Определение по дело №1907/2018 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 2514
Дата: 28 декември 2018 г.
Съдия: Таня Димитрова Евтимова
Дело: 20182100501907
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 17 декември 2018 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер   2514                                   28.12.2018 г.                                      Град Бургас

 

Бургаският окръжен съд, гражданско отделение, IV въззивен състав, на двадесет и осми декември, две хиляди и осемнадесета година, в закрито съдебно заседание на осн. чл. 267 от ГПК, в следния състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Недялка Пенева

                                                               ЧЛЕНОВЕ: Таня Евтимова

                                                                                      Димана Кирязова-Вълкова

 

разгледа възз. гр. д. № 1907 по описа за 2018 г., докладвано от съдията-докладчик Таня Евтимова. Да да се произнесе, съдът взе предвид следното:

                                                                                                           

Производството е по реда на чл. 258 и сл. от ГПК.

Образувано е по повод въззивните жалби на Г. Евгеньиевич Г.и Д.К.К. против решение № 137/20.07.2018 г., постановено по гр.д. № 158/2018 г. по описа на РС-Несебър, с което съдът е уважил частично предявения от Г.Г. против Д.К.К. иск за присъждане на обезщетения за неимуществени вреди от непозволено увреждане, ведно със законната лихва върху сумата, начиная от 20.02.2018г.  до окончателното й изплащане, както и всяка от страните е осъдена да заплати на другата страна част от направените разноски по делото.

Въззивникът Г.Г. обжалва решението в частта, в която е отхвърлен иска му до претендирания размер от 1000 лева и моли същия да бъде уважен до пълния размер. Счита, че в тази част решението е неправилно и незаконосъобразно, тъй като присъденото обезщетение е несправедливо малко с оглед претърпяните от нея вреди в резултат на неправомерното деяние на въззиваемия. Претендира присъждане на направените разноски по делото.

Към въззивната жалба на Г. Евгеньиевич Г. не са приложени писмени доказателства, не са направени доказателствени искания.

Препис от въззивната жалба е бил изпратен на ответника по нея, който не е депозирал отговор в законоустановения срок.

            Въззивникът – ответник Д.К.К. също е обжалвал решението на НРС, като твърди, че то е незаконосъобразно и неправилно. Счита, че съдът не е анализирал коректно събраните по делото доказателства, като е пропуснал да обсъди част от доказателствата, поради което е достигнал до неправилни правни изводи.

Към въззивната жалба на Димов К. не са приложени писмени доказателства, не са направени доказателствени искания.

Г.Г. е подал отговор на въззивната жалба на Д.К., в който е заявил, че жалбата е неоснователна. Твърди, че районният съд е направил пълен и изчерпателен анализ на събраните  по делото доказателства, в резултат на който е достигнал до правилния извод, че е осъществен фактическия състав на непозволеното увреждане. Изложени са доводи по съществото на спора. Моли се въззивната жалба на Д.К. да бъде отхвърлена, както и да й бъдат присъдени направените разноски. Не са приложени доказателства.

При извършена проверка по реда на чл. 267, ал. 1 от ГПК, съдът установи, че въззивните жалби са подадени в срока по чл. 259 от ГПК и от лица, които имат правен интерес от обжалване на първоинстанционното решение, поради което са допустими и делото следва да бъде внесено за разглеждане в открито съдебно заседание.

По делото не е представено пълномощно на адвокат Н.И. за процесуално представителство пред въззивната инстанция, поради което страната трябва да бъде задължена да го представи в срок до първото по делото заседание.

Мотивиран от горното и на осн. чл. 267, ал. 1 от ГПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВНАСЯ възз.гр.д. № 1907/2018 г. по описа на Бургаски окръжен съд за разглеждане в открито съдебно заседание, определено с Разпореждане от 19.12.2018 г. - на 21.01.2018 г. от 13:50 ч.

УКАЗВА на въззивника Д.К.К. в срок до насроченото открито съдебно заседание да представи пълномощно за процесуално представителство пред въззивната инстнация на адвокат Н.И., който е подписал жалбата.

УКАЗВА на Д.К.К., че при неизпълнение на даденото указание, въззивната му жалба ще бъде оставена без разглеждане.

ДА СЕ ПРИЗОВАТ страните на посочените от тях адреси и/или съдебни адреси, в т.ч. при необходимост и по телефона, ако страните или техните процесуални представители са заявили телефонните си номера по делото или същите са служебно известни на съда.

УКАЗВА на процесуалните представители – адвокати, задължението, вменено им с разпоредбата на чл. 40, ал. 7 от Закон за адвокатурата.

ДА СЕ ВРЪЧАТ на страните преписи от настоящото определение.

 

 

             

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

     

      ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                            

                               2.