Решение по дело №1429/2023 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 1349
Дата: 19 октомври 2023 г.
Съдия: Красимир Русев Кипров
Дело: 20237050701429
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 27 юни 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

1349

Варна, 19.10.2023 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административният съд - Варна - X тричленен състав, в съдебно заседание на дванадесети октомври две хиляди и двадесет и трета година в състав:

Председател:

КРАСИМИР КИПРОВ

Членове:

ВИОЛЕТА КОЖУХАРОВА
РАЛИЦА АНДОНОВА

При секретар ДОБРИНКА ДОЛЧИНКОВА и с участието на прокурора СИЛВИЯН ИВАНОВ СТОЯНОВ като разгледа докладваното от съдия КРАСИМИР КИПРОВ кнахд № 20237050701429 / 2023 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 63в от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/, във връзка с глава ХІІ от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/.

Образувано е по касационна жалба на М.С., против решение № 724/12.05.2023 г. постановено по НАХД № 20223110205159/2022 г. по описа на Районен съд – Варна /ВРС/, с което е изменено издаденото от началник СПС към ОДМВР – Варна , сектор СПС Наказателно постановление /НП/ № 22-8703-000344/21.09.2022 г. , като наложената в размер на 400 лв. глоба е намалена на 200 лв., а наложеното за срок от 12 месеца адм. наказание „лишаване от правото да управлява МПС“ е намалено на 6 месеца и С. е осъден да заплати разноски в размер на 80 лв. С развити в жалбата доводи, които по съществото си са такива за допуснато от въззивния съд съществено процесуално нарушение при преценка на събраните по делото доказателства, се иска отмяна на обжалваното решение и постановяване на друго такова за отмяна на обжалваното НП. В съдебно заседание касационната жалба се поддържа от упълномощения адвокат П. Б.

Ответникът Началник сектор СПС към ОДМВР-Варна, в депозирани чрез упълномощения юрисконсулт Л.-А.писмени бележки с.д. № 12867/12.09.2023 г. изразява становище за оставяне в сила на обжалваното решение и претендира присъждане на разноски за юрисконсултско възнаграждение , а в условията на евентуалност прави искане за редуциране размера на претендирания от противната страна адвокатски хонорар до законоустановения минимум.

Представителят на Варненска окръжна прокуратура дава заключение за неоснователност на касационната жалба и пледира за оставяне в сила на решението на ВРС.

След преценка на изложените от страните доводи и извършената по реда на чл. 218 от АПК проверка, съдът намира жалбата за процесуално допустима като подадена в срок от надлежна страна, против подлежащ на касационен контрол съдебен акт, а разгледана по същество тя е неоснователна.

С обжалваното НП, са наложени на основание чл. 175, ал.3, пр.1 от ЗДвП на М.С. адм. наказания глоба в размер на 400 лв. и лишаване от правото да управлява МПС за срок от 12 месеца за следното нарушение : затова, че на 20.05.2021 г. около 18.20 ч. в гр. Варна, по бул. „Вл. Варненчик“, до Образцов дом, посока автогара Варна, управлява мотоциклет КТМ без регистрационен номер, като мотоциклета не е регистриран по надлежния ред в РБ.

За да измени оспореното пред него НП, районният съд кредитирайки показанията на разпитаните двама полицейски служители е приел за установени описаните в НП факти, съответно за правилна дадената им правна квалификация като осъществен състав на адм. нарушение по чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП, но е счел , че наложените адм. наказания са необосновано завишени, тъй като органът не се е позовал на каквито и да било отегчаващи отговорността обстоятелства, поради което е намалил същите до минималния предвиден в нормата размер.

Касационният съд намира, че въззивното решение е постановено при отсъствието на заявеното касационно основание по чл. 348, ал. 1, т. 2 от НПК – съществено нарушение на процесуалните правила.

С касационна жалба по същество се оспорват фактическите установявания на районния съд с довод за неправилно извършена преценка на достоверността на показанията на разпитаните свидетели Я.Г.Ф.и А.С. Д.– твърди се, че обективно не било възможно те да са разпознали лицето управлявало процесния мотоциклет, както неправилно бил приел решаващият съд. В подкрепа на твърденията на наказаното лице по негово искане в хода на въззивния процес е бил разпитан свидетеля П.С.М. . Правилно показанията на последния са преценени от ВРС като недостоверни – същите освен заинтересовани поради близките отношения на свидетеля със С., са и противоречиви и неточни. Същевременно, не съществуват каквито и да било причини за съмнения в достоверността на показанията дадени от полицейските служители Ф. и Д. - и двамата са категорични, че са разпознали лицето в момента на преминаване край тях с отворена каска. В този смисъл , ВРС е обсъдил събраните доказателства при спазване на субсидиарно приложимото правило на чл.107, ал.3 от НПК, като въз основа на тях е извел верни фактическите констатации, поради което касационният съд намира, че процесуални нарушения при установяване на фактите по делото не са допуснати.

Правилното приложение на материалния закон подлежи на служебна проверка от страна на касационния съд. Въпреки твърденията за допуснато от районния съд нарушение на материалния закон, касационната жалба не съдържа точно и мотивирано изложение на такива пороци в обжалваното решение, поради което на практика оспорване в тази насока не е повдигано. При извършената проверка касационният съд намира, че материалния закон е правилно приложен от въззивния съд към установените по делото факти, поради което споделяйки направените в тази насока правни изводи, препраща съгласно чл.221, ал.2 ,пр. 2 от АПК към изложените в обжалваното решение мотиви относно правната квалификация на деянието като осъществен състав на адм. нарушение по чл. 175, ал.3, пр.1 от ЗДвП. Законосъобразно е и постановеното с въззивното решение изменение на обжалваното НП, доколкото същото се изразява в намаляване размера на наложените адм. наказания по минималния предвиден в разпоредбата размер.

Освен материално и процесуално законосъобразно по гореизложените съображения , при служебно извършената от касационния съд проверка относно допустимостта и валидността на обжалваното решение , такива пороци не се констатираха, поради което същото следва да бъде оставено в сила, включително в частта му за разноските.

Предвид крайния изход на спора, своевременно заявеното от ответника на основание чл. 63д, ал. 4 от ЗАНН искане за разноски в касационното производство следва да бъде уважено, като се присъдят такива за юрисконсултско възнаграждение в размер на 80 лева, съгласно чл. 27е от Наредбата за заплащането на правната помощ.

Предвид изложеното, съдът

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ в сила Решение № 724/12.05.2023 г., постановено по НАХД № 20223110205159/2022 г. по описа на Районен съд – Варна.

ОСЪЖДА М.Ж.С., ЕГН **********, адрес *** да заплати полза на ОДМВР-Варна разноски за юрисконсултско възнаграждение в размер на 80 /осемдесет/ лева.

Решението не подлежи на обжалване.

Председател:

Членове: