Споразумение по дело №680/2013 на Районен съд - Свиленград

Номер на акта: 761
Дата: 4 септември 2013 г. (в сила от 4 септември 2013 г.)
Съдия: Кремена Тодорова Стамболиева Байнова
Дело: 20135620200680
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 4 юли 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2013                                                                               Град Свиленград

Свиленградският районен съд                                              наказателен състав

На четвърти септември                                  две хиляди и тринадесета година

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                             Председател: КРЕМЕНА СТАМБОЛИЕВА

                                Съдебни заседатели: 1. С.С.

                                                                     2. С.Т.

 

Секретар: Ц.Д.

Прокурор: Милена Славова

сложи  за разглеждане докладваното от Съдия СТАМБОЛИЕВА

НОХ дело №680 по описа на Съда за 2013 година

На именното повикване в 15.00 часа се явиха:

Обвинител Районна прокуратура - Свиленград, редовно призовани, изпраща представител – Прокурор Милена Славова.

Подсъдимият Ю.Е.О., редовно призован, се явява. За него се явява адвокат П.П., служебен защитник от Досъдебното производство, редовно призован.    

                    По хода на делото:

                    Прокурорът – Да се даде ход на делото.

                    Адв.П. – Да се даде ход на делото.

                    Подсъдимият Ю.Е.О. – Да се даде ход на делото.

                    Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА  ХОД  НА  ДЕЛОТО.

Сне се самоличността на подсъдимия.

Подсъдимият Ю.Е.О., роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***, неженен, с начално образование, ЕГН **********, осъждан.

На основание чл.272, ал.4 от НПК, Председателят на състава проверява връчен ли е препис от Обвинителния акт и уведомен ли е за датата на днешното съдебно заседание подсъдимия като констатира, че Обвинителния акт е връчен на 08.08.2013 година и че е уведомен за датата на днешното съдебно заседание на 04.09.2013 година.

Подсъдимият  Ю.Е.О. – Уведомен съм за датата на днешното съдебно заседание своевременно. Получил съм препис от Обвинителния акт преди повече от 7 дни.

                    На основание чл.274, ал.1 от НПК, Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи срещу състава на съда, прокурора, защитника, вещото лице и съдебния секретар.

                   Прокурорът – Нямам искания за отводи и възражения против състава на съда, защитника на подсъдимия, вещото лице и секретаря.

                   Адв.П. – Нямам искания за отвод и възражения срещу състава на съда, прокурора, вещото лице и секретаря.

                   Подсъдимият Ю.Е.О. - Не възразявам против състава на съда, прокурора, защитника, вещото лице и секретаря.

                   На основание чл.274, ал.2 от НПК, Председателят на състава разясни на страните правата им, предвидени в НПК.

                   Подсъдимият Ю.Е.О. – Разяснени са ми правата.

                      На основание  чл.275, ал.1 от НПК, Председателят на състава  запитва страните имат ли искания по доказателствата и реда на съдебното следствие.                

                    Прокурорът – Постигнахме Споразумение с адвокат П.П. – служебен защитник на подсъдимия Ю.Е.О. и внасям на основание чл.384, ал.1 от НПК същото за разглеждане от съдебния състав.  

                     Адв.П. – Действително сме постигнали Споразумение, което молим да го одобрите.

                     Представянето на писмено Споразумение за решаване на наказателното дело и изявленията на Прокурора и Защитата, Съдът прецени, като процесуално действие, обективиращо волята им за промяна на реда на съдебното следствие, което се явява допустимо и своевременно, поради което

                     О П Р Е Д Е Л И:

                      ПРОДЪЛЖАВА производството по НОХ дело №680/2013 година по описа на Районен съд - Свиленград, по реда на чл.384, вр.чл.382 от НПК, спрямо подсъдимия Ю.Е.О. за разглеждане и одобряване на представеното Споразумение.

                      Прокурорът - Поддържам Споразумението, което сме подписали с адвокат П.П. - служебен защитник на подсъдимия Ю.Е.О., с което уреждаме всички въпроси по чл.381, ал.5 от НПК и моля да прекратите производството по делото.

 Адв.П. – Поддържам представеното Споразумение, което сме подписали и моля да прекратите производството по делото.

 Подсъдимият Ю.Е.О. – Също поддържам представеното Споразумение.

На основание  чл.382, ал.4 от НПК, Председателят на състава запитва подсъдимия Ю.Е.О. разбира ли обвинението; признава ли се за виновен; разбира ли, че Споразумението има последиците на влязла в сила Присъда, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал Споразумението.

Подсъдимият Ю.Е.О. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от Споразумението и съм съгласен с тях. Известно ми е, че одобреното Споразумение има последиците на влязла в сила Присъда. Подписал съм Споразумението доброволно.

Председателят на състава запитва страните предлагат ли промени в Споразумението.

Прокурорът – Не предлагам промени в Споразумението.

Адв.П. – Не предлагам промени в Споразумението.

Подсъдимият Ю.Е.О. – Не предлагам промени в Споразумението.

Съдът, след като взе предвид категоричното и безусловно съгласие относно съдържанието на окончателното Споразумение

                    О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА съдържанието на окончателното Споразумение в съдебния протокол, както следва:

Днес 04.09.2013 година, в град Свиленград между подписаните: Милена Славова - Прокурор при Районна прокуратура - град Свиленград и Адвокат П.П. от Хасковска адвокатска колегия, служебен защитник на подсъдимия Ю.Е.О. като констатирахме, че са налице условията, визирани в чл.384, вр.чл.381 от НПК постигнахме помежду си Споразумение за решаване на НОХД №680/2013 година по описа на Районен съд - Свиленград, включващо съгласието по всички въпроси, посочени в чл.381, ал. 5 от НПК относно следното:

                    1. Подсъдимият Ю.Е.О., роден на *** ***, българин, български гражданин, ЕГН **********,***, семейно положение - неженен, с начално образование, безработен, осъждан, се признава за виновен за това, че на 21.12.2012 година чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот /счупване на прозорец/ отнел чужди движими вещи, а именно: 6 броя чували донбаски въглища по 50 кг всеки един от тях и един брой ръчна метална количка, всичко на обща стойност 154 лв. от владението на Основно училище „Любен Каравелов” - град Свиленград, представлявано от директора - Е.П.К., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанциония съд откраднатите вещи са върнати - престъпление по чл.197, т.3, вр.чл.195, ал.1, т.3, вр.чл.194, ал.1 от НК.

За извършеното престъпление по чл.197, т.3, вр.чл.195, ал.1, т.3, вр.чл.194, ал.1 от НК на подсъдимия Ю.Е.О. със снета по-горе самоличност на основание чл.197, т.3, вр.чл.195, ал.1, т.3, вр.чл.194, ал.1, вр.чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, вр.чл.42а, ал.2, т.1, т.2 и т.6 и чл.42б от НК се налага наказание „Пробация” със следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 1 /една/ година с периодичност 2 /два/ пъти седмично, „Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок  от 1 /една/ година и „Безвъзмезден труд в полза на обществото” в размер на 100 /сто/ часа годишно за срок от 1 /една/ година.

2. От общественоопасното деяние извършено от подсъдимия Ю.Е.О. са причинени имуществени вреди, които са възстановени.

3. Веществени доказателства – няма.

4. Направените по делото разноски в размер на 60 лв., представляващи възнаграждение за вещо лице се възлагат и следва да се  заплатят от подсъдимия Ю.Е.О..

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл.381, ал.2 от НПК допуска постигането на Споразумение за решаване на делото.

С настоящото Споразумение страните уреждат всички въпроси във връзка с чл.381, ал.5 от НПК.

На подсъдимия Ю.Е.О. беше разяснен смисъла на настоящото Споразумение и същият декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Аз, подписаният Ю.Е.О., с оглед постигнатото по-горе Споразумение във връзка с извършеното от мен престъпление  декларирам, че съм съгласен с него и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                       ПОДСЪДИМ:..................................            

                                                    /Ю.Е. Оогнянов/

 

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА -

ГРАД СВИЛЕНГРАД

ПРОКУРОР:…………………….     ЗАЩИТНИК:……………………..

                       /Милена Славова/                               /адв.П.П./

 

 

 

ПОДСЪДИМ:...............................

/Ю.Е.О./

 

             

Съобразявайки се с текста на окончателното Споразумение, Съдът намира, че то не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.

           Поради гореизложеното и на основание чл.382, ал.7 от НПК, Съдът

           О П Р Е Д Е Л И: 

           ОДОБРЯВА постигнатото между Прокурор Милена Славова - Районна прокуратура – Свиленград и Адвокат П.П. *** – служебен  защитник на подсъдимия Ю.Е.О. ***, СПОРАЗУМЕНИЕ, както следва:

ПРИЗНАВА подсъдимия Ю.Е.О., роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***, неженен, с начално образование,  ЕГН **********, осъждан, ЗА ВИНОВЕН, за това че на 21.12.2012 година чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот /счупване на прозорец/ отнел чужди движими вещи, а именно: 6 броя чували донбаски въглища по 50 кг всеки един от тях и един брой ръчна метална количка, всичко на обща стойност 154 лв. от владението на Основно училище „Любен Каравелов” - град Свиленград, представлявано от директора - Е.П.К., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанциония съд откраднатите вещи са върнати - престъпление по чл.197, т.3, вр.чл.195, ал.1, т.3, вр.чл.194, ал.1 от НК, поради което и на основание чл.197, т.3, вр.чл.195, ал.1, т.3, вр.чл.194, ал.1, вр.чл.55 ал.1, т.2, б.”б”, вр.чл.42а, ал.2, т.1, т.2 и т.6 и чл.42б, ал.1 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „Пробация“ със следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 1 /една/ година с периодичност 2 /два/ пъти седмично, „Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 1 /една/ година и „Безвъзмезден труд в полза на обществото” в размер на 100 /сто/ часа годишно за срок от 1 /една/ година.

   На основание чл.189, ал.3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Ю.Е.О., роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***, неженен, с начално образование,  ЕГН **********, осъждан, да заплати в полза на МВР направените по делото разноски в размер на 60 лв. /шестдесет лева/ за експертиза.  

                      С оглед горното, Съдът

                      О П Р Е Д Е Л И:

            ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №680/2013 година по описа на Районен съд – Свиленград, водено срещу Ю.Е.О. с ЕГН ********** ***, за престъпление по чл.197, т.3, вр.чл.195, ал.1, т.3, вр.чл.194, ал.1 от НК.

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

                      На основание чл.309, ал.1 от НПК, Съдът счита, че следва да отмени взетата на Досъдебното производство мярка за неотклонение, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата на Досъдебното производство по отношение на подсъдимия Ю.Е.О., роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***, неженен, с начално образование,  ЕГН **********, осъждан, мярка за неотклонение „Подписка”.

Определението подлежи на обжалване и протестиране с Частна жалба и Частен протест в седемдневен срок пред Окръжен съд - Хасково, считано от днес.

                     

 

                                                Районен съдия: …………………..

                                                                     /Кремена Стамболиева/

 

                                     Съдебни заседатели: 1..................................

                                                                              /С.С./

 

                                                                         2....................................

                                                                              /С.Т./

                      Адв.П. – Моля да ми бъде издаден заверен препис от съдебния протокол.

                      Съдът намира искането за основателно, поради което

                      ОПРЕДЕЛИ:

                      ДА СЕ издаде заверен препис от съдебния протокол на адвокат П.П..

 

          Заседанието завърши в 15.10 часа.

          Протоколът се изготви в съдебно заседание.

 

 

                

СЪДИЯ:

 

 

 

                                           Секретар: