Определение по дело №683/2019 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 652
Дата: 3 юли 2020 г.
Съдия: Валентина Жекова Кърпичева Цинцарска
Дело: 20192100900683
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 18 декември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 652                                                03.07.2020г.                           гр.Бургас

 

БУРГАСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                                   ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

на трети юли                                                                         две хиляди и двадесета година

в закрито заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАЛЕНТИНА КЪРПИЧЕВА-ЦИНЦАРСКА

                                                                                                              

като разгледа докладваното от съдия Кърпичева-Цинцарска

търговско  дело № 683 по описа за 2019г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано по исковата молба на „СПОРТС ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ“ АД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Бургас, ж. к. Лазур, спортен комплекс Лазур.

Видно от изложеното в исковата молба, ищецът твърди, че има качеството на кредитор в несъстоятелността по отношение на длъжника „ЕВРОКАПИТАЛ-БЪЛГАРИЯ“ ЕАД /н/, с ЕИК *********.

Ищецът счита, че неправилно в списъка на приетите вземания, които са обявени в Търговския регистър, са включени вземанията на „ДОРОСЛАВА-02“ ООД с ЕИК *********-друг кредитор в производството по несъстоятелност.

С оглед на което се иска да бъде прието по отношение на ответниците „ДОРОСЛАВА-02“ ООД с ЕИК *********, „ЕВРОКАПИТАЛ-БЪЛГАРИЯ“ ЕАД /н/, с ЕИК *********, синдика на „ЕВРОКАПИТАЛ-БЪЛГАРИЯ“ ЕАД /н/ и всички кредитори по несъстоятелността, че вземанията на „ДОРОСЛАВА-02“ ООД с ЕИК ********* не съществуват.

Производството по делото е на етап размяна на книжа.

По делото е постъпила молба с рег. № 10399/26.2020г. от едно трето лице за производството, а именно „БПИ“ АД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, район Лозенец, бул. Черни връх 43, което на основание чл. 694, ал. 5 от Търговския закон иска да бъде конституирано като съищец по делото.

Така подадената молба, с рег. № 10399/26.2020г., е с правно основание чл. 694, ал. 5 от Търговския закон и е допустима, тъй като цитираната разпоредба дава възможност на кредитор по несъстоятелността да се присъедини към вече предявен иск по чл. 694, ал. 3 от ТЗ от друг кредитор. Безспорно образуваното пред Бургаския окръжен съд търговско  дело № 683 по описа за 2019г. е по иск на кредитора „СПОРТС ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ“ АД, който е кредитор на несъстоятелния длъжник „ЕВРОКАПИТАЛ-БЪЛГАРИЯ“ ЕАД. Безспорно искът е с правно основание чл. 694, ал. 3, т. 1 от Търговския закон, като с него се оспорва вземането на друг кредитор по несъстоятелността, а именно „ДОРОСЛАВА-02“ ООД с ЕИК *********. Молбата на „БПИ“ АД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, район Лозенец, бул. Черни връх 43, обаче за присъединяване като ищец по този е неоснователна, тъй като молителят не доказва качеството си на кредитор в производството по несъстоятелност. За да се легитимира като надлежна страна по делото по иска с правно основание чл. 694, ал. 3, т. 1 от Търговския закон, ищецът следва да твърди и да представи доказателства, че има качеството на кредитор в несъстоятелността, което с оглед разпоредбата на чл. 693 от ТЗ означава, че същият следва да има прието вземане-включено в одобрения  от съда списък на приетите вземания с определение по чл. 692 от ТЗ. На настоящия съдебен състав е служебно известно, че „БПИ“ АД, с ЕИК *********, е включен в списъците на кредиторите на „ЕВРОКАПИТАЛ-БЪЛГАРИЯ“ ЕАД /н/ с неприети вземания. С оглед на което и същият е завел иск за установяване на дължимост на  своето вземане, по  който е образувано търговско дело № 60 по описа на БОС за 2020г. Към момента на подаване на молбата, с рег. № 10399/26.2020г., за конституирането му като съищец по делото, същият няма надлежна легитимация на кредитор с прието вземане и молбата му следва да бъде оставена без уважение.

Следва да бъде отбелязано също така, че няма правна възможност да се спре настоящото производство, докато приключи търговско дело № 60 по описа на БОС за 2020г., от което дело ще стане ясно, дали „БПИ“ АД, с ЕИК *********, има вземане към длъжника в несъстоятелността. Не е предвидена правна възможност делото да се спре само по отношение на един от ищците, а спирането на цялото производство, заради евентуален съищец, би довело до нарушаване на процесуалните права на ищеца, който е предявил иска.

 

Мотивиран от горното и на основание чл. 694, ал. 5 от Търговския закон съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на „БПИ“ АД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, район Лозенец, бул. Черни връх 43, с рег. № 10399/26.2020г. за конституирането му като съищец в производството по търговско  дело № 683 по описа на Бургаския окръжен съд за 2019г.

 

Препис от определението да се връчи на страните и на „БПИ“ АД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, район Лозенец, бул. Черни връх 43.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Бургаския апелативен съд в едноседмичен срок от съобщението му.

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: