Определение по дело №87/2013 на Окръжен съд - Пазарджик

Номер на акта: 260066
Дата: 3 юни 2024 г.
Съдия: Илиана Георгиева Димитрова Васева
Дело: 20135200900087
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 31 май 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е  № 260066

 

гр. П., 03.06.2024 г.

ПАЗАРДЖИШКИ ОКРЪЖЕН СЪД, търговски състав, в закрито заседание                     на трети  юни, през две хиляди двадесет и четвърта година…….…в състав:

                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: ИЛИАНА ДИМИТРОВА                                                                                                                                                                

като изслуша докладваното от съдия Димитрова т. д. № 87 по описа               на съда за 2013 г., за да се произнесе прие следното:

            Настоящото определение се постановява по повод отправено от синдика с молба от 09.05.2024 г.и искане за свикване събрание на кредиторите на масата на несъстоятелността на „Т. – СН“ ЕООД/Н/.

            Когато е сезиран с искане по чл. 647, ал.1 от ТЗ, какъвто е настоящия случай, съдът проверява дали са налице две кумулативни условия – изхожда ли искането от легитимирано от тази правна норма лице и предлагания дневен ред съответства ли на правомощията на събранието на кредиторите.

            В случая искането е направено от синдика, който има право на това, съгласно чл.674,ал.1 ТЗ.

Правомощия на събранието на кредиторите са изрично изброени в чл.677 от ТЗ,  а в т. 8 са посочени всички въпроси, които синдикът иска да се включат като т. 2 от предлагания от него дневен ред. Т. е. няма пречка да се свика общо събрание на кредиторите, което да вземе решения по тези въпроси.

Колкото до това дали е компетентността на общото събрание да вземе решението дали съдебно признато вземане на несъстоятелния длъжник да се събира от съдия-изпълнител по образувано изпълнително производство или да се продава, то това не е предвидено изрично в компетентността на СК. Доколкото всяко едно вземане, а в частност - което е безспорно установено със съдебен акт,  представлява имуществено право, което може са бъде оценено и продадено, за да послужи получената при осребряването му парична сума за погасяване вземанията на кредиторите, то синдикът би могъл и сам да направи преценката за целесъобразност и да поиска от съда да разреши продажбата му.  Все пак,доколкото за разлика от други вещи и имуществени права, в масата на несъстоятелността мога да постъпят суми и в резултата от успешното провеждане на принудителното изпълнение на съдебното решение за вземането, няма пречка да се даде възможност на кредиторите да изразят своята воля за това по който двата законно признати начина да се процедира в конкретния случай с вземането – да се осребрява, като се предложи за продажба или да се събира принудително от съдебен изпълнител, като се разпределят събраните суми между кредиторите.

В случай, че се вземе решение за продажба на вземането като отделно имуществено право, синдикът следва да пристъпи към реализирането му, като го обяви за продан по реда, предвиден  в чл.716 и сл. от ГПК. Това  прави неуместно вземането на решение за продажбата на вземането чрез договор по реда на чл.99 от ЗЗД. Синдикът няма правомощие да сключи такъв един договор  по общия ред за свободно договаряне на прехвърлянето на каквато и да е вещ или имуществено право от масата на несъстоятелността, а трябва да действа по реда на Глава четиридесет и шеста от Търговския закон - „Осребряване на имуществото“.

Ето защо при свикване на събранието като т.1 от дневния ред следва да се включи вземането на решение за продажбата на вземането на длъжника срещу К. Д.в размер на 119 510 лв., установен с влязлото в сила решение по гр. д. №468/2020 г. на Пазарджишкия окръжен съд като отделно имуществено право, като с прехвърлянето му купувачът го придобие, заедно с всичките му принадлежности на осн. чл.99 ЗЗД. Именно така следва и да бъде оценено вземането от избрания от СК оценител – като се имат предвид и т. нар. „принадлежности“, в това число – присъдени в полза на несъстоятелния длъжник лихви и съдебни разноски.  

            По изложените съображения Пазарджишкия окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И :

         СВИКВА СЪБРАНИЕ НА КРЕДИТОРИТЕ на „Т.-СН“ ЕООД /в несъстоятелност/,  при следния дневен ред:

1.Вземане на решение за продажбата на вземането на длъжника срещу К. Д.в размер на 119 510 лв., установен с влязлото в сила решение по гр. д. №468/2020 г. на Пазарджишкия окръжен съд като отделно имуществено право, като с прехвърлянето му купувачът го придобие заедно с всичките му принадлежности, по смисъла на чл.99 ЗЗД.

2.Вземане на решения по останалите въпроси, предвидени в чл. чл.677 от ТЗ, т. 8  от ТЗ: относно метода и условията на оценка на имущественото право /вземането на длъжника, посочено в т.1/, избора на оценител и определяне на възнаграждението му.

            Събранието на кредиторите ще се проведе на 25.06.2024 г. от 11.00 часа в Съдебната палата – гр. П., в залата, определена на тази дата за заседание на съдията-докладчик по делото за несъстоятелност -  Илиана Димитрова-Васева.          

Определението не подлежи на обжалване и следва да се обяви в ТРРЮЛНЦ.         

Да се уведоми синдика за задължението си да подготви провеждането на събранието на кредиторите, като изготви и актуален списък на кредиторите с размера на неудовлетворените им вземания и съответния размер на правото им на глас.                 

 

                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: