Споразумение по дело №4707/2020 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 260140
Дата: 26 ноември 2020 г. (в сила от 26 ноември 2020 г.)
Съдия: Анатоли Йорданов Бобоков
Дело: 20202120204707
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 5 ноември 2020 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

26.11.2020 година

гр. БУРГАС

Бургаският районен съд

ХVІІ-ти наказателен състав

На двадесет и шести ноември

две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНАТОЛИ БОБОКОВ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

          

 

Секретар: Д. Михайлова

Прокурор: Надя Митева

Сложи за разглеждане докладваното от съдията Бобоков

Наказателно ОХ дело № 4707 по описа за 2020 година

На именното повикване в 10.15 часа се явиха:

Подсъдимият П.А.К., редовно призован, се явява лично.

Явява се адв. Г.К.,  упълномощен защитник на подсъдимия.

За Районна прокуратура Бургас, редовно призовани, се явява прокурор Надя Митева.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ К.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ, като взе предвид становищата на страните по хода на делото и липсата на процесуални пречки

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРОКУРОРЪТ:  Представям справка от Сектор „Пътна полиция“, ОД МВР Бургас, видно от която процесният мотопед е МПС съгласно ЗДвП. Поддържам представеното в предходно съдебно заседание споразумение,  моля да одобрите същото като непротиворечащо на закона и морала.

АДВ. К.: Запозната съм с представената справка. Поддържам представеното споразумението, моля да го одобрите като непротиворечащо на закона и морала.

 ПОДСЪДИМИЯТ К.: Моля да одобрите така постигнатото споразумение. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Признавам фактическата обстановка и не я оспорвам. Разбирам последиците от споразумението, че същото има значение на влязла в сила присъда. Съгласен съм със споразумението и доброволно съм го подписал.

 

Предвид становищата на страните и на основание чл. 382, ал. 6 НПК, съдът                  

О П Р Е Д Е Л И:

 

                  ПРИЕМА представената справка Сектор „Пътна полиция“, ОД МВР Бургас.

ВПИСВА в протокола съдържанието на окончателното споразумение, постигнато между Районна прокуратура гр. Бургас, защитника на подсъдимия и подсъдимия К., съгласно което:

        1. Подсъдимият П.А.К. - роден на ***г.  в гр. София, българин, български гражданин, с адрес:***, неосъждан, ЕГН **********, се ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 27.10.2020г., в гр. Бургас, кв. „Лозово“ по ул. *** до *** в посока ул.***, управлявал моторно превозно средство - мотопед марка и модел *** с рама № ***, след употреба на наркотични вещества - канабис, установено с техническо средство “Дрегер Дръг Тест 5000” /Dreger Drug Test 5000/, с фабр. № ARLB - 0021, проба № 80/28.10.2020г. - престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

     2. Деянието по т.1. е извършено от подсъдимия виновно, при форма на вината „пряк умисъл” по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК.

                3. За посоченото в т. 1. престъпление на основание чл. 343б, ал.3 НК, вр. чл. 55, ал.1, т.1 и ал.2 НК на подсъдимия П.А.К., ЕГН **********, да се наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, което на основание чл. 66, ал.1 от НК да бъде отложено за изпитателен срок от три години, както и кумулативно предвиденото наказание ГЛОБА в размер на 300 лв. /триста лева/.

                 На основание чл. 343г, вр. чл. 343б,  ал. 3, вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК на подсъдимия П.А.К., ЕГН **********, не следва да се налага наказание „лишаване от право да управлява МПС”, тъй като същият е неправоспособен водач.

4. С престъплението няма причинени имуществени вреди.

5. Вещественото доказателство -  1 бр. тест касета за техническо средство Дръг тест 5000, с проба 80, с която е тестван обвиняемия К. /протокол за ВД № 259/2020 г. на БРП/,  да остане приложена по делото.

6. По делото няма направени разноски.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

         ПРОКУРОР:                                             

                    / Н. Митева/                             

 

            ЗАЩИТНИК:                                  ПОДСЪДИМ:

            /адв.  Г. К. /                            /П.А.К./

 

 

ПОДСЪДИМИЯТ К.: Заявявам, че съм съгласен с така постигнатото споразумение и доброволно съм го подписал. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред. Разбирам последиците от споразумението, че същото има значение на влязла в сила присъда

                                                   ПОДСЪДИМ:

    / П.А.К. /

 

СЪДЪТ по предложеното от страните споразумение намира, че то следва да бъде одобрено:

Престъплението, предмет на споразумението, не е от престъпленията, визирани в чл.381, ал.2 от НПК, по които не се допуска споразумение; споразумението съдържа всички необходими по чл.381, ал.5 НПК реквизити; с престъплението няма причинени съставомерни имуществени вреди; подсъдимият е изразил съгласие със споразумението и е декларирал, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред, съгласно разпоредбата на чл.381, ал. 6 НПК.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че освен съществуването на всички формални изисквания по отношение на споразумението, същото от фактическа и правна страна не противоречи на закона и на морала.

Водим от изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 НПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение № 260140 / 26.11.2020г. между Районна прокуратура гр. Бургас, защитника на подсъдимия и подсъдимия, съгласно което:

       1.ПРИЗНАВА подсъдимия П.А.К. - роден на ***г.  в гр. София, българин, български гражданин, с адрес:***, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 27.10.2020г., в гр. Бургас, кв. „Лозово“ по ул. *** до *** в посока ул.***, управлявал моторно превозно средство - мотопед марка и модел *** с рама № ***, след употреба на наркотични вещества - канабис, установено с техническо средство “Дрегер Дръг Тест 5000” /Dreger Drug Test 5000/, с фабр. № ARLB - 0021, проба № 80/28.10.2020г. - престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

     2. Деянието по т.1. е извършено от подсъдимия виновно, при форма на вината „пряк умисъл” по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК.

                3. НАЛАГА за посоченото в т. 1. престъпление на основание чл. 343б, ал.3 НК, вр. чл. 55, ал.1, т.1 и ал.2 НК на подсъдимия П.А.К., ЕГН **********, наказание „лишаване от свобода“ за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, което на основание чл. 66, ал.1 от НК да бъде отложено за изпитателен срок от три години, както и кумулативно предвиденото наказание ГЛОБА в размер на 300 лв. /триста лева/.

                 НЕ НАЛАГА на подсъдимия П.А.К., ЕГН **********, наказание „лишаване от право да управлява МПС”, тъй като същият е неправоспособен водач.

4. С престъплението няма причинени имуществени вреди.

5. ПОСТАНОВЯВА вещественото доказателство -  1 бр. тест касета за техническо средство Дръг тест 5000, с проба 80, с която е тестван обвиняемия К. /протокол за ВД № 259/2020 г. на БРП/,  да остане приложена по делото.

6. ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК П.А.К., ЕГН **********, да заплати по сметка на РС Бургас 5 лв. държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

УКАЗВА на подсъдимия П.А.К., ЕГН **********, че на основание чл.182,  ал.2 от ДОПК има възможност в 7-дневен срок от датата на влизане в сила на настоящото споразумение да плати доброволно дължимата глоба в размер на 300 лв. /триста лева/ по сметка на РС Бургас, като в такъв случай не  дължи държавна такса от 5 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХ дело № 4707/2020г. по описа на Районен съд гр. Бургас, на основание чл. 24, ал. 3 от НПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 СЪДИЯ: / А. Бобоков /

 

 

                Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.30 часа.

 

 

                СЕКРЕТАР:                                                        СЪДИЯ: / А. Бобоков /

 

Вярно с оригинала: Д.М.