Решение по дело №11131/2015 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 4034
Дата: 4 ноември 2016 г. (в сила от 26 март 2018 г.)
Съдия: Галя Димитрова Алексиева
Дело: 20153110111131
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 7 септември 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. Варна, 04.11.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, ХІІ състав, в открито съдебно заседание, проведено на седми октомври две хиляди и шестнадесета година, в състав: 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: ГАЛЯ АЛЕКСИЕВА

                 

при участието на секретаря М.М., като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 11131 по описа за 2015 година на Варненски районен съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Съдът е сезиран с искова молба, с която е предявен иск за делба с правно основание чл. 34, ал. 1 ЗС.

Предмет на исковата претенция е недвижим имот- апартамент № *, находящ се на десети етаж в бл. 13, на адрес гр. *", а по документ за собственост ул.*с площ 107,14кв.м., съставляващ самостоятелен обект с идентификатор № *, състоящ се от три стаи, хол, кухня и сервизни помещения, при граници на самостоятелния обект по схема: на същия етаж- обект с идентификатор № * под обекта- обект с идентификатор № *, над обекта- обект с идентификатор № *, заедно с принадлежащото избено помещение № *, както и 2,899% ид.ч. от общите части на сградата и от правото на строеж върху ПИ с ид. № * съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед РД-18-92/14.10.2008г. на ИД на АГКК.

В сезиралата съда искова молба и отговора, ищецът С.Д.Б. твърди, че с ответника са братя и съсобственици на процесния апартамент. Имотът е бил придобит от родителите му по време на брака им. През *. баща им *, като оставил наследници по закон съпругата си * и синове- двамата съделители. С договор за покупко- продажба от *. ищецът придобил от майка си притежаваната от нея част от имота- 4/6ид.ч. Предвид невъзможността от доброволно уреждане на спора, искането е да бъде допуснат по делба имота при квоти 5/6ид.ч. за ищеца и 1/6ид.ч. за ответника.

В срока по чл. 131 ГПК ответникът Ю.Д.Б. депозира писмен отговор. Не оспорва, че между страните е налице съсобственост. Оспорва соченото от ищеца основание за възникване на съсобствеността и квотите, при които иска да бъде допусната делбата му. Твърди, че имотът не е бил придобит от родителите им по време на брака, а единствено по наследство от баща им * Б., а той по наследство от своя баща * Д.Б.. Последният като правоимащ е участвал в групов строеж изпълнен от Министерство на Народната отбрана и за закупуването му били вложени средства от продажба на други негови имоти през 1960г. и 1967г. Година след построяване на блока, дядо им починал. Твърди, че през 1974г. използвайки еднаквите имена, майка им е посочила пред нотариуса, че и тя е наследник на дядо им, за което като презиме е вписана като *. Счита, че е налице престъпление, за което е сигнализирал ВРП.

В с.з. ищецът чрез процесуалния си представител, поддържат исковата си молба.

Ответникът чрез процесуалния си представител поддържа отговора и уточнява направените оспорвания с него. Оспорва НА от 1974г. като несъобразен с императивните изисквания на чл. 484, б.б, пр. 1 и 3 ГПК /отм./. Поддържа становището, че лице с имена * не съществува, както и че жилището е било закупено от дядото на страните * Б., роден през *. Твърди, че към датата на сделката родителите им не са разполагали със сумата платена по сделката от 1974г. Отделно, никой от тях двамата не е бил и правоимащ да закупи жилището по тогава действащото законодателство, тъй като не са били жители на гр. *. Правоимащ се сочи да е бил единствено дядо им, като признат активен борец против фашизма и капитализма. Затова, апартаментът се сочи да е станал собственост на техния дядо и неговата съпруга * /поч. м.02.1980г./, а впоследствие наследен от баща им. Ето защо, счита, че сделката по НА от *. не е породила вещно- прехвърлителен ефект, доколкото цената по нея не е платена по предвидения в закона начин- безкасово, а и продавачът по нея- майката на страните не е била собственик, а в евентуалност е притежавала само 2/6ид.ч. Искането е за допускане на имота до делба при квоти 2/3ид.ч. за ищеца и 1/3ид.ч. за ответника.

Ищецът оспорва тези твърдения в с.з. като твърди, че имотът е бил закупен от родителите им със заем от банка ДСК и правоимащ да закупи жилището е бил именно баща им.

Съдът, след преценка на събраните по делото писмени доказателства, като съобрази становище на страни и приложимия закон, и по вътрешно убеждение, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Предявен е конститутивен иск за съдебна делба с правно основание чл. 34, ал.1 ЗС. Производството е в първа фаза, по допускане на делбата. Тук съдът изследва въпросите за: наличието на съсобственост между съделителите върху имуществото предмет на делбата, основанието на което същата е възникнала, между кои лица и за кои имоти ще се извърши делбата, както и каква е частта на всеки съделител в съсобствеността. 

От представеното по делото удостоверение за наследници на * Д.Б. /род. на ***г./ е видно, че след смъртта си на 20.05.1993г., е оставил като свои наследници по закон- съпруга * и деца- Ю.Д.Б. и С.Д.Б.. Гражданският брак на * е бил сключен на 06.12.1956г.

От удостоверение за наследници на * Д.Б. /род. 1905г./ е видно, че след смъртта си на 20.03.1973г., е оставил като свои наследници по закон- съпруга Софка * и деца- * Д.Б. /род. на ***г./. Гражданският брак е бил сключен на 05.07.1931г.

С договор за собственост на апартамент /жилище/ по ЗПИНМ по НА № *г. * Д.Б. и * * са придобили чрез покупка от Министерство на народната отбрана собствеността върху процесния апартамент в гр. *, заедно със зимнично помещение и 2,899ид.ч. от общите части на сградата. Посочено е в акта, че продажната цена на апартамента е 13284лв., а за правото на строеж- 816лева, изплатена на МНО- поделение № * *, съобразно писмо от ДСК Варна.

С договор за покупко- продажба на идеални части от недвижим имот по НА № *., *, като продавач е прехвърлила на С.Д.Б. 4/6ид.ч. от процесния апартамент № *, като си е запазила пожизнено и безвъзмездно право на ползване. При съставяне на акта е посочено, че е представен НА № *. От удостоверението издадено от Община Варна се установява, че към датата на сделката, купувачът- ищец е бил със семейно положение разведен.

В подкрепа на твърденията на ответника, че апартаментът е бил закупен със средства на неговия дядо * Б. по делото са ангажирани писмени доказателства, а именно НА № * с който * Б. е бил признат за собственик на имот в * и НА № *., обективиращи договори за покупко- продажба на недвижими имоти собственост на същия при цена съответно 17240лева и 4000лева.

От удостоверения издадени от Община * се установява, че лицата * с ЕГН ********** и * са имена на едно и също лице. В старите семейни регистри от 1961г. е налице вписване с имена *, променено впоследствие на *, каквото е записването по личен регистрационен картон и електронен личен регистрационен картон в НБД население.

Ангажирани са от ответника писмени доказателства, от които се установява, че действително дядото на съделителите е бил признат за участник в борбата против фашизма и капитализма, жител на с. Шабла.

Ангажирани са и писмени доказателства относно изграждане на жилищната сграда, в която се намира процесното жилище, от които се установява, че: С решение № 23 по протокол № *. от заседание на Изпълкома на Варненски градски общински народен съвет е отстъпено право на строеж на МНО за жилищни блокове 1 и 3 /трилъчка/. С решение № 12 по протокол № *. от заседание на Изпълнителния комитет на ГНС- * е извършено отчуждаване на имоти за строителството на жилищен блок № 1 /трилъчка/ на 12 етажа. Съобразно издадено удостоверение от Община * и след проверка строителна документация по изграждане на сградата, в която се намира и процесния апартамент, не е установено наличие на списък на собствениците и начин на тяхното включване. Удостоверено е от МО, че продажната преписка по отношение на процесния апартамент не се съхранява.

От предоставеното копие на нот.дело по издаване на НА № *. се установи, че по същото е приложено банков документ са извършен превод на продажната цена по сделката от купувача С.Б. към продавача *.

От представено удостоверение издадено от банка ДСК е видно, че * са ползвали заем в размер на 4хил.лева, отпуснат през 1972г. за срок от 20г.

За доказване твърденията, че апартаментът е закупен със семейни средства на родителите на съделители, събрани бяха гласни доказателства. Разпитана по делото като свидетел бе тяхната майка *. Същата посочва, че през 1964г. семейството е получило жителство ***, когато съпругът й започнал работа във Военно летище Чайка. Тогава започнал строежът на блока, в който се намира въпросният апартамент и тъй като съпругът й работел за военните се включил в строежа на жилището. Сградата била построена *. През *. свидетелката работела като акушерка в *, а след като съпругът и започнал работа във Варна и получили жителство ***. Имали вноска в спестовна каса, където осем години събирали лихвоточки, като по тази сметка пари били внасяни и от родителите им. Платили жилището с въпросните лихвоточки, като отделно от това теглили и заем от банка ДСК. Макар и ценени с резервите на чл. 172 ГПК, съдът кредитира показанията на свидетеля относно релевантните за спора факти, като добросъвестно дадени и съответни на ангажираните по делото писмени доказателства.

При така установените факти и съобразявайки направените от страните възражения и оспорвания, становището на настоящия състав е следното:

Безспорно се установява, че с договор за покупко- продажба от 1974г. * са придобили собствеността върху процесното жилище. Това е станало по време на техния брак, сключен на *. и прекратен със смъртта на съпруга на * Направените оспорвания, че правоимащ по закупуване на жилището е дядото на страните, както и че лице с  имена * не съществува, като при изготвяне на НА не са били спазени изискванията на закона по повод идентификацията на купувача, съдът приема за неоснователни. Твърденията, че правоимащ по закупуване на жилището е бил дядото на съделителите като активен борец против фашизма и капитализма, респ. че той е бил страна по договора за покупка на ведомственото жилище остана недоказано. Установи се, че липсват архиви относно списъка на собствениците, както и преписката по закупуване на имота през 1974г., с оглед представеното удостоверение от ИА „*. Затова и вписаните като страни по сделката, предвид наличните писмени доказателства /че бащата на страните в периода 1962-1977г. е работил в КРЗ- Флотски арсенал/, кореспондиращите им гласните доказателства, и обстоятелството, че дядото е бил жител на с. *, следва да се приеме, че са били правоимащите по закупуване на жилището. Представения констативен нотариален акт от *., при липса на други доказателства, следва да се приеме, че е достатъчно доказателство относно придобиване собствеността от родителите на съделителите, поради което и не следва извод за опровергаване извода на нотариуса относно принадлежността на правото на собственост на титуляра по нотариалния акт. Действително по отношение на майката на съделителите е било налице вписване в регистрите, както с бащино име *, така и *. Независимо, че всички така представени по делото писмени доказателства бяха оспорени, то съвкупният анализ на всички доказателства обосновава извод, че това е било така. Вписването на различно бащино име на страната по нотариалния акт не може да обоснове и извод за недействителност на извършеното нотариално удостоверяване. От една страна, съдът съобрази, че в случая така издаденият нотариален акт е констативен и поради това няма вещноправно значение. Посочено е, че е издаден по реда на чл. 55г ЗПИНМ, който макар и по него време да е бил отменен /действащ от 01.01.1950г. до 31.05.1973г., отм. с чл. 205 ЗТСУ обн. ДВ 29/10.04.1973г., в сила от 01.06.1973г./. Както по реда на ЗПИНМ, така и по реда на ЗТСУ /чл. 117 ЗТСУ/ е предвидено, че  правото на собственост се придобива по сила на самия договор, страна по който е държавата, респ. строителните управления към градските народни съвети. Затова и правото на собственост преминава върху купувача от момента на сключване на договора за покупка на построения апартамент, без да е било необходимо сделката да бъде оформена с нотариален акт. При всички положения, порокът в процедурата по издаването задължава съдът да откаже да зачете извода на нотариуса относно принадлежността на правото на собственост в констативен нотариален акт, само когато нотариалното удостоверяване е нищожно по смисъла на чл. 472 ГПК /отм./, но и при зачитане на изключенията, следващи от чл. 484, ал. 2 ГПК /отм./. Дали в нотариалното производство са били събрани необходимите доказателства и дали те са били достатъчни, за да обосноват извода на нотариуса относно принадлежността на правото на собственост, признатото с издаването на констативния нотариален акт не подлежи на изследване. Затова не може да се приеме, че нотариалното удостоверяване е недействително /нищожно/, доколкото не са били спазени изискванията на чл. 484 ГПК /1952г.,отм./. Посочени са били трите имена на собствениците и тяхното местожителство, с което е постигната в максимална степен тяхната индивидуализация. Ако и да е налице грешка в изписване на бащиното име на г-жа *, то тази грешка всякога би могла да се поправи. Сделката е сключена при действието на СК /1985г./, където в чл. 19, ал.1 СК е разписано, че вещи придобити по време на брака при съвместен принос принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити. Затова, доколкото не е спорно, че с тази сделка наследодателят е закупил въпросното жилище, и то е придобито по време на брака му с *, същото представлява семейна имуществена общност. Недоказано е соченото от ответника, че жилището е било придобито със средства на бащата на техния баща. Обстоятелството, че дядото на съделителите е извършвал разпоредителни сделки със свое имущество не води до автоматичен извод, че точно тези средства са били вложени в закупуването на точно въпросното жилище, още повече че страни по сделката са двамата съпрузи. В този смисъл неоснователни са и твърденията, че сделката по НА № *. не е породила вещно- прехвърлителен ефект. Представиха се доказателства, че продажната цена по нея е платена по банков път, а ако и това да не беше така, то този факт не би я опорочил.

Ето защо, следва извод, че имотът е бил придобит от родителите на съделителите на възмездно основание по време на брака им, поради което и имуществото е било придобито в режим на семейна имуществена общност, чл.19 СК /1985г.отм./. Същата е прекратена със смъртта на съпруга през 1993г., поради което * на това основание е придобила половината от имота, т.е ½ ид.ч., а в останала ½ ид.ч. по силата на наследствено правоприемство е придобила част равна на частта на всяко дете, на основание чл. 9, ал. ЗН. На основание чл. 5, ал. 1 ЗН дяловете на децата са равни. В случая децата са две, поради което и всеки е придобил по 1/3 ид.ч. от ½ ид.ч., т.е по 1/6 ид.ч. Или частта на * в съсобствеността е била ½ ид.ч. от прекратената СИО + 1/6 ид.ч. по наследствено правоприемство, т.е общо 4/6ид.ч. след поставяне под общ знаменател. Именно с тази притежавана от нея част, * се е разпоредила в полза на ищеца през 2014г. с договора за покупко- продажба по НА № *. По този начин ищецът е придобил 4/6ид.ч. от имота по договора за покупко- продажба, а останалата 1/6ид.ч. по силата на наследствено правоприемство от баща си * Б.. От своя страна ответникът се легитимира като собственик на 1/6ид.ч. от имота по силата на наследствено правоприемство от баща си * Б..

            При така посочените квоти, следва да се допусне и делбата на имота.

Така мотивиран, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ДОПУСКА да бъде извършена съдебна делба, на основание чл. 34 ЗС на следния недвижим имот: *, находящ се на десети етаж в бл. 13, на адрес гр. *", а по документ за собственост ул.*”, с площ 107,14кв.м., съставляващ самостоятелен обект с идентификатор № *, състоящ се от три стаи, хол, кухня и сервизни помещения, при граници на самостоятелния обект по схема: на същия етаж- обект с идентификатор № *, под обекта- обект с идентификатор № *, над обекта- обект с идентификатор № * заедно с принадлежащото избено помещение № 11, както и 2,899% ид.ч. от общите части на сградата и от правото на строеж върху ПИ с ид. № * съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед РД-18-92/14.10.2008г. на ИД на АГКК между съсобствениците и при квоти, както следва:

- 5/6 ид.ч. за С.Д.Б., ЕГН **********,***/6 ид.ч. за Ю.Д.Б., ЕГН **********,***.

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Варна в двуседмичен срок от връчване препис на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: