Решение по дело №347/2019 на Районен съд - Чирпан

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 28 октомври 2019 г. (в сила от 12 ноември 2019 г.)
Съдия: Тихомир Колев Колев
Дело: 20195540200347
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 25 септември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е №

28. 10. 2019 год. гр. Чирпан

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд Чирпан, втори състав

На 28. 10. 2019 год.

В публично заседание в състав:

                                            Председател: ТИХОМИР КОЛЕВ

Секретар:  М. ХАЛАЧЕВА

РАЙОНЕН ПРОКУРОР:  ГЕОРГИ ВИДЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от Районен съдия ТИХОМИР КОЛЕВ

АНД номер 347 по описа за 2019 година.

На основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК във вр. чл. 78а, от НК,   съдът

                               Р Е Ш И :

ПРИЗНАВА обвиняемия Б.М.С., на 32г., роден на ***г***, български гражданин, със завършено основно образование, не работи, неженен, неосъждан. ЕГН: ********** за ВИНОВЕН в това, че на 11.12.2018г. в гр. Чирпан, обл. Стара Загора при управление на моторно превозно средство - лек автомобил марка „Форд", модел „Мондео" с per. № *****е нарушил правилата за движение по пътищата - преди да започне движение назад, не се е убедил, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за другите участници в движението - нарушение на чл. 40, ал.1 от ЗДвП, в резултат на което е причинил по непредпазливост средна телесна повреда на М.И.И., изразяваща се в трайно затруднение в движенията на левия горен крайник, като след деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата, поради което и на основание чл. 343а, ал.1, буква „А", предл. 2 във връзка с чл. 343, ал. 1, буква „Б", предл. 2 във връзка чл. 342, ал. 1 от НК и чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК във връзка с чл. 78а от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага административно наказание – ГЛОБА в размер на 1 000, 00 /хиляда / лева.

На основание чл. 343г от НК ЛИШАВА обвиняемия Б.М.С. от правото да управлява МПС за срок от 4 / четири/ месеца, считано от датата на отнемането на Свидетелството му за управление на МПС.

ОСЪЖДА Б.М.С.  с посочен адрес и ЕГН да заплати по сметка на ОД МВР Ст.Загора направените по ДП разноски в размер на 252,00лв.

Решението подлежи на обжалване и протест в 15- дневен срок от днес пред Окръжен съд гр. Стара Загора.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:……………….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ по АНД номер 347 по описа за 2019 година на РС Чирпан.

   Производството е по реда на глава ХХVІІІ от НПК.

С постановление на Районна прокуратура гр. Чирпан от 24. 09. 2019 г. е направено предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание – глоба на обвиняемия Б.М.С., на 32г., роден на ***г***, български гражданин, със завършено основно образование, не работи, неженен, неосъждан. ЕГН: ********** за това, че на на 11.12.2018г. в гр. Чирпан, обл. Стара Загора при управление на моторно превозно средство - лек автомобил марка „Форд", модел „Мондео" с per. № *****е нарушил правилата за движение по пътищата - преди да започне движение назад, не се е убедил, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за другите участници в движението - нарушение на чл. 40, ал.1 от ЗДвП, в резултат на което е причинил по непредпазливост средна телесна повреда на М.И.И., изразяваща се в трайно затруднение в движенията на левия горен крайник, като след деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата, престъпление по чл. 343а, ал.1, буква „А", предл. 2 във връзка с чл. 343, ал. 1, буква „Б", предл. 2 във връзка чл. 342, ал. 1 от НК.

Обвиняемия редовно призован, явява се в съдебно заседание, признава се за виновен и моли, да му бъде наложено наказание глоба в минимален размер.

Представителят на Районна прокуратура Чирпан се явява в съдебно заседание и моли съда да наложи на обвиняемия наказание- глоба в минималния размер предвиден в Закона и наказание лишаване от право да управлява МПС в минимален размер.

По делото са събрани доказателства, след чиято преценка и в тяхната съвкупност и поотделно, съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

Обвиняемият Б.М.С. е осъждан с Присъда от 13. 02. 2014г. по НОХД № 433/2013г. на ОС Стара Загора, с която за извършено престъпление по чл. 122, ал. 1 от НК е осъден на лишаване от свобода за срок от една година и четири месеца „ефективно" при първоначален общ режим. Присъдата е влязла в сила на 28. 02. 2014г. Наказанието лишаване от свобода е изтърпяно от обвиняемия на 25. 08. 2015г. Към момента на извършване на деянието - предмет на настоящото производство обвиняемият С. е реабилитиран по право на основание чл. 86, ал. 1, т. 2 от НК.

Обвиняемият С. е правоспособен водач на МПС, категории „М" и „В" от 2017г., притежава свидетелство за управление на МПС № *********и се води на отчет като водач на МПС в ОДМВР - Стара Загора.

В около 7.00 часа на 11.12.2018г. в гр. Чирпан обвиняемия Б.М.С. привел в движение лек автомобил марка „Форд", модел „Мондео" с per. № СТ ****с цел да откара съжителката си - свидетелката Г. Ш. К.до автобусна спирка, находяща се на ул. „Чирпански възвишения". Когато стигнали до посочената спирка, обвиняемият спрял автомобила до тротоара, от западната страна на улицата, т. е. в насрещната пътна лента, с предна част сочеща обратно на посоката на движение. Тъй като било студено, свидетелката К.останала в автомобила при обвиняемия, за да изчака пристигането на автобуса, с който пътувала до местоработата си.

По същото време пострадалата М.И.И. излязла от дома си и се отправила към същата автобусна спирка, възнамерявайки да изчака там пристигането на поръчан по телефона таксиметров автомобил. Когато стигнала до спирката И. се спряла на пътното платно на около метър - два зад спрелия лек автомобил, в който бил обвиняемия, но с гръб към него.

Малко след това дошъл чакания от К.автобус, тя слязла от автомобила, а обвиняемият го привел в движение, тръгвайки на заден ход, като възнамерявал след това да обърне в обратна посока. Преди да извърши маневрата „движение назад", обвиняемият не се убедил, че пътят зад превозното средство е свободен и че с тази си маневра няма да създаде опасност или затруднения на другите участници в движението, като по този начин нарушил разпоредбата на чл. 40, ал. 1 от ЗДвП. Поради това обвиняемия не възприел намиращата се на пътното платно зад автомобила М. И., като при движението назад, автомобилът я блъснал. И. паднала по лице на земята, като при падането си се подпряла на лявата си ръка, контузвайки я в областта на рамото. Обвиняемият С. усетил удара, спрял веднага и слязъл да провери състоянието на пострадалата. С помощта на други лица й помогнал да се изправи, като й предложил да я откара в ЦСМП Чирпан, за да й бъде оказана медицинска помощ. И. първоначално отказала, но впоследствие се съгласила, след което се качила в автомобила на обвиняемия и той я откарал в ЦСМП Чирпан. По този начин обвиняемия, след извършване на деянието, направил това, което зависи от него, за да окаже помощ на пострадалата.

В ЦСМП Чирпан дошли полицейски служители, които тествали обвиняемия С. за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510", което отчело отрицателен резултат. Обвиняемият С. отвел на местопроизшествието пристигналата разследващо-оперативна група на РУ - Чирпан. Там бил извършен оглед.

Тъй като при проведеното рентгеново изследване се установило, че И. е получила травма на лявото рамо с деформация и невъзможност за движение на ръката, се наложило същата да постъпи на лечение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" гр. Стара Загора.

Според заключението на назначената съдебномедицинска експертиза по писмени данни № 44/2019г. в резултат на възникналото пътнотранспортно произшествие на 11.12.2018г. пострадалата М. И. е получила счупване с разместване на лявата раменна кост. Същото е причинило трайно затруднение на движенията на левия горен крайник.

Посоченото в СМЕ травматично увреждане „трайно затруднение на движението на левия горен крайник" представлява средна телесна повреда по смисъла на чл. 129, ал. 2 от НК.

По така описания начин от обективна и субективна страна обвиняемият Б.М.С. е осъществил престъпния състав на чл. 343а, ал.1, буква „А", предл. 2 във връзка с чл. 343, ал. 1, буква „Б", предл. 2 във връзка чл. 342, ал. 1 от НК, като на 11.12.2018г. в гр. Чирпан, обл. Стара Загора при управление на моторно превозно средство - лек автомобил марка „Форд", модел „Мондео" с per. № *****е нарушил правилата за движение по пътищата - преди да започне движение назад, не се е убедил, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за другите участници в движението - нарушение на чл. 40, ал.1 от ЗДвП, в резултат на което е причинил по непредпазливост средна телесна повреда  на  М.И.И.,  изразяваща  се  в трайно затруднение в движенията на левия горен крайник, като след деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата, по който текст съдът го призна за виновен.

Деянието е извършено от обвиняемия по непредпазливост, при условията на т. нар. „несъзнавана непредпазливост", тъй като С. не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди.

По това обвинение обвиняемия се признава за виновен, като не оспорва изложената фактическа обстановка.

В подкрепа на обвинението на събраните в хода на досъдебното разследване доказателства: обяснения на обвиняемия, свидетелски показания, СМЕ, Протокол за оглед на местопроизшествие, справка за нарушител за обвиняемия, декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, справка за съдимост, характеристична справка, констативен протокол за ПТП , план-схема, епикриза.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът се съобрази с двата основни принципа на наказателно- правната ни система, а именно принципа на законоустановеност и принципа на индивидуализация на наложеното наказание.

Съгласно първия принцип на наказателно- правната ни система в специалния текст на чл. 343, ал. 1, б. "б", предл. 2 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или пробация за средна телесна повреда.

При индивидуализация на наложеното наказание, съдът се съобрази с обществената опасност на деянието и дееца, мотивите за извършване на престъплението, степента и формата на вината, както и всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства по смисъла на Закона.

Като смекчаващи вината обстоятелства съдът взе предвид, чистото съдебно минало на подсъдимия, проявена критичност, направените самопризнания, поведението след настъпването на ПТП, като отегчаващи вината обстоятелства съдът приема наличието на други нарушения на правилата по ЗДвП.

С изменението на чл. 78а, ал. 1 НК ( ДВ, бр. 21/ 2000 г. ), при наличието на предпоставките, посочени в закона, съдът не преценява, а е длъжен да освободи дееца от наказателна отговорност по силата на закона / Виж Решение № 480 от 13. 11. 2001 г. на ВКС по н. д. № 439/ 2001 г. , I  н. о. докладчик съдията Гроздан Илиев, Бюлетин на ВКС, бр. 9/ 2001 г., стр. 9 /.

хххххххххххххххх

Смекчаващи отговорността обстоятелства за обвиняемия са направените самопризнания, проявената критичност към извършеното деяние, както и съдействието му на органите на досъдебното производство за установяване на обективната истина по случая -предмет на производството.

Отегчаващи отговорността обстоятелства за обвиняемия не са налице.

Причина за извършване на престъплението е подценяването от страна на обвиняемия на правилата за движение по пътищата, регламентирани в ЗДвП.

 

 

 

 

 

При определяне вида и размера на наказанието, съдът се съобрази с двата основни принципа на наказателно- правната ни система, а именно принципа на законоустановеност и принципа на индивидуализация на наложеното наказание.

Съгласно първия принцип на наказателно- правната ни система в специалния текст на чл. 343, ал. 1, б. "б", предл. 2 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или пробация за средна телесна повреда.

При индивидуализация на наложеното наказание, съдът се съобрази с обществената опасност на деянието и дееца, мотивите за извършване на престъплението, степента и формата на вината, както и всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства по смисъла на Закона.

Като смекчаващи вината обстоятелства съдът взе предвид, чистото съдебно минало на подсъдимия, проявена критичност, направените самопризнания, поведението след настъпването на ПТП, като отегчаващи вината обстоятелства съдът приема наличието на други нарушения на правилата по ЗДвП.

С изменението на чл. 78а, ал. 1 НК ( ДВ, бр. 21/ 2000 г. ), при наличието на предпоставките, посочени в закона, съдът не преценява, а е длъжен да освободи дееца от наказателна отговорност по силата на закона / Виж Решение № 480 от 13. 11. 2001 г. на ВКС по н. д. № 439/ 2001 г. , I  н. о. докладчик съдията Гроздан Илиев, Бюлетин на ВКС, бр. 9/ 2001 г., стр. 9 /.

При преценката си за освобождаване на подсъдимия от наказателна отговорност и налагането на административно наказание съдът намира, че са налице всичките законоустановени и кумулативно необходими от закона предпоставки на чл. 78а от НК. Действащата редакция на чл. 78а от НК визира материалните предпоставки, които имат безусловен характер и при наличието на които съдилищата са длъжни да приложат разпоредбата на чл. 78а от НК (Тълкувателно решение № 1/2011 г. ОСНК ВКС). Разпоредбата на чл. 78а, ал.1, б."а" от НК изисква за престъплението да се предвижда наказание лишаване от свобода до три години, или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо, което изискване е изпълнено. Налице са и изискванията на б. "б" на чл. 78а от НК - деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел. Досежно предвиденото в б. "в" от ал. 1 на чл. 78а от НК изискване за възстановяване на причинените от престъплението имуществени вреди, следва да се има предвид, че престъплението по чл. 343, ал. 3 б. "а"от НК е от категорията на безрезултатните престъпления и като такова, имуществените вреди не са елемент от състава му, същите се явяват несъставомерни, а и няма повдигнато обвинение за тях. Съгласно т.5 на ППВС № 7/85 година, за да бъде приложен институтът на освобождаването на подсъдимия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, е нужно имуществените вреди, причинени с престъплението, да бъдат предварително възстановени или тяхното възстановяване да бъде обезпечено, и на обезпечаване подлежат както когато вредите са елемент на престъпния състав, но и когато не са такъв елемент, защото законът не прави разлика в тези насоки. Следва обаче да се отбележи, че с промените в института на освобождаването от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, започнали с изменението на чл. 78а НК (ДВ, бр. 21/2000 година), продължаващи и до днес, както и с измененията на НПК (отм) през 1999 година, продължени и със сега действащия НПК, е изцяло сменена философията на този институт на наказателното право, като от правна възможност, предоставена на усмотрението и преценката на прокурора или съда, след 01.01.2000 година приложението на този институт е задължително от прокурора и съда при наличието на конкретните материалноправни предпоставки, визирани в чл. 78а, ал. 1 НК.

Налице е и промяна в материалноправните предпоставки, така разпоредбата на чл. 78а, ал. 3 от НК, е отменена, а вместо нея в чл. 78а, ал.1, б. "в" от НК е предвидено, че за да се приложи чл. 78а от НК към лице, което е привлечено към наказателна отговорност е нужно "причинените от престъплението" (а не - с престъплението, каквато е предишната редакция) вреди да са възстановени. Сега действащата редакция на чл. 78а, ал. 1, б. "в" от НК има предвид именно единствено и само да бъдат възстановени тези вреди, които са елемент от състава на престъплението, каквито в случая не са причинени, с оглед безрезултатния характер на разглежданото престъплението, предмет на обвинението. В този смисъл е цялостната съдебна практика след 2000 година на ВКС (вж. Р-467-07-ІІ, Р-393-08-ІІ, Р-402-08-ІІ, Р-490-02-І, Р-462-07-ІІ и др. подобни). Ето защо, макар т. 5 от ППВС 7/85 година да не е изрично изменена, то тя е приложима след настъпилото законодателно изменение на чл. 78а на НК само за тези вреди, които са елемент от състава на престъплението и института е напълно приложим в настоящия казус.

При тези обстоятелства съдът приема, че в казуса са налице превес на смекчаващите отговорността обстоятелства и адекватно и справедливо в случая е наказанието "глоба" да бъде определено на основание чл. 78а ал.1 от НК в размер на минималния, предвиден в закона, а именно – 1 000. 00 / хиляда / лева, след като отчете и материалното и имотно състояние на подсъдимия.

По аргумент от чл. 343г от НК, при извършването на престъпление по от НК, съдът следва да определи и кумулативно наказание за водача на МПС "лишаване от право да се управлява МПС" за определен срок. Като в конкретния случай и съгласно целите на наказанието счита, че следва да лиши обвиняемия ВАЛЕНТИН СТЕФАНОВ СТОЯНОВ от правото да управлява МПС за срок от 4 / четири/ месеца, считано от датата на отнемането на Свидетелството му за управление на МПС. Горното е изцяло съобразено с посочените по- горе и приети от съда смекчаващи вината обстоятелства.

По преценка на съда с така наложеното на подсъдимия административно наказание ще се постигнат успешно целите на личната и генерална превенции, като се въздейства поправително и превъзпитаващо не само по отношение на този нарушител, но така също и по отношение на всички граждани, склонни към подобни деяния.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 189, ал. 3 от НПК съдът счита, че следва да възложи направените по делото разноски върху подсъдимия.

Причините за извършване на престъпното деяние се коренят в подценяването на правилата за движение по ЗДвП.

Предвид гореизложените си мотиви, съдът постанови решението си.

 

 

 

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

Р Е Ш Е Н И Е №

28. 10. 2019 год. гр. Чирпан

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд Чирпан, втори състав

На 28. 10. 2019 год.

В публично заседание в състав:

                                            Председател: ТИХОМИР КОЛЕВ

Секретар:  М. ХАЛАЧЕВА

РАЙОНЕН ПРОКУРОР:  ГЕОРГИ ВИДЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от Районен съдия ТИХОМИР КОЛЕВ

АНД номер 347 по описа за 2019 година.

На основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК във вр. чл. 78а, от НК,   съдът

                               Р Е Ш И :

ПРИЗНАВА обвиняемия Б.М.С., на 32г., роден на ***г***, български гражданин, със завършено основно образование, не работи, неженен, неосъждан. ЕГН: ********** за ВИНОВЕН в това, че на 11.12.2018г. в гр. Чирпан, обл. Стара Загора при управление на моторно превозно средство - лек автомобил марка „Форд", модел „Мондео" с per. № *****е нарушил правилата за движение по пътищата - преди да започне движение назад, не се е убедил, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за другите участници в движението - нарушение на чл. 40, ал.1 от ЗДвП, в резултат на което е причинил по непредпазливост средна телесна повреда на М.И.И., изразяваща се в трайно затруднение в движенията на левия горен крайник, като след деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата, поради което и на основание чл. 343а, ал.1, буква „А", предл. 2 във връзка с чл. 343, ал. 1, буква „Б", предл. 2 във връзка чл. 342, ал. 1 от НК и чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК във връзка с чл. 78а от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага административно наказание – ГЛОБА в размер на 1 000, 00 /хиляда / лева.

На основание чл. 343г от НК ЛИШАВА обвиняемия Б.М.С. от правото да управлява МПС за срок от 4 / четири/ месеца, считано от датата на отнемането на Свидетелството му за управление на МПС.

ОСЪЖДА Б.М.С.  с посочен адрес и ЕГН да заплати по сметка на ОД МВР Ст.Загора направените по ДП разноски в размер на 252,00лв.

Решението подлежи на обжалване и протест в 15- дневен срок от днес пред Окръжен съд гр. Стара Загора.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:……………….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ по АНД номер 347 по описа за 2019 година на РС Чирпан.

   Производството е по реда на глава ХХVІІІ от НПК.

С постановление на Районна прокуратура гр. Чирпан от 24. 09. 2019 г. е направено предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание – глоба на обвиняемия Б.М.С., на 32г., роден на ***г***, български гражданин, със завършено основно образование, не работи, неженен, неосъждан. ЕГН: ********** за това, че на на 11.12.2018г. в гр. Чирпан, обл. Стара Загора при управление на моторно превозно средство - лек автомобил марка „Форд", модел „Мондео" с per. № *****е нарушил правилата за движение по пътищата - преди да започне движение назад, не се е убедил, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за другите участници в движението - нарушение на чл. 40, ал.1 от ЗДвП, в резултат на което е причинил по непредпазливост средна телесна повреда на М.И.И., изразяваща се в трайно затруднение в движенията на левия горен крайник, като след деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата, престъпление по чл. 343а, ал.1, буква „А", предл. 2 във връзка с чл. 343, ал. 1, буква „Б", предл. 2 във връзка чл. 342, ал. 1 от НК.

Обвиняемия редовно призован, явява се в съдебно заседание, признава се за виновен и моли, да му бъде наложено наказание глоба в минимален размер.

Представителят на Районна прокуратура Чирпан се явява в съдебно заседание и моли съда да наложи на обвиняемия наказание- глоба в минималния размер предвиден в Закона и наказание лишаване от право да управлява МПС в минимален размер.

По делото са събрани доказателства, след чиято преценка и в тяхната съвкупност и поотделно, съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

Обвиняемият Б.М.С. е осъждан с Присъда от 13. 02. 2014г. по НОХД № 433/2013г. на ОС Стара Загора, с която за извършено престъпление по чл. 122, ал. 1 от НК е осъден на лишаване от свобода за срок от една година и четири месеца „ефективно" при първоначален общ режим. Присъдата е влязла в сила на 28. 02. 2014г. Наказанието лишаване от свобода е изтърпяно от обвиняемия на 25. 08. 2015г. Към момента на извършване на деянието - предмет на настоящото производство обвиняемият С. е реабилитиран по право на основание чл. 86, ал. 1, т. 2 от НК.

Обвиняемият С. е правоспособен водач на МПС, категории „М" и „В" от 2017г., притежава свидетелство за управление на МПС № *********и се води на отчет като водач на МПС в ОДМВР - Стара Загора.

В около 7.00 часа на 11.12.2018г. в гр. Чирпан обвиняемия Б.М.С. привел в движение лек автомобил марка „Форд", модел „Мондео" с per. № СТ ****с цел да откара съжителката си - свидетелката Г. Ш. К.до автобусна спирка, находяща се на ул. „Чирпански възвишения". Когато стигнали до посочената спирка, обвиняемият спрял автомобила до тротоара, от западната страна на улицата, т. е. в насрещната пътна лента, с предна част сочеща обратно на посоката на движение. Тъй като било студено, свидетелката К.останала в автомобила при обвиняемия, за да изчака пристигането на автобуса, с който пътувала до местоработата си.

По същото време пострадалата М.И.И. излязла от дома си и се отправила към същата автобусна спирка, възнамерявайки да изчака там пристигането на поръчан по телефона таксиметров автомобил. Когато стигнала до спирката И. се спряла на пътното платно на около метър - два зад спрелия лек автомобил, в който бил обвиняемия, но с гръб към него.

Малко след това дошъл чакания от К.автобус, тя слязла от автомобила, а обвиняемият го привел в движение, тръгвайки на заден ход, като възнамерявал след това да обърне в обратна посока. Преди да извърши маневрата „движение назад", обвиняемият не се убедил, че пътят зад превозното средство е свободен и че с тази си маневра няма да създаде опасност или затруднения на другите участници в движението, като по този начин нарушил разпоредбата на чл. 40, ал. 1 от ЗДвП. Поради това обвиняемия не възприел намиращата се на пътното платно зад автомобила М. И., като при движението назад, автомобилът я блъснал. И. паднала по лице на земята, като при падането си се подпряла на лявата си ръка, контузвайки я в областта на рамото. Обвиняемият С. усетил удара, спрял веднага и слязъл да провери състоянието на пострадалата. С помощта на други лица й помогнал да се изправи, като й предложил да я откара в ЦСМП Чирпан, за да й бъде оказана медицинска помощ. И. първоначално отказала, но впоследствие се съгласила, след което се качила в автомобила на обвиняемия и той я откарал в ЦСМП Чирпан. По този начин обвиняемия, след извършване на деянието, направил това, което зависи от него, за да окаже помощ на пострадалата.

В ЦСМП Чирпан дошли полицейски служители, които тествали обвиняемия С. за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510", което отчело отрицателен резултат. Обвиняемият С. отвел на местопроизшествието пристигналата разследващо-оперативна група на РУ - Чирпан. Там бил извършен оглед.

Тъй като при проведеното рентгеново изследване се установило, че И. е получила травма на лявото рамо с деформация и невъзможност за движение на ръката, се наложило същата да постъпи на лечение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" гр. Стара Загора.

Според заключението на назначената съдебномедицинска експертиза по писмени данни № 44/2019г. в резултат на възникналото пътнотранспортно произшествие на 11.12.2018г. пострадалата М. И. е получила счупване с разместване на лявата раменна кост. Същото е причинило трайно затруднение на движенията на левия горен крайник.

Посоченото в СМЕ травматично увреждане „трайно затруднение на движението на левия горен крайник" представлява средна телесна повреда по смисъла на чл. 129, ал. 2 от НК.

По така описания начин от обективна и субективна страна обвиняемият Б.М.С. е осъществил престъпния състав на чл. 343а, ал.1, буква „А", предл. 2 във връзка с чл. 343, ал. 1, буква „Б", предл. 2 във връзка чл. 342, ал. 1 от НК, като на 11.12.2018г. в гр. Чирпан, обл. Стара Загора при управление на моторно превозно средство - лек автомобил марка „Форд", модел „Мондео" с per. № *****е нарушил правилата за движение по пътищата - преди да започне движение назад, не се е убедил, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за другите участници в движението - нарушение на чл. 40, ал.1 от ЗДвП, в резултат на което е причинил по непредпазливост средна телесна повреда  на  М.И.И.,  изразяваща  се  в трайно затруднение в движенията на левия горен крайник, като след деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата, по който текст съдът го призна за виновен.

Деянието е извършено от обвиняемия по непредпазливост, при условията на т. нар. „несъзнавана непредпазливост", тъй като С. не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди.

По това обвинение обвиняемия се признава за виновен, като не оспорва изложената фактическа обстановка.

В подкрепа на обвинението на събраните в хода на досъдебното разследване доказателства: обяснения на обвиняемия, свидетелски показания, СМЕ, Протокол за оглед на местопроизшествие, справка за нарушител за обвиняемия, декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, справка за съдимост, характеристична справка, констативен протокол за ПТП , план-схема, епикриза.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът се съобрази с двата основни принципа на наказателно- правната ни система, а именно принципа на законоустановеност и принципа на индивидуализация на наложеното наказание.

Съгласно първия принцип на наказателно- правната ни система в специалния текст на чл. 343, ал. 1, б. "б", предл. 2 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или пробация за средна телесна повреда.

При индивидуализация на наложеното наказание, съдът се съобрази с обществената опасност на деянието и дееца, мотивите за извършване на престъплението, степента и формата на вината, както и всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства по смисъла на Закона.

Като смекчаващи вината обстоятелства съдът взе предвид, чистото съдебно минало на подсъдимия, проявена критичност, направените самопризнания, поведението след настъпването на ПТП, като отегчаващи вината обстоятелства съдът приема наличието на други нарушения на правилата по ЗДвП.

С изменението на чл. 78а, ал. 1 НК ( ДВ, бр. 21/ 2000 г. ), при наличието на предпоставките, посочени в закона, съдът не преценява, а е длъжен да освободи дееца от наказателна отговорност по силата на закона / Виж Решение № 480 от 13. 11. 2001 г. на ВКС по н. д. № 439/ 2001 г. , I  н. о. докладчик съдията Гроздан Илиев, Бюлетин на ВКС, бр. 9/ 2001 г., стр. 9 /.

Смекчаващи отговорността обстоятелства за обвиняемия са направените самопризнания, проявената критичност към извършеното деяние, както и съдействието му на органите на досъдебното производство за установяване на обективната истина по случая -предмет на производството.

Отегчаващи отговорността обстоятелства за обвиняемия не са налице.

Причина за извършване на престъплението е подценяването от страна на обвиняемия на правилата за движение по пътищата, регламентирани в ЗДвП.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът се съобрази с двата основни принципа на наказателно- правната ни система, а именно принципа на законоустановеност и принципа на индивидуализация на наложеното наказание.

Съгласно първия принцип на наказателно- правната ни система в специалния текст на чл. 343, ал. 1, б. "б", предл. 2 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или пробация за средна телесна повреда.

При индивидуализация на наложеното наказание, съдът се съобрази с обществената опасност на деянието и дееца, мотивите за извършване на престъплението, степента и формата на вината, както и всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства по смисъла на Закона.

Като смекчаващи вината обстоятелства съдът взе предвид, чистото съдебно минало на подсъдимия, проявена критичност, направените самопризнания, поведението след настъпването на ПТП, като отегчаващи вината обстоятелства съдът приема наличието на други нарушения на правилата по ЗДвП.

С изменението на чл. 78а, ал. 1 НК ( ДВ, бр. 21/ 2000 г. ), при наличието на предпоставките, посочени в закона, съдът не преценява, а е длъжен да освободи дееца от наказателна отговорност по силата на закона / Виж Решение № 480 от 13. 11. 2001 г. на ВКС по н. д. № 439/ 2001 г. , I  н. о. докладчик съдията Гроздан Илиев, Бюлетин на ВКС, бр. 9/ 2001 г., стр. 9 /.

При преценката си за освобождаване на подсъдимия от наказателна отговорност и налагането на административно наказание съдът намира, че са налице всичките законоустановени и кумулативно необходими от закона предпоставки на чл. 78а от НК. Действащата редакция на чл. 78а от НК визира материалните предпоставки, които имат безусловен характер и при наличието на които съдилищата са длъжни да приложат разпоредбата на чл. 78а от НК (Тълкувателно решение № 1/2011 г. ОСНК ВКС). Разпоредбата на чл. 78а, ал.1, б."а" от НК изисква за престъплението да се предвижда наказание лишаване от свобода до три години, или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо, което изискване е изпълнено. Налице са и изискванията на б. "б" на чл. 78а от НК - деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел. Досежно предвиденото в б. "в" от ал. 1 на чл. 78а от НК изискване за възстановяване на причинените от престъплението имуществени вреди, следва да се има предвид, че престъплението по чл. 343, ал. 3 б. "а"от НК е от категорията на безрезултатните престъпления и като такова, имуществените вреди не са елемент от състава му, същите се явяват несъставомерни, а и няма повдигнато обвинение за тях. Съгласно т.5 на ППВС № 7/85 година, за да бъде приложен институтът на освобождаването на подсъдимия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, е нужно имуществените вреди, причинени с престъплението, да бъдат предварително възстановени или тяхното възстановяване да бъде обезпечено, и на обезпечаване подлежат както когато вредите са елемент на престъпния състав, но и когато не са такъв елемент, защото законът не прави разлика в тези насоки. Следва обаче да се отбележи, че с промените в института на освобождаването от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, започнали с изменението на чл. 78а НК (ДВ, бр. 21/2000 година), продължаващи и до днес, както и с измененията на НПК (отм) през 1999 година, продължени и със сега действащия НПК, е изцяло сменена философията на този институт на наказателното право, като от правна възможност, предоставена на усмотрението и преценката на прокурора или съда, след 01.01.2000 година приложението на този институт е задължително от прокурора и съда при наличието на конкретните материалноправни предпоставки, визирани в чл. 78а, ал. 1 НК.

Налице е и промяна в материалноправните предпоставки, така разпоредбата на чл. 78а, ал. 3 от НК, е отменена, а вместо нея в чл. 78а, ал.1, б. "в" от НК е предвидено, че за да се приложи чл. 78а от НК към лице, което е привлечено към наказателна отговорност е нужно "причинените от престъплението" (а не - с престъплението, каквато е предишната редакция) вреди да са възстановени. Сега действащата редакция на чл. 78а, ал. 1, б. "в" от НК има предвид именно единствено и само да бъдат възстановени тези вреди, които са елемент от състава на престъплението, каквито в случая не са причинени, с оглед безрезултатния характер на разглежданото престъплението, предмет на обвинението. В този смисъл е цялостната съдебна практика след 2000 година на ВКС (вж. Р-467-07-ІІ, Р-393-08-ІІ, Р-402-08-ІІ, Р-490-02-І, Р-462-07-ІІ и др. подобни). Ето защо, макар т. 5 от ППВС 7/85 година да не е изрично изменена, то тя е приложима след настъпилото законодателно изменение на чл. 78а на НК само за тези вреди, които са елемент от състава на престъплението и института е напълно приложим в настоящия казус.

При тези обстоятелства съдът приема, че в казуса са налице превес на смекчаващите отговорността обстоятелства и адекватно и справедливо в случая е наказанието "глоба" да бъде определено на основание чл. 78а ал.1 от НК в размер на минималния, предвиден в закона, а именно – 1 000. 00 / хиляда / лева, след като отчете и материалното и имотно състояние на подсъдимия.

По аргумент от чл. 343г от НК, при извършването на престъпление по от НК, съдът следва да определи и кумулативно наказание за водача на МПС "лишаване от право да се управлява МПС" за определен срок. Като в конкретния случай и съгласно целите на наказанието счита, че следва да лиши обвиняемия от правото да управлява МПС за срок от 4 / четири/ месеца, считано от датата на отнемането на Свидетелството му за управление на МПС. Горното е изцяло съобразено с посочените по- горе и приети от съда смекчаващи вината обстоятелства.

По преценка на съда с така наложеното на подсъдимия административно наказание ще се постигнат успешно целите на личната и генерална превенции, като се въздейства поправително и превъзпитаващо не само по отношение на този нарушител, но така също и по отношение на всички граждани, склонни към подобни деяния.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 189, ал. 3 от НПК съдът счита, че следва да възложи направените по делото разноски върху подсъдимия.

Причините за извършване на престъпното деяние се коренят в подценяването на правилата за движение по ЗДвП.

Предвид гореизложените си мотиви, съдът постанови решението си.

 

 

 

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: