Решение по дело №5557/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 2186
Дата: 26 ноември 2019 г. (в сила от 18 декември 2019 г.)
Съдия: Елена Димитрова Герцова
Дело: 20195330205557
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 септември 2019 г.

Съдържание на акта

                                         РЕШЕНИЕ

 

Номер    2186                   26.11.2019 година                    Град Пловдив

 

                               В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Пловдивски Районен съд                                ХХІІ наказателен състав

На първи октомври                                                                 2019 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА ГЕРЦОВА

 

Секретар: Магдалена Койчева
Като разгледа докладваното от съдията

НАХ дело номер 5557 по описа за 2019 година

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 16-002681/26.08.2019г. на Директора на Дирекция “Областна инспекция по труда” гр.Пловдив, с което на основание чл.416, ал.5, вр.чл.415, ал.1 от Кодекса на труда, на  “ПРОБАУ” ЕООД, ЕИК ********, в качеството на работодател, със седалище и адрес на управление: гр.Пловдив, ул.”Кукленско шосе”, № 12, представлявано от * Д.Б.Б., е наложена Имуществена санкция в размер на 2000 лева за извършено административно нарушение по чл.415, ал.1 от Кодекса на труда.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – гр.Пловдив в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му, по реда на Глава ХІІ от АПК.

 

                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 16-002681/26.08.2019г. на Директора на Дирекция “Областна инспекция по труда” гр.Пловдив, с което на основание чл.416, ал.5, вр.чл.415, ал.1 от Кодекса на труда, на  “ПРОБАУ” ЕООД, ЕИК ********, в качеството на работодател, със седалище и адрес на управление: гр.Пловдив, ул.”Кукленско шосе”, № 12, представлявано от управителя Д.Б.Б., е наложена Имуществена санкция в размер на 2000 лева за извършено административно нарушение по чл.415, ал.1 от Кодекса на труда.

Жалбоподателят “ПРОБАУ” ЕООД, чрез представляващия го – у. Д.Б.Б., обжалва наказателното постановление, формулирайки претенция за отмяната му като неправилно и незаконосъобразно по изложени в жалбата аргументи в насока допуснати нарушения на процесуалния закон, алтернативно се иска намаляване на наложената санкция. Редовно призован, в съдебно заседание, не изпраща процесуален представител и не взема становище по спора.

Въззиваемата страна – Дирекция “Инспекция по труда” – Пловдив, редовно призована, чрез процесуален представител пледира наказателното постановление да бъде потвърдено от съда като правилно и законосъобразно, за което излага аргументи.

Съдът като прецени материалите по делото и законосъобразността на обжалвания административен акт, с оглед произнасяне по същество, намира и приема за установено следното:

ЖАЛБАТА Е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Атакуваното Наказателно постановление е издадено против “ПРОБАУ” ЕООД, в качеството му работодател, за това, че при извършена проверка на 30.07.2019г. на строителен обект на „ПРОБАУ” ЕООД в гр.Пловдив, ул.”Крали Марко”, № 37, е установено, че от страна на работодателя „ПРОБАУ” ЕООД, в указания срок – до 15.07.2019г., не е изпълнено предписание под № 8 от протокол с изх.№ ПР1920885 от 01.07.2019г., а именно: „Работодателят да осигури на обекта в гр.Пловдив, ул.”Крали Марко”, № 37, необходимите подходящи пожаротехнически средства за първоначално пожарогасене /пожарогасители/, съгласно изискванията на чл.225, ал.2 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работното място и при използване на работното оборудване”. При проверката на обекта е установено, че и към датата на проверката работодателят не е осигурил на строителния обект в гр.Пловдив, ул.”Крали Марко”, № 37, необходимите пожаротехнически средства /пожарогасители/, т.е. не е изпълнил предписанието.

С това е нарушен чл.415, ал.1 от Кодекса на труда.

Наказателно постановление е издадено въз основа на АУАН от 14.08.2019г., съставен от Р.Ц.М. ***, като отразената в същото фактическа обстановка пресъздава по идентичен начин тази, описана в АУАН.

          Обстоятелствата, при които е осъществен състава на изследваното нарушение, съдът намира за безспорно установени от събрания доказателствен материал, преценяван самостоятелно и в съвкупност, като цени както свидетелските показания на актосъставителя, така и приложените по делото писмени доказателства, тъй като всички те са обективни, детайлни, правдиви и взаимноподкрепящи се.

В тази връзка съдът намира, че несъмнено е осъществено нарушението по чл.415, ал.1 от КТ. Това е така, тъй като съгласно цитираната норма “Който не изпълни задължително предписание на контролен орган за спазване на трудовото законодателство, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 10 000 лв.”. От събраните по делото доказателства, безспорно се установява, че дружеството-работодател не е изпълнило даденото му предписание за осигуряване на необходимите пожаротехнически средства на процесния строителен обект, но дори това не е било сторено и в срок двукратно надвишаващ срока за изпълнение на даденото предписание. Тоест не е изпълнил задължителното предписание във връзка със спазване на трудовото законодателство.

При нарушение на цитираната по-горе разпоредба е определена и административнонаказателна отговорност съгласно чл. 415. ал.1 от КТ, сочещ че при неизпълнение на задължително предписание на контролен орган за спазване на трудовото законодателство нарушителят се наказва с “Имуществена санкция” в размер от 1500 до 10 000лв. В случая АНО е определил размерът на имуществената санкция при горните параметри, а именно на 2000 лв, което е в размер близък до законоустановения минимум, с оглед обстоятелството, че липсват данни да се касае за „рецидивна” деятелността от страна на нарушителя. Същевременно по мнението на настоящия съдебен състав размерът на имуществената санкция е бил твърде снизходително определен, предвид отегчаващите отговорността обстоятелства, че се касае за неизпълнение на предписанието в период двукратно надхвърлящ крайния срок за изпълнението му, но по-същественото е естеството на задължението на работодателя, което е следвало да бъде изпълнено. Касае се за нарушение на трудовото законодателство – осигуряване на технически средства, с които се цели предпазването на живота и здравето на работниците и служителите с осигуряването на пожарогасители, което на свой ред изключва възможността за прилагане на разпоредби за намалена отговорност. Касае се за нарушение, което разкрива по-висока степен на обществена опасност, а последното не обуславя извод за несъразмерност на санкцията в насока нейното намаляване, каквото е алтернативното искане на жалбоподателя.

При извършената служебна проверка съдът констатира, че при съставянето на АУАН и издаване на атакуваното НП не са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване правото на защита на жалбоподателя и възможността му да го реализира в пълен обем, още повече, че и такива не се сочат, същите съдържат законово определените реквизити .

С оглед на гореизложеното, настоящият състав намери, че атакуваното Наказателно постановление № 16-002681/26.08.2019г. на Директора на Дирекция “Областна инспекция по труда” гр.Пловдив, с което на основание чл.416, ал.5, вр.чл.415, ал.1 от Кодекса на труда, на  “ПРОБАУ” ЕООД, ЕИК ********, в качеството на работодател, със седалище и адрес на управление: гр.Пловдив, ул.”Кукленско шосе”, № 12, представлявано от у. Д.Б.Б., е наложена Имуществена санкция в размер на 2000 лева за извършено административно нарушение по чл.415, ал.1 от Кодекса на труда, следва да бъде ПОТВЪРДЕНО като правилно и законосъобразно.        

          За изложените изводи съдът съобрази всички доказателства по делото.

По застъпените мотиви съдът постанови решението си.

                                     

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:   

 

 

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА!

М.К.