Определение по дело №665/2020 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 1069
Дата: 10 април 2020 г.
Съдия: Юлия Русева Бажлекова
Дело: 20203100500665
Тип на делото: Въззивно частно гражданско дело
Дата на образуване: 28 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№………………

     Варненският окръжен съд, гражданско отделение в закрито заседание на 23.03.2020г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЮЛИЯ БАЖЛЕКОВА

ЧЛЕНОВЕ:ТАТЯНА МАКАРИЕВА

НАТАЛИЯ НЕДЕЛЧЕВА

     като разгледа докладваното от съдия Ю.Бажлекова ч.гр.д. № 665 по описа за 2020г., за да се произнесе взе предвид следното:

     Производството е образувано е по частна жалба на Д.А.И., чрез неговата майка и законен представител А.А.А. и Д.А.И., действащ със съгласието на майка си и законен представител А.А.А., подадена чрез адв. Д.П. – ВАК, срещу определение № 1197/21.01.2020г. на Варненския районен съд, постановено по гр.д. № 16190/2019г., с което е прекратено производството по същото дело, на основание чл.10 от Регламент (EO)№4/2009 на Съвета относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на съдебни решения и сътрудничеството по въпроси, свързани със задълженията за издръжка.

В жалбата са изложени доводи за неправилност и незаконосъобразност на обжалваното определение, като се сочи, че страните по делото са български граждани, като от извършените справки и събраните данни не може да се направи категоричен извод, че ответникът не пребивава на адрес в България. Липсват данни същият да е напускал страната и в коя точно държава е обичайното му местопребиваване. Счита се, че неправилно съдът е приел, че е налице основание по чл.3,б.“Б“ от Регламента за международна компетентност на германския съд, предвид разпоредбата на чл.3, т.1,б.б от Регламент/ЕО/2201/2003, която предвижда при наличие на общо гражданство на двамата съпрузи, независимо от обичайното им местопребиваване на територията на друга страна- членка, съдът на отечествената им държава – членка да има компетентност да разгледа делото. Навеждат се доводи и съображения, че компетентността по чл.3-5 е изключителна, но е паралелна. Иска се от настоящата инстанция да отмени обжалваното определение и върне делото за продължаване на съдопроизводствените действия.

В срока по чл. 263, ал. 1 от ГПК е постъпил отговор на частната жалба, с който същата се оспорва и се моли за потвърждаване на атакувания съдебен акт, като се посочва, че ответникът по делото не е с обичайно местопребиваване на територията на България.  Поддържа се становището за приложимостта на чл. 3 от Регламент № 4/2009, и компетентност на германския съд, предвид установеното обичайно местопребиваване на ищците в Германия.

Настоящият състав на Варненски окръжен съд, като съобрази предметните предели на въззивното производство, очертани в частната жалба и прецени събраните доказателства на основание чл.235 ГПК, счита за установено от фактическа и правна страна следното:

Пред ВРС е депозирана искова молба, с която са предявени субективно и обективно съединени искове с правно основание чл.143 и чл.149 СК от Д.А.И., действащ чрез своята майка и законен представител А.А.А. и Д.А.И., действащ със съгласието на своята майка А.А.А. срещу А.И.И. за осъждането му да заплаща на всяко от децата месечна издръжка в размер на по 723,66лв., считано от датата на подаване на исковата молба – 09.10.2019г. и сумата от по 8638,88лв., представляваща издръжка за минало време за периода 09.10.2018г. – 09.10.2019г., ведно със законната лихва, считано от дата на исковата молба до окончателното й изплащане. В молбата се излага, че децата Д. и Д. живеят заедно със своята майка в гр.Берлин, Германия, където посещават училище. Представени са и удостоверения, относно адресна регистрация на майката и децата в Германия и посещаване на училище в Берлин за периоди от 2011г. до 2019г. за детето Д., р. на ***г.  и съответно от 2013г., за детето Д., р. ***г.

Ответникът по делото не е открит на посочения в исковата молба и установените след справка в НБД „Население“ регистрирани постоянен и настоящ адрес. Назначения особен представител на ответника е оспорил предявените искове по основание.

По делото служебно са изискани данни от МВР, НАП, имотен регистър относно декларирани от ответника собственост, здравно осигурителен статус, регистрирани от МВР влизания и излизания от страната, декларирани трудови договори и осигуряване. От справките се установява, че ответникът няма регистрирани действащи трудови договори на територията на Р България или участия в търговски дружества, липсват данни за осигуряване в България и не е открит на декларирания адрес.

От доказателствата по делото безспорно се установява, че е налице международен елемент по възникналия между страните спор относно издръжката на непълнолетни лица. За международната си компетентност съдът следи служебно, независимо дали тя се урежда от Регламент на Европейския съюз/ЕО/, от двустранен договор, със страна, която не е член на ЕС, от международна конвенция или от Кодекса на международното частно право. В случая международната компетентност се урежда от Регламент на Съвета /ЕО/№4/2009г. относно подсъдността, приложимото право, признаването и изпълнението на съдебни решения и сътрудничеството по въпроси, свързани със задълженията за издръжка. В конкретния казус не са налице условия за международна компетентност на българския съд, посочени в чл.3-чл.6 от Регламента. Съгласно посочените разпоредби, компетентни да разглеждат дела, свързани с издръжка са съдилищата на държавата –членка, на чиято територия ответника или взискателите са имали последното си обичайно пребиваване; или, който по силата на закона на съда е компетентен да разглежда иск за гражданско състояние на лица, когато искът за издръжка допълва този иск или за родителска отговорност, когато искът за издръжка допълва този иск. В случая последното обичайно местопребиваване на ответника и ищците не е в България. От данните по делото се установява, че последното местопребиваване на децата е в Германия, където те все още живеят. Формалното наличие на адресна регистрация на ответника, предвид обстоятелството, че не е намерен на адреса, както и предвид събраните данни от длъжностното лице, връчващо съобщения и книжа по делото, че той живее в чужбина, както и липсата на данни за регистрирани трудови договори и данни за осигуряване, не може да обоснове извод, че същият има обичайно местопребиваване в България.

Предвид установеното, не са налице предвидените в разпоредбата на чл.3 от регламент /ЕО/№4/2009 основания за компетентност на българския съд по предявените искове.

Нито една от страните по делото нямат обичайно местопребиваване на територията на Р България - /чл.3, б.“а“ и б.“б“/, като предявените искове за издръжка не са съединени с искове за гражданско състояние или родителска отговорност/ чл.3,б.“в“ и „г“/. Тъй като ответникът не е открит на адреса не са приложими и правилата на чл.4 и чл.5 от Регламента. В случая е налице основание за компетентност на германския съд по реда на чл.3,б.“б“, поради което не може да се обоснове такава за българския съд по реда на чл.6 от Регламента.

С оглед на изложеното настоящият състав намира, че компетентен да се произнесе по предявените искове за издръжка е съдът в Германия.

Поради съвпадане на изводите на въззивния съд, с тези на първоинстанционния, обжалваното определение следва да бъде потвърдено.

Водим от гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И

     ПОТВЪРЖДАВА определение № 1197/21.01.2020г. на Варненския районен съд, постановено по гр.д. № 16190/2019г.

Определението може да бъде обжалвано по реда на чл.274, ал.3 ГПК с частна касационна жалба пред ВКС в седмичен срок от връчването му.

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:              ЧЛЕНОВЕ: