Споразумение по дело №1206/2013 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 152
Дата: 27 март 2013 г. (в сила от 27 март 2013 г.)
Съдия: Стоян Пеев Мутафчиев
Дело: 20132120201206
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 20 март 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

27.03.2013 година

гр. БУРГАС

Бургаският районен съд

XIII-ти наказателен състав

На двадесет и седми март

две хиляди и тринадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЯН МУТАФЧИЕВ

 

Секретар: Рая Александрова-Василева

Прокурор: Д. Н.

Сложи за разглеждане докладваното от съдията Мутафчиев

Наказателно ОХ дело № 1206 по описа за 2013 година

На именното повикване в 08:50 часа се явиха:

 

Обвиняемият И.С.С., редовно уведомен, се явява лично и с адв. Д.Т. от БАК, надлежно упълномощен в хода на досъдебното производство.

За РП – гр. Бургас, редовно уведомени, се явява прокурор Н..

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. Т.: Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Да се даде ход на делото.

Съдът, с оглед редовното уведомяване и становището на страните,

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД на делото.

СНЕМА самоличността на обвиняемия, както следва:

И.С.С. - роден на *** ***, българин, български гражданин, женен, неосъждан - реабилитиран, със средно специално образование, служител в „***” ЕООД - гр. Сливен, ЕГН – **********.

Съдът прочита постигнатото между страните и представено по делото споразумение, съгласно което обвиняемият И.С.С., със снета по делото самоличност, се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че за времето от 09.11.2012 г. до 28.11.2012 г. в с*** общ. ***, в склад за продажба на дърва, в условията на продължавано престъпление е изкупувал отпадъци от цветни метали - медни проводници - 78 (седемдесет и осем) кг на цена 6,5 лв./кг или всичко на обща стойност 507,00 лв. от лицата В. Г., В. Д. и М. Д. - служители при „ЕВН”, без лиценз, който се изисква по нормативен акт - съгласно чл. 2, ал. 1 от Наредба за реда за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали (лиценз, издаден по реда на глава пета, раздел трети от Закона за управление на отпадъците), както следва:

- на 09.11.2012 г. в с*** общ. ***, в склад за продажба на дърва, в условията на продължавано престъпление е изкупувал отпадъци от цветни метали - медни проводници - 10 (десет) кг на цена 6,5 лв./кг, или всичко на стойност 65,00 лв. от В. Г. и В. Д. - служители при „ЕВН”, без лиценз, който се изисква по нормативен акт - съгласно чл. 2. ал. 1 от Наредба за реда за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали/лиценз, издаден по реда на глава пета, раздел трети от Закона за управление на отпадъците.

- на 15.11.2012 г. в с*** общ. ***, в склад за продажба на дърва, в условията на продължавано престъпление е изкупувал отпадъци от цветни метали - медни проводници - 20 (двадесет) кг на цена 6,5 лв./кг, или всичко на стойност 130,00 лв. от В. Г. - служител при „ЕВН”, без лиценз, който се изисква по нормативен акт - съгласно чл. 2, ал.1 от Наредба за реда за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали/лиценз, издаден по реда на глава пета, раздел трети от Закона за управление на отпадъците.

- на 19.11.2012 г. в с*** общ. ***, в склад за продажба на дърва, в условията на продължавано престъпление е изкупувал отпадъци от цветни метали - медни проводници - 20 (двадесет) кг на цена 6,5 лв./кг, или всичко па стойност 130,00 лв. от В. Г. и В. Д. - служители при „ЕВН”, без лиценз, който се изисква по нормативен акт - съгласно чл. 2, ал. 1 от Наредба за реда за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали/лиценз, издаден по реда на глава пета, раздел трети от Закона за управление на отпадъците.

- на 26.11.2012 г. в с*** общ. ***, в склад за продажба на дърва, в условията на продължавано престъпление е изкупувал отпадъци от цветни метали - медни проводници - 8 (осем) кг на цена 6,5 лв./кг, или всичко на стойност 52,00 лв. от М. Д. - служител при „ЕВН”, без лиценз, който се изисква по нормативен акт - съгласно чл. 2, ал. 1 от Наредба за реда за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали/лиценз, издаден по реда на глава пета, раздел трети от Закона за управление на отпадъците.

- на 27.11.2012 г. в с*** общ. ***, в склад за продажба на дърва, в условията на продължавано престъпление е изкупувал отпадъци от цветни метали - медни проводници - 10 (десет) кг на цена 6,5 лв./кг, или всичко на стойност 65,00 лв. от В. Г. - служител при „ЕВН”, без лиценз, който се изисква по нормативен акт - съгласно чл. 2, ал. 1 от Наредба за реда за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали/лиценз, издаден по реда на глава пета, раздел трети от Закона за управление на отпадъците.

- на 28.11.2012 г. в с*** общ. ***, в склад за продажба на дърва, в условията на продължавано престъпление е изкупувал отпадъци от цветни метали - медни проводници - 10 (десет) кг на цена 6,5 лв./кг, или всичко на стойност 65,00 лв. от М. Д. - служител при „ЕВН”, без лиценз, който се изисква по нормативен акт - съгласно чл. 2, ал. 1 от Наредба за реда за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали/лиценз, издаден по реда на глава пета. раздел трети от Закона за управление на отпадъците.

- Престъпление по чл. 234б, ал. 1, вр. чл. 26, ал.1 от НК, вр. чл. 2, ал. 1 от НРИТДОЧЦМ, вр. чл. 54, ал. 1 от ЗУО.

Деянието е извършено от обвиняемия И.С.С. виновно, при форма на вината „пряк” умисъл по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК.

За извършеното престъпление, на основание чл. 234б, ал. 1, вр. чл. 26, ал.1, вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” от НК на обвиняемия И.С.С., със снета по делото самоличност, се налага наказание „пробация”, при следните пробационни мерки:

-         Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ЕДНА ГОДИНА с периодичност за явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО;

-         Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА;

-         Поправителен труд в размер на 15 % удръжки върху възнаграждението му за срок от ЕДНА ГОДИНА, която мярка да се изпълни по месторабота в „***” ЕООД – гр. Сливен.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК обвиняемият И.С.С. се освобождава от налагане на кумулативно предвиденото в чл. 234б, ал. 1 от НК по-леко наказание „глоба”.

Разноските по делото в размер на 214,51 лева се възлагат в тежест на обвиняемия И.С.С..

От престъплението няма причинени съставомерни вреди.

Веществените доказателства по делото:

1. бр. т. а. марка „Ивеко” с рег. № ***, ведно с находящи се в него 635,100 кг медни проводници, 16,650 кг метални отпадъци, 10,350 кг неръждавейка, 1 бp.V образна тръба с тегло 81 кг, 1 бр. конусовидна тръба с тегло 39,4 кг, 1 бр. конусовидна тръба с тегло 36,8 кг, 1 бр. кран с тегло 30,1 кг.;

2. 1бp. DVR (digital video recorder) записващо устройство;

3. 1 бр. черен бележник;

4. 1 бр. мобилен телефон „Нокиа”, ведно с 2 бр. симкарти;

5. 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа Е 51”, ведно с 1 бр. симкарта;

6. 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа XI”, ведно с 1 бр. симкарта;

7. 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа 1200”, ведно с 1 бр. симкарта;

8. 1 бр. мобилен телефон марка „Самсунг”, ведно с 2 бр. симкарти;

9. 2 бр. СD, съдържащи записи от DVR, да се върнат на лицата от които са иззети.

10. 1 бр. железен кантар, намиращ се на съхранение в РУП - гр. ***, на основание чл. 234б, ал. 2 от НК се отнема в полза на държавата.

ПРОКУРОРЪТ: Г-н Председател, правя изменение в споразумението в следения смисъл: Обвиняемият С. се признава за виновен в това, че за времето от 09.11.2012 г. до 28.11.2012 г., в*** общ. ***, в склад за продажба на дърва е изкупувал отпадъци от цветни метали – медни проводници – 78 кг, на обща стойност 507 лв. без разрешение, което се изисква по нормативен акт, а именно чл. 75, ал. 1, т. 1, вр. чл. 67 от Закон за управление на отпадъците – престъпление по чл. 234б, ал. 1 от НК. Описанието на престъплението по представения на съда вариант за споразумение следва да отпадне. Досежно наказанието на основание чл. 55, ал. 3 от НК на обвиняемия, освен че няма да се налага наказание „глоба”,  няма да се налага и наказание „лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК”, тъй като такова наказание е предвидено кумулативно за налагане от този текст на закона. По отношение на веществените доказателства: товарният автомобил „Ивеко” следва да се върне на „***” ЕООД, а намиращите се в него отпадъци, подробно описани в споразумението, следва да се отнемат в полза на държавата; 1бp. DVR (digital video recorder) записващо устройство следва да се върне на обвиняемия С.; 1 бр. черен бележник – се отнема в полза на държавата; 1 бр. мобилен телефон „Нокиа”, ведно с 2 бр. симкарти следва да се върнат на Д. Й. Д.; 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа Е 51”, ведно с 1 бр. симкарта се връща на лицето Х. С. В.; 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа XI”, ведно с 1 бр. симкарта се връща на лицето А. И. А.; 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа 1200”, ведно с 1 бр. симкарта и 1 1 бр. мобилен телефон марка „Самсунг”, ведно с 2 бр. симкарти се връщат на обвиняемия И.С.С.; 2 бр. СD, съдържащи записи от DVR – следва да останат по делото; 1 бр. железен кантар, намиращ се на съхранение в РУП - гр. ***, следва да бъде отнет в полза на държавата.

Тъй като предметът на престъплението не е установен на основание чл. 234б, ал. 2 от НК обвиняемият следва да бъде осъден да заплати сумата от 507 лв. в полза на държавата, на колкото е оценен предметът на престъплението, съобразно техническата експертиза. Моля да одобрите представеното споразумение, след което да прекратите наказателното производство по делото. Същото съдържа всички изискуеми от закона реквизити, не противоречи на закона и морала.

АДВ. Т.: Моля да одобрите представеното споразумение в този вид. Съгласни сме с направените изменения. В този му вид същото не противоречи на закона и морала. Моля след одобрение на споразумението да прекратите наказателното производство по делото против подзащитния ми.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Съжалявам за извършеното. Доброволно подписах споразумението. Разбирам последиците от него и съм съгласен с тях, както и с направените изменения. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР: …(П)….

ЗАЩИТНИК: …(П)…

ОБВИНЯЕМ: …(П)...

 

 

 

(Д. Н.)

(Д. Т.)

(И.С.)

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение в този му вид не противоречи на закона и морала. Съгласно практиката на Върховен касационен съд, а именно Решение № 81/18.04.2011 г. по НД № 725/2010 г. по описа на II-ро наказателно отделение и Решение № 316/06.07.2012 г. по НД № 984/2012 г. по описа на II-ро наказателно отделение престъплението по чл. 234б, ал. 1 от НК е продължено такова. Субектът само с едно деяние осъществява непрекъснато състава на престъплението през определен период от време, като по този начин създава едно трайно престъпно състояние, което продължава до неговото прекратяване. За съставомерността на деянието не е необходимо да се установява на кои конкретни дати какво количество и вид на отпадъците, от кои лица и за какви суми е изкупувал обвиняваният. Това не са обстоятелства, относими към предмета на доказване, след като е установено, че обвиняемият се е занимавал системно, а не инцидентно. В този смисъл, след изменението на споразумението правната квалификация на деянието е коректна. Коректно, с оглед липсата на предмета на престъплението, е и обстоятелството, че обвиняемият следва да заплати неговата равностойност. В останалата част споразумението също не противоречи на закона и морала и отговаря на изискванията на чл. 382 и сл. от НПК, поради което следва да бъде одобрено, а наказателното производство по делото да бъде прекратено.

Ето защо и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК съдът,

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА постигнатото между страните споразумение, съгласно което обвиняемият И.С.С., със снета по делото самоличност, СЕ ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че за времето от 09.11.2012 г. до 28.11.2012 г., в*** общ. ***, в склад за продажба на дърва, е изкупувал отпадъци от цветни метали – медни проводници – 78 кг, на обща стойност 507 лв., без разрешение, което се изисква по нормативен акт, а именно чл. 75, ал. 1, т. 1, вр. чл. 67 от Закон за управление на отпадъците – престъпление по чл. 234б, ал. 1 от НК.

Деянието е извършено виновно, при форма на вината “пряк” умисъл, по смисъла на чл. 11 ал. 2 от НК.

От престъплението няма причинени съставомерни вреди.

НАЛАГА на основание чл. 234б, ал. 1, вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” от НК на обвиняемия И.С.С., със снета по делото самоличност, наказание „пробация”, при следните пробационни мерки:

-         Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ЕДНА ГОДИНА с периодичност за явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО;

-         Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА;

-         Поправителен труд в размер на 15 % удръжки върху възнаграждението му за срок от ЕДНА ГОДИНА, която мярка да се изпълни по месторабота в „***” ЕООД – гр. Сливен.

НЕ НАЛАГА на основание чл. 55, ал. 3 от НК на обвиняемия И.С.С., със снета по делото самоличност, кумулативно предвидените в чл. 234б, ал. 1 от НК по-леки наказания „глоба” и „лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК”.

ОСЪЖДА на основание чл. 234б, ал. 2 от НК И.С.С., със снета по делото самоличност, да заплати в полза на държавата сумата от 507 лв., представляваща равностойността на предмета на престъплението.

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал. 3 от НПК И.С.С., със снета по делото самоличност, да заплати в полза на държавата, по сметка на Районен съд – гр. Бургас, направените по делото разноски в размер на 214,51 лева.

ВРЪЩА на обвиняемия И.С.С. веществените доказателства 1 бp. DVR (digital video recorder) записващо устройство, 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа 1200”, ведно с 1 бр. симкарта, и 1 бр. мобилен телефон марка „Самсунг”, ведно с 2 бр. симкарти.

ВРЪЩА вещественото доказателство товарен автомобил марка „Ивеко” с рег. № *** на „***” ЕООД, с управител Г. С. Н. от ***.

ВРЪЩА вещественото доказателство 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа”, ведно с 2 бр. симкарти, на Д. Й. Д. с ЕГН ********** от ***.

ВРЪЩА вещественото доказателство 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа Е 51”, ведно с 1 бр. симкарта, на Х. С. В. с ЕГН ********** ***.

ВРЪЩА вещественото доказателство 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа XI”, ведно с 1 бр. симкарта, на А. И. А. ЕГН ********** от ***.

ОТНЕМА в полза на държавата, находящите се в товарен автомобил марка „Ивеко” с рег. № *** веществени доказателства, а именно 635,100 кг медни проводници, 16,650 кг метални отпадъци, 10,350 кг неръждавейка, 1 бp.V образна тръба с тегло 81 кг, 1 бр. конусовидна тръба с тегло 39,4 кг, 1 бр. конусовидна тръба с тегло 36,8 кг, 1 бр. кран с тегло 30,1 кг., както и вещественото доказателство 1 бр. черен бележник.

ОТНЕМА в полза на държавата на основание чл. 53, ал.1, б.”А” от НК веществено доказателство по делото 1 бр. железен кантар, намиращ се на съхранение в РУП - гр. ***.

ПОСТАНОВЯВА веществените доказателства 2 бр. СD, съдържащи записи от DVR, да останат по делото.

След одобряване на споразумението съдът се занима с мярката за неотклонение на обвиняемия и намира, че същата следва да бъде отменена, тъй като наложеното наказание е по-леко от „лишаване от свобода”.

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ взетата по отношение на обвиняемия И.С.С., със снета по-горе самоличност, в хода на досъдебното производство мярка за неотклонение „Подписка”.

Съдът, на основание чл. 24, ал. 3, вр. чл. 382, ал. 7 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 1206/2013 г. по описа на БРС, водено против И.С.С..

Определението е окончателно.

Протоколът е написан в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 09:00 часа.

 

СЪДИЯ: (П)

 

СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР: (П)

 

Вярно с оригинала: Р.С.А.-В.