Решение по дело №433/2023 на Административен съд - Кърджали

Номер на акта: 359
Дата: 13 ноември 2023 г. (в сила от 25 ноември 2023 г.)
Съдия: Виктор Динев Атанасов
Дело: 20237120700433
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 6 ноември 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

… … …

 

град Кърджали, 13.11.2023 год.

 

В     И  М  Е  Т  О     Н  А     Н  А  Р  О  Д  А

 

Кърджалийският административен съд, ………....……….....….….. в публично …………….………………………

заседание на девети ноември …………………..………..………...……....….………..………..….............................................………

през 2023/две хиляди двадесет и трета/ година, в състав:

 

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВИКТОР  АТАНАСОВ

                                                                         

при секретаря ………………………………………..……………….….………..…... Павлина Петрова, ……..……………………………………..  

като разгледа докладваното от .......................................... съдията Виктор Атанасов .............................. 

административно дело №433 ............. по описа за .................................. 2023 година .............................

и за да  се  произнесе,  взе  предвид  следното:

 

Производството е административно, по реда на чл.459 от Изборния кодекс ИК/.

Образувано e по жалба, подадена от С.Б.А. от *** - кандидат за кмет на кметство село Равен,  община Момчилград, област Кърджали, срещу Решение №90-МИ от 30.10.2023 год. на Общинска избирателна комисия/ОИК/ - Момчилград, с което, на основание чл.452 от ИК и въз основа на получените данни от протоколите на секционните избирателни комисии/СИК/, е обявен за избран на първи тур, за кмет на кметство село Равен, община Момчилград, област Кърджали - Р.И.А., издигната от Политическа партия „Движение за права и свободи”, получила 117/сто и седемнадесет/ действителни гласа.

Жалбоподателят заявява в жалбата, че подава жалбата като заинтересовано лице с искане за отмяна на Решение №90-МИ от 30.10.2023 год. на ОИК - Момчилград и касиране на изборите в секция №********* - село Равен, община Момчилград (!?). Сочи, че в секция №********* - село Равен, община Момчилград, резултатите от гласуването за кмет били следните: 103 бюлетини/гласа за Р.И.Р., издигната за кандидат-кмет от ПП „Движение за права и свободи“; 99 гласа за С.Б.А., издигнат за кандидат-кмет от ПП „Има такъв народ“; 6 недействителни бюлетини. Като основания за жалбата твърди, че: 1. При броенето на бюлетините след провеждането на изборите за кмет и общински съветници на 29.10.2023 год. в СИК ********* - село Равен, община Момчилград, председателят на СИК - Ш. Ш. Х., в качеството му на длъжностно лице, собственоръчно бил отбелязал знак „X“ на №57 на 5 празни бюлетини, като по този начин е променил изборния резултат в полза на кандидата за кмет на ПП „Движение за права и свободи“; 2. В тази секция липсвало видеозаснемане, което говорело за предумишлени действия от страна на председателя на СИК №********* - село Равен. Заявява, че прилага и копие от протокола и че за неправомерните действия на председателя на СИК, пред компетентните органи можели да свидетелстват най-малко двама от членовете на СИК, след което са изброени имената на членовете на тази СИК: Н. К. Д., Р. С. К., Т. С. А., Л. Б. С., Ю. И. А., К. Д. Ш., А. Я. А., А. К. Б.. С това всъщност се изчерпва и цялото съдържание на жалбата.

Редовно призован за съдебно заседание, жалбоподателят С.Б.А. от ***, се явява лично и с редовно упълномощен процесуален представител – адвокат Д.П. от АК-***, която заявява, че поддържа жалбата. Счита, че има допуснати много съществени нарушения в протокола на СИК, които били очевидни – имало поправки в т.2, т.3, т.4, т.6 и т.7, също и на стр.4, където е отразено, че е имало 0 поправки, а впоследствие са станали 5. Счита също, че тези поправки водят до промяна на вота на избирателите и че ако това е било направено в хода на преброяването на бюлетините, е било съвсем естествено поправките да бъдат подписани от всички членове на комисията. Излага довод, че Изборният кодекс в тази си разпоредба е категоричен и няма основание да се правят поправки, особено да се пипат действителните гласове или подписите на избирателите в избирателния списък, при предаване на протокола в ОИК. На следващо място счита, че от разпитите на свидетелите се установява, че председателят на СИК, който явно бил роднина на другия кандидат, е дописвал гласове в празни бюлетини и че може да е била видяна една бюлетина, но нямало как да се знае, колко са били тези бюлетини, в които бил дописан вот за №57. С оглед на тези съображения, моли съда да отмени Решение №90-МИ от 30.10.2023 год. на ОИК – Момчилград за избор на кмет на кметство - село Равен, община Момчилград, като незаконосъобразно, постановено в нарушение на правилата на Изборния кодекс и вместо него, да обяви резултатът от изборите за недействителен. Алтернативно моли, ако се установи резултат, който е различен от отразения в протокола на ОИК, поради допусната техническа грешка в пресмятането, да бъде отменено решението и да бъдат върнати книжата на съответната ОИК, за обявяване на действителните резултати. Моли също така, да бъдат присъдени на жалбоподателя направените по делото разноски.

Жалбоподателят С.Б.А. заявява, че се придържа към изложеното от адв.Д.П.

Ответникът по жалбата - Общинска избирателна комисия/ОИК/ – Момчилград, редовно призована, участва в процеса чрез редовно упълномощените й представители, като се представлява в съдебно заседание от председателя й – П. Б. Г. и от секретаря й – Д. Ф. Х., съгласно представеното нейно Решение №110-МИ от 02.11.2023 год./л.29/, с което е възложено процесуално представителство пред АдмС - Кърджали или друг съд по определена подсъдност, включително и на касационна инстанция, самостоятелно или с друг измежду посочените състава на ОИК – Момчилград: П. Б. Г. – председател на ОИК, А. М. С. – заместник-председател, и Д. Ф. Х. – секретар. Явилите се в съдебно заседание упълномощени представители на ОИК – Момчилград – председателят П. Г. и секретарят Д. Х., заявяват, че оспорват жалбата и я считат за неоснователна.

Председателят на ОИК – Момчилград обръща внимание, че в графа „Резултати“ на протокола на СИК, е вписано, че кандидатът на партията с №21 - С.А., е получил 99 действителни гласа, а кандидатът на партията с №57 – Р.Р., е получила 103 действителни гласа. Сочи, че в протокола няма никакви поправки, няма никакви решения, нито оспорване на тези резултати, поради което следва да се приеме, че поправките са направени от комисията, която е дошла в сградата на Община Момчилград и тези поправки не влияят върху резултата. По тези съображения, моли съда да потвърди Решение №90-МИ от 30.10.2023 год. на ОИК – Момчилград, с което е обявен за избран кмет на кметство – село Равен, кандидатът на партията с №57 - издигнатата от ПП „ДПС“ – Р.Р..*** моли съда да отхвърли жалбата на С.А., като счита, че изложените в нея съображения са неоснователни и по никакъв начин не са се установили твърдяните нарушения, а именно - че на 5 бюлетини е отбелязан вот с „Х“ за кандидата с №57. Счита, че нова обстоятелство не се установило и от свидетелските показания, дадени в съдебно заседание, които свидетели са били посочени от страна на жалбоподателя. По отношение на твърденията за извършени нарушения в протокола на СИК, счита, както заявил и председателят на ОИК, че по категоричен начин е записан вотът и за двамата кандидати, съответно 99 действителни гласа и 103 действителни гласа, в които графи от протокола не е задраскано нищо и съответно, не са установени нарушения в изборния протокол. Намира, че дори да се касае за някакви нарушения при попълване на протокола, те са несъществени и не влияят на крайния резултат. Сочи също така, че за изборите в село Равен няма подадени жалби, а посочените нарушения, които се твърдят от жалбоподателя, не са отразени в протокола на СИК, като в него е записано, че изборният ден е преминал нормално, съответно, няма възражения и оплаквания, нито при преброяването на гласовете, нито в изборния процес. По тези съображения, също моли съда да потвърди решението на ОИК – Момчилград.

Заинтересованата страна – Р.И.Р. от ***, призована редовно за съдебното заседание, не се явява, представлява се от редовно упълномощен процесуален представител – адв.М.С. от АК-***, който оспорва така предявената жалба и намира същата за неоснователна. Заявява, че не разбира защо колегите му толкова се отклоняват, при положение, че в жалбата се твърди единствено, че пет празни бюлетини били попълнени от председателя на СИК - Ш. Ш. Х.. Счита, че от събраните по делото доказателства, безспорно и категорично се е установило, че такова нещо не е имало. Сочи, че разпитаните свидетели в съдебно заседание, които са роднини на жалбоподателя – съответно *** и ***, потвърдили това обстоятелство, а именно, че Т. бил чул от Ю., че някой бил попълнил само една бюлетина, а този който е видял, не може да потвърди пред съда, дали става въпрос за бюлетина за избор на кмет на кметство, за избор на кмет на община или за избор на общински съветници. Счита също, че само на това основание, при липса на забележки при подписването на секционния протокол, при липса на вписано особено мнение в него и при липса на посочени други нарушения в изборния процес, които да са отразени в протокола на СИК, то жалбата се явява неоснователна. Намира, че следва да заяви, че избори се печелят не в съда, а с подкрепа на електората – негово Величество избирателя. По тези съображения, моли съда да отхвърли жалбата като неоснователна и да остави в сила обжалваното решение на ОИК – Момчилград, като правилно и законосъобразно. Моли за решение в този смисъл.

Административният съд, като прецени събраните по делото доказателства и доводите на страните и въз основа на тях извърши проверка на законосъобразността на оспорения административен акт на всички основания по чл.146 от АПК, прие за установено следното:

По допустимостта на жалбата:

Съгласно разпоредбата на чл.459, ал.1 от Изборния кодекс, всеки кандидат за общински съветник или кмет, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати за съответния вид избор, може да обжалват решението на общинската избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите пред съответния административен съд в 7/седем/ - дневен срок от обявяването на решението, като съгласно ал.2 на същия текст, жалбата се подава чрез общинската избирателна комисия в два екземпляра, като трябва да е написана на български език и да съдържа имената и адреса, телефон, факт или електронен адрес.

В случая, жалбата е подадена лично от лице - кандидат за кмет на кметство, а именно – от С.Б.А., който е бил регистриран в ОИК – Момчилград като кандидат, издигнат от ПП „Има такъв народ”, за кмет на кметство – село Равен, община Момчилград. Обжалваното Решение №90-МИ от 30.10.2023 год. на ОИК – Момчилград е било обявено на 28.10.2019 год., а жалбата против него е подадена още на 01.11.2023 год., регистрирана с Вх.№176-МИ в ОИК – Момчилград/л.3/. От това следва, че същата е подадена на 2-ия/втория/ ден след обявяването на решението, по установения ред и в изискуемата се форма. Ето защо съдът счита, че така подадената жалба е допустима - подадена е в срок и от лице, което с оглед на гореизложеното, има право на оспорване, т.е. право на жалба срещу решението на ОИК – Момчилград, с което е обявен избрания за кмет на кметство село Равен, община Момчилград, кандидат.

Съдът, след преценка, поотделно и в тяхната съвкупност, на събраните по делото писмени и гласни доказателства и при съблюдаване на закона, приема за установено от фактическа страна, следното:

По делото не е спорно, че с Решение №22-МИ от 18.09.2023 год. на ОИК – Момчилград/л.37/, Политическа партия „Има такъв народ“, въз основа на подадените заявления с вх.№15/17.09.2023 год. и №16/17.09.2023 год., регистрирани във входящия регистър на партии и коалиции в ОИК – Момчилград, за регистрация на Политическа партия „Има такъв народ“, подписано от Я. С. М. - преупълномощен от Ю. Г. Ч. - Областен координатор за област Кърджали, преупълномощена от Т. Й. Х., пълномощник на С. Т. Т. - председател на Политическа партия „Има такъв народ“, регистрирана в ЦИК с Решение №2388-МИ от 13.09.2023 год. на ЦИК за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 год., с т.2 от решението на ОИК - Момчилград, е регистрирана за участие в изборите за кметове на кметства в община Момчилград на 29 октомври 2023 год., за 8 кметства, вкл. и за кметство село Равен, община Момчилград, с номерация 09 21 61063.

По делото не е спорно, също така, че с Решение №31-МИ от 25.09.2023 год. на ОИК – Момчилград/л.34-л.36/, Политическа партия „Движение за права и свободи“, въз основа на подадените заявления с вх.№1/14.09.2023 год.; №2/14.09.2023 год. и №3/14.09.2023 год., заведени във входящия регистър на партии и коалиции в ОИК – Момчилград, за регистрация на Политическа партия „Движение за права и свободи“, подписани от А. И. О. - председател на Общински съвет на ДПС - Момчилград, преупълномощен от Р. М. М. - председател на Областен съвет на ДПС - Кърджали, упълномощен от М. С. К., последният в качеството му на председател и представляващ партията, регистрирана с Решение №2359-МИ от 12.09.2023 год. на ЦИК за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 год., с т.3 от решението на ОИК - Момчилград, е регистрирана за участие в изборите за кметове на кметства в община Момчилград на 29 октомври 2023 год., за 38 кметства, вкл. и за кметство село Равен, община Момчилград, с номерация 09 21 61063.

По делото не е спорно, на следващо място, че Политическа партия „Има такъв народ”, въз основа на подадено Предложение за регистрация на кандидатска листа за кмет на кметство при произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 год., с Вх.№3 от 26.09.2023 год. на ОИК – Момчилград, подписано от Я. С. М. - преупълномощен от Ю. Г. Ч. - Областен координатор за Област Кърджали, преупълномощена от Т. Й. Х., пълномощник на С. Т. Т. - председател на Политическа партия „Има такъв народ“ и приложеното към него заявление - декларация от кандидат, съгласно чл.414, ал.1, т.3, във вр. с чл.397, ал.1 и чл.413, ал.1, 2, 3 и 4 от Изборния кодекс, от жалбоподателя С.Б.А. от ***, с ЕГН **********, е предложила същия за регистрация като кандидат за кмет на кметство – село Равен, община Момчилград, в изборите на 29 октомври 2023 год.  и че въз основа на тези документи, с Решение №35-МИ от 26.09.2023 год. на ОИК – Момчилград/л.44/, С.Б.А. от ***, с ЕГН **********, е регистриран като кандидат за кмет на кметство – село Равен, община Момчилград, в изборите на 29 октомври 2023 година.

По делото не е спорно, най-сетне, че Политическа партия „Движение за права и свободи“, въз основа на подадено Предложение за регистрация на кандидатска листа за кметове на кметства при произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 год., с Вх.№2 от 25.09.2023 год. на ОИК – Момчилград, подписано от свободи“, подписано от Р. М. М. - председател на Областния съвет на ДПС - Кърджали, упълномощен от М. С. К., последният в качеството му на председател и представляващ партията и приложените към него заявления - декларации от кандидати, съгласно чл.414, ал.1, т.3, във вр. с чл.397, ал.1 и чл.413, ал.1, 2, 3 и 4 от Изборния кодекс, е предложила за регистрация кандидатска листа за кметове на кметства в община Момчилград при произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 год. в община Момчилград, в т.ч. и Р.И.Р. от ***, с ЕГН **********, за регистрация като кандидат за кмет на кметство село Равен, община Момчилград. Въз основа на тези документи, с Решение №31-МИ от 25.09.2023 год. на ОИК – Момчилград/л.31-л.42/, е регистрирана кандидатска листа на Политическа партия „Движение за права и свободи“ за кметове на кметства в община Момчилград при произвеждането па изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 год. в община Момчилград, в 38 кметства, в т.ч., на позиция 27, е регистрирана Р.И.Р. от ***, с ЕГН **********, като кандидат за кмет на кметство – село Равен, община Момчилград, в изборите на 29 октомври 2023 година.

Изборът за кмет на кметство село Равен, община Момчилград, на 29.10.2023 год., е бил произведен в 1/една/ избирателна секция в село Равен, община Момчилград, с номер на избирателната секция №09 21 00 051, видно от представения по делото в оригинал протокол на секционната избирателна комисия, за избиране на кмет на кметство/л.17-л.19/. Изборите са били проведени от 9/девет/-членна секционна избирателна комисия/СИК/, в т.ч. председател, заместник-председател и секретар, съставена от представители на различни партии, като от изявленията на страните по делото става ясно, също така, че село Равен, община Момчилград, е било включено и в обхвата и на назначена подвижна секционна избирателна комисия, с номер на избирателната секция №09 21 00 061, като относно тези обстоятелства, между страните по делото също няма спор.

След произвеждането на избора на 29.10.2023 год., СИК в избирателна секция №09 21 00 051 е установила резултатите от гласуването с хартиени бюлетини за кмет на кметство - село Равен, община Момчилград и ги е вписала в протокола/Приложение №102-МИ-х/ на СИК за избиране на кмет на кметство - село Равен, община Момчилград/с бл.№092161063040001/, представен по делото в оригинал/л.17-л.19/. Видно от вписаните числови данни в Част ІІ, т.8. „Разпределение на гласовете по кандидатски листи от хартиените бюлетини“, на този протокол на СИК е, че разпределението на действителните гласове за двамата кандидати е, както следва: за кандидата на Политическа партия „Има такъв народ” С.Б.А. – 99/деветдесет и девет/ действителни гласове, за кандидата на партия „Движение за права и свободи-ДПС” Р.И.А. – 103/сто и три/ действителни гласове, като в т.9 от Част ІІ на протокола е вписан общ брой на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, коалиции и местни коалиции – 202/двеста и два/, а в Част ІІ, т.6. „Брой на намерените в избирателната кутия недействителни гласове (бюлетини)“ е вписано 6/шест/. Следва да се посочи, че на тези числови данни, вписани в протокола на тази СИК, не са извършвани абсолютно никакви корекции или поправки, като тези числови данни за подадените действителни и недействителни гласове/бюлетини/ напълно съответстват на вписания в Част І, т.3., брой на гласувалите избиратели според положените подписи в избирателния списък (част І и част ІІ), а именно – 208/двеста и осем/ гласували избиратели, т.е. сборът от 202/двеста и два/ действителни гласове и 6/шест/ недействителни, както и напълно съответства на вписания в Част ІІ, т.5. „Брой на намерените в избирателната кутия хартиени бюлетини“ – също 208/двеста и осем/, т.е. този брой съответства на броя на гласувалите избиратели според положените подписи в избирателния списък.  Следва да се отбележи, че на посочените по-горе последни две числови данни е извършена поправка в протокола на СИК, които поправки са приподписани с подписите на шестима от членовете на тази СИК, като според настоящия състав, в тези два случая се касае за очевидни фактически грешки и които поправки са коректни и по никакъв начин не влияят на изборния резултат, получен в тази избирателна секция №09 21 000 51. Независимо от това, съдът намира, че с оглед разпоредбата на чл.459, ал.7 от ИК, не следва да разглежда и обсъжда повече поправките в протокола на тази СИК предвид това, че в жалбата против решението на ОИК – Момчилград няма посочени обстоятелства, респ. няма никакви твърдения за нарушения при попълването на протокола и при поправките на допуснати в него фактически грешки.

Следва също така, да се отбележи, че протоколът на тази СИК в избирателна секция №09 21 00 051 – село Равен, община Момчилград, за избиране на кмет на кметство - село Равен, община Момчилград, е подписан от всички членове на комисията на 29.10.2023 год., без никакви възражения, забележки или особени мнения по чл.441, ал.3 от ИК, както и без протоколи по чл.438, ал.3 от ИК, с описани спорове за действителността или недействителността на гласове/бюлетини/, взети решения по тях и възражения на членовете на комисията по тях, като в съответния раздел от протокола изрично е вписано, че такива „няма“, както и е вписано, че няма постъпили заявления, жалби и възражения след откриване на изборния ден, както и е вписано, че изборите в избирателната секция са били произведени при нормална обстановка.

Въз основа на този протокол на СИК в избирателна секция №09 21 00 051 – село Равен, община Момчилград и на подвижната секционна избирателна комисия, с номер на избирателната секция №09 21 00 061, в обхвата на която попада и село Равен, от ОИК – Момчилград е съставен и Протокол от 29.10.2023 год./Приложение №105-МИ-хм/ за избиране на кмет на кметство - село Равен, община Момчилград/с бл.№0921610631110001/, също представен по делото в оригинал/л.13-л.16/. В този протокол на ОИК – Момчилград е вписан брой на гласувалите избиратели според положените подписи в избирателния списък, включително и подписите в допълнителните страници (под чертата) – 233/двеста тридесет и три/ и брой на избирателите, вписани в допълнителните страници (под чертата) на избирателните списъци в изборния ден – 0/нула/, т.е. следва изводът, че такива избиратели не са били вписвани в тези допълнителни страници (под чертата) на избирателните списъци и съответно, такива избиратели не са гласували на 29.10.2023 год. в тези две избирателни секции, за избор на кмет на кметство село Равен, община Момчилград. В раздел „Съдържание на избирателните кутии с хартиени бюлетини“, в протокола на ОИК - Момчилград е отразено, че броят на намерените в избирателните кутии хартиени бюлетини е 233/двеста тридесет три/, т.е. точно толкова, колкото броят на гласувалите избиратели в тези две избирателни секции според броя на положените подписи в избирателните списъци. В същия протокол е вписан брой на намерените в избирателните кутии недействителни гласове(бюлетини) – 8/осем/ и брой на намерените действителни гласове от хартиени бюлетини с отбелязан вот „Не подкрепям никого“ – 1/един/ глас. В протокола на ОИК – Момчилград от 29.10.2023 год. е вписано и разпределението на получените действителни гласове за всеки от двамата кандидати за кмет на кметство село Равен, община Момчилград, а именно: за кандидата на Политическа партия „Има такъв народ” С.Б.А. – 107/сто и седем/ действителни гласове и за кандидата на партия „Движение за права и свободи-ДПС” Р.И.А. – 117/сто и седемнадесет/ действителни гласове, като е вписан и общият брой на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети – 224/двеста двадесет и четири/. Протоколът на ОИК – Момчилград за избиране на кмет на кметство - село Равен, община Момчилград, е подписан от всички членове на ОИК на 29.10.2023 год., без никакви възражения, забележки или особени мнения. Този общ брой на действителните гласове/бюлетини/ - 224/двеста двадесет и четири/, заедно с броя на недействителните гласове/бюлетини/ - 8/осем/ и на  действителния глас от хартиена бюлетина с отбелязан вот „Не подкрепям никого“ – 1/един/ глас, съответстват на броя на гласувалите избиратели според положените подписи в избирателния списък, включително и подписите в допълнителните страници (под чертата) – 233/двеста тридесет и три/ и на броя на намерените в избирателните кутии хартиени бюлетини - 233/двеста тридесет три/.

Така, в крайна сметка, въз основа на получените данни от протоколите на СИК в избирателна секция №09 21 00 051 и на подвижна СИК за избирателната секция №09 21 00 061, в обхвата на която попада и село Равен, община Момчилград и основание чл.452 от Изборния кодекс, ОИК – Момчилград е издала оспореното в настоящото производство Решение №90-МИ от 30.10.2023 год./л.10/, с което е обявила за избран за кмет на кметство - село Равен, община Момчилград, на първи тур, Р.И.Р., издигната от Политическа партия „Движение за права и свободи”, получила 117/сто и седемнадесет/ действителни гласове, като и в това решение е отразено, че спорове и възражения по взетото решение не е имало, като същото е подписано от всички членове на ОИК - Момчилград.

Следва да се посочи, че отново с оглед разпоредбата на чл.459, ал.7 от ИК, съдът не е изискал от ОИК – Момчилград и не е приобщил по настоящото дело протокола на подвижната СИК за избирателната секция №09 21 00 061, в обхвата на която попада и село Равен, община Момчилград, т.к. в подадената жалба против Решение №90-МИ от 30.10.2023 год. на ОИК – Момчилград не се съдържа никакво твърдение, т.е. не се сочи абсолютно никакво обстоятелство, за допуснато нарушение в тази подвижна СИК, при произведените на 29.10.2023 год., избори за кмет на кметство село Равен, община Момчилград. Дори нещо повече, в самата жалба жалбоподателят С.А. е заявил, че иска „касиране на изборите в секция 09 21 00 051  село Равен, община Момчилград“ и нищо повече.

В съдебно заседание, по направено доказателствено искане от процесуалния представител на жалбоподателя, с оглед твърдяното в жалбата нарушение –отбелязване при броенето на бюлетините, в пет празни бюлетини на знак „Х“ срещу №57, от председателя на СИК, до разпит са допуснати двама свидетели, посочени от жалбоподателя: Т. С. А. от *** и Ю. И. А. от ***, ***.

В показанията си първият от свидетелите - Т. С. А. заявява, че е *** на жалбоподателя С.А. и че е бил член на СИК в село Равен при произведените избори на 29.10.2023 год., като представител на партия „Има такъв народ. Заявява, че по време на изборите, вечерта, когато брояли бюлетините, той бил на другия край на масата и един от членовете на комисията видял как председателят драска №57 в празните бюлетини за избор на кмет на селото. Свидетелят не твърди той самият да е видял това, тъй като в този момент броял бюлетини и бил на другия ъгъл на масата. В показанията си посочва, че през изборния ден е нямало жалби, а си правели само закачки, снимки. Заявява, че изборите за кмет на село Равен ги спечелили тези, които били бабаити. На поставен му въпрос отговаря, че не е участвал при предаване на изборните книжа и протокола в ОИК – Момчилград и че в общинската комисия в Момчилград не е ходил. Заявява в показанията си, че лицето, което е видяло председателят на СИК да попълва празни бюлетини, се казва Ю. И. и е пред залата. На въпрос дали знае, колко бюлетини е отбелязал, свидетелят А. отговаря, че Ю. казал, че е видял само една бюлетина, но колко са задраскани, свидетелят заявява, че не знае. Отново сочи, че в същия момент е броял бюлетини и като Ю. казал това, той скочил, дори и полицаят влязъл вътре. На друг въпрос - знае ли дали председателят на СИК е бил сам, когато е задрасквал бюлетини, свидетелят Т. А. отговаря, че вътре били 10-15 човека, както и заявява, че председателят на СИК го попълвал протокола на СИК. На въпрос, дали е имал някакви възражения, свидетелят заявява, че в този момент е бил ядосан и всичко забравил, иначе щял да изкара бюлетината невалидна, но срокът минал. На въпрос, дали всички доброволно са подписали протокола, свидетелят Т. А. отговаря, че „Щеш-не щеш, подписваш.“.

В показанията си другият от свидетелите - Ю. И. А. заявява, че е *** на жалбоподателя С.А. и че е бил член на СИК в село Равен при произведените избори на 29.10.2023 год., но не може да каже от коя партия е бил предложен и не си спомня. В показанията си сочи, че от начало изборният ден преминавал нормално, нямало нищо, но накрая, вечерта към 8 часа, изсипали всички бюлетини в средата на масата, която била дълга. Заявява, че председателят имал чернови лист и седял, а свидетелят бил по-настрани, но бил плътно до него. Заявява също, че другите членове брояли бюлетините, но при него имало по-малко бюлетини за броене и по едно време видял, че до председателя има едни бюлетини и той зачерта №57. Свидетелят Ю. А. сочи, че е видял само, че една бюлетина зачерта, повече не видял и му казал: „Господине, какво правите, грешки ли правите?“, но той мълчал и нищо не му казал. Според свидетеля Ю. А., това го чули всичките 8-9 човека и разбрали, че става грешка, някои се обадили, а други се уплашили. Свидетелят заявява, че друго не може да каже, като отново твърди, че бил плътно до председателя, а той бил седнал. Заявява, че имал свободно време и го гледах, а той само пишел - първо на черновата, а после в протокола и че това стана след 8 часа вечерта. Заявява, че в секцията нямало камера и ако имало, щяло да се види всичко. На поставен му въпрос, председателят на секцията на протокола ли е драскал или на бюлетини, свидетелят А. отговаря, че на бюлетини. На поставен му въпрос, дали е видял, на какви бюлетини е драскал – за кмет на село Равен или за кмет на общината, свидетелят отговаря, че е бил задраскал №57, но не видял на каква бюлетина. Заявява също, че не е присъствал при предаване на изборните материали в ОИК – Момчилград и не е ходил в Момчилград. На поставен му въпрос, дали в края на изборния ден е имало посочени възражения от някои от членовете на СИК при попълването на протокола, свидетелят Ю. А. отговаря, че е нямало, нямало и жалби, изборният ден минал спокойно, даже през деня излизали навън да пушат. Допълва, че имало един човек, който влязъл с придружител и той го попитал, защо влиза с придружител, но му казали, че са се обадили в Момчилград и председателят на ОИК – Г., е разрешил.

В съдебно заседание е направено и искане от процесуалния представител на жалбоподателя, на основание чл.193, ал.1 от ГПК и на основание чл.204 от ГПК, да бъде открито производство по оспорване истинността на протоколите от СИК №051 и СИК №061 и да бъде извършено повторно преброяване на бюлетините - действителни, недействителни и общия им брой. С протоколно определение на съда от 09.11.2023 год. и след като е съобразил разпоредбата на чл.459, ал.7 от ИК, съдът е оставил това искане без уважение, тъй като след като се е запознал със съдържанието на жалбата и посочените в нея обстоятелства е намерил, че в същата не се съдържат каквито и да е аргументи, доводи или твърдения, за допуснати нарушения при преброяването или отчитането на подадените действителни и недействителни бюлетини за избор на кмет на кметство – село Равен, община Момчилград, от секционната избирателна комисия в избирателна секция №09 21 00051 – село Равен, община Момчилград, респ. за неправилно отчитане на подадените действителни и недействителни гласова за избор на кмет на кметство – село Равен, община Момчилград, като такива твърдения няма по отношение и на подвижната избирателна секция, в обхвата на която попада и село Равен, община Момчилград. Следва да се конкретизира, че в жалбата не се съдържат твърдения за наличие на действителни гласове, подадени за жалбоподателя – С.Б.А., като кандидат за кмет на кметство село Равен, община Момчилград, които да са били отчетени от СИК неправилно - като недействителни гласове или да са били отчетени като такива действителни гласове, но в полза на другия кандидат. В жалбата няма доводи или твърдения и в обратния смисъл, а именно - недействителни гласове, подадени за другия кандидат – Р.И.Р., неправилно да са били отчетени от СИК като действителни такива, в полза на този кандидат.

При това положение, предвид изложеното по-горе, съдът е приел, че направеното едва в съдебно заседание искане, за повторно преброяване на бюлетините от проведения на 29.10.2023 год. избор за кмет на кметство село Равен, община Момчилград, е недопустимо и следва да бъде оставено без уважение, т.к. и с това доказателствено искане по един недопустим начин се сочат изцяло нови обстоятелства, т.е. навеждат се изцяло нови и несвоевременно направени в жалбата твърдения, за допуснати нарушения при проведените на 29.10.2023 год. избори за кмет на кметство – село Равен, община Момчилград, които нови обстоятелства, по силата на цитираната норма на чл.459, ал.7 от Изборния кодекс, съдът не следва да разглежда в настоящото производство.

Тук е мястото отново да се посочи, настоящият съдебен състав се е съобразил с императивното изискване на чл.459, ал.7 от ИК, по силата на която норма, в процеса по обжалване на резултатите от изборите съдът се произнася по законосъобразността на решението на общинската избирателна комисия, като разглежда само обстоятелствата, посочени в жалбата, подадена в срока по чл.459, ал.1 от ИК, с оглед на което съдът не е длъжен да извършва цялостна ревизия на изборния процес, а да провери дали посочените в жалбата нарушения са допуснати и ако са, дали тези нарушения са толкова съществени, че да доведат до различен от установения в атакуваното решение на Общинската избирателна комисия изборен резултат.

Други доказателства от страните по делото не са представени и съответно, и други доказателствени искания не са направени, включително и от жалбоподателя.

От правна страна, както бе посочено и по-горе в мотивите към настоящото решение, съдът намира жалбата за процесуално допустима, подадена в законоустановения срок по чл.459, ал.1 от Изборния кодекс, от легитимирана страна и при наличието на правен интерес, но преценена по същество, съдът намира същата ЗА НЕОСНОВАТЕЛНА, по следните съображения:

В настоящото производство съдът следва да извърши преценка на изложените в жалбата оплаквания, така, както са конкретизирани от страната и това е така, тъй като производството по чл.459 от Изборния кодекс, което се развива по жалба срещу определяне на изборен резултат, има контролно-отменителен характер, за разлика от производствата, водени по общия ред на АПК. Иначе казано, съдът в настоящият съдебен състав няма задължение да извърши преценка по законосъобразност изцяло на произведените избори за избиране на кмет на кметство - село Равен, община Момчилград, на 29.10.2023 год., а е длъжен да извърши проверка на наведените в жалбата оплаквания за допуснати нарушения на избирателния процес и с оглед на тази проверка да прецени - нарушен ли е вотът на избирателите, а оттам - и налице ли са основания за обявяване на изборния резултат за недействителен.

Във връзка с посоченото по-горе следва задължително да се има предвид Решение №13 от 28.11.2013 год. по конституционно дело №14/2013 год. на Конституционния съд на Република България, в което изрично е посочено, че за да бъдат обявени изборите за незаконни, следва кумулативно да са установени две предпоставки: съществени, особено тежки нарушения на изборния процес, относими към основополагащите демократични конституционни принципи на избирателното право - общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване, както и тежестта на тези нарушения да е от такова естество, че да е невъзможно да се установи действителната воля на избирателите.

В настоящия случай съдът намира, че твърденията, респ. оплакванията, инвокирани в жалбата, са напълно неоснователни и недоказани. Така, категорично недоказано остава основното оплакване, т.е. основното обстоятелство, посочено в жалбата, а именно – че председателят на секционната избирателна комисия в тази избирателна секция в село Равен, община Момчилград - Ш. Ш. Х., в качеството му на длъжностно лице, собственоръчно бил отбелязал знак „X“ на №57 на 5 празни бюлетини, като по този начин променил изборния резултат в полза на кандидата за кмет на ПП „Движение за права и свободи“. Допуснатите до разпит двама свидетели, и двамата роднини на жалбоподателя, по никакъв начин не установяват и не доказват това твърдение, направено в жалбата.  От показанията им става ясно, че свидетелят Т. А. бил чул по време на броенето, от свидетеля Ю. А., че председателят на комисията драскал №57 в бюлетините, но категорично не е видял и не е възприел непосредствено такива действия от страна на председателя. От показанията на другия свидетел Ю. А. става ясно, че е видял председателя на секционната комисия да зачертава на само една бюлетина срещу №57 и е категоричен, че повече не е видял, като освен това, този свидетел по никакъв начин не можа да потвърди пред съда, дали става въпрос за една бюлетина за избор на кмет на кметство, за избор на кмет на община или за избор на общински съветници, при положение, че в този ден са се произвеждали и трите вида избор и съответно, на масата на секционната комисия е имало и от трите вида бюлетини. Отделно от това, нито един от тези двама свидетели, а и никой друг от членовете на тази секционна комисия, не е вписал възражение или особено мнение в протокола на комисията, което да е свързано или да касае така твърдяното нарушение.

По тези съображения, съдът намира това оплакване, т.е. това твърдение в жалбата, за напълно недоказано и съответно - за напълно неоснователно.

По отношение оплакването за липса на видеозаснемане в тази избирателна секция №09 21 00 051 в село Равен, община Момчилград, съдът намира нужно да посочи следното:

Съгласно разпоредбата на чл.431, изр.1/първо/ от ИК, при отваряне на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети съгласно чл.117, ал.6 и чл.124, ал.1, наблюдатели – при спазване изискването на чл.114, ал.2, по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване, като им се осигурява пряка видимост, включително чрез видеозаснемане или видеоизлъчване в реално време при спазване изискванията за защита на личните данни, при преброяване на гласовете. От анализа на тази норма следва, че видеозаснемането или видеоизлъчването в реално време има за цел единствено да осигури пряката видимост на изброените в тази норма лица, които имат някое от посочените в нея качества, ако такива разбира се присъстват в съответната избирателна секция, но видеозаснемането или видеоизлъчването нямат никакво пряко отношение към отчитането на подадените гласове и съответно, към установяването на изборните резултати. Тук е мястото да се посочи, че на страница 1/първа/ от Протокола на секционната избирателна комисия №09 21 00 051 в село Равен, община Момчилград, за избиране на кмет на кметство, в графата, в която е отпечатано „При отваряне на избирателните кутии и при установяването на резултатите от гласуването присъстваха следните лица, извън членовете на СИК“, не е вписано нито едно лице със съответно качество, посочено в чл.431, изр.1/първо/ от ИК, т.е. в избирателната секция не е присъствало лице, на което да се осигури пряка видимост, включително чрез видеозаснемане или видеоизлъчване в реално време.

Така, според настоящия съдебен състав, в случая дори и да се приеме, че в тази избирателна секция №09 21 00 051 в село Равен, община Момчилград, не е имало видеозаснемане, то това нарушение по никакъв начин не може да се квалифицира като такова, което да е съществено, особено тежко нарушение на изборния процес, относимо към основополагащите демократични конституционни принципи на избирателното право - общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване, нито пък тежестта на това нарушение е от такова естество, че да е невъзможно да се установи действителната воля на избирателите. Казано по друг начин, това нарушение не е такова, което да съответства, т.е. да изпълнява кумулативно критериите, дадени в цитираното по-горе Решение №13 от 28.11.2013 год. по конституционно дело №14/2013 год. на Конституционния съд на Република България, за да се приеме, че поради допускането му, може да бъде обявен за незаконен изборът за кмет на кметство село Равен, община Момчилград.

Така, предвид установените резултати от проведеното гласуване на 29.10.2023 год. за избор на кмет на кметство – село Равен, община Момчилград, в избирателна секция №09 21 00 051 в село Равен, община Момчилград и подвижната избирателна секция №09 21 00 061, в обхвата на която попада и селоРавен, община Момчилград, в посочения по-горе Протокол от 29.10.2023 год. на ОИК – Момчилград са вписани получените крайни резултати, а именно: подадени действителни бюлетини/гласове/ за кандидата на Политическа партия „Има такъв народ“ – жалбоподателя С.Б.А. – 107/сто и седем/ действителни бюлетини/гласове/ и подадени действителни бюлетини/гласове/ за кандидата на Политическа партия „Движение за права и свободи - ДПС” - Р.И.Р.110/сто и десет/ действителни бюлетини/гласове/; при 1/една/ подадена действителна бюлетина с отбелязан вот „Не подкрепям никого” и подадени 8/осем/ броя недействителни бюлетини.

Предвид тези резултати от гласуването, обжалваното Решение №90-МИ от 30.10.2023 год. на ОИК – Момчилград се явява издадено при правилно приложение на нормата на чл.452, ал.3 от Изборния кодекс, съгласно която, избран за кмет е кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове. В настоящия случай, действителните гласове за избор на кмет на кметство – село Равен, община Момчилград, са били общо 224/двеста двадесет и четири/, като кандидатът, издигнат от политическа партия „Движение за права и свободи - ДПС” – Р.И.Р., е получила 117/сто и седемнадесет/ от тези действителни гласове, т.е. повече от половината от тях, поради което и правилно, в съответствие с посочената норма на чл.452, ал.3 от Изборния кодекс, е обявена за избрана, на първи тур, за кмет на кметство - село Равен, община Момчилград, област Кърджали. Жалбоподателят С.Б.А., като кандидат, издигнат от Политическа партия „Има такъв народ” като кандидат за кмет на кметство село Равен, община Момчилград, е получил 107/сто и седем/ действителни гласове.

При това положение и предвид всичко изложено по-горе съдът намира, че подадената жалба от С.Б.А. от ***, в качеството му на кандидат за кмет на кметство село Равен, община Момчилград, на проведените на 29.10.2023 год. избори за общински съветници и кметове, е неоснователна и недоказана, както и намира, че обжалваното Решение №90-МИ от 30.10.2023 год. на Общинска избирателна комисия – Момчилград, с което е обявен за избран, на първи тур, за кмет на кметство - село Равен, община Момчилград, област Кърджали, на проведените на 29.10.2023 год. избори за общински съветници и кметове, кандидатът Р.И.Р., издигната от Политическа партия „Движение за права и свободи-ДПС”, отразява правилно получения изборен резултат от произведените избори за кмет на това кметство, поради което същото се явява правилно и законосъобразно и като такова, следва същото с решението по настоящото дело, да бъде потвърдено.

Съдът не следва да се произнася по въпроса за деловодните разноски, тъй като присъждането на такива не е претендирано от никоя от страните.

Мотивиран от гореизложеното и на основание чл.459, ал.10, предл.І/първо/ от Изборния кодекс, Кърджалийският административен съд

 

Р      Е      Ш      И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение №90-МИ от 30.10.2023 год. на Общинска избирателна комисия/ОИК/ - Момчилград, с което решение, на основание чл.452 от ИК и въз основа на получените данни от протоколите на секционните избирателни комисии/СИК/, е обявена за избрана, на първи тур, за кмет на кметство - село Равен, община Момчилград, област Кърджали – Р.И.Р., с ЕГН **********, издигната от Политическа партия „Движение за права и свободи - ДПС”, получила 117/сто и седемнадесет/ действителни гласове.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд на Република България, чрез Административен съд – Кърджали, в 7/седем/-дневен срок от обявяването му, съгласно  чл.459, ал.8 от Изборния кодекс.

Препис от решението, на основание чл.138, ал.3, във връзка с чл.137, ал.1 от АПК, незабавно да се връчи или изпрати на страните по делото.   

 

 

 

 

                                                    С Ъ Д И Я: