Решение по дело №1948/2020 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 260174
Дата: 2 декември 2020 г. (в сила от 2 март 2021 г.)
Съдия: Радостина Ташева Гергичанова
Дело: 20204430201948
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 29 септември 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

                                             02.12.2020г.

 

номер ..................                                                       град ПЛЕВЕН

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Плевенски районен съд

на пети ноември

Четиринадесети наказателен състав

година 2020

В публично заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАДОСТИНА ГЕРГИЧАНОВА

Секретар: МАРИЯНА КОЛЕВА

Като разгледа докладваното от съдия ГЕРГИЧАНОВА НАХД № 1948 по описа за 2020 година и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното: 

 

ПРОИЗВОДСТВОТО е по реда на чл. 59 ал. І от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 20-0938-002022 от 01.07.2020г. на  Началник сектор към ОДМВР-Плевен, Сектор „ПП“-Плевен, с което на Д.Б.К. *** на основание чл. 638, ал. 3 от КЗ е наложено административно наказание – глоба в размер на 400,00 лева за това, че на 05.05.2020 година около 12:25 часа на общински път PUN 1151/2-35 /Плевен-Ясен/, III-3005 до *** /***/ с посока на движение – с. Ясен, като водач управлявала товарен автомобил „Шкода Фабия“ с рег. № *** – собственост на „***“ ЕООД  без за моторното превозно средство да е бил сключен валиден договор за застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ към датата и часа на проверката – нарушение по чл. 638, ал.3 от КЗ.   

 Недоволна от така наложеното административно наказание е останала жалбоподателката, която в срока по чл. 59 от ЗАНН, чрез пълномощника си – адв. А.С.. от *** е подала жалба до Районен съд  Плевен, с която моли съда да отмени по реда на чл. 63 от ЗАНН наказателното постановление № 20-0938-002022 от 01.07.2020г. на  Началник сектор към ОДМВР-Плевен, Сектор „ПП“-Плевен.  В жалбата се твърди, че обжалваното наказателно постановление е неправилно и незаконосъобразно. В съдебно заседание, жалбоподателката не се явява. Представлява се от пълномощника си – адв. С., която взема стнаовище, че в хода на административно-наказателното производство пред наказващия орган са допуснати процесуални нарушения, които предпоставет отмяната на обжалваното наказателно постановление. Като такива посочва неправилно изписване на ЕГН на нарушителя в АУАН и в НП и на регистрационния номер на автомобила. Твръди също така, че в КЗ не съществува разпоредба – чл. 638, ал.3, под чиято отговроност е подведена жалбоподателката. Моли съда да постанови решение, с което да отмени като незаконосъобразно Наказателното постановление № 20-0938-002022 от 01.07.2020г. на  Началник сектор към ОДМВР-Плевен, Сектор „ПП“-Плевен. 

Ответната страна не се представвява в съдебно заседание.  

Съдът, като прецени събраните в хода на производството писмени и гласни доказателства, намира за установено следното от фактическа и правна страна:    

ЖАЛБАТА  е подадена в рамките на преклузивния срок по чл. 59 ал. 2 от ЗАНН, в този смисъл се явява ДОПУСТИМА и следва да бъде разгледана по същество.

По ОСНОВАТЕЛНОСТТА на жалбата съдът съобрази следното:

Административно-наказателното производство е започнало със съставяне на АУАН №208379 от 05.05.2020 година против Д.Б.К. с ЕГН ********** *** за това, че на 05.05.2020 година около 12:25 часа на общински път PUN 1151/2-35 /Плевен-Ясен/, III-3005 до *** /***/ с посока на движение – с. Ясен, като водач управлявала товарен автомобил „Шкода Фабия“ с рег. № *** – собственост на „***“ ЕООД  без за моторното превозно средство да е бил сключен валиден договор за застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ към датата и часа на проверката. Като нарушена е посочена разпоредбата на 638, ал.3 от КЗ.  

 Описаната в АУАН фактическа обстановка възпроизведена в обжалваното наказателно постановление, с което на Д.Б.К. с ЕГН ********** *** на основание чл. 638, ал. 3 от КЗ е наложено административно наказание – глоба в размер на 400,00 лева за извършено на 05.05.2020 година нарушение по чл. 638, ал.3 от КЗ.  

Описаната в АУАН и в НП фактическа обстановка се потвърждава от анализа на ангажираните в хода на проведеното съдебно следствие гласни доказателства чрез разпит на актосъставителя М.Г.Г. и свидетеля Н.З.И., чиито показания съдът приема с доверие като логични, обективни и взаимно допълващи се. Двамата възпроизвеждат свои преки и непосредствени впечатления относно релевантните по делото факти, като категорино и единодушно заявяват, че жалбподателката е управлявала описаното МПС без за същото да е бил сключен валиден договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ към момента на проверката. Показанията им кореспондират с приобщените към доказателствената съвкупност по делото по реда на чл. 283 от НПК писмени докзателства, а именно: акт за установяване на административно нарушение Серия GA № 208379/05.05.2020 г., копие от застрахователна полица за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите № ***/05.05.2020 г., писмо рег. № 316р-23484/23.07.2020 г. ведно с наказателно постановление № 20-0938-002022/01.07.2020 г., заверено копие от заповед рег. № 316з-686/28.02.2020 г., справка за нарушител/водач към доказателствата по делото.  

При тази установеност на фактите, съдът намери, че при съставянето на АУАН и НП не са допуснати процесуални нарушения, които да са съществени и поради това да ограничават правото на защита на жалбоподателката, респ. да предпоставят отмяната на обжалваното наказателно постановление. Допуснатата грешка в една цифрите на ЕГН на К. представлява техническа грешка, доколкото всички други данни за лицето съответстват на тези от личната й карта. Видно от разпоредбата на чл.8, ал.1 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) ЕГН е само един от белезите, индивидуализиращи физическите лица, поради което посочването на ЕГН със сгрешена цифра не означава несъмнено, че лицето, което е индивидуализирано чрез него е различно от това лице, установено от наказващия орган като извършител на нарушението, при положение, че има съвпадение на всички останали индивидуализиращи признаци. Не без значение е и фактът че жалбоподателката е присъствала при съставянето на акта и е подписала същия без да изложи възражения в тази насока, т.е. не е налице основание за отмяна на наказателното постановление само на това основание. / в този смисъл е и установената съдебна практика – Решение №77/19.02.2019г. по КАНД № 1087 по описа за 2018 г. на Административен съд – Плевен/.  Съдът не констатира несъответствие при изписване на регистрационния номер на процесния автомобил. Както в АУАН, така и в НП е посочен рег. номер - ***, който съответства и на вписания регистрационен номер на процесното МПС в приложеното като доказателство по делото /стр. 6/ копие от застрахователна полица за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите № ***/05.05.2020 година. Неоснователно е и възражението за некоректно посочена като нарушена разпоредба – чл. 638, ал.3 от КЗ.

Фактическата обстановка, изложена в АУАН, изцяло кореспондира на тази посочена в НП. Както в АУАН, така и в НП подробно са изброени обективните признаци на извършеното нарушение и нарушените правни норми. Посочени са всички правно релевантни обстоятелства във връзка с извършеното нарушение - време, място на извършване, субект на нарушението, съставомерни признаци от обективна страна - управление на автомобил, който не е собственост на водача и липса на сключен и действащ към момента на проверката договор за застраховка гражданска отговорност.

От доказателствения материал по делото съдът намира за безспорно и категорично установено нарушението от страна на Д.Б.К. на разпоредбата на чл.638, ал.3 от КЗ, която предвижда отговорност за лице,  което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Нормата предписва правило за поведение на определени субекти - адресати на разпоредбата, а именно водачи на МПС, което не е тяхна собственост. В конкретния случай не се спори, а и се установява от писмените доказателства по делото, че жалбоподателката К. не е собственик на управлявания от нея лек автомобил. Обект на застраховане по задължителната застраховка е гражданската отговорност на застрахованите физически и юридически лица за причинените от тях на трети лица имуществени и неимуществени вреди, свързани с притежаването и/или използването на моторни превозни средства, за които застрахованите отговарят съгласно българското законодателство или законодателството на държавата, в която е настъпила вредата, като застраховани лица са собственикът на МПС, за което е налице валидно сключен застрахователен договор, както и всяко лице, което ползва МПС на законно основание. Също безспорно е доказано, че в момента на управление на автомобила санкционираното лице не е имало сключен и действащ договор за задължителна застраховка „ГО“ на автомобилистите, което като водач е длъжно да има съгласно чл.638, ал.3 КЗ. В тази връзка К. не е представила доказателства за наличие на „ГО” на процесния автомобил /към 05.05.2020г. около 12:25 часа/  нито в момента на проверката, нито в хода на настоящото производство. С оглед изложеното, съдът намира, че Д.Б.К. е осъществила от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл.638, ал.3 КЗ /като неоснователно се явява и възражението за несъществуването на посочената правна норма/, тъй като на процесната дата като водач на МПС, чужда собственост, е управлявала същото, във връзка с чието притежаване и използване е нямала сключен и действащ договор за задължителна застраховка „ГО“ на автомобилистите.

Правилно и законосъобразно е преценено, че не са налице основания случаят да бъде определен като маловажен по смисъла на чл.28  от ЗАНН, защото не касае деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с други подобни случаи.  

Съобразно разпоредбата на чл.638, ал.3 от КЗ „Лице, което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, се наказва с глоба от 400 лв.”, т.е. посочената норма представлява сложен фактически състав, съдържащ както правилото за поведение, така и санкцията за нарушаването му. В този смисъл законосъобразно е била определена санкцията, а именно глоба, чийто размер е законодателно фиксиран и поради това нито съдът, нито наказващият орган биха могли да го изменят.

 Предвид изложеното, съдът намира, че жалбата е неоснователна, поради което Наказателно постановление   следва да бъде потвърдено като законосъобразно.   

 По изложените съображения, Съдът

 

 

Р   Е   Ш   И:

 

ПОТВЪРЖДАВА КАТО ЗАКОНОСЪОБРАЗНО на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН Наказателно постановление № 20-0938-002022 от 01.07.2020г. на  Началник сектор към ОДМВР-Плевен, Сектор „ПП“-Плевен, с което на Д.Б.К. *** на основание чл. 638, ал. 3 от КЗ е наложено административно наказание – глоба в размер на 400,00 лева за извършено на 05.05.2020 година около 12:25 часа нарушение по чл. 638, ал.3 от КЗ.  

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Административен съд – Плевен в 14 дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: