Решение по дело №1241/2019 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 622
Дата: 21 май 2019 г. (в сила от 21 юни 2019 г.)
Съдия: Анатоли Йорданов Бобоков
Дело: 20192120201241
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 20 март 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

622                                                   21.05.2019 год.                                             гр.Бургас

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Бургаският районен съд                                                         17-ти наказателен състав   

на двадесет и втори април                                        две хиляди и деветнадесета година

в открито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:  АНАТОЛИ БОБОКОВ

при секретаря Д.М., като разгледа докладваното от съдия Бобоков НАХД № 1241 по описа за 2019 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по жалба от ***, ЕИК ***, срещу Наказателно постановление (НП) № 376850-F408359 от 14.11.2018 г., издадено от Директор на дирекция „Обслужване” при ТД на НАП, гр. Бургас, с което на основание чл. 181 ал.1 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), на жалбоподателя е наложено административно наказание – „имуществена санкция” в размер на 500,00 лева, за нарушение на чл. 125, ал. 5 от ЗДДС.

С жалбата се изразява недоволство от атакуваното НП, като се излагат доводи за допуснато нарушение на процесуалните правила.

В съдебно заседание жалбоподателя, редовно уведомено, изпрати представител, който поддържа жалбата и моли за отмяна на НП.

Процесуалният представител на ответната страна - ТД на НАП, гр. Бургас оспорва жалбата и моли съда да постанови решение, с което да потвърди обжалваното постановление.

Жалбата изхожда от лице, което е легитимирано да оспори пред съда законосъобразността на горепосоченото НП. Същата е подадена в законоустановения срок, предвиден в чл. 59, ал. 2 от ЗАНН, и съдържа необходимите реквизити. Предвид на това съдът намира жалбата за процесуално допустима.

Бургаският районен съд, след анализ на всички събрани по делото доказателства и като съобрази закона, намира за установено от фактическа страна следното:

По повод извършена служебна проверка св.И. – „инспектор по приходите” в ТД на НАП, гр. Бургас, констатирала, че жалбоподателя в качеството си на регистрирано по ЗДДС лице не е подало в законоустановения срок, а именно до 14.07.2018 г. справка-декларация вкл. на магнтен или оптичен носител за месец юни 2018 г.

До ET е изпратена покана за явяване в ТД на НАП Бургас за подаване на справка декларация и за съставяне на АУАН, като по делото липсват данни въпросната покана да е била получена от жалбоподателя или от упълномощено лице. Тъй като в указания с поканата срок представител на ЕТ не се явил, на 17.9.2018 г. е съставен АУАН за нарушение на чл. 125, ал. 5 от ЗДДС при условията на чл. 40, ал. 2 от ЗАНН – в отсъствието на нарушителя.

Въз основа на издадения АУАН, било издадено и атакуваното в настоящото производство наказателно постановление, с което на основание чл. 181 от ЗДДС, на дружеството-жалбоподател е наложено административно наказание – „имуществена санкция” в размер на 500,00 лева, за нарушение на чл. 125, ал. 5 от ЗДДС.

По делото е разпитана в качеството на свидетел актосъставителя, като показанията й кореспондират с констатациите обективирани в акта и в обстоятелствената част на наказателното постановление.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на гласните доказателствени средства – показанията на свидетелката Павлова-Стоянова, както и от приложените по делото писмени доказателствена. 

Съдът, с оглед установената фактическа обстановка и съобразно възраженията и доводите на жалбоподателя, както и като съобрази задължението си да проверява изцяло законосъобразността на наказателното постановление, независимо от основанията, посочени от страните, установи от правна страна следното:

В процесния случай в хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, гарантиращи правото на защита на нарушителя.

На първо място, е налице нарушение на разпоредбите на чл. 40, ал. 1 и ал. 2 от ЗАНН, тъй като се е пристъпило към съставяне на АУАН в отсъствие на нарушителя, без той да е надлежно поканен да участва при извършването на това действие. В тази връзка следва да се посочи, че по делото действително e наличнa покана до жалбоподателя, както се твърди, че е изпратена по електронна поща. Няма обаче доказателства, от които да е видно, че тази покана е получена от жалбоподателя, и че той е бил уведомен за започналото производство. Липсват доказателства за извършено щателно издирване, поради което неправилно се е пристъпило към съставяне на АУАН в отсъствието на нарушителя. Щателното издирване предполага предприемане на множество активни действия и то в продължителен период от време, включително чрез използване съдействие от страна органите на МВР и общината по адреса на управление на ЕТ. По делото обаче липсват данни да са извършени други действия, с оглед осигуряване участието на нарушителя в административнонаказателното производство. По делото изобщо липсват доказателства за времетраенето на въпросното издирване и способите, приложени от административния орган за същото. Това налага отмяна на атакуваното НП на процесуално основание, без да се излагат съображения по същество.

Мотивиран от горното и на основание чл. 63, ал. 1, изр. 1, пр. 3 от ЗАНН, Бургаският районен съд

   

      Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление (НП) № 376850-F408359 от 14.11.2018 г., издадено от Директор на дирекция „Обслужване” при ТД на НАП, гр. Бургас, с което на основание чл. 181 ал.1 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), на ***, ЕИК *** е наложено административно наказание – „имуществена санкция” в размер на 500,00 лева, за нарушение на чл. 125, ал. 5 от ЗДДС.

Решението може да се обжалва по касационен ред пред Административен съд-Бургас в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: А. Бобоков

Вярно с оригинала: М.Р.