Решение по дело №11785/2018 на Софийски градски съд

Номер на акта: 4740
Дата: 5 август 2020 г. (в сила от 16 април 2022 г.)
Съдия: Георги Иванов Иванов
Дело: 20181100111785
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 7 септември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

05.08.20г.

 

Софийски градски съд І-12 състав с:

 

Председател: Георги Иванов

 

 

Разгледа в съдебно заседание на 09.07.20г. /с участието на секретаря Д. Цветкова/  гражданско дело № 11785/18г. и констатира следното:

Предявен е иск от Е. Ф. против З. „Б.и.“ АД с правно основание чл. 226 от КЗ за сумата 200 000 лева /обезщетение за неимуществени вреди – следствие от ПТП/. Претендира се /при условията на и чл. 86 от ЗЗД/ и законна лихва върху посочената сума за периода след 13.09.13г.

Съображенията на страните са изложени по делото.

Представените по делото доказателства удостоверяват, че:

На 06.09.13г. е настъпило ПТП-е и в резултат на същото е починала /на 13.09.13г./ В. Ф. /сестра на ищеца/. Произшествието е причинено от Г. Н.. Обстоятелствата, свързани с процесното ПТП-е /в това число: деянието на делинквента, противоправността на деянието, вредоносния резултат, причинно-следствената връзка между деянието и резултата, и вината на Г. Н./ са удостоверени със събрания по делото писмен и експертен доказателствен материал /преценен в съвкупност/, съответно – при условията на чл. 300 от ГПК и с влязъл в сила съдебен акт на наказателен съд. Към датата на ПТП-е Г. Н. е имал действаща застраховка „Гражданска отговорност” при ответника.

Главният иск е частично основателен:

Горните обстоятелства удостоверяват предпоставките на чл. 226 от КЗ.

Председателят на настоящия съдебен състав намира, че във всички случаи, когато е налице смъртен случай – наличието на неимуществени вреди следва да се презумира /т.е. обезщетение се следва винаги, във всички случаи на причинена смърт/. От друга страна - по делото са събрани и конкретни /гласни/ доказателства - досежно релевантното обстоятелство.

Процесното обезщетение следва да се определи в контекста на правилото по чл. 52 от ЗЗД, след като бъдат отчетени: горните принципни съображения, конкретните /събрани в процеса/ доказателства досежно претърпените неимуществени вреди /свидетелски показания/, възрастта на пострадалата, възрастта на ищеца, конкретната родствена връзка /брат и сестра/ и липсата на доказателства за съпричиняване на вредоносният резултат /по смисъла на чл. 51, ал. 2 от ЗЗД/. В тази връзка:

Приетата по делото комплексна експертиза установява, че обезопасителния колан в случая не би изпълнил /предвид спецификата на механизма на инцидента/ защитната си функция. С оглед това: възражението на ответника /че в момента на ПТП-е пострадалата е била без поставен предпазен колан/ следва да се окачестви като неоснователно /макар да е надлежно доказано по делото/.

Всички изложени обстоятелства /преценени в съвкупност и преди всичко в контекста на подробните и конкретни показания на разпитаната по делото свидетелка/ позволяват /принципно/ иска да бъде уважен до размера на сумата 100 000 лева.

С оглед изричната /императивна/ редакция на пар. 96 от ПЗР на КЗ във връзка с чл. 493а, ал. 4 от КЗ /създадени целево - с оглед защита на обществения интерес/ обаче: претенцията следва да бъде уважена до размера на сумата 5 000 лева. Председателят на състава споделя принципните съображения,  наложили приемането на тези законови текстове /след постановяване на ТР № 1 от 18г. на ВКС/. Обратно – съдът не споделя съдебната практика /международна и национална/, която дерогира изричното /категорично и императивно/ правило на цитираните законови текстове. Тази практика може да бъде съобразена /изцяло или частично/ само след приемането на наредба по чл. 493а, ал. 2 от КЗ /целта на която е - бланкетното правило на чл. 52 от ЗЗД да бъде изпълнено с конкретно съдържание/. 

Акцесорният иск е основателен изцяло:

В полза на ищеца следва да се присъди и законната лихва върху горната главница за периода след 13.09.13г. /когато е настъпил процесния вредоносен резултат/ доколкото застрахователят покрива изцяло отговорността на делинквента, а последният дължи лихва при условията на чл. 84, ал. 3 от ЗЗД.

Претендираното от застрахователя адвокатско възнаграждение превишава минимума по Наредба № 1 /с оглед това заявената сума следва да бъде – редуцирана при условията на чл. 78, ал. 5 от ГПК/. Възражението на ищеца в тази връзка се явява – основателно.

Съдът,

 

Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА З. „Б.и.“ АД да плати на Е.Е.Ф. ЕГН ********** сумата 5 000 лева /обезщетение за неимуществени вреди, следствие от ПТП/ - на основание чл. 226 от КЗ; законната лихва върху тази сума от 13.09.13г. до цялостното й изплащане и 125 лева - съдебни разноски /съразмерно на уважените искове/.

ОТХВЪРЛЯ главния иск за сумата над 5 000 лева.

ОСЪЖДА Е.Е.Ф. да плати на З. „Б.и.“ АД 5 977 лева – съдебни разноски /съразмерно на отхвърлените искове; при приложение на правилото по чл. 78, ал. 5 от ГПК/.

ОСЪЖДА З. „Б.и.“ АД да плати на СГС 200 лева - държавна такса на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред САС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                               Председател: