Решение по дело №3025/2016 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 10
Дата: 5 януари 2017 г. (в сила от 23 януари 2017 г.)
Съдия: Борислава Илиева Якимова
Дело: 20164430203025
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 7 декември 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

гр. Плевен, 05.01.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛЕВЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, ДЕВЕТИ наказателен състав в публичното заседание на пети  януари през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОРИСЛАВА ЯКИМОВА

 

При секретаря В.С. в присъствието на прокурора ………, като разгледа докладваното от съдия ЯКИМОВА НАХД № 3025 по описа за 2016 година, на основание данните по делото и закона за да се произнесе, съобрази следното:

 

ПРОИЗВОДСТВОТО е по реда на чл. 375  и сл. от НПК.

 

Районна прокуратура – Плевен с постановление от 07.12.2016г. е направила предложение за освобождаване на обвиняемия М.И.И. *** ЕГН ********** от наказателна отговорност  с налагане на  административно наказание,  затова, че на 28.11.2016г. в гр. Плевен, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества - марихуана - престъпление по чл.354а ал.3 т.1 от НК.

 Съдът като, съобрази събраните по делото доказателства, намира за установено следното от фактическа страна:

Обвиняемият М.И.И. е роден на ***г***, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, не работи, осъждан, ЕГН **********.

На визираната по-горе дата, изпълнявайки служебните си задължения служителите от Първо РУМВР, *** спрели за проверка обв. М.И.. При извършения личен обиск по ЗМВР, в десен джоб на якето на обвиняемия била намерена кутия от цигари с надпис „***“, съдържаща 10 бр. цигари и полиетиленово пликче във формата на топче с размери 2x2см, съдържащо суха тревиста маса. Обв. И. обяснил на полицейските служители, че това е „трева“. По случая било образувано бързо досъдебно производство. Обвиняемият М.И.И. е съдействал на полицейските служители при предаване на наркотичните вещества и е направил пълни самопризнания. В хода на разследването е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.354а ал.5 вр.ал.3 т.1 от НК, затова, че с деянието си обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.354а, ал.5 вр ал.3, т.1 от НК, затова, че на 28.11.2016г. в гр. Плевен без надлежно разрешително съгласно чл.73, ал.1 и чл.30 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и чл.1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване дейностите по чл.73, ал.1 от ЗКНВП държал високорисково наркотично вещество - коноп /марихуана/ с нето тегло 0,226гр и съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол 7,0% на стойност 1,36лв. като случаят е маловажен - с оглед количеството и стойността на наркотичните вещества.

Съгласно Постановление на Министерския съвет №23/29.01.1998г. за определяне на дени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството и предвид Приложение №2 към същото постановление, без изискване за процентното съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол, цената на 0,226 грама наркотично вещество марихуана възлиза на 1,36 лева.

Съгласно заключението на физико-химическата експертиза (л. 9- л.12 от ДП № Б-464/2016г. по описа на РП-Плевен), предадената на 28.11.2016г. от обв.И. растителната маса се определя като наркотичен коноп /марихуана/. Съдържанието на активния компонент -тетрахидроканабинол е 7,0 %, а нето теглото - 0,226 грама.

Конопът (марихуаната) подлежи на контрол, съгласно Единната конвенция по упойващите вещества на ООН от 1961г., изменена с Протокола от 1972 г., ратифицирана от Република България и Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ДВ бр.30/1999 г.). Съгласно Приложение №1, към чл.3 ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ДВ бр.30/1999 г.), изм. бр,63/2000г., бр.74, бр.75 и бр.120 от 2002 г. и бр.56/2003 г.), конопът (марихуаната) е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“. Предадено е на същата дата от обвиняемия кутия от цигари с надпис „***“, съдържаща 10бр. цигари и полиетиленово пликче във формата на топче с размери 2x2см, съдържащо суха тревиста маса - високорисково наркотично вещество - коноп /марихуана/ с нето тегло 0,226грама и съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол 7,0 % на стойност 1,36лв. Съгласно Приложение №Д към чл.3 ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ДВ бр.30/1999 г.), изм. бр.63/2000г., бр.74, бр.75 и бр.120 от 2002 г. и бр.56/2003 г.), амфетаминът е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“. 

Горната фактическа обстановка съдът приема за установена по несъмнен начин от обясненията и самопризнанието на обвиняемия М.И.И., от показанията на свидетелите.  Обвинението се доказва от показанията на разпитаният свидетел Ивайло Володиев Орелов, от заключението на назначената физико-химична експертиза, както и от приложените към делото писмени доказателства, събрани в хода на БП № 464/2016г. по описа на РП-Плевен, както и от писмените доказателства, а именно  - Докладна записка, протокол за обиск на лице, обяснения от обвиняемият, постановление за назначаване на Физико- химична експретиза и заключение по нея,справка за съдимост за обв. И..

Деецът подлежи на съответно наказание.

При определяне на вида на  наказанието, което следва да бъде наложено на обвиняемия, съдът съобрази, следните обстоятелства:

С оглед на така изложената фактическа обстановка, следва да се приеме, че с деянието си обвиняемият И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК, за това, че на 28.11.2016г. в гр. Плевен, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества - марихуана - коноп /марихуана/ с нето тегло 0,226грама и съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол 7,0 % на стойност 1,36лв.

 В хода на проведеното разследване е установено, че обвиняемия е осъждан на наказание лишаване от свобода за срок от  пет месеца, което на осн. чл.66 ал.1 от НК е било отложено с тригодишен изпитателен срок, наложено по НОХД№ 3142/2009г. по  описа  на РС-Плевен, за престъпление по чл. 354а ал.3 т.1 от НК. Не е наказван по реда на чл.78а НК и от деянието му не са настъпили имуществени вреди.

Извършеното от обвиняемия М.И.И. деяние съставлява престъпление по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК, за което се предвижда наказание „Глоба” до 1000 лв. Същото не е малозначителен случай, какъвто е предвиден в чл.9, ал.2 от НК. Това е така, тъй като се касае за държане на високорисково наркотично вещество. Само това обстоятелство характеризира високата степен на обществена опасност на деянието на обвиняемия, което законът криминализира като престъпление. В случая количеството, а оттам и цената на наркотичното вещество, ведно с личността на дееца имат значение за квалифициране на деянието като обичаен или маловажен случай – визирани съответно в чл.354а, ал.3 или в чл.354а, ал.5 от НК.

При така приетото за установено от фактическа страна, съдът намира, че с действията си обвиняемият М.И.И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК.

От обективна страна на 28.11.2016г. в гр. Плевен, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества - марихуана - коноп /марихуана/ с нето тегло 0,226грама и съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол 7,0 % на стойност 1,36лв., като случаят е маловажен - с оглед количеството и стойността на наркотичните вещества.

От субективна страна престъплението е извършено от обвиняемия при форма на вината пряк умисъл.

Видно от приложената и приета като доказателство по делото справка за съдимост  от 28.11.2016г. на Районен съд гр.Плевен, е осъждан за престъпления по чл.  354а ал.3 т.1 от НК, но не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а НК.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства намира, че в конкретния случай не е налице нито една от хипотезите, визирани в разпоредбата на чл.9, ал.2 от НК. Съдът не счита, че деянието на обвиняемия поради своята малозначителност не е общественоопасно, нито че неговата обществена опасност е явно незначителна. Малкото количество и ниската стойност на държаното наркотично вещество, както и възрастта на обвиняемия, съдебното му минало са обстоятелства, които дефинират извършеното от него престъпление по чл.354а от НК като маловажен случай по смисъла на чл.93, т.9 от НК. Законодателят обаче е криминализирал в разпоредбата на чл.354а, ал.5 от НК и маловажните случаи на този вид престъпления, доколкото същите засягат обществените отношения, свързани със здравето на гражданите. Именно този предмет на престъплението обуславя обществената опасност на деянията от този вид, дори в случаите, когато се касае за държане на малко количество наркотично вещество, на ниска стойност и/или с ниска стойност на активния наркотичнодействащ компонент. В тази връзка следва да се отчете, че престъпленията по чл.354а от НК се извършват, а и засягат най-често лицата в младежка възраст, както и че същите напоследък бележат все по-висок ръст. Ето защо съдът счита, че прилагането на нормата на чл.9, ал.2 НК за деяния, осъществяващи състава на чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК, на практика би засилило тази тенденция, тъй като би дало възможност на младите хора съвсем безнаказано да държат било за лична употреба, било с цел разпространение, малки количества високорискови наркотични вещества, тъй като те не биха носили наказателна отговорност за държането му. Общоизвестен факт е и възможното пристрастяване към процесните видове наркотични вещества, за което също следва да се държи сметка.

Ето защо съдът намира, че в случая са налице условията на чл.78а от НК, поради което обвиняемият М.И.И. следва да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание „Глоба” в размер на 1000,00 лв., след като се съобрази със смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства. Като смекчаващи вината обстоятелства съдът приема направените самопризнания.Отегчаващи вината обстоятелства – предходно осъждане за същото деяние. С така наложеното на обвиняемия административно наказание ще се постигнат успешно целите на личната и генерална превенции, като се въздейства поправително и превъзпитаващо не само по отношение на обв.И., но така също и по отношение на всички граждани, склонни към подобни деяния.

При този изход на делото и на основание чл.189, ал.3 от НПК, съдът следва да осъди обв.И. да заплати по сметката на ОД на МВР гр. Плевен сумата 69,35лв. представляваща направените по делото разноски – възнаграждение за вещо лице, както и 5,00 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

Веществените доказателства: опаковки към ХЕ № Н-333/2016г. на БНТЛ - ОД на МВР - Плевен и кутия от цигари „***“, приложени в кориците на делото с приемателно-предавателен протокол от 07.12.2016 г., следва да бъдат отнети в полза на държавата и унищожени по предвидения в закона ред.

Водим от изложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

                                       Р  Е  Ш  И:

ПРИЗНАВА обв. М.И.И. *** ЕГН **********  за ВИНОВЕН за това, че на  28.11.2016г. в гр. Плевен, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества - марихуана за извършено - престъпление по чл.354а ал.3 т.1 от НК, поради което и  на основание  чл.378, ал.4, т.1 от НПК, вр. с чл.78а от НК  го  ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност   като му  НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – ГЛОБА в полза на държавата в размер на 1000 /хиляда/ лева.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК обвиняемия  М.И.И. *** ЕГН **********, със сочена по-горе самоличност да заплати по сметка на ОД МВР -Плевен сумата 69,35лв. представляваща направените по делото разноски – възнаграждение за вещо лице, както и 5,00 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства: кутия от цигари с надпис „***“, съдържаща 10 бр. цигари и полиетиленово пликче във формата на топче с размери 2x2 см, съдържащо суха тревиста маса - високорисково наркотично вещество - коноп /марихуана/ с нето тегло 0,226грама и съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол 7,0 % на стойност 1,36лв.находящи се в  кориците на  делото, предадени с приемателно-предавателен протокол от 07.12.2016г., които да бъдат унищожени по предвидения в закона ред.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ОС-Плевен в 15-дневен срок от днес.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Съдържание на мотивите Свали мотивите

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

гр. Плевен, 05.01.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛЕВЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, ДЕВЕТИ наказателен състав в публичното заседание на пети  януари през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОРИСЛАВА ЯКИМОВА

 

При секретаря В.С. в присъствието на прокурора ………, като разгледа докладваното от съдия ЯКИМОВА НАХД № 3025 по описа за 2016 година, на основание данните по делото и закона за да се произнесе, съобрази следното:

 

ПРОИЗВОДСТВОТО е по реда на чл. 375  и сл. от НПК.

 

Районна прокуратура – Плевен с постановление от 07.12.2016г. е направила предложение за освобождаване на обвиняемия М.И.И. *** ЕГН ********** от наказателна отговорност  с налагане на  административно наказание,  затова, че на 28.11.2016г. в гр. Плевен, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества - марихуана - престъпление по чл.354а ал.3 т.1 от НК.

 Съдът като, съобрази събраните по делото доказателства, намира за установено следното от фактическа страна:

Обвиняемият М.И.И. е роден на ***г***, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, не работи, осъждан, ЕГН **********.

На визираната по-горе дата, изпълнявайки служебните си задължения служителите от Първо РУМВР, *** спрели за проверка обв. М.И.. При извършения личен обиск по ЗМВР, в десен джоб на якето на обвиняемия била намерена кутия от цигари с надпис „***“, съдържаща 10 бр. цигари и полиетиленово пликче във формата на топче с размери 2x2см, съдържащо суха тревиста маса. Обв. И. обяснил на полицейските служители, че това е „трева“. По случая било образувано бързо досъдебно производство. Обвиняемият М.И.И. е съдействал на полицейските служители при предаване на наркотичните вещества и е направил пълни самопризнания. В хода на разследването е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.354а ал.5 вр.ал.3 т.1 от НК, затова, че с деянието си обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.354а, ал.5 вр ал.3, т.1 от НК, затова, че на 28.11.2016г. в гр. Плевен без надлежно разрешително съгласно чл.73, ал.1 и чл.30 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и чл.1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване дейностите по чл.73, ал.1 от ЗКНВП държал високорисково наркотично вещество - коноп /марихуана/ с нето тегло 0,226гр и съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол 7,0% на стойност 1,36лв. като случаят е маловажен - с оглед количеството и стойността на наркотичните вещества.

Съгласно Постановление на Министерския съвет №23/29.01.1998г. за определяне на дени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството и предвид Приложение №2 към същото постановление, без изискване за процентното съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол, цената на 0,226 грама наркотично вещество марихуана възлиза на 1,36 лева.

Съгласно заключението на физико-химическата експертиза (л. 9- л.12 от ДП № Б-464/2016г. по описа на РП-Плевен), предадената на 28.11.2016г. от обв.И. растителната маса се определя като наркотичен коноп /марихуана/. Съдържанието на активния компонент -тетрахидроканабинол е 7,0 %, а нето теглото - 0,226 грама.

Конопът (марихуаната) подлежи на контрол, съгласно Единната конвенция по упойващите вещества на ООН от 1961г., изменена с Протокола от 1972 г., ратифицирана от Република България и Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ДВ бр.30/1999 г.). Съгласно Приложение №1, към чл.3 ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ДВ бр.30/1999 г.), изм. бр,63/2000г., бр.74, бр.75 и бр.120 от 2002 г. и бр.56/2003 г.), конопът (марихуаната) е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“. Предадено е на същата дата от обвиняемия кутия от цигари с надпис „***“, съдържаща 10бр. цигари и полиетиленово пликче във формата на топче с размери 2x2см, съдържащо суха тревиста маса - високорисково наркотично вещество - коноп /марихуана/ с нето тегло 0,226грама и съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол 7,0 % на стойност 1,36лв. Съгласно Приложение №Д към чл.3 ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ДВ бр.30/1999 г.), изм. бр.63/2000г., бр.74, бр.75 и бр.120 от 2002 г. и бр.56/2003 г.), амфетаминът е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“. 

Горната фактическа обстановка съдът приема за установена по несъмнен начин от обясненията и самопризнанието на обвиняемия М.И.И., от показанията на свидетелите.  Обвинението се доказва от показанията на разпитаният свидетел Ивайло Володиев Орелов, от заключението на назначената физико-химична експертиза, както и от приложените към делото писмени доказателства, събрани в хода на БП № 464/2016г. по описа на РП-Плевен, както и от писмените доказателства, а именно  - Докладна записка, протокол за обиск на лице, обяснения от обвиняемият, постановление за назначаване на Физико- химична експретиза и заключение по нея,справка за съдимост за обв. И..

Деецът подлежи на съответно наказание.

При определяне на вида на  наказанието, което следва да бъде наложено на обвиняемия, съдът съобрази, следните обстоятелства:

С оглед на така изложената фактическа обстановка, следва да се приеме, че с деянието си обвиняемият И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК, за това, че на 28.11.2016г. в гр. Плевен, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества - марихуана - коноп /марихуана/ с нето тегло 0,226грама и съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол 7,0 % на стойност 1,36лв.

 В хода на проведеното разследване е установено, че обвиняемия е осъждан на наказание лишаване от свобода за срок от  пет месеца, което на осн. чл.66 ал.1 от НК е било отложено с тригодишен изпитателен срок, наложено по НОХД№ 3142/2009г. по  описа  на РС-Плевен, за престъпление по чл. 354а ал.3 т.1 от НК. Не е наказван по реда на чл.78а НК и от деянието му не са настъпили имуществени вреди.

Извършеното от обвиняемия М.И.И. деяние съставлява престъпление по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК, за което се предвижда наказание „Глоба” до 1000 лв. Същото не е малозначителен случай, какъвто е предвиден в чл.9, ал.2 от НК. Това е така, тъй като се касае за държане на високорисково наркотично вещество. Само това обстоятелство характеризира високата степен на обществена опасност на деянието на обвиняемия, което законът криминализира като престъпление. В случая количеството, а оттам и цената на наркотичното вещество, ведно с личността на дееца имат значение за квалифициране на деянието като обичаен или маловажен случай – визирани съответно в чл.354а, ал.3 или в чл.354а, ал.5 от НК.

При така приетото за установено от фактическа страна, съдът намира, че с действията си обвиняемият М.И.И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК.

От обективна страна на 28.11.2016г. в гр. Плевен, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества - марихуана - коноп /марихуана/ с нето тегло 0,226грама и съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол 7,0 % на стойност 1,36лв., като случаят е маловажен - с оглед количеството и стойността на наркотичните вещества.

От субективна страна престъплението е извършено от обвиняемия при форма на вината пряк умисъл.

Видно от приложената и приета като доказателство по делото справка за съдимост  от 28.11.2016г. на Районен съд гр.Плевен, е осъждан за престъпления по чл.  354а ал.3 т.1 от НК, но не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а НК.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства намира, че в конкретния случай не е налице нито една от хипотезите, визирани в разпоредбата на чл.9, ал.2 от НК. Съдът не счита, че деянието на обвиняемия поради своята малозначителност не е общественоопасно, нито че неговата обществена опасност е явно незначителна. Малкото количество и ниската стойност на държаното наркотично вещество, както и възрастта на обвиняемия, съдебното му минало са обстоятелства, които дефинират извършеното от него престъпление по чл.354а от НК като маловажен случай по смисъла на чл.93, т.9 от НК. Законодателят обаче е криминализирал в разпоредбата на чл.354а, ал.5 от НК и маловажните случаи на този вид престъпления, доколкото същите засягат обществените отношения, свързани със здравето на гражданите. Именно този предмет на престъплението обуславя обществената опасност на деянията от този вид, дори в случаите, когато се касае за държане на малко количество наркотично вещество, на ниска стойност и/или с ниска стойност на активния наркотичнодействащ компонент. В тази връзка следва да се отчете, че престъпленията по чл.354а от НК се извършват, а и засягат най-често лицата в младежка възраст, както и че същите напоследък бележат все по-висок ръст. Ето защо съдът счита, че прилагането на нормата на чл.9, ал.2 НК за деяния, осъществяващи състава на чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК, на практика би засилило тази тенденция, тъй като би дало възможност на младите хора съвсем безнаказано да държат било за лична употреба, било с цел разпространение, малки количества високорискови наркотични вещества, тъй като те не биха носили наказателна отговорност за държането му. Общоизвестен факт е и възможното пристрастяване към процесните видове наркотични вещества, за което също следва да се държи сметка.

Ето защо съдът намира, че в случая са налице условията на чл.78а от НК, поради което обвиняемият М.И.И. следва да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание „Глоба” в размер на 1000,00 лв., след като се съобрази със смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства. Като смекчаващи вината обстоятелства съдът приема направените самопризнания.Отегчаващи вината обстоятелства – предходно осъждане за същото деяние. С така наложеното на обвиняемия административно наказание ще се постигнат успешно целите на личната и генерална превенции, като се въздейства поправително и превъзпитаващо не само по отношение на обв.И., но така също и по отношение на всички граждани, склонни към подобни деяния.

При този изход на делото и на основание чл.189, ал.3 от НПК, съдът следва да осъди обв.И. да заплати по сметката на ОД на МВР гр. Плевен сумата 69,35лв. представляваща направените по делото разноски – възнаграждение за вещо лице, както и 5,00 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

Веществените доказателства: опаковки към ХЕ № Н-333/2016г. на БНТЛ - ОД на МВР - Плевен и кутия от цигари „***“, приложени в кориците на делото с приемателно-предавателен протокол от 07.12.2016 г., следва да бъдат отнети в полза на държавата и унищожени по предвидения в закона ред.

Водим от изложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

                                       Р  Е  Ш  И:

ПРИЗНАВА обв. М.И.И. *** ЕГН **********  за ВИНОВЕН за това, че на  28.11.2016г. в гр. Плевен, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества - марихуана за извършено - престъпление по чл.354а ал.3 т.1 от НК, поради което и  на основание  чл.378, ал.4, т.1 от НПК, вр. с чл.78а от НК  го  ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност   като му  НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – ГЛОБА в полза на държавата в размер на 1000 /хиляда/ лева.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК обвиняемия  М.И.И. *** ЕГН **********, със сочена по-горе самоличност да заплати по сметка на ОД МВР -Плевен сумата 69,35лв. представляваща направените по делото разноски – възнаграждение за вещо лице, както и 5,00 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства: кутия от цигари с надпис „***“, съдържаща 10 бр. цигари и полиетиленово пликче във формата на топче с размери 2x2 см, съдържащо суха тревиста маса - високорисково наркотично вещество - коноп /марихуана/ с нето тегло 0,226грама и съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол 7,0 % на стойност 1,36лв.находящи се в  кориците на  делото, предадени с приемателно-предавателен протокол от 07.12.2016г., които да бъдат унищожени по предвидения в закона ред.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ОС-Плевен в 15-дневен срок от днес.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: