека-400 кутии цигари „ Raquel Slims” на стойност 1000 лв., тридесет и седем стека- 370 кутии цигари „ Winner”, на стойност 925 лв. и петдесет стека цигари – 500 кутии цигари „Ray”, на стойност 1250лв.  или общо 292 стека и 4 кутии цигари- 2924 кутии цигари без акцизен бандерол на обща стойност 7312 лв., като такъв се изисква по силата на чл.2 т.2 от Закона за акцизите и данъчните складове- поради което и  на основание  чл.234 ал.1 от НК, във връзка с чл.2 т.2 от Закона за акцизите и данъчните складове, и се съгласява да му бъде  наложено   наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, В РАЗМЕР НА ДВЕ ГОДИНИ.   

На основание чл.66 ал.І от НК ОТЛАГА  изпълнението на наложеното наказание  за  ИЗПИТАТЕЛЕН  за срок от 3 години и ГЛОБА в еднократния размер на стойността на инкриминираните вещи, а именно 7 312 лв.

 ВЕЩЕСТВЕНИ  ДОКАЗАТЕЛСТВА - двадесет и шест стека-260 кутии цигари „Gold Classic”, на стойност 650 лв., тридесет стека-300 кутии  цигари „Raquel” на стойност 750 лв., двадесет и един стека-210 кутии цигари „Gulfa”, на стойност 525лв., три стека- 30 кутии цигари „Lion”, на стойност 75 лв., двадесет и четири стека- 240 кутии цигари „Raquel Slims” на стойност 600 лв., четири стека -40 кутии цигари „Fency Slims” на стойност 100 лв., две кутии цигари „Rothmans Royals” на стойност 6 лв. и две кутии цигари „Parliament Super Slims” на стойност 6 лв.;          седемнадесет стека-170 кутии  цигари „Precise Blue” на стойност 425 лв., четиридесет стек-400 кутии цигари „President” на стойност 1000лв., четиридесет стека-400 кутии цигари „ Raquel Slims” на стойност 1000 лв., тридесет и седем стека- 370 кутии цигари „ Winner”, на стойност 925 лв. и петдесет стека цигари – 500 кутии цигари „Ray”, на стойност 1250лв.  или общо 292 стека и 4 кутии цигари- 2924 кутии цигари без акцизен бандерол на обща стойност 7312 лв – да се отнемат в полза на   държавата и се     ПРЕДАДАТ ЗА  УНИЩОЖАВАНЕ.

Подсъдимият се  съгласява да заплати     разноски в размер на 60.00 лева  платими  по сметка на ОД  на МВР – гр. Пазарджик.

                          С П О Р А З У М Е Л И   С Е :

 

ПРОКУРОР:………..                               ЗАЩИТНИК:……………..

                    /С.Д. /                                              /П.П./         

                                                                            

                                     

          ОБВИНЯЕМ:………………

          /А.К./

ВПИСВА    в съдебния протокол окончателното споразумение между  обвиняемият Ш.  защитникът адвокат   П.  и прокурора  Д.,  по силата  на което:

ОБВИНЯЕМИЯТ Н.П.Ш. ***, роден на ***г***, живущ ***, българин, български гражданин, неженен, със средно образование, работи като охранител към Радио СОТ гр.Пазарджик, неосъждан, ЕГН:********** се ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 17.06.2010г. в немаловажен случай, в лек автомобил „Фолксваген Голф” с ДК№ РВ ****, собственост на В. Д. М. от гр.Пловдив и в дома си в гр.Белово, ул.”Йордан Говедаров”№34 е държал акцизни стоки без бандерол- цигари от различни марки, както следва:

1.     в лек автомобил „Фолксваген Голф” с ДК№ РВ ****** е държал общо 150 стека цигари - 1500 кутии цигари марка „Raquel Slims” на обща стойност 3750 лв., кутия цигари марка „Lion” на стойност 2,50 лв. и кутия цигари марка „Fency” на стойност 2,50 лв.;

 2. в дома си в гр.Белово, ул.”Иван Говедаров”№34 е държал осем стека цигари – 80 кутии цигари „Raquel American Blend” на стойност 200 лв., пет стека- 50 кутии цигари марка „Gulfa” на стойност 125 лв. и девет стека- 90кутии цигари марка „Raquel Slims” на стойност 225 лв. или обща стойност 4305 лв., като такъв се изисква по силата на чл.2 т.2 от Закона за акцизите и данъчните складове- престъпление по чл.234 ал.1 от НК, във връзка с чл.2 т.2 от Закона за акцизите и данъчните складове, и се   съгласява да му бъде   наложено      наказание  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, В РАЗМЕР НА ДВЕ ГОДИНИ.

На  основание чл.66 ал.І от НК, ОТЛАГА  изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода  за  ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК    от 3 години и ГЛОБА в еднократния размер на стойността на инкриминираните вещи, а именно 4 305  лв.

           ВЕЩЕСТВЕНИТЕ   ДОКАЗАТЕЛСТВА - 1500 кутии цигари марка „Raquel Slims” на обща стойност 3750 лв., кутия цигари марка „Lion” на стойност 2,50 лв. и кутия цигари марка „Fency” на стойност 2,50 лв.; 80 кутии цигари „Raquel American Blend” на стойност 200 лв., пет стека- 50 кутии цигари марка „Gulfa” на стойност 125 лв. и девет стека- 90кутии цигари марка „Raquel Slims” на стойност 225 лв. или обща стойност 4305 лв   да се   ОТНЕМАТ в полза на   държавата и се   ПРЕДАДАТ ЗА УНИЩОЖЕНИЕ.

Подсъдимият се съгласява   да заплати  съдебно деловодни разноски в размер на 60.00 лева,  платими  по сметка  на   ОД на МВР – гр. Пазарджик.

 

                           С П О Р А З У М Е Л И   С Е :

 

ПРОКУРОР:………..                               ЗАЩИТНИК:……………..

                    /С.Д. /                                              /П.П./         

                                                                            

                                     

           

 

 

     ОБВИНЯЕМ:………………

          /Н.Ш. /

 

   

           

 

Съдът намира, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, на първо  място данните от ДСП  обосновават изводи за обективна и субективна съставомерност на инкриминираното  деяние  при предложената квалификация.    По отношение на наказанията   страните, с оглед  на      вида и стойността на предмета на престъплението  не са преминали към разпоредбата на чл. 55 от НК,   което съдът намира за обосновано, именно    предвид  големият брой на  укритите и държани от   обвиняемите     цигари без  бандерол.    Договорените наказания лишаване от свобода  са ориентирани към минимума,   като основателно е приложението на чл. 66 от НК, с оглед липсата на предходни осъждания на подсъдимите, предвид справките  им за съдимост, както и данните за личността им, визирани в харатеристичните справки. Основателно е   и наложеното   кумулативно наказание глоба   чиито размер страните правилно  са  договорили да бъде  съответен на стойността на предмета на престъплението изчислено  по пазарна цена. Правилно са разпределени разноските  и основателно е постановено  отнемането на веществените доказателства и тяхното  унищожаване с оглед статута на вещите и невъзможността за преработка на същите.  Като  намира, че са налице всички предпоставки на чл. 381 ал. 1, 2 и 3 а споразумението обхваща всички въпроси по ал. 5,  съдът на основание чл. 382 ал. 7 от НПК    съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА постигнатите споразумения между    прокурора,  обвиняемите   и неговият защитник.

 ПРЕКРАТЯВА наказателно производство по  НОХД № 1949/2010  по описа  на Районен съд  - гр.  Пазарджик.

Определението   е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                      

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Съдът като взе предвид постигнатото споразумение на основание чл. 309 ал. 1 от НПК

                             О П Р Е Д ЕЛ И:

ОТМЕНЯ   МЯРКАТА  за неотклонение на обвиняемите  „ПОДПИСКА”

Определението  подлежи на обжалване и протест в 7- дневен срок от днес пред ПОС.

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

Протокола написан в съдебно заседание което приключи в      11.00 часа.

 

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                        СЕКРЕТАР: