Решение по дело №797/2022 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 891
Дата: 24 ноември 2022 г.
Съдия: Мария Белева Хубчева
Дело: 20227150700797
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 август 2022 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

   891/24.11.2022г.

 

гр. Пазарджик

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ПАЗАРДЖИК, XII състав, в открито съдебно заседание на двадесет и шести октомври две хиляди двадесет и втора година в състав:

                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА КРИВИРАЛЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:МАРИЯ ХУБЧЕВА

СВЕТОМИР БАБАКОВ

 

при секретаря Димитрина Георгиева и с участието на прокурора Стефан Янев, като разгледа докладваното от съдия Хубчева касационно административнонаказателно дело № 797 по описа на съда за 2022 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 208 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), във връзка с чл. 63в от Закона за Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Образувано по касационна жалба на А.И.А., ЕГН **********, с адрес: ***, срещу Решение № 296 от 13.06.2022 год. постановено по АНД 508 от 2022 год. по описа на Районен съд – Пазарджик, с което е потвърден Електронен фиш серия К, № 5373121, издаден от Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОД на МВР) – Пазарджик за наложеното му, на основание чл. 189, ал. 4 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), във връзка с чл. 182, ал. 2, т. 4 от същия и за нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, административно наказание „глоба“ в размер на 300,00 (триста) лева. Със същото решение А.А. е осъден да заплати на ОД на МВР-Пазарджик, с адрес: гр. Пазарджик, пл. „Съединение“ № 3, юрисконсултско възнаграждение в размер на 300,00 (триста) лева.

         В касационната жалба се излагат оплаквания за неправилност на оспореното решение поради допуснати съществено нарушение на съдопроизводствените правила, на материалния закон и за необоснованост. Моли се за отмяна на атакувания съдебен акт и вместо него съдът да постанови друг по същество на спора, с което да отмени обжалваното наказателно постановление. Разноски не се претендират.

         В открито съдебно заседание касационният жалбоподател, редовно призован по реда на чл. 18а, ал. 9 от АПК, не се явява, не изпраща представител и не изразява становище по спора.

         Ответникът-Областна дирекция на МВР-Пазарджик, представялвано от старши комисар И. З.-директор, чрез главен юрисконсулт К. П., в писмена защита с вх. № 7369 от 16.09.2022 год., оспорва касационната жалба с доводи за нейната неоснователност. Моли за отхвърлянето й. Претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение в размер на 100,00 (сто) лева.

         Представителят на Окръжна прокуратура-Пазарджик изразява становище за неоснователност на касационната жалба.

Административен съд – Пазарджик, в настоящия касационен състав, след като обсъди събраните по делото доказателства, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл. 218, ал. 2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена от надлежна страна, в законоустановения срок, от страна имаща правен интерес от предявеното оспорване, поради което е процесуално допустима, но разгледана по същество е неоснователна. Съображенията за това са следните:

Производството пред Районен съд – Пазарджик е образувано по жалба на А.И.А., ЕГН **********, с адрес: ***, против Електронен фиш (ЕФ) серия К, № 5373121, издаден от ОД на МВР – Пазарджик, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 300,00 (триста) лева, на основание чл. 189, ал. 4 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), във връзка с чл. 182, ал. 2, т. 4 от същия и за нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП. От фактическа страна първоинстанционният съд е приел, че с ЕФ лицето е санкционирано за това, че на 22.09.2021 год. в 20:10 часа, на АМ „Тракия“, км. 86+400, в посока на движение от град Пловдив към град София, е управлявало лек автомобил „Фолксваген голф“ с ДК № ***, като се е движил с превишена скорост от 173 км/ч, при максимално допустима за движение извън населено място и по автомагистрала от 140 км/ч. Скоростта е установена и фиксирана с автоматизирано техническо средство: стационарна радарна система тип „MULTA RADAR” № 00209D32F68B. Отчетено е движение със скорост от 179 км/ч, т. е. превишение от 39,00 км/ч. От това превишение е извадено 3%, т.е. 5,37 км/ч, закръглено на 6,00 км/ч, каквато е била възможната техническа допустима грешка на техническото средство при засичане на движение със скорост над 100,00 км/ч, в полза на жалбоподателя. А. е превил скоростта за движение по автомагистралата с 33,00 км/ч. От правна страна инстанцията по същество е установила, че в процедурата по издаване на ЕФ не са допуснати съществени процесуални нарушения, както и че материалният закон е приложен правилно. Посочила е, че издаденият ЕФ съдържа реквизитите по чл. 189, ал. 4от ЗДвП и е издаден при спазване разпоредбата на чл. 189, ал. 8, изречение второ от цитирания закон, скоростта е измерена с автоматизирано техническо средство-стационарна радарна система тип „MULTA RADAR” № 00209D32F68B и е описано точното местоположение на констатираното нарушение. Съдът е достигнал до извода, че ЕФ е издаден в законоустановените срокове, в рамките на материалната и териториална компетентност на своя издател. Приел е, че правилно е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателя, поради което е потвърдил оспорения ЕФ и е присъдил разноски.

Решението е правилно.

Настоящата касационна инстанция изцяло споделя мотивите на Районен съд-Пазарджик, които са правилни и обосновани. Инстанцията по същество се е произнесла по наведените от А. оплаквания, извършил е служебна проверка за законосъобразността на издадения акт и е установил, че същият е издаден при спазване на процедурата по издаване на ЕФ и не са допуснати съществени процесуални нарушения, спазен е материалният закон и е издаден в законоустановените срокове, от материално и териториално компетентен орган.

„Електронен фиш“ по смисъла на параграф 6, т. 63 от ДР на ЗДвП е електронно изявление, записано върху хартиен, магнитен или друг носител, създадено чрез административно-информационна система въз основа на постъпили и обработени данни за нарушения от автоматизирани технически средства. Съдържанието на електронния фиш и процедурата по издаването му фиш се различават от общите правила по ЗАНН за установяване и санкциониране на административни нарушения. Съобразявайки легалната дефиниция за електронен фиш и неговото съдържанието, разписани в разпоредбата на чл. 189, ал. 4, изречение второ от ЗДвП, настоящият съдебен състав намира за правилни изводите на районния съд относно съответствието му с процесуалните правила при издаването му. В посочената разпоредба е отразено, че електронният фиш съдържа данни за териториалната структура на Министерството на вътрешните работи, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката, начините за доброволното й заплащане. Образецът на електронния фиш се утвърждава от министъра на вътрешните работи.

В конкретния случай, оспореният пред инстанцията по същество електронен фиш отговаря на посочените изисквания, като в него се съдържа посочената информация. В него ясно е посочено, че с лекия автомобил е извършено нарушение на скоростта, установено и заснето с техническо средство: стационарна радарна система тип „MULTA RADAR” № 00209D32F68B и е описано точното местоположение на констатираното нарушение. Установеното превишение на скоростта е 179 км/ч, при превишение на разрешената скорост от 140 км/ч, т. е. констатирано е превишение от 39,00 км/ч. От него е извадено 3%, т.е. 5,37 км/ч, закръглено на 6,00 км/ч, каквато е била възможната техническа допустима грешка на техническото средство при засичане на движение със скорост над 100,00 км/ч, в полза на жалбоподателя. А. е превишил скоростта за движение по автомагистралата с 33,00 км/ч.

В случая административнонаказателно производство е започнало със съставянето на електронния фиш, което става автоматично при констатиране на нарушението, предвид характера на нарушението и начина на неговото установяване с автоматизирано техническо средство: стационарна радарна система тип „MULTA RADAR” № 00209D32F68B. Електронният фиш се генерира автоматично при извършване на нарушението, т. е., с това се образува и административнонаказателно производство. Както се изложи по-горе съобразно спецификата на електронния фиш, след неговото издаване не се издава АУАН или НП, т. е., с издаването на електронния фиш се образува административнонаказателно производство. Нарушението е безспорно установено с годно техническо средство, като приложените снимки съгласно чл. 189, ал. 15 от ЗДвП са годни веществени доказателства.

В този смисъл не се споделят твърденията в касационната жалба, че не е ясно, че има въведено ограничение на скоростта за населено място – 50 км/ч, действащо към датата на извършване на нарушението в процесния участък. Това е така, защото по аргумент от чл. 21, ал. 1 от ЗДвП в населено място ограничението на максимално допустимата скорост е 50 км/ч и когато скоростта, която не следва да се превишава, е различна от тази, това се сигнализира с пътен знак - чл. 21, ал. 2 от ЗДвП. Фактическото описание на деянието, описано в АУАН и НП попада в обхвата именно на цитираната по-горе правна норма. В разглеждания случай скоростта на автомобила е установена в населено място като разрешената скорост е 50 км/ч. Нарушението е безспорно установено с годно техническо средство.

 

На следващо място, съставеният електронен фиш съответства на одобрения от министъра на вътрешните работи образец, представен като такъв по административната преписка, както и е представена заповедта, с която е одобрен образецът. Предвид на това, не са налице нарушения, водещо до неговата отмяна. Също така, оспореното решение е съобразено с посоченото в тълкувателно решение № 1 от 26.02.2014 год. по тълкувателно дело № 1 от 2013 год. на Върховния административен съд, а именно, че електронният фиш е своеобразен властнически акт с установителни и санкционни функции и се приравнява едновременно към АУАН и НП, но само по отношение на правното му действие (съгласно чл. 189, ал. 11 от ЗДвП), не и по форма, съдържание, реквизити и процедура по издаване. От това следва, че изискванията за форма, съдържание, реквизити и ред за издаване на АУАН и НП, сравнително подробно регламентирани в ЗАНН, са неприложими по отношение на електронния фиш. Относно формата на електронния фиш следва да се приемат за задължителни само посочените в чл. 189, ал. 4, изр. второ от ЗДвП реквизити, поради което в електронния фиш не следва да се изписва името на издателя му и негов подпис, а само териториалната структура на МВР, на чиято територия е извършено нарушението. Електронният фиш се издава след протичане на съкратено производство, което с оглед ускорената процедура няма състезателен характер.

Във връзка с гореизложеното следва изводът, че редът за съставяне на електронен фиш, представлява отклонение от общото правило за съставяне на АУАН и последващо издаване на НП, поради което правилата, относно последните не се прилагат.

Съгласно чл. 188, ал. 1 ЗДвП законодателят е предоставил възможност на собственика на моторното превозно средство да представи пред административнонаказващия орган декларация, че не е управлявал собствения му лек автомобил като посочи лицето, на което го е предоставил за ползване. Такива данни не са налични по делото, поради което правилно районният съд е приел, че А. е санкциониран с налагане на глоба в размер на 300,00 (триста) лева, в качеството му на собственик на МПС лек автомобил „Фолксваген голф“ с ДК № ***, видно от представената справка за собственост на превозното средство. Следователно изводът на съда за установяване авторството на нарушението в лицето на санкционирания субект е обоснован. В този смисъл в съответствие с приложимите правни норми е ангажирана административнонаказателна отговорност на А.И.А..

С оглед гореизложеното, настоящият състав намира, че не са допуснати съществени процесуални нарушения при издаване на електронния фиш, които да налагат неговата отмяна, а нарушението е доказано от обективна и субективна страна, за което правилно Районен съд-Пазарджик е потвърдил обжалвания пред него електронен фиш, с което е наложена глоба в размер на 300,00 (триста) лева, на основание чл. 189, ал. 2 от ЗДвП, във връзка с чл. 182, ал. 2, т. 4 от цитирания на А.И.А..

По тези съображения решението не страда от пороците релевирани в касационната жалба, поради което същото следва да се остави в сила като правилно и обосновано.

С оглед изхода на спора основателна е претенцията на ответната страна за присъждане на юрисконсултско възнаграждение за настоящата касационна инстанция. Същото следва да се определи предвид липсата на възражения от касационния жалбоподателя по отношение на неговия размер, в размер на 100,00 (сто и петдесет) лева, предвид разпоредбата на чл. 78, ал. 8 от ГПК, приложима на основание чл. 144 от АПК, във връзка с чл. 37 от Закона за правната помощ, във връзка с чл. 27е от Наредбата за заплащане на правната помощ.

Воден от гореизложеното и на основание чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Пазарджик, ХІI-състав,

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 296 от 13.06.2022 год. постановено по АНД № 508 от 2022 год. по описа на Районен съд – Пазарджик.

ОСЪЖДА А.И.А., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи– Пазарджик, с адрес; гр. Пазарджик, пл. „Съединение“ № 3, разноски в размер на 100,00 (сто) лева, представляващи юрисконсултско възнаграждение за настоящата касационна инстанция.

Решението е окончателно.

 

 

 

                                                                 

            Председател:

 

                                                                                              Членове: 1.

                                                                                                                                                                                                                               2.