Решение по дело №47/2020 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 12 март 2020 г.
Съдия: Михаил Драгиев Русев
Дело: 20207240700047
Тип на делото: Касационно административно дело
Дата на образуване: 21 януари 2020 г.

Съдържание на акта

  Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

88                                     13.03.2020 год.                            гр. Стара Загора

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично заседание                          на тринадесети февруари през две хиляди и двадесета год. в състав:

 

                              

Председател: ДАРИНА ДРАГНЕВА

 

                                                                   Членове: СТИЛИЯН МАНОЛОВ

                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретаря Минка Петкова и с участието на прокурора Константин Тачев като разгледа докладваното от съдия Михаил Русев КА дело №47 по описа за 2020 год., за да се произнесе съобрази следното:

        

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и чл.285 от Закона за изпълнение на наказанията е задържане под стража /ЗИНЗС/.

Образувано е по касационна жалба на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията, чрез процесуалният си представител юриск. С.Т.- С.  срещу Решение №207 от 19.07.2018 год., постановено по адм. дело №283/2017 год. по описа на Административен съд Стара Загора, с което е осъден касационният жалбоподател да заплати на М.М.М. сумата от 200.00 лв., представляващи причинени неимуществени вреди, вследствие на лошите битови условия /липса на минимална жилищна площ/ на изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ за периода 20.01.2017 год. – 09.05.2017 год. и е отхвърлен иска до размера от 50 000.00 лв. като неоснователен и недоказан. В жалбата са изложени съображения за неговата неправилност като постановено в нарушение на материалния закон и необоснованост на изводите на съда. Твърди се, че не са събрани данни за спалното помещение в приемното отделение, в което ищеца е пребивавал в периода 20.01.2017 год. – 21.02.2017 год., а за периода 10.05.2017  год. – 13.07.2017 год. е бил настанен в спално помещение №9 с обща площ от 21 кв.м. Това според касатора води до недоказаност на исковата претенция. Освен това, М. е бил настанен в помещение за непушачи по негово изрично искане, вместо да бъде настанен в друго помещение за пушачи с по-малко хора. Това е основание да се приложи чл.5, ал.2 от ЗОДОВ. Преценяйки в съвкупност на всички условия, според касатора не води до извод за квалифицирането им като такива причиняващи страдание и унищожаващи човешкото достойнство. Иска отмяната на оспореното решение като неправилно в осъдителната му част.

Представителят на Окръжна прокуратура Стара Загора дава заключение за основателност на касационната жалба на ГДИН. Условията в затворите в България е следвало да бъдат приведени в съответствията с изискванията на закона едва след 2019 год. Счита, че са налице основания за намаляване на размера на присъденото обезщетение.

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 АПК от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен, поради което е процесуално допустима.

Производството пред Административен съд Стара Загора се е развило по исковата молба на М.М.М. против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГД“ИН“), гр. София, с която на основание чл. 203 и сл. АПК, във вр. с чл.285, ал. 1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), е предявил иск по чл.284, ал. 1 ЗИНЗС за обезщетяване на претърпени неимуществени вреди в периода от 01.01.2017 год. – 09.06.2017 год., в който е пребивавал в Затвора Стара Загора, като условията не отговаряли на законовите изисквания. Размерът на предявеният иска е бил 50 000.00 лв. С оглед обстоятелствата, изложени в исковата молба, становищата и исканията на страните в хода на делото, след приложението на  чл.284, ал.3 от ЗИНЗС, съдът е събрал относимите към предмета на спора доказателства. Със събирането им решаващият съд е изяснил фактическата обстановка, като въз основа на установените по делото факти, при обсъждане доводите на страните е направил своите правни изводи.

С решението си по делото административният съд е осъдил ГД“ИН“ да заплати на М. обезщетение в размер на 200.00 лв. за процесния период, вследствие на бездействието на ГДИН за осигуряването на подходящи хигиенно-битови условия, като минимална жилищна площ, осветление чрез естествена дневна светлина, проветрение и отопление на обитаваните килии, осигуряване на престой на открито и т.н., а  го е отхвърлил в останалата му част като неоснователен. За да постанови този резултат, съдът е приел, че по делото са установени незаконосъобразни бездействия на Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“ /стопанисваща ареста в Стара Загора/ в исковия период, от които да произтичат твърдените за причинени неимуществени вреди.

Решението е валидно, допустимо и правилно. Касационната жалба е неоснователна.

Не е налице и твърдяната от касационния жалбоподател неправилност на обжалваното решение, основана на нарушение на приложимия материален закон и необоснованост. Въз основа на събраните по делото доказателства в обжалваното решение е изведен правилният извод за основателност на предявения иск, при установяване на сочените в исковата молба обстоятелства, от които ищеца извежда причинени неимуществени вреди.

Не е налице необснованост на съдебното решение, тъй като за периода, в който се твърди, че М. е пребивавал в помещение с площ от 21.00 кв.м. с пет души в спалното помещение, е приет от съда като съответстващ на законовите изисквания и не е налице основание за ангажиране отговорността на касатора, поради което и е изключен от периода, за който е определено обезщетението.

Не е основание за прилагане на чл.5, ал.2 от ЗОДОВ и поведението на ищеца, доколкото е поискал да бъде настанен в килия за непушачи. Законодателят не е направил разлика между осъдените на лишаване от свобода по критерий пушачи или не. Изискването за осигуряването на минимална жилищна площ е приложима по отношение на всички осъдени. Тютюнопушеното е личен избор, който е ирелевантен за осигуряването на необходимите условия за изтърпяване на наказанията.

Съгласно разпоредбата на  чл.284, ал. 1 ЗИНЗС държавата отговаря за вредите, причинени на лишени от свобода или задържани под стража от специализираните органи по изпълнение на наказанията в резултат на нарушения по чл. 3, който в своята ал. 1 предвижда, че тези лица не могат да бъдат подлагани на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отношение. Според чл. 3, ал. 2 ЗИНЗС, за нарушение на ал. 1 се смята и поставянето в неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода или задържането под стража, изразяващи се в липса на достатъчно жилищна площ, храна, облекло, отопление, осветление, проветряване, медицинско обслужване, условия за двигателна активност, продължителна изолация без възможност за общуване, необоснована употреба на помощни средства, както и други подобни действия, бездействия или обстоятелства, които уронват човешкото достойнство или пораждат чувство на страх, незащитеност или малоценност, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод извършване на административна дейност. Според  чл. 284, ал. 5 ЗИНЗС в случаите по ал. 1 настъпването на неимуществени вреди се предполага до доказване на противното.

Законът забранява осъдените да бъдат подлагани на изтезания, на жестоко и унизително отношение и задължава Държавата да им осигури от една страна, условия за изтърпяване на наложено им наказание, съобразени с уважението към човешкото достойнство, от друга - начинът и методът на изпълнение на наказанието да не ги подлага на страдание или трудности от степен над неизбежното ниво на страдание, присъщо на задържането, и от трета - като се има предвид практическите нужди на задържането, тяхното здравословно и физическо състояние да е изтърпявал наказание в неблагоприятни условия, рефлектиращи по посочения в исковата молба начин върху душевното му състояние.

Предявеният иск се основава на твърдяно неосигуряване на минимална жилищна площ при изтърпяването на наказанията. При правилна преценка на събраните в хода на съдебното производство доказателства, съдът е приел наличието на предпоставките за ангажирането на отговорността на касатора, като е определил правилно претендираният период, през който не е осигурена минимална жилищна площ на М., а при определяне на размера на обезщетение се е ръководител от критериите по чл.52 от ЗЗД. Наличието на вреди се презюмира от закона, поради което и оборването на тази законова презумпция е в тежест на ответника. В хода на производството пред Административен съд Стара Загора, не са събрани категорични и безспорни доказателства за осигуряването на минимална жилищна площ от 21.00 кв.м. за посоченият в решението период, поради които и в са правилни изводите на съда за наличието на предпоставките за постановяването на осъдителното решение. Съдът на основание чл.221, ал.2 от АПК, споделя мотивите на първоинстанционният съд, поради което и същите не следва да бъдат преповтаряни.

При така изложените съображения решението на съда като правилно следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложеното и на основание чл.221, ал.2 от АПК Старозагорски административен съд:

 

Р   Е   Ш   И   :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение №207 от 19.07.2018 год., постановено по адм. дело №283/2017 год. по описа на Административен съд Стара Загора.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване съгласно чл.223 от Административнопроцесуалния кодекс.

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                       

    ЧЛЕНОВЕ:  1.

                         

 

     2.