Решение по дело №563/2019 на Районен съд - Ихтиман

Номер на акта: 273
Дата: 13 декември 2019 г. (в сила от 23 юни 2020 г.)
Съдия: Димитър Георгиев Цончев
Дело: 20191840200563
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 8 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

гр. Ихтиман, 13.12.2019 г.

 

  РАЙОНЕН СЪД – ИХТИМАН, пети състав, в открито заседание на 03.12.2019 г., в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТЪР ЦОНЧЕВ

 

при участието на секретаря Надя Борисова като разгледа докладваното от съдията АНД № 563 по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 59 и сл. ЗАНН вр. чл. 189, ал. 8 ЗДвП.

Образувано е по жалба на Н.П.П., чрез защитника си адв. С.Г., против Електронен фиш серия к № ..., издаден от О..., с който за нарушение на чл. 21, ал. 2 ЗДвП на основание чл. 182, ал. 2, т. 5 ЗДвП на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 400 лв.

В жалбата се претендира отмяна на електронния фиш при подробно изложени съображения.

По допустимостта на жалбата:

По делото не са представени доказателства за датата на връчване на електронния фиш на жалбоподателя. Административнонаказващият орган не е изпълнил задължението си да ангажира доказателства за връчване на обжалвания акт, като е администрирал жалбата до РС – Ихтиман, с което очевидно е приел, че същата не е просрочена. На следващо място с обжалвания електронен фиш административнонаказаният не е уведомен за правото си на обжалване, респективно за срокът за упражняване на това право. Липсата на доказателства у административнонаказващия орган за връчване на обжалвания акт и неуводомяването на наказания за правото да обжалва електронния фиш, респективно за срока за упражняване на това право, не може да бъде възложено в тежест на последния, поради което съдът приема, че жалбата е подадена в срока по чл. 189, ал. 8 от ЗДвП, от процесуално легитимирано лице и срещу акт, подлежащ на съдебен контрол, поради което същата е процесуално допустима.

Разгледана по същество е неоснователна.

От фактическа страна:

На ...2019 г. в ... часа, в С..., община И……..по автомагистрала „Т...“ км. ..., посока към гр. П..., при въведено с пътен знак ...ограничение от 90 км./ч., с мобилно ATCC „A..., насочено в посока гр. П..., е била засечена скорост на движение 134 км./ч. (след отчитане на допустима грешка в полеви условия 3%), т.е. превишаване с 44 км./ч. на разрешената скорост, при движение на МПС – лек автомобил марка „Ф...“, модел „П...“, с рег. № С...

Автомобилът е собственост на жалбоподателя Н.П.П..

Въз основа на данните от АТСС и справката от КАТ за собственик на автомобила, от О...е издаден Електронен фиш серия к № ... срещу жалбоподателя Н.П.П., с който за нарушение на чл. 21, ал. 1 ЗДвП на основание чл. 182, ал. 2, т. 5 ЗДвП на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 400 лв.

Мобилната система за видеоконтрол на нарушенията на правилата за движение A...“ е одобрена и вписана в регистъра на одобрените за използване типове средства за измерване, на ...2017 г., със срок на валидност на одобряването ...2027 г. Процесната мобилната система с № ... е преминала проверка на ...2018 г., като допустимата грешка при измерване на скоростта е 3 км/ч. до 100 км/ч. и от 3 % при движение със скорост над 10 км/ч., видно от протокола от ...2018 г.

Мобилната система е поставена на участъка от пътя – АМ „Т...“, км. ..., посока на движение на контролираните МПС от гр. П... към гр. С..., за което е съставен протокол.

Със Заповед № РД-11-1327/19.12.2018 г. на председателя на УС на АПИ е въведено ограничение на скоростта на движение на пътни превозни средства (ППС) на 90 км./ч. в участъка от 45+900 до км. 53+000 ляво и дясно платно на АМ „Т...“ със срок на действие до 30.05.2019 г. В изпълнение на заповедта е поставен знак В 26 с означена скорост 90 км/ч.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от приобщените по делото писмени доказателства, а именно: Електронен фиш серия к № 259727, издаден от О...-С...; разпечатан на хартиен носител снимков материал за описаното нарушение; разпечатан на хартиен носител снимков материал на поставената мобилна камера; копие на заповед от 2016 г. на министъра на вътрешните работи относно утвърждаване на образец на електронен фиш, и копие на образец на електронен фиш; справка от Българския институт по метрология, с приложено копие на удостоверение за одобрен тип, протокол за използване на техническото средство – преносима система за контрол на скоростта на МПС с вградено разпознаване на номера и комуникации тип ..., Заповед № РД-11-1327/19.12.2018 г. на председателя на УС на АПИ и приложената към нея скица на пътната сигнализация в участъка от км. 45+900 до км. 53-000 ляво и дясно платно на АМ „Т...“.

Събраните по делото писмени доказателства, приобщени към доказателствения материал, съдът кредитира изцяло, тъй като не разкриват противоречия и изясняват фактическата обстановка по начина, възприет от съда.

От правна страна:

При така установеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи:

Съгласно разпоредбата на чл. 63, ал. 1 вр. чл. 84 ЗАНН вр. чл. 314 НПК, в това производство районният съд следва да провери законността на обжалваното НП/електронен фиш, т. е. дали правилно е приложен както процесуалния, така и материалния закон, независимо от основанията, посочени от жалбоподателя.

Електронният фиш е издаден от компетентен орган и в рамките на неговите правомощия, съгласно ЗАНН и ЗДвП.

Същият отговаря на изискванията на чл. 189, ал. 4 от ЗДвП, установяваща вида на данните, които следва да бъдат вписани в него и съответства на утвърдения от Министъра на вътрешните работи образец. Съгласно чл. 189, ал. 4 от ЗДвП електронният фиш съдържа данни за: териториалната структура на Министерството на вътрешните работи, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното ѝ заплащане. Всички тези реквизити се съдържат в процесния електронен фиш.

В този смисъл са неоснователни възраженията, че липсата на посочен конкретен издател и дата на издаване в електронния фиш представляват съществено нарушение на процесуалните правила, водещо до ограничаване правото на защита на наказания. Следва да се има предвид, че нормата на чл. 189, ал. 4 ЗДвП е специална спрямо чл. 57 ЗАНН за съдържание на наказателното постановление и е достатъчно фишът да има съдържанието, което е дадено в ЗДвП – място на извършване на нарушението, дата, час, МПС, собственик, описание на нарушението, нарушена разпоредба, размер на глобата, начин на плащане, обжалване. Издаденият фиш е по образеца, утвърден от министъра на вътрешните работи. Следователно при този вид административнонаказателни актове законодателят е регламентирал минимално изискуемото съдържание, при наличието на което, да бъдат обезпечени в пълна степен правата на наказания. Както беше посочено процесният съдържа изискуемите от закона реквизити, поради което не може да се приеме, че при издаването му е допуснато съществено процесуално нарушение.

По отношение на възражението за установяване на самоличността на конкретния полицейски служител, въвел в експлоатация мобилното устройство, същата може да бъде установена от приложения протокол за използване на техническо средство.

Спазени са изискванията на Наредба № 8121з-532/12.05.2015 г. за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата. Изготвен е протокол по реда на чл. 10, ал. 1 от Наредбата, както и снимка на мобилното устройство, с което е спазен, установения в чл. 10, ал. 3 от Наредбата ред за използването на АТСС.

Възражението, че от приложената снимка не се установява конкретния водач е несъответно на нормативната уредба по установяване на административни нарушения чрез електронен фиш, която не поставя подобно условие. В случая е достатъчно, че автомобилът е ясно индивидуализиран. В случай, че собственикът му не го е управлявал, същият разполага с правото по чл. 189, ал. 5 ЗДвП с писмена декларация да посочи лицето, което е управлявало автомобила. След като не го направи, се прилага реда по чл. 189, ал. 4 ЗДвП.

Към ...2019 г., когато е констатирано превишението на скоростта, чл. 165, ал. 2, т. 8 ЗДвП, изискващ обозначаване чрез поставяне на пътни знаци и участъка от пътя, на който се осъществява контрол по спазването на правилата за движение чрез автоматизирани технически средства или системи, е отменен /ДВ, бр. 54/05.07.2017 г./.

При това положение правилно административнонаказващият орган е приел административното деяние за съставомерно.

От обективна страна жалбоподателят на ...2019 г. в ... часа, в С..., община Ихтиман по автомагистрала „Т...“ км. ..., посока към гр. П..., при въведено с пътен знак ...ограничение от 90 км./ч., при разрешена скорост от 140 км./ч., с мобилно ATCC „A..., насочено в посока гр. П..., е управлявал лек автомобил марка „Ф...“, модел „П...“, с рег. № С... със скорост на движение 134 км./ч. (след отчитане на допустима грешка в полеви условия 3%), т.е. превишаване с 44 км./ч. на разрешената скорост.

Деянието е извършено с пряк умисъл. Жалбоподателят е съзнавал с каква скорост управлява лекия автомобил и пряко е целял това.

С това си поведение е нарушил забраната по чл. 21, ал. 2 ЗДвП, поради което законосъобразно е санкциониран на основание чл. 182, ал. 2, т. 5 ЗДвП.

Наказанието е определено в съответствие с чл. 182, ал. 2, т. 5 ЗДвП, предвиждащ за превишаване на разрешената скорост за движение от 41 до 50 км/ч глоба 400 лв..

Ето защо съдът приема, че атакуваният електронен фиш е правилен и законосъобразен, поради което следва да бъде потвърден.

Мотивиран от изложеното, съдът основание чл. 63, ал. 1, пр. 3 ЗАНН,

Р Е Ш И:

ПОТВЪРЖДАВА Електронен фиш серия к № ..., издаден от О....

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба по реда на АПК пред Административен съд–С... област в 14-дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

        

РАЙОНЕН СЪДИЯ: