Определение по дело №44/2020 на Районен съд - Генерал Тошево

Номер на акта: 23
Дата: 28 февруари 2020 г.
Съдия: Динко Минчев
Дело: 20203220200044
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 28 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е                   

гр. Г. Т., 28.02.2020г.

Районен съд Генерал Тошево в закрито заседание

на  двадесет и осми февруари   две хиляди и двадесета    година  в   състав: 

                                      Районен съдия:  Динко Минчев

при секретаря

 и в присъствието  на прокурора   като разгледа докладваното от районния съдия  ЧН дело №00044   по описа за 2020 год. и за да се произнесе взе предвид следното:        

 

    Съдебното производство е по реда на чл.243,ал.ІV от НПК по жалба  от  Н.Т.С. ЕГН ********** ***, чрез пълномощник адв. М. К.,    против постановление  по преписка № 495/2019г.  на Районна прокуратура гр. Г. Т. за прекратяване на наказателното производство по  досъдебно производство № 178/2019г. по описа на РУ  Г. Т.

Жалбата  е подадена в срока за обжалване и е процесуално допустима.

Изложени са твърдения, че процесното деяние не покрива признаците на разпоредбата на чл.9,ал.2 от НК, неправилен бил изводът на Районна прокуратура  за липса на обществена опасност на деянието, не са били изследвани обстоятелствата доколко заканата  е предизвикала основателен страх у жалбоподателя.

С атакуваното с жалбата постановлението на РП е прекратено наказателното производство  по цитираното досъдебно производство, образувано от прокурора на 3.11.2019г. за това, че на същата дата в с. Р., общ.Г. Т. е осъществена закана с убийство на Н. Т. С. *** тази закана би могла да възбуди основателен страх за осъществяването му-престъпление по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК.

До приключването на разследването не било привлечено обвиняемо лице е не са наложени мерки за процесуална принуда.

 Изводите на Районна прокуратура са, че  от формална страна извършеното деяние осъществява признаците на разпоредбата по чл.9,ал.2 от НК, поради което на осн. чл.199 и чл.242 във вр. с чл.243, ал.1,т.1 във вр. с чл.24,ал.1, т.1 от НПК е прекратено наказателното производство. 

Относно инкриминираното деяние от приложените по досъдебното производство  доказателства  е прието за установено следното :

На 3.11.2019г. в с. Р., общ. Г. Т. се провеждал втори тур от местните избори. Като кандидати за кметове на населено място били регистрирани Г. Н. и Д. В. С..

Същият ден, сутринта свид. Г. Н. бил в центъра на селото, в близост до  избирателна секция, където разговарял със свидетелите Г.Д. и Б. А.. Към тях се присъединил и настоящия жалбоподател Н. С..

Малко по-късно към тях приближил И. К. С., съпруг на кандидата за кмет Д. С.. Последният имал съмнения, че в изборния ден Н. С.  провеждал агитация сред жители на селото в полза на другия кандидат за кмет.  Насочил се към С., дръпнал го  за дрехата и му казал: „Тебе ще те гръмна и ще те взривя.“ Тази закана чули  посочените по-горе свидетели, както и свид. Г. Н. Т., който бил също наблизо. Конфликтът бил потушен  от останалите свидетели, които се намесили, както и от дежурния полицай по охрана на изборната секция, който докладвал на Районна прокуратура за случая.

От така установената фактическа обстановка, която не е спорна по делото,  съдът приема от правна страна следното:

Макар и да е извършено формално процесното деяние се покрива от признаците на разпоредбата на чл.9,ал.2 от НК, в случая по втората алтернатива на тази правна норма-явна незначителност на обществената опасност на деянието.

 В тази връзка основателни са изводите на Районна прокуратура относно личността на извършителя:чисто съдебно минало, добри характеристични данни, липса на криминалистични регистрации, липсата на постъпили жалби и сигнали от граждани, липса на наложени административни  наказания по ЗМВР, УБДХ, Наредба №1 на ОбС Г. Т. и по чл.218б от НК.

От друга страна не са настъпили признаците на инкриминираното деяние от обективна страна. Приложените по делото свидетелски показания не установяват заканата да е възбудила у пострадалия преживявания на силна уплаха, страх за живота, за личната му неприкосновеност и сигурност.

Липсват доказателства насочващи към страхово преживяване, качествено разстройство на душевния живот на пострадалия, личностни отклонения.

Напротив след този инцидент пострадалият по никакъв начин не е променил ежедневния си стереотип.

Изводите на Районна прокуратура, че не е осъществен състав на  престъпление по чл.144,ал.3 във вр. с ал.1 от НК от обективна и субективно страна, като  е налице  деяние  с явна незначителна обществена опасност по втората алтернатива в разпоредбата на чл.9,ал.2 от НК са в достатъчна степен обосновани от приложените по делото доказателства, подкрепени с подробно изложени юридически аргументи, които напълно  се споделят от съда.

Поради това са напълно неоснователни изложените в жалбата твърдения, че   процесното деяние не покрива признаците на разпоредбата на чл.9,ал.2 от НК, неправилен бил изводът на Районна прокуратура  за липса на обществена опасност на деянието, не са били изследвани обстоятелствата доколко заканата  е предизвикала основателен страх у жалбоподателя.

В процесния случай  разпоредбата на чл.9, ал.2  от НК е приложена от Районна прокуратура след правилна  преценка на всички доказателства по делото   и задълбочен юридически анализ.

Като е достигнала до тези  правни изводи  Районна прокуратура е постановила законосъобразно постановление  за прекратяване на  наказателното производство.

С оглед на  изложеното , съдът :

 

                                О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

    Потвърждава  постановление  по преписка № 495/2019г.  на Районна прокуратура гр. Г. Т. за прекратяване на наказателното производство по  досъдебно производство № 178/2019г. по описа на РУ  Г. Т..

 

Препис да се изпрати на   жалбоподателя  и  на Районна прокуратура.

 

Определението   подлежи на жалба или протест пред Окръжен съд Д. в седемдневен срок от съобщаването.

 

Районен съдия :