Разпореждане по дело №2471/2020 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 12439
Дата: 11 ноември 2020 г.
Съдия: Йордан Василев Димов
Дело: 20207050702471
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 11 ноември 2020 г.

Съдържание на акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

№ …………………………………. г.,

гр. Варна

 

Варненският административен съд – VІІ-ми състав, в закрито заседание  на

единадесети ноември две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                   Председател: Йордан Димов

 

като разгледа докладваното от съдията  адм. дело №2471/2020 г. по описа на съда, за да се произнесе, взе предвид:

 

Производството по делото е образувано по жалба вх.№13937/2020 г. подадена от М.К.Г., ЕГН **********, към момента V група, килия 212 на Затвора във Варна.

При извършената проверка се констатира пълна неяснота на искането на подалия т.нар. искова молба. Последната е адресирана до Председателя на Административен съд, а единственото искане, което може да се изведе от представената ИМ е да се образува наказателно дело.

Не е в компетенциите на съдебен състав в Административен съд, нито път на Председател на Административен съд да образува наказателно дело. Наказателните дела се разглеждат от общите съдилища в страната, като административните съдилища са касационна инстанция по производствата започнали с издаване на Наказателно постановление от административно-наказващ орган, какъвто настоящият случай явно не е. Ако се иска предприемане на наказателно преследване против определени лица отговорни за нарушаване на реда в местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода – компетентна да извърши проверка е Прокуратурата на Република България. Ако се претендира обезщетение за вреди от неправомерни действия на служители на ГДИН по реда на чл.1 от Закона  за отговорността на държавата и общините за вреди, то следва да има изрично твърдение, че такива са настъпили, както и да се посочи сума, претендирана, за да ги обезщети.

Предвид напълно неясният текст, който да даде възможност на съда да прецени какво производство желае да заведе ищеца (или жалбоподателя) и каква конкретно защита желае да получи от съда подадената ИМ страда от множество процедурни пороци, които са основание за оставянето ѝ без движение.

Водим от това и на основание чл.158 ал.1 от АПК, 

 

Р  А  З  П  О  Р  Е  Д  И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ производството по адм. дело2471/2020 г. по описа на Административен съд- Варна, с УКАЗАНИЕ на жалбоподателя в 7-дневен срок от получаване на съобщението

1.Да посочи правното основание с оглед подведомствеността на спора на административни съдилища по чл. 128 от АПК; 2.Да посочи ответник в производството 3.Да посочи ясно каква защита желае да получи – дали иска осъждане на ответника за определена сума пари като обезщетение, дали желае предприемане на наказателно преследване и срещу кого. 4.Ясно да се посочи какво се иска от съда. 5. Ако се претендират неимуществени вреди от неправомерни действия на служители в ГДИН да посочи цената на иска, респ. исковете, както и периода, за който се твърди, че е претърпял вреди; 6. Да посочи прецизно изложение на обстоятелствата на ИМ- чл. 127, ал. 1, т. 4 от ГПК, като конкретизира предпоставките за допустимост на иска с оглед разпоредбите на чл. 204, ал. 1 от АПК-да уточни има ли отменен конкретен административен акт и какъв; 7. В случай на оспорване по реда на чл. 204, ал. 2 от АПК-да конкретизира заедно с оспорването на какъв административен акт е предявен иска (исковете); 8. Да конкретизира дали искът/исковете е предявен при условията на чл. 204, ал. 3 от АПК и от какви нищожни и/или оттеглени административни актове са претърпени вредите, 9. Да конкретизира дали искът е предявен при условията на чл. 204, ал. 4 от АПК, в който случай следва да посочи конкретните действия и/или бездействия на конкретни длъжностни лица от системата на изпълнителната власт и конкретно на кой административен орган; 10. Да посочи от какъв акт на администрацията-действие или бездействие на орган или длъжностно лице са претърпените вреди, 11.Да конкретизира дали вредите са при и по повод изпълнение на административна дейност и каква и на кои длъжностни лица или претендира вреди по общия ред на чл. 45 от ЗЗД; 12. Да конкретизира дали искът се поддържа по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ или по специалния ред на чл. 284чл. 285 на ЗИНЗС; 13. Да посочи връзката между незаконосъобразния ИАА, действие или бездействие и настъпилата вреда /имуществена или неимуществена/, 14. Да посочи петитум-в какво се състои искането- чл. 127, ал. 1, т. 5 от ГПК, както и характерът на вредата/вредите- имуществена/неимуществена 15. В случай че претендира иск за мораторна лихва, следва да посочи размера на иска за мораторна лихва и периода на претенцията; 16. Да внесе държавна такса от по 10 лв.

 

РАЗПОРЕЖДАНЕТО не подлежи на обжалване.

Делото да се докладва след изтичане на 7-дневния срок.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪДИЯ: