Решение по дело №318/2024 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 3073
Дата: 25 март 2024 г. (в сила от 25 март 2024 г.)
Съдия: Ралица Андонова
Дело: 20247050700318
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 13 февруари 2024 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

3073

Варна, 25.03.2024 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административният съд - Варна - X тричленен състав, в съдебно заседание на двадесет и девети февруари две хиляди и двадесет и четвърта година в състав:

Председател: КРАСИМИР КИПРОВ
Членове: ВИОЛЕТА КОЖУХАРОВА
РАЛИЦА АНДОНОВА

При секретар ДОБРИНКА ДОЛЧИНКОВА и с участието на прокурора СИЛВИЯН ИВАНОВ СТОЯНОВ като разгледа докладваното от съдия РАЛИЦА АНДОНОВА кнахд № 20247050700318 / 2024 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.208 и сл. АПК вр.чл.63в от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от ОДМВР – Варна чрез процесуалния им представител гл.ю.к.К. Л. - А., против Решение №1778/11.12.2023г по АНД №3893/2023г на РС - Варна, 3-ти състав, с което е отменен Електронен фиш серия Г №0051602, издаден от ОДМВР – Варна, и наложената на „Мъни лийз“ ЕАд – София, [ЕИК], Имуществена санкция в размер [рег. номер]. на осн.чл.638 ал.4 вр.ал.1 т.2 вр.чл.461 т.1 от Кодекса за застраховането.

Релевирано е касационното основание по чл.348 ал.1 т.2 от НПК, приложим по препращането на чл.63в ал.1 от ЗАНН – допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Сочи се, отмененият с решението ЕФ е бил анулиран, за което са представени доказателства пред ВРС, който е следвало само да прекрати производството пред себе си поради липса на подлежащ на оспорване акт. Сочи се, че като се е произнесъл по недопустима поради липса на правен интерес и на предмет въззивна жалба, районният съд е постановил недопустимо съдебно решение, с оглед на което се настоява за обезсилването му и прекратяване на производството. В съдебно заседание представител на касатора не се явява; с писмени бележки ю.к.Лукова поддържа касационната жалба.

Ответното „Мъни лийз“ ЕАД, надлежно уведомени, не се явяват, не се представляват и не ангажират становище по жалбата.

Участващият в производството представител на Окръжна прокуратура – Варна дава становище за основателност на касационната жалба.

Касационната инстанция счита жалбата за основателна.

Производството пред ВРС е образувано по жалбата на „Мъни Лийз“ ЕАД против ЕФ серия Г №0051602 на ОДМВР – Варна, с който дружеството е санкционирано поради липса на сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност за л.а.Т. К. с рег. №[рег. номер], управляван на 21.01.2023г в [населено място]. Към жалбата е приложено заверено копие на застрахователна полица за същия л.а. от ДЗИ със срок на действие от 24.08.2022г до 23.08.2023г. В придружителното писмо, с което жалбата и АНП са изпратени на ВРС по компетентност, изрично е посочено, че след проверка служителите на сектор „Пътна полиция“ са установили допусната техническа грешка при издаване на ЕФ, поради което същият е бил анулиран. Като доказателство за това е приложена справка от Системата за управление на административнонаказателната дейност за обжалвания ЕФ, с отметка „анулиран“; тази справка представлява единият от двата документа по АНП, а другият е самият ЕФ, като и двата са приобщени като доказателства по делото. Същото обстоятелство е посочено и в писмената си молба на процесуалния представител на „Мъни лийз“ ЕАД, с приложено като доказателство изрично писмо от началник Сектор „Пътна полоция“. Анулирането на обжалвания ЕФ е изрично отразено от въззивният съдебен състав в проверяваното му решение, с посочване на причината за това – наличие на валидна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, но без коментар за правното значение на доказаното анулиране досежно съществуването на ЕФ в правния мир, наличието на правен интерес у наказаното лице да го обжалва пред съда, съотв. за допустимостта на образуваното съдебно производство. Вместо това ВРС е изложил приетата за установена от него фактическа обстановка и съответстващите й правни изводи, въз основа на които е отменил ЕФ като незаконосъобразен поради допуснато съществено процесуално нарушение – липса на задължително съдържание съгл.чл.189 ал.4 от ЗДвП, както и поради доказаната несъставомерност на санкционираното административно нарушение.

Касационният съдебен състав споделя възражението на касатора за недопустимост на така постановеното решение на ВРС. Анулирането на ЕФ от издателя му е идентично с оттеглянето на индивидуален административен акт по отношение на правните си последици – ЕФ престава да съществува, и то с обратна сила – от момента на издаването си, т.е. след анулирането на фиша такъв документ изобщо не е съществувал в правния мир. Анулирането е настъпило още преди образуването на съдебното производство пред ВРС по оспорване на ЕФ, което прави същото недопустимо поради липса на предмет. Пропускът на ВРС да съобрази този релевантен факт е резултирал в постановяване на недопустим поради липса на предмет съдебен акт по същество, който следва да бъде обезсилен, след което съдебното производство по АНД № 3193/2023г на ВРС следва да бъде прекратено в хипотезата на чл.221 ал.3 от АПК.

Искания за разноски не са направени.

Така мотивиран и съобразно правомощията си по чл.221 ал.3 от АПК, касационният съдебен състав

Р Е Ш И :

ОБЕЗСИЛВА Решение № 1778/11.12.2023г по АНД № 3893/2023г на ВРС, 3-ти състав, с което е отменен Електронен фиш серия Г №0051602 и наложената на „Мъни лийз“ ЕАд – София, [ЕИК], Имуществена санкция в размер [рег. номер]. на осн.чл.638 ал.4 вр.ал.1 т.2 вр.чл.461 т.1 от Кодекса за застраховането, и

ПРЕКРАТЯВА производството по АНД №3893/2023г по описа на ВРС, 3-ти състав.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

Председател:
Членове: