Определение по дело №1047/2018 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2959
Дата: 13 август 2019 г.
Съдия: Диана Димитрова Митева
Дело: 20183100901047
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 5 юли 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№………./……….08.2019г.

гр.  Варна

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на 13.08.2019 г., в състав:

СЪДИЯ: ДИАНА МИТЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията

търговско дело № 1047 по описа за 2018 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по искова молба, с която е предявен ТЪРГОВСКИ СПОР по  иск на  „М.А.“ЕООД, ЕИК ********* гр. София, чрез адв. Ц. срещу «СВИНЕКОМПЛЕКС БРЕСТАК“АД, ЕИК127575154, със с. Брестак, община Вълчи дол, област Варна за отмяна на решение на акционери с конститутивен иск по чл. 74 ТЗ, основан на твърдения за провеждане на общо събрание в нарушение на правилата за свикване и вземане на решения от органа на дружеството.    

В хода на размяна на книжата, преди насрочване на  първо съдебно заседание, съдът е констатирал висящ преюдициален спор и е спрял производството с определение № 4301/03.12.2018г.

Преди отпадане на пречката по движение на делото, с  молба вх. № 24251/12.08.19г. ищецът, чрез пълномощника си е заявил оттегляне на претенцията си.  Като съобрази пълномощно на адв. Ц. ( л. 9), съдът намира, че молбата е депозирана от лице, чиято представителна власт не е учредена изрично за това процесуално действие. Общото указание за овластяване с права по чл. 34 от ГПК не представлява изрично упълномощаване за разпореждане с право на иск и десезиране на съда, поради което на страната следва да бъдат дадени съответни указания.

По тези съображения, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

На осн. чл. 101 ГПК УКАЗВА на „М.А.“ЕООД, ЕИК ********* гр. София, чрез адв. Ц., че изявление за оттегляне на иск може да бъде правено само от пълномощник с изрично пълномощно за такова действие, като ЗАДЪЛЖАВА страната в седмичен срок от съобщението:

да представи изрично писмено пълномощно, издадено от законен представител „М.А.“ЕООД за упълномощаването на адв. Ц. с право да оттегля исковата претенция

или

с писмена молба от законен представител на  „М.А.“ЕООД да потвърди  извършените без представителна власт от адв. Ц. действия по оттегляне на претенцията

или

законен представител на  „М.А.“ЕООД да се яви лично в канцеларията на търговско отделение на Варненския окръжен съд и да потвърди тези действия като подпише молба вх. № 24251/12.08.19г. след като удостовери самоличността си пред служител в деловодство на съда.

ПРЕДУПРЕЖДАВА страната, че при неизпълнение на задължението в указания от съда срок, действията по оттеглянето на иска ще се считат неизвършени и съдът ще продължи разглеждането на делото след отпадане на пречките по движението му.

Препис от настоящото определение да се изпрати на съдебния адрес на ищеца чрез адв. Ц..

СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: