Решение по дело №1440/2019 на Софийски градски съд

Номер на акта: 1434
Дата: 5 август 2019 г. (в сила от 5 август 2019 г.)
Съдия: Зорница Стефанова Гладилова
Дело: 20191100901440
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 26 юли 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                                           Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                                           гр.София, 05.08.2019 г.

 

                                                            В  ИМЕТО  НА НАРОДА

 

 

       СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ТО, VІ-14 състав, в закрито заседание , в състав:

                               

                                                                                         Председател: Зорница Гладилова

 

като разгледа докладваното от съдия Гладилова т.д. № 1440/2019 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

                       

                        Производството е по реда на чл.274, ал.1, т.2 и следващите от Гражданския процесуален кодекс вр. с  чл.25 от Закона   за търговския регистър.

                       

                        С отказ № 20190*********-3/19.07.2019 г. на длъжностно лице към Агенция по вписванията е отказано вписване на заявените обстоятелства по партидата на „Д.П.“ ЕООД по заявление вх. № 20190*********/15.07.2019 г.: , промяна в адреса на управление; прехвърляне на дружествени дялове, промяна в членския състав вследствие извършено прехвърляне; промяна в управляващия и представляващ и в начина на представляване. В мотивите на отказа, длъжностното лице е посочило, че приложените документи установяват от външна страна, че формално е осъществен фактическия състав на регистърното производство. Съгласно чл.13, ал.6 от ЗТРРЮЛНЦ и чл.7, ал.6 от Наредба № 1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър – заявителят представя документите в оригинал, заверен от заявителя препис или нотариално заверен препис. При подаване на документите по електронен път било в тежест на заявителя да отбележи, че се прилага електронен образ на документите в оригинал или да представи надлежно заверени като препис документи. В случая заявителя не бил сторил това, поради длъжностното лице не можело да зачете удостоверителната сила на същите относно съществуването на заявеното за вписване. От мотивите на длъжностното лице касаещи отразяването в Информационната система на НК на представените по делото нотариално заверени съгласия от новите управители на дружеството Н.С.и П.Т., не може да се направи извод какво е установеното от длъжностното лице нарушение при въвеждането на съгласията в Информационната система.

                        Срещу постановения отказ е подадена жалба от „Д.П.“ ЕООД, представлявано от П.Т., което моли той да бъде отменен  и да бъде разпоредено вписването на заявените обстоятелства. Твърди, че посочените нередности, констатирани от длъжностното лице не са законосъобразни.

 

 

                        Съдът като обсъди представените доказателства и доводите на жалбоподателя намира установено следното:

                        Със заявление вх. № 20190*********/15.07.2019 г.: , промяна в адреса на управление; прехвърляне на дружествени дялове, промяна в членския състав вследствие извършено прехвърляне; промяна в управляващия и представляващ и в начина на представляване на „Д.П.“ ЕООД.

                        Към заявлението и във връзка с дадените указания са представени: Актуален дружествен договор; Декларация относно истинността на заявените за вписване обстоятелства и приемането на представените за обявяване актове; 2 броя договори за прехвърляне на дружествен дял с нотариална заверка на подписите и съдържанието; Документ за внесена държавна такса.; 3 молби за приемане на нов съдружник; две решения на едноличния собственик на капитала, Решение на едноличния собственик на капитала; Декларация по чл.129, ал.1 от ТЗ;  Протокол от общо събрание;.

                        Представените договори за прехвърляне на дружествени дялове отговарят на изискванията на закона за едновременно нотариално заверяване на подписите и съдържанието.

                        В представения актуален Устав на дружеството са отразени промените в съдружниците и в разпределението на дяловете, което е съобразено с направените прехвърляния.

 

                           При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

                        Съгласно чл.21 от ЗТР Длъжностното лице по регистрацията проверява дали: 1.  е подадено заявление за исканото вписване, заличаване или обявяване при спазване на предвидените за това форма и ред; 2. заявеното обстоятелство подлежи на вписване и не е вписано или представеният акт подлежи на обявяване и не е обявен в търговския регистър; 3. заявлението изхожда от оправомощено лице; 4. към заявлението са приложени всички документи съгласно изискванията на закон, съответно подлежащият на обявяване акт; 5. съществуването на заявеното за вписване обстоятелство и съответствието му със закона се установяват от представените документи по т. 4, съответно дали подлежащият на обявяване акт отговаря по външните си белези на изискванията на закона; 6. е представена декларация по чл.13, ал.4; 7. друго лице няма права върху фирмата и тя отговаря на изискванията на чл.7, ал.2 от ТЗ при първоначално вписване или промяна на фирмата; 8. е платена дължимата държавна такса.

                        Съгласно чл. 129, ал.1 от ТЗ:(Доп. - ДВ, бр. 102 от 2017 г., в сила от 22.12.2017 г.) Дружественият дял може да се прехвърля и наследява. Прехвърлянето на дружествения дял от един съдружник на друг се извършва свободно, а на трети лица - при спазване на изискванията за приемане на нов съдружник и ако няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял. Съгласно ал.2 прехвърлянето на дружествения дял се извършва с договор, сключен с нотариално удостоверяване на подписите и съдържанието, извършени едновременно, и се вписва в търговския регистър след представяне от управителя на дружеството и от праводателя на декларация по образец, че няма изискуеми и неизплатени задължения по ал. 1. Член 16, ал. 2 – 4 ТЗ се прилагат съответно.

                        При извършените прехвърляния на дружествени дялове са спазени всички условия на закона.

                        В подаденото заявление е посочено, че доказателствата не се подават в оригинал.

                        Съгласно чл.13, ал.6 от ЗТРРЮЛНЦ към заявлението се прилагат документите, съответно подлежащият на обявяване акт, съгласно изискванията на закона. Документите се представят в оригинал, заверен от заявителя препис или нотариално заверен препис. Обхвата на проверката, която длъжностното лице следва да извърши включва и проверка относно това дали документите се представят съобразно изискването на този текст.

                        Съгласно чл.17, ал.1 от ЗТРРЮЛНЦ когато заявлението се подава в електронна форма, какъвто е процесния случай, документите по чл. 16, ал. 1 също са в електронна форма, подписани с усъвършенстван електронен подпис, усъвършенстван електронен подпис, основан на квалифицирано удостоверение за електронни подписи, или квалифициран електронен подпис, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 г. относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/93/ЕО (OB, L 257/73 от 28 август 2014 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕС) № 910/2014", и на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

                        Електронен подпис съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, препращащ към чл. 3, т. 10 от Регламент (ЕС) № 910/2014 означава данни в електронна форма, които се добавят към други данни в електронна форма или са логически свързани с тях, и които титулярят на електронния подпис използва, за да се подписва.

                        Електронният подпис се използва, за да се удостовери подписването от заявителя на подаденото по електронен път заявление пред Агенцията по вписванията и подадените по електронен път документи. Същият има същата сила, както и подписите върху заявлението, подадено на хартиен носител и заверката на доказателствата, подадени на хартиен носител.

                        Подадените от заявителя документи са заверени с неговия електронен подпис като длъжностното лице не се е позовало на незаконосъобразности, свързани с електронния подпис на заявителя.

                        Предвид изложеното съдът приема, че заявлението е редовно, и представените с него документи отговарят на изискванията на чл.17, ал.1 от ЗТРРЮЛНЦ като от тях се установяват заявените за вписване обстоятелства.

                        Воден от изложеното съдът

 

                                                           Р Е Ш И :

 

                        ОТМЕНЯ  отказ № 20190*********-3/19.07.2019 г. на длъжностно лице към Агенция по вписванията, с който е отказано вписване на заявените обстоятелства по партидата на „Д.П.“ ЕООД по заявление вх. № 20190*********/15.07.2019 г..

                        ВРЪЩА делото на Агенция по вписванията, Търговски регистър за извършване на вписването, заявено със заявление вх. № 20190*********/15.07.2019 г.

                        РЕШЕНИЕТО е окончателно.

 

                                                                                        СЪДИЯ: