Решение по дело №185/2015 на Окръжен съд - Силистра

Номер на акта: 9
Дата: 28 януари 2016 г. (в сила от 1 март 2016 г.)
Съдия: Пламен Неделчев Неделчев
Дело: 20153400900185
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 23 ноември 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

9

гр. Силистра, 28.01.2016 год.

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

            Силистренски окръжен съд, гражданско отделение, търговски състав, в открито съдебно заседание проведено на двадесет и седми януари две хиляди и шестнадесета година в състав:

, като разгледа  търговско дело № 185/2015 год. по описа на СОС и за да се произнесе, взе предвид следното:

Съдът е сезиран с иск по чл. 155, ал. 1, т. 4 от ТЗ.

Ищецът – Свилен Тодоров - заместник окръжен прокурор в Окръжна прокуратура Силистра желае съда да постанови решение, с което търговското дружество „Камерун груп“ ООД, гр. Силистра, ул. „София“ № 41, ет. 1, an. 1, вписано в търговския регистър на Силистренски окръжен съд, ф.д. № 149/23.03.200г., ЕИК по БУЛСТАТ ********* да бъде прекратено по реда на чл. 155, ал. 1 т. 3 от ТЗ, тъй като в продължение на повече от три месеца няма вписан управител. Представя писмени доказателства и моли същите да бъдат приложени по делото.

Като конкретни обстоятелства обосноваващи иска му, представителят на прокуратурата сочи, че на 22.10.2014г. вписаният в ТР управител на „Камерун груп“ ООД,е починал, което обуславя наличието на хипотезата на чл. 155, ал. 1, т. 3 от ТЗ.

Ответникът„Камерун груп“ ООД,  гр. Силистра, ул. „София“ № 41, ет. 1, aп. 1, редовно уведомен, не депозира отговор на исковата молба, не изразява становище по иска, не прави доказателствени искания, не се явява представител в проведеното открито съдебно заседание.

Съдът – се е произнесъл по допустимостта на предявения иск с Определение № 417 от 22.12.2015г.,четено по реда на чл. 374 от ГПК. Разгледан по същество съдът намира иска за основателен по следните съображения:

Предявените от ищеца права произтичат от нормативно регламентираната възможност на прокурора да поиска прекратяване на едно дружество с ограничена отговорност, когато се установи, че същото в продължение на три месеца няма вписан управител. В този смисъл за да се приеме искът за основателен е достатъчно съда да установи, че са налице предпоставките обективирани в посочената правна норма. От представената и приета, като писмено доказателства към делото справка от НБД – Население може да се установи, че вписаното и по настоящем като управител на „Камерун груп“ ООД, лице – Детелин Стефанов Илиев с ЕГН **********, е починал на 22.10.2014г., без това обстоятелство да е отразено по партидата на дружеството в ТР и без за негов законен представител да е вписано друго лице.

Съобразявайки изложеното ОС намира, че са налице законовите предпоставки обуславящи приложението на чл. 155, ал. 1, т. 3 от ТЗ, което го мотивира да приеме исковата претенция на прокурора за основателна.

В хода на процеса бе установено, че спрямо „Камерун груп“ ООД, с Решение от 11.12.2015г. постановено по т.д.н. № 107/2015г. на ОС – Силистра е открито производство по несъстоятелност, което производство по настоящем е спряно по реда на чл. 632, ал. 1 от ТЗ. В тази връзка съдът намира за уместно да коментира липсата на колизия между двете производства основана на правната възможност регламентирана от законодателя в хипотезата на чл. 272а от ТЗ, приложима при открито производство по ликвидация следваща се съгласно чл. 156, ал. 1 от ТЗ, след прекратяване на търговско дружество по настоящия ред.

Предвид изхода на делото съдът намира, че следва да осъди ответника да заплати в приход на бюджета на съдебната власт сумата от 50 /петдесет/ лева държавна такса за производството и 5 /пет/ лева държавна такса за издаване на изпълнителен лист в полза на държавата.

Водим от гореизложеното, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА „Камерун груп“ ООД, ЕИК по БУЛСТАТ *********, със седалище в гр. Силистра и адрес на управление гр. Силистра ул. „София“ № 41, ет. 1, an. 1.

ОСЪЖДА Камерун груп“ ООД, ЕИК по БУЛСТАТ *********, със седалище в гр. Силистра и адрес на управление гр. Силистра ул. „София“ № 41, ет. 1, an. 1 да заплати в приход на бюджета на съдебната власт сумата от 50 /петдесет/ лева държавна такса за производството и 5 /пет/ лева държавна такса за издаване на изпълнителен лист в полза на държавата.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от съобщението му на страните пред АС – Варна.

Препис от решението да се връчи на страните.

След влизане на решението в сила препис от същото да се изпрати служебно по електронен път на ТР при АВ за обявяване по партидата на дружеството, за извършване на ликвидация или на действията по чл. 272а от ТЗ.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: